X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita2022 wrote:
    Jaaaaa niestety 😞 nigdy nie miałam trądziku, przed miesiączka jedna krostka i tyle, ale w pierwszym i trzecim trymestrze to jakiś armagedon, nawet na małżowinie usznej mam 🫣

Ja też nie miałam do tej pory. Nigdy nie miałam trądziku, a teraz szok 😱

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2022, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dowiedziałam się wczoraj, że istnieje coś takiego jak Doula. Słyszałyście? Będziecie korzystać?

Próbowałam to sobie wyobrazić i chyba bym wyrzuciła te babę z pokoju 🤣 nienawidzę takiego coachingowego gadania. W ogóle to najchętniej bym urodziła sama, jak pies pod schodami albo coś 🙈 i odgryzła sobie sama pępowinę:D

Nie słyszałam o takim "kimś"

A z tym psem to dałaś czadu 🤣

Tony lubi tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dowiedziałam się wczoraj, że istnieje coś takiego jak Doula. Słyszałyście? Będziecie korzystać?

Próbowałam to sobie wyobrazić i chyba bym wyrzuciła te babę z pokoju 🤣 nienawidzę takiego coachingowego gadania. W ogóle to najchętniej bym urodziła sama, jak pies pod schodami albo coś 🙈 i odgryzła sobie sama pępowinę:D

Tak słyszałam ale szczerze, nie zagłębiałam się dalej w temat... Wiem tyle, że pomaga kobiecie w psychicznym aspekcie 😅. Wystarczy mi położna środowiskowa i jej naloty, dwóch wiszących bab nade mną bym nie zniosła 😂.

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Ja też nie miałam do tej pory. Nigdy nie miałam trądziku, a teraz szok 😱
    Mi się pojawil trądzik na udach 😓
    W ogóle to porobiły mi się trochę rozstępy na pośladkach a ze moje pośladki to i tak były tygryski to wygląda to tez jak trądzik w większości. Na brzuchu ani jednego rozstepu (tfu tfu) a pośladki cale w paski, co to ma być 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Dziewczyny czy któraś z was boryka się z krostami/pryszczami/bąblami na plecach?? No od kilku dni wyskakują mi na plecach bąble jakby duże pryszcze i mega bolą

Ja przed ciaza przez dlugi czas borykalam sie z jakimis hormonalnymi wysypami na plecach i stresowym rozdrapywaniem. W ciazy wszystko mi przeszlo jak reka odjal 🙏 ale wczoraj tez zauwazylam pierwsze dwie krostki, tez takie bablowate i modle sie zeby ten koszmarek nie wrocil - bo chyba sama zaczne zabiegac o nastepna ciaze 🤣

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Ja przed ciaza przez dlugi czas borykalam sie z jakimis hormonalnymi wysypami na plecach i stresowym rozdrapywaniem. W ciazy wszystko mi przeszlo jak reka odjal 🙏 ale wczoraj tez zauwazylam pierwsze dwie krostki, tez takie bablowate i modle sie zeby ten koszmarek nie wrocil - bo chyba sama zaczne zabiegac o nastepna ciaze 🤣

Czytałam, że ten trądzik znika po ciąży jak się hormony ustabilizują

Scandi-B lubi tę wiadomość

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Zaszczepiona!

Ale akcja niezła, chyba się za późno zabrałam za to szczepienie, bo obczajcie teraz to - lekarz poz mówi, że po szczepieniu na krztusiec muszę odczekać 2 tygodnie, by móc się zaszczepić na grypę. No ok. Potem kolejne 2 tygodnie, by móc zrobić szczepionkę na covid. Ja mam dzisiaj 31+3, więc licząc w ten sposób na covid bym się szczepnęła w 35+3. ALE panie pielęgniarki z punktu szczepień mi powiedziały, że radzą odstęp 4 tygodnie od każdej. Przecież w tym tempie to ja zdążę urodzić XD 39+3, a ja będę na szczepienie na covid szła? Kosmos XD

Obczajałam też już kalendarz szczepień dla dzieci i mam taki stres na tym punkcie, że hoho... Rozmyślamy nad tym, żeby nie wbijać 5w1 ani 6w1, tylko rozdzielić... ^^"
    Z tego co wiem, to nie ma przeciwwskazań do szczepienia na covid I grypę na jednej wizycie. Sama chciałabym to załatwić w przyszłym tygodniu bo czas nagli:D. Tylko nie jestem pewna czy po szczepieniu na krztusiec trzeba zrobić przerwę- tego nie wiem. Co do szczepień dziecka to po urodzeniu na pierwszej wizycie pediatra z przychodni powinien Ci wszystko wyjaśnić. Ja trafiłam na świetna pediatrę, która omówiła bardzo dokładnie jakie są szczepienia, jakie różnice między tymi na nfz a płatnymi. Ja wybrałam wszystkie płatne i zdecydowałam się na 6w1. Trochę żałuję, że zwlekałam z meningokokami, dopiero po roku szczepie syna. Teraz będę szczepić drugiego synka wszystkim po kolei. Też mialam wątpliwości co do 6w1 ale pediatra mnie przekonała, że jeśli mam taką możliwość to ta szczepionka jest łagodniejsza niż te na nfz (szczególnie krztusiec na nfz często powoduje gorączkę i bol). Dużo też dowiedziałam się z grupy na fb "Szczepienia-rozwiewamy wątpliwości". Grupa jest prowadzona i moderowana przez specjalistów (lekarzy, pielęgniarki i innych medykow) także wiedzą tam jest rzetelna.

Decemberry lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w ciąży bardzo poprawiła się cera. Zawsze miałam problem z wągrami,rozszerzonymi porami i czasami wyskakiwały pryszcze. Do tego co rusz musiałam zmieniać kosmetyki bo po dłuższym używaniu albo przetłuszczały skórę albo przeciwnie. Po prostu moja cera nie odnotowała tego że nie jestem już nastolatką 😆 a w ciąży- cud! Jedyne co używam to płynu micelarnego, czasami maseczki z glinki zielonej, czasami użyje szczoteczki sonicznej a smarować mogę byle czym aby tylko nawilżyć. Cera nie jest "idealnie gładka jak na reklamach" ale teraz uwielbiam ją!🥰

Przed ciążą włosy musiałam myć codziennie, szczególnie gdy gdzieś wychodziłam. Teraz myje raz w tygodniu a nawet rzadziej!😆 po kilku dniach od mycia wystarczy jak użyje suchego szamponu i mogę śmigać kolejne kilka dni. To codzienne mycie było dla mnie istną katorgą dlatego jeśli któraś z Was pomyśli że to obrzydliwe że myje włosy rzadziej niż raz na tydzień to nie wie co mowi😆

No i w końcu przestały wypadać mi włosy. Od września zeszłego roku leciały strasznie, a uspokoiło się tak od miesiąca, może trochę dłużej. Też z 10 cm je skróciłam i teraz mam taki gruby warkocz jakiego nigdy nie miałam😳

I o ile nie mam jakoś szczególnie marzeń, to życzę sobie aby te zmiany utrzymały się jak najdłużej po porodzie a najlepiej na zawsze😅

Altair, Olo323, Nosia lubią tę wiadomość

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka przy obu porodach korzystała z pomocy douli i była zadowolona. Jeśli dobrze rozumiem, to jest osoba, która pomaga w ćwiczeniach, we właściwym oddychaniu, robi masaż jeśli potrzebny, itp. W sumie mniej więcej to samo, co robi położna wynajęta na wyłączność. W języku polskim taka kobieta nazywała się dawniej akuszerką. Ja wolę jednak położną, bo mam większe zaufanie do osób z formalnym wykształceniem medycznym.

Tony, Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Puls, czyli tętno? Kurczę, dziewczyny macie wysokie w porównaniu z moim 😅. Przed ciążą miałam w stanie spoczynkowym 45 ud./min. a teraz mam niecałe 60 😅. No ale to pewnie przez to, że swoje przebiegłam i wytrenowałam przed zajściem.

Ale, ale! Mamy tu specjalistkę od kardiologii 🤭🤫, więc może nam zdradzi co nie co 😁.

Właśnie spieszę z informacją, że od południa nie mam pępka. Jak to się stało nie wiem, do 15 pępek na pewno był. Chciałam sprawdzić staniki do karmienia, czy są okej a tu... Niespodzianka przed lustrem 😆. Pępka brak, za to jest jakaś kończyna lub tyłkiem się wypina 😂.
    A jakie masz biustonosze? Ja kupiłam w czwartek do karmienia z fiszbinami,jak piję dużo wody to mnie ciśnie. Zresztą babka mówiła, że do porodu w tym nie mogę iść bo ma fiszbiny. Możecie polecić jakieś, aby też w miarę trzymały?

Paulina12345 lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduje się nadal totalnie chora :( Kaszel mam tak potworny, że mało płuc nie wypluje… Gin mi kazał brać nospe, bo kaszel wzmaga skurcze, a ja mam brzuch jak arbuz… Miałam mieć dziś wizytę, przełożyliśmy na poniedziałek na 16:45, mam nadzieje, że w końcu mnie puści… jutro już tydzień jak mnie trzyma i końca nie widać :(

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ja melduje się nadal totalnie chora :( Kaszel mam tak potworny, że mało płuc nie wypluje… Gin mi kazał brać nospe, bo kaszel wzmaga skurcze, a ja mam brzuch jak arbuz… Miałam mieć dziś wizytę, przełożyliśmy na poniedziałek na 16:45, mam nadzieje, że w końcu mnie puści… jutro już tydzień jak mnie trzyma i końca nie widać :(

Mnie chociaż gardło przestało boleć ale katar męczy i córkę zaraziłam.. dzisiaj w nocy mało co spaliśmy 🤦‍♀️ w dzień też nie lepiej bo ciągle ma nosek zatkany i płacze. Masakra 😭

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    A jakie masz biustonosze? Ja kupiłam w czwartek do karmienia z fiszbinami,jak piję dużo wody to mnie ciśnie. Zresztą babka mówiła, że do porodu w tym nie mogę iść bo ma fiszbiny. Możecie polecić jakieś, aby też w miarę trzymały?

Zerknij na bonprix. Ja tam kupowałam i material bardzo fajny :-)

mt30 lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie a stosujesz jakiś syrop na kaszel? Jeśli nie to kup koniecznie! Mi syropy zawsze pomagają a jest nawet sporo dozwolonych w ciąży.

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie sposób na umycie pralki automatycznej? Muszę pralkę doprowadzić do czystości po poprzednich lokatorach i nie wiem jak to zrobić. Ocet? Soda? Wszystko na raz? Chodzi mi o środek pralki, bęben etc.

age.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Meggie a stosujesz jakiś syrop na kaszel? Jeśli nie to kup koniecznie! Mi syropy zawsze pomagają a jest nawet sporo dozwolonych w ciąży.

Mi jak walczyłam z okropnym kaszlem, który został po grypie lekarz prowadzący na kaszel kazał brać supremin i przypominam, ze brałam go w pierwszym trymestrze :) nie ma co się męczyć, pamietam jak miałam spięty brzuch na początku a co dopiero teraz męczyć się z kaszlem..
    Meggie napisz do lekarza prowadzącego, na pewno coś Ci doradzi co brać w przypadku takiego kaszlu 😊

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny macie sposób na umycie pralki automatycznej? Muszę pralkę doprowadzić do czystości po poprzednich lokatorach i nie wiem jak to zrobić. Ocet? Soda? Wszystko na raz? Chodzi mi o środek pralki, bęben etc.

Wrzuc do bębna 2 kapsułki do zmywarki i włącz program 60 stopni. Potem uszczelki i drzwiczki możesz dodatkowo przetrzeć octem, bo na pewno za tą gumą zostanie brudek.

Ja staniki kupowałam w pepco za 8 zł i są wygodniejsze niż kupowane wcześniej na zalando. Mam akurat te zupełnie miekkie, ale były też z lekko usztywnianą wkładką. No i one są raczej na średni biust. I nie są to typowo do karmienia odpinane, tylko po prostu łatwo z nich wyjąć pierś. Do mnie te z haczykami nie przemawiają.

Joanne lubi tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Zamówiłam dwa biustonosze ze strony Słodki Sen a ich nazwa to "Dolce Sonno". Zmierzyłam się pod biustem i wyszła mi L. Myślałam, że będą za duże ale są super! Tak wygodne, że zamówię kolejną parę, bo chodzę w nich na co dzień 😂🤣. Bez fiszbin, bez zapięcia. Zakłada się go tak, jak sportowy. Pełen luuuz.

Edit: I tak jak u Asi - łatwo jest z nich wyciągnąć cyckę 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2022, 16:08

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po kontroli ciśnienie wciąż do obserwacji
    Mały ma 2635g chcieliby żebyśmy wytrzymali do 37 tc ale liczą się z tym ze wszystko może się zdarzyć także mam wszystko obserwować

Joanne, Strata, Olo323 lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 29 września 2022, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przeraża mnie myśl że za chwilę będziemy rodzić....😳

age.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ