LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnita2022 wrote:Jaaaaa niestety 😞 nigdy nie miałam trądziku, przed miesiączka jedna krostka i tyle, ale w pierwszym i trzecim trymestrze to jakiś armagedon, nawet na małżowinie usznej mam 🫣
Ja też nie miałam do tej pory. Nigdy nie miałam trądziku, a teraz szok 😱
-
nick nieaktualnyTony wrote:Dowiedziałam się wczoraj, że istnieje coś takiego jak Doula. Słyszałyście? Będziecie korzystać?
Próbowałam to sobie wyobrazić i chyba bym wyrzuciła te babę z pokoju 🤣 nienawidzę takiego coachingowego gadania. W ogóle to najchętniej bym urodziła sama, jak pies pod schodami albo coś 🙈 i odgryzła sobie sama pępowinę
Nie słyszałam o takim "kimś"
A z tym psem to dałaś czadu 🤣
Tony lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Dowiedziałam się wczoraj, że istnieje coś takiego jak Doula. Słyszałyście? Będziecie korzystać?
Próbowałam to sobie wyobrazić i chyba bym wyrzuciła te babę z pokoju 🤣 nienawidzę takiego coachingowego gadania. W ogóle to najchętniej bym urodziła sama, jak pies pod schodami albo coś 🙈 i odgryzła sobie sama pępowinę
Tak słyszałam ale szczerze, nie zagłębiałam się dalej w temat... Wiem tyle, że pomaga kobiecie w psychicznym aspekcie 😅. Wystarczy mi położna środowiskowa i jej naloty, dwóch wiszących bab nade mną bym nie zniosła 😂.
Tony, Olo323 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Sóweczka wrote:Ja też nie miałam do tej pory. Nigdy nie miałam trądziku, a teraz szok 😱
W ogóle to porobiły mi się trochę rozstępy na pośladkach a ze moje pośladki to i tak były tygryski to wygląda to tez jak trądzik w większości. Na brzuchu ani jednego rozstepu (tfu tfu) a pośladki cale w paski, co to ma być 😅 -
Sóweczka wrote:Dziewczyny czy któraś z was boryka się z krostami/pryszczami/bąblami na plecach?? No od kilku dni wyskakują mi na plecach bąble jakby duże pryszcze i mega bolą
Ja przed ciaza przez dlugi czas borykalam sie z jakimis hormonalnymi wysypami na plecach i stresowym rozdrapywaniem. W ciazy wszystko mi przeszlo jak reka odjal 🙏 ale wczoraj tez zauwazylam pierwsze dwie krostki, tez takie bablowate i modle sie zeby ten koszmarek nie wrocil - bo chyba sama zaczne zabiegac o nastepna ciaze 🤣 -
nick nieaktualnyScandi-B wrote:Ja przed ciaza przez dlugi czas borykalam sie z jakimis hormonalnymi wysypami na plecach i stresowym rozdrapywaniem. W ciazy wszystko mi przeszlo jak reka odjal 🙏 ale wczoraj tez zauwazylam pierwsze dwie krostki, tez takie bablowate i modle sie zeby ten koszmarek nie wrocil - bo chyba sama zaczne zabiegac o nastepna ciaze 🤣
Czytałam, że ten trądzik znika po ciąży jak się hormony ustabilizują
Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Decemberry wrote:Zaszczepiona!
Ale akcja niezła, chyba się za późno zabrałam za to szczepienie, bo obczajcie teraz to - lekarz poz mówi, że po szczepieniu na krztusiec muszę odczekać 2 tygodnie, by móc się zaszczepić na grypę. No ok. Potem kolejne 2 tygodnie, by móc zrobić szczepionkę na covid. Ja mam dzisiaj 31+3, więc licząc w ten sposób na covid bym się szczepnęła w 35+3. ALE panie pielęgniarki z punktu szczepień mi powiedziały, że radzą odstęp 4 tygodnie od każdej. Przecież w tym tempie to ja zdążę urodzić39+3, a ja będę na szczepienie na covid szła? Kosmos
Obczajałam też już kalendarz szczepień dla dzieci i mam taki stres na tym punkcie, że hoho... Rozmyślamy nad tym, żeby nie wbijać 5w1 ani 6w1, tylko rozdzielić... ^^"Decemberry lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Mi w ciąży bardzo poprawiła się cera. Zawsze miałam problem z wągrami,rozszerzonymi porami i czasami wyskakiwały pryszcze. Do tego co rusz musiałam zmieniać kosmetyki bo po dłuższym używaniu albo przetłuszczały skórę albo przeciwnie. Po prostu moja cera nie odnotowała tego że nie jestem już nastolatką 😆 a w ciąży- cud! Jedyne co używam to płynu micelarnego, czasami maseczki z glinki zielonej, czasami użyje szczoteczki sonicznej a smarować mogę byle czym aby tylko nawilżyć. Cera nie jest "idealnie gładka jak na reklamach" ale teraz uwielbiam ją!🥰
Przed ciążą włosy musiałam myć codziennie, szczególnie gdy gdzieś wychodziłam. Teraz myje raz w tygodniu a nawet rzadziej!😆 po kilku dniach od mycia wystarczy jak użyje suchego szamponu i mogę śmigać kolejne kilka dni. To codzienne mycie było dla mnie istną katorgą dlatego jeśli któraś z Was pomyśli że to obrzydliwe że myje włosy rzadziej niż raz na tydzień to nie wie co mowi😆
No i w końcu przestały wypadać mi włosy. Od września zeszłego roku leciały strasznie, a uspokoiło się tak od miesiąca, może trochę dłużej. Też z 10 cm je skróciłam i teraz mam taki gruby warkocz jakiego nigdy nie miałam😳
I o ile nie mam jakoś szczególnie marzeń, to życzę sobie aby te zmiany utrzymały się jak najdłużej po porodzie a najlepiej na zawsze😅Altair, Olo323, Nosia lubią tę wiadomość
-
Moja koleżanka przy obu porodach korzystała z pomocy douli i była zadowolona. Jeśli dobrze rozumiem, to jest osoba, która pomaga w ćwiczeniach, we właściwym oddychaniu, robi masaż jeśli potrzebny, itp. W sumie mniej więcej to samo, co robi położna wynajęta na wyłączność. W języku polskim taka kobieta nazywała się dawniej akuszerką. Ja wolę jednak położną, bo mam większe zaufanie do osób z formalnym wykształceniem medycznym.
Tony, Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Ultra-Dżasta wrote:Puls, czyli tętno? Kurczę, dziewczyny macie wysokie w porównaniu z moim 😅. Przed ciążą miałam w stanie spoczynkowym 45 ud./min. a teraz mam niecałe 60 😅. No ale to pewnie przez to, że swoje przebiegłam i wytrenowałam przed zajściem.
Ale, ale! Mamy tu specjalistkę od kardiologii 🤭🤫, więc może nam zdradzi co nie co 😁.
Właśnie spieszę z informacją, że od południa nie mam pępka. Jak to się stało nie wiem, do 15 pępek na pewno był. Chciałam sprawdzić staniki do karmienia, czy są okej a tu... Niespodzianka przed lustrem 😆. Pępka brak, za to jest jakaś kończyna lub tyłkiem się wypina 😂.
Paulina12345 lubi tę wiadomość
-
Ja melduje się nadal totalnie chora
Kaszel mam tak potworny, że mało płuc nie wypluje… Gin mi kazał brać nospe, bo kaszel wzmaga skurcze, a ja mam brzuch jak arbuz… Miałam mieć dziś wizytę, przełożyliśmy na poniedziałek na 16:45, mam nadzieje, że w końcu mnie puści… jutro już tydzień jak mnie trzyma i końca nie widać
-
meggie94 wrote:Ja melduje się nadal totalnie chora
Kaszel mam tak potworny, że mało płuc nie wypluje… Gin mi kazał brać nospe, bo kaszel wzmaga skurcze, a ja mam brzuch jak arbuz… Miałam mieć dziś wizytę, przełożyliśmy na poniedziałek na 16:45, mam nadzieje, że w końcu mnie puści… jutro już tydzień jak mnie trzyma i końca nie widać
Mnie chociaż gardło przestało boleć ale katar męczy i córkę zaraziłam.. dzisiaj w nocy mało co spaliśmy 🤦♀️ w dzień też nie lepiej bo ciągle ma nosek zatkany i płacze. Masakra 😭Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
mt30 wrote:A jakie masz biustonosze? Ja kupiłam w czwartek do karmienia z fiszbinami,jak piję dużo wody to mnie ciśnie. Zresztą babka mówiła, że do porodu w tym nie mogę iść bo ma fiszbiny. Możecie polecić jakieś, aby też w miarę trzymały?
Zerknij na bonprix. Ja tam kupowałam i material bardzo fajnymt30 lubi tę wiadomość
-
Joanne wrote:Meggie a stosujesz jakiś syrop na kaszel? Jeśli nie to kup koniecznie! Mi syropy zawsze pomagają a jest nawet sporo dozwolonych w ciąży.
Mi jak walczyłam z okropnym kaszlem, który został po grypie lekarz prowadzący na kaszel kazał brać supremin i przypominam, ze brałam go w pierwszym trymestrzenie ma co się męczyć, pamietam jak miałam spięty brzuch na początku a co dopiero teraz męczyć się z kaszlem..
Meggie napisz do lekarza prowadzącego, na pewno coś Ci doradzi co brać w przypadku takiego kaszlu 😊👩❤️👨 29 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 19 tc 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️ -
Joanne wrote:Dziewczyny macie sposób na umycie pralki automatycznej? Muszę pralkę doprowadzić do czystości po poprzednich lokatorach i nie wiem jak to zrobić. Ocet? Soda? Wszystko na raz? Chodzi mi o środek pralki, bęben etc.
Wrzuc do bębna 2 kapsułki do zmywarki i włącz program 60 stopni. Potem uszczelki i drzwiczki możesz dodatkowo przetrzeć octem, bo na pewno za tą gumą zostanie brudek.
Ja staniki kupowałam w pepco za 8 zł i są wygodniejsze niż kupowane wcześniej na zalando. Mam akurat te zupełnie miekkie, ale były też z lekko usztywnianą wkładką. No i one są raczej na średni biust. I nie są to typowo do karmienia odpinane, tylko po prostu łatwo z nich wyjąć pierś. Do mnie te z haczykami nie przemawiają.Joanne lubi tę wiadomość
-
mt30 wrote:A jakie masz biustonosze? Ja kupiłam w czwartek do karmienia z fiszbinami,jak piję dużo wody to mnie ciśnie. Zresztą babka mówiła, że do porodu w tym nie mogę iść bo ma fiszbiny. Możecie polecić jakieś, aby też w miarę trzymały?
Zamówiłam dwa biustonosze ze strony Słodki Sen a ich nazwa to "Dolce Sonno". Zmierzyłam się pod biustem i wyszła mi L. Myślałam, że będą za duże ale są super! Tak wygodne, że zamówię kolejną parę, bo chodzę w nich na co dzień 😂🤣. Bez fiszbin, bez zapięcia. Zakłada się go tak, jak sportowy. Pełen luuuz.
Edit: I tak jak u Asi - łatwo jest z nich wyciągnąć cyckę 😁.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 16:08
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ja po kontroli ciśnienie wciąż do obserwacji
Mały ma 2635g chcieliby żebyśmy wytrzymali do 37 tc ale liczą się z tym ze wszystko może się zdarzyć także mam wszystko obserwowaćJoanne, Strata, Olo323 lubią tę wiadomość