X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Wogole to powiem wam ze wkurzają mnie takie mądrale na tych grupach jakby wszystko wiedziały a tak naprawdę każda z nas wszystko robi pod swoje dziecko i każde jest inne i nie ma co porównywać ciagle …

Miałam taką kumpelę ze studiów - ani chłopa, ani męża, dzieci brak ale jak mnie pouczała, że KP to zdrowe dla dziecka i w ogóle 🙄. ŻE JAK TO MOŻNA SIĘ BRZYDZIĆ KARMIĆ PIERSIĄ, i że to dziecko jest najważniejsze a nie moje widzimisię i szybki powrót do biegania 🤦‍♀️. W końcu jej napisałam, co myślę i ograniczyłam z nią znajomość 😅. Mówiła, że chce doradzić tylko. Powiedzcie mi, co może doradzić osoba nie posiadająca dzieci i znająca temat powierzchownie 🤦‍♀️. Przez pół roku ani ja się do niej nie odezwałam, ani ona do mnie 😂. No kuwa, litości. Czuję, że na dniach będzie pisać. Pewnie umiera z ciekawości, czy jeszcze przed, czy już po, bo ja nie z tych co to chwalą się prywatą na IG 😂.

Takich "matek Polek" też nie trawię. W sumie to porównywalny typ do tej znajomej, tylko, że z większym doświadczeniem.

W ogóle to mam wrażenie, że jak kobieta widzi drugą w ciąży, to ta pierwsza daje sobie prawo, by mówić tej drugiej co ma robić 😂. Na spacerach stare babki lubią zaczepiać (kilka razy widziałam na studiach, siedząc na krakowskich plantach), u lekarza... No wszędzie. Trochę masło maślane, jednak myślę, że wiecie o co chodzi 😅. Śledzę na Insta taką kobietkę i wstawiła zdjęcie, jak w lipcowo-sierpniowe upały nie zakładała dziecku czapki na spacery. Kuźwa. Myślałam, że ją zjedzą w tych komentarzach 😂. A mi to po prostu dynda, kto, co i jak, serio 🤷‍♀️.

kamilamhm lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Hej

Melduję się z patologii ciąży 🤦🏼‍♀️

Rano trafiłam na IP i na porodówkę - nie było ruchów małej, ale dali mi kroplówkę i coś jeszcze do wypicia i mała zaczęła brykać. Tera ruchy są, ufff

Ale trzymają mnie i zastanawiają się czy jutro nie zrobić cc.
    Dziś mam 37+1 więc twierdzą, że te kilka dni nic nie zmieni bo ciąża donoszona.

Mała waży 2900 😊

Ojeju! Dobrze, że pojechałaś na IP.
    Dawaj znać na bieżąco!

Trzymam kciuki, aby wszystko poszło po Twojej myśli 🥰☺.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Miałam taką kumpelę ze studiów - ani chłopa, ani męża, dzieci brak ale jak mnie pouczała, że KP to zdrowe dla dziecka i w ogóle 🙄. ŻE JAK TO MOŻNA SIĘ BRZYDZIĆ KARMIĆ PIERSIĄ, i że to dziecko jest najważniejsze a nie moje widzimisię i szybki powrót do biegania 🤦‍♀️. W końcu jej napisałam, co myślę i ograniczyłam z nią znajomość 😅. Mówiła, że chce doradzić tylko. Powiedzcie mi, co może doradzić osoba nie posiadająca dzieci i znająca temat powierzchownie 🤦‍♀️. Przez pół roku ani ja się do niej nie odezwałam, ani ona do mnie 😂. No kuwa, litości. Czuję, że na dniach będzie pisać. Pewnie umiera z ciekawości, czy jeszcze przed, czy już po, bo ja nie z tych co to chwalą się prywatą na IG 😂.

Takich "matek Polek" też nie trawię. W sumie to porównywalny typ do tej znajomej, tylko, że z większym doświadczeniem.

W ogóle to mam wrażenie, że jak kobieta widzi drugą w ciąży, to ta pierwsza daje sobie prawo, by mówić tej drugiej co ma robić 😂. Na spacerach stare babki lubią zaczepiać (kilka razy widziałam na studiach, siedząc na krakowskich plantach), u lekarza... No wszędzie. Trochę masło maślane, jednak myślę, że wiecie o co chodzi 😅. Śledzę na Insta taką kobietkę i wstawiła zdjęcie, jak w lipcowo-sierpniowe upały nie zakładała dziecku czapki na spacery. Kuźwa. Myślałam, że ją zjedzą w tych komentarzach 😂. A mi to po prostu dynda, kto, co i jak, serio 🤷‍♀️.

Ja moim córka podpowiadam jak pytają a tak się nie wtrącam np jako pierwsza zauważyłam problem wnuczki z wedzidelkiem i faktycznie okazało się ze trzeba podciąć ale nie mowilam tego żeby się wymądrzać ale po to aby jednej i drugiej ulżyć natomiast staram się nie wtrącać aż tak a co dopiero narzucać obcej osobie coś

Sama jak czegoś nie wiem tez pytam ale lubię luźne konkretne odpowiedzi a nie narzucane zdanie kogoś

Moja córkę o mało nie zjedli na grupie za wczesne rozszerzanie diety dziecka a z drugiej strony każde dziecko jest inne pozatym nas tez chowali na wcześniejszej rozszerzonej diecie i wszyscy żyjemy ot myśle ze każda z nas będzie wiedziała co i kiedy jest wskazane i odpowiednie po obserwacji własnego dziecka

Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka mocno trzymam kciuki 🤞

Dołączam do grupy gryzionych w nocy przez komary - 4:00 i coś brzęczy przy uchu - masakra.
    Mi się śnił smok który ział ogniem nad jakimś morzem i myślałam sobie dobrze, że jest woda. A potem szłam z dzieckiem na huśtawki i okazało się że to dziecko to taki pluszowy miś jak Kubuś Puchatek i nie miał jak złapać się tej huśtawki, więc trzymałam mu łapki. Porąbane te sny...
    Nie ma to jak złote rady 😊 ja już się nasłuchałam, że za gwałtownie wstaję, za szybko chodzę i dziecko się boi, że brzuch odkryty i dziecku zimno🙈
    A z karmieniem nawet jak będę karmić piersią to chciałabym ściągnąć pokarm, żeby mąż też w nocy mógł pokarmić.
    Ginekolog poleciła mi butelkę:
    https://www.tomi.pl/suavinex-butelka-180ml-smoczek-silikon-wolny-przeplyw-uzupelnienie-karmienia-piersia-zero-zero/?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfXVYgBc0H-nxOAxGfQPVLGznIfd414_kGgxlNr-ZFfMDdRJJ2icHz0aAqz3EALw_wcB
    Ona nie karmiła piersią, ale mówi że ta najbardziej jest podobna do takiego karmienia. Ma bardzo powolny przepływ, karmienie trwa ok. 30 minut i nie ma potem kolki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 13:52

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie mam tą butelkę i moja opiekunka poporodowa mówiła że pierwszy raz ją widzi ale z niej będziemy korzystać jakby co bo wydaje się być najbardziej podobna do karmienia piersią.

Też mam często głupie sny. Bardzo męczące.

Jeśli chodzi o "rady i porady"- dla mnie temat macierzyństwa, porodu itd jest czymś zupełnie nowym więc jak ktoś mi coś mówi to słucham ale nie w sensie że traktuje to za pewnik. Swój rozum mam. Ja na przykład swojemu dziecku zamierzam szybko rozszerzyć dietę i normalnie gotować dla niej smaczne obiadki a nie bezsmakowe papki i akurat w tej kwestii moja decyzja jest niepodważalna.
    Z drugiej strony też nie mam nikogo kto by się wtrącał i wytykał "błędy" więc na to całe "doradztwo" patrzę inaczej. Raz byłam tylko u kuzynki która co bym nie powiedziała to negowała, nawet przytoczyła z pogardą moją wiadomość że napisałam o dziecku "Mała" a tak to mogę mówić o swojej cipce a nie o córce (dosłownie tak powiedziała), ale szybko się od niej zmyliśmy i więcej nie pojechaliśmy i problem z głowy😉

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Hej

Melduję się z patologii ciąży 🤦🏼‍♀️

Rano trafiłam na IP i na porodówkę - nie było ruchów małej, ale dali mi kroplówkę i coś jeszcze do wypicia i mała zaczęła brykać. Tera ruchy są, ufff

Ale trzymają mnie i zastanawiają się czy jutro nie zrobić cc.
    Dziś mam 37+1 więc twierdzą, że te kilka dni nic nie zmieni bo ciąża donoszona.

Mała waży 2900 😊

Ile czasu nie czułaś ruchów, że pojechałaś? Dawaj znać jak sytuacja ✊🏻

age.png

age.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja właśnie mam tą butelkę i moja opiekunka poporodowa mówiła że pierwszy raz ją widzi ale z niej będziemy korzystać jakby co bo wydaje się być najbardziej podobna do karmienia piersią.

Też mam często głupie sny. Bardzo męczące.

Jeśli chodzi o "rady i porady"- dla mnie temat macierzyństwa, porodu itd jest czymś zupełnie nowym więc jak ktoś mi coś mówi to słucham ale nie w sensie że traktuje to za pewnik. Swój rozum mam. Ja na przykład swojemu dziecku zamierzam szybko rozszerzyć dietę i normalnie gotować dla niej smaczne obiadki a nie bezsmakowe papki i akurat w tej kwestii moja decyzja jest niepodważalna.
    Z drugiej strony też nie mam nikogo kto by się wtrącał i wytykał "błędy" więc na to całe "doradztwo" patrzę inaczej. Raz byłam tylko u kuzynki która co bym nie powiedziała to negowała, nawet przytoczyła z pogardą moją wiadomość że napisałam o dziecku "Mała" a tak to mogę mówić o swojej cipce a nie o córce (dosłownie tak powiedziała), ale szybko się od niej zmyliśmy i więcej nie pojechaliśmy i problem z głowy😉

Przypomniałaś mi odnośnie bezsmakowych papek, jak miałam 10 lat i urodził się mój kuzyn. Rozszerzali mu dietę, a ja przed karmieniem doprawiałam mu te dania, bo nie mogłam pojąć, że to takie bezsmakowe🙈 teraz rozumiem dlaczego takie miały być, wtedy chciałam żeby mu smakowało 😊 z drugiej strony odważni byli, że 10-latce powierzali pełna opiekę nad młodym - od kąpieli, przez karmienie i samotne spacery... Odpowiem od razu - żyje, przetrwał dzieciństwo i ma 22 lata 😊

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brat jest młodszy ode mnie 2,5 roku i pamiętam że był bardzo mały jak z nim zostawiłam i miałam wołać matkę jak płakał. Drugim, młodszym o 11 lat, juz zajmowałam się normalnie, na pełen etat😉 Takie byly czasy a i dzieciaki wydawały się bardziej odpiwiedzialne.

A odnośnie "życiowych doradczyń" to przypomniała mi się jedna "wszechwiedząca ciocia" która im mmniej więcej na dany temat tym więcej ma do powiedzenia🤦🏻‍♀️ Na szczęście nie mam z nią kontaktu. Osoba na wskroś toksyczna i problemowa.

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie i za wiele nie wiem ciśnienie pierwsze wysokie drugie już w miarę , krew i mocz oddane o 20 mam dzwonić o wyniki i się okaże czy wszystko gra. Dziś boli mnie głowa np
    Główka 35cm
    Waga 3359 😅😅😅 będzie wielki
    Chcą wytrzymać jeszcze tydzień żeby było bezpieczniej ale powiedziałam ze Max 37/38 tydzień i nie chce dłużej czekać na nic
    Za tydzień dowiem się jak będę rodziła i jak to widza No chyba ze wyniki coś wyjdzie i będzie szybciej
    Łożysko pomału się zwapnia ale wody przepływy i mały ok wiec bez paniki
    Mam liczyć ruchy min 10 na dzień
    Dostałam zdjęcie siusiaka i jąder Ze są w jajeczkach pięknie oba i stopy 🤣

meggie94, Tony, kamilamhm, Olo323, Angelaaaa, Kitaja lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ile czasu nie czułaś ruchów, że pojechałaś? Dawaj znać jak sytuacja ✊🏻

Właśnie mam ktg

Wczoraj przed spaniem czułam ostatnie, całą noc nic, a rano szturchalam, chodziłam, pilam slodkie i tak 1,5 godziny, a mała nic. Dopiero w szpitalu się obudziła

meggie94, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak irytują te wszystkie mądralińskie matki, że pewnie będę specjalnie na przekór robić, żeby się wkurzały xD u mnie będzie jazda w rodzinie, jak się dowiedzą, że nie planujemy chrztu. Dopiero się zacznie... 🙈

Jeśli "mała" na dziecko to nie ładnie, to ja nie mam pytań... My między znajomymi o moim PŁODZIE się czasem tak wyrażamy, że nawet nie będę przytaczać xD oczywiście w żartach wszystko.

kamilamhm lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW pozdrawiam z pedicure, już do porodu mam nadzieję wystarczy... Żeby córka jak mnie zobaczy nie myślała, że ma matkę zaniedbaną 🤣

Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    BTW pozdrawiam z pedicure, już do porodu mam nadzieję wystarczy... Żeby córka jak mnie zobaczy nie myślała, że ma matkę zaniedbaną 🤣
    Przez to ze nie widzę swoich stop spod brzucha zapomniałam ze tam też mam paznokcie. Tez musze pomalować co by chociaż stopy były ładne przy porodzie 😂

Tony, Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Właśnie zastanawiałam się kiedy zrobić 😊 mam fryzjera 3.11 😊

Tony lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez to złe samopoczucie też właśnie doprowadzałam się do ładu🤭 Nawet torbę bym spakowała tylko że kompletnie nie wiem co mam wziąć🤷🏻‍♀️

MamaNl co spakowałaś do torby?

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy się pedicurujecie a mi się śniło, że jestem na porodówce z tą położną co chciałam i przyjmowała poród z pozycji czworaczej 😂🤣. Takie sny to mogę mieć! Jestem już tak zafiksowana na temat tego, że rodzę naturalnie, że mogę już jechać. Będzie okej! Pozytywnie się nastawiam, bo głowa to połowa sukcesu 😅.

Natomiast wg położnej środowiskowej główkę mam bardzo nisko, szyjkę mocno rozpulchnioną ale nie sprawdzała dokładnie czy jest rozwarcie, bo jak mam w czwartek lekarza to wolała, żeby on mi rozkręcił akcję w razie wu 😂. Mówię jej, że od niedzieli chce mi się wymiotować a ona, że organizm powoli się przygotowuje do porodu i mam się nie bać ani wymiotów, ani biegunki.

Nikt nie zmusi mnie do rzygania 😳. No sorry ale nie przejdzie, wolę biegunkę 😂🤣.

Kalli95, kamilamhm lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Mnie tak irytują te wszystkie mądralińskie matki, że pewnie będę specjalnie na przekór robić, żeby się wkurzały xD u mnie będzie jazda w rodzinie, jak się dowiedzą, że nie planujemy chrztu. Dopiero się zacznie... 🙈

Jeśli "mała" na dziecko to nie ładnie, to ja nie mam pytań... My między znajomymi o moim PŁODZIE się czasem tak wyrażamy, że nawet nie będę przytaczać xD oczywiście w żartach wszystko.

U mnie najblizsza rodzina już wie, że chrztu nie będzie i w sumie przyjęli to bez emocji, ale już widzę moją babcie 😄
    A pedi od dawna robię sama (hybrydy) i planowałam jutro, ale nie wiem jak mi pójdą te wygibasy🤷‍♀️

Tony lubi tę wiadomość

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja przez to złe samopoczucie też właśnie doprowadzałam się do ładu🤭 Nawet torbę bym spakowała tylko że kompletnie nie wiem co mam wziąć🤷🏻‍♀️

MamaNl co spakowałaś do torby?

Ciuchy dla siebie tj koszulki i pidzama spodnie bielizna kosmetyki i ciuchy dla małego w drugiej małej torbie
    W sumie nic więcej tu nie potrzeba pewnie nawet tyle tego co wzięłam ale ponoć może się okazać ze muszę zostać 1 dobę wiec coś warto mieć na zmianę wiadomo 😅 a wiadomo okaże się co i jak

Reszta jest w szpitalu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 18:13

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    U mnie najblizsza rodzina już wie, że chrztu nie będzie i w sumie przyjęli to bez emocji, ale już widzę moją babcie 😄
    A pedi od dawna robię sama (hybrydy) i planowałam jutro, ale nie wiem jak mi pójdą te wygibasy🤷‍♀️
    Tez właśnie mi Tony o tych paznokciach przypomniała i hybrydy sobie zrobię. Tez jeszcze nie wiem jak. To będzie śmieszne 😂

Tony lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Wy się pedicurujecie a mi się śniło, że jestem na porodówce z tą położną co chciałam i przyjmowała poród z pozycji czworaczej 😂🤣. Takie sny to mogę mieć! Jestem już tak zafiksowana na temat tego, że rodzę naturalnie, że mogę już jechać. Będzie okej! Pozytywnie się nastawiam, bo głowa to połowa sukcesu 😅.

Natomiast wg położnej środowiskowej główkę mam bardzo nisko, szyjkę mocno rozpulchnioną ale nie sprawdzała dokładnie czy jest rozwarcie, bo jak mam w czwartek lekarza to wolała, żeby on mi rozkręcił akcję w razie wu 😂. Mówię jej, że od niedzieli chce mi się wymiotować a ona, że organizm powoli się przygotowuje do porodu i mam się nie bać ani wymiotów, ani biegunki.

Nikt nie zmusi mnie do rzygania 😳. No sorry ale nie przejdzie, wolę biegunkę 😂🤣.
    Tez juz bym mogła jechać do porodu. No może jutro wieczorem bo jadę jeszcze 70 km do endokrynologa i do ikei wymienić drzwi od szafy bo maja wadę fabryczna 😒
    Biore ze sobą walizkę w razie wu 😅
    Ciekawe jak tam się ma moja szyjka. Pewnie dopiero w sobotę się dowiem.

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
‹‹ 398 399 400 401 402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ