X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Wogole to powiem wam ze wkurzają mnie takie mądrale na tych grupach jakby wszystko wiedziały a tak naprawdę każda z nas wszystko robi pod swoje dziecko i każde jest inne i nie ma co porównywać ciagle …

Miałam taką kumpelę ze studiów - ani chłopa, ani męża, dzieci brak ale jak mnie pouczała, że KP to zdrowe dla dziecka i w ogóle 🙄. ŻE JAK TO MOŻNA SIĘ BRZYDZIĆ KARMIĆ PIERSIĄ, i że to dziecko jest najważniejsze a nie moje widzimisię i szybki powrót do biegania 🤦‍♀️. W końcu jej napisałam, co myślę i ograniczyłam z nią znajomość 😅. Mówiła, że chce doradzić tylko. Powiedzcie mi, co może doradzić osoba nie posiadająca dzieci i znająca temat powierzchownie 🤦‍♀️. Przez pół roku ani ja się do niej nie odezwałam, ani ona do mnie 😂. No kuwa, litości. Czuję, że na dniach będzie pisać. Pewnie umiera z ciekawości, czy jeszcze przed, czy już po, bo ja nie z tych co to chwalą się prywatą na IG 😂.

Takich "matek Polek" też nie trawię. W sumie to porównywalny typ do tej znajomej, tylko, że z większym doświadczeniem.

W ogóle to mam wrażenie, że jak kobieta widzi drugą w ciąży, to ta pierwsza daje sobie prawo, by mówić tej drugiej co ma robić 😂. Na spacerach stare babki lubią zaczepiać (kilka razy widziałam na studiach, siedząc na krakowskich plantach), u lekarza... No wszędzie. Trochę masło maślane, jednak myślę, że wiecie o co chodzi 😅. Śledzę na Insta taką kobietkę i wstawiła zdjęcie, jak w lipcowo-sierpniowe upały nie zakładała dziecku czapki na spacery. Kuźwa. Myślałam, że ją zjedzą w tych komentarzach 😂. A mi to po prostu dynda, kto, co i jak, serio 🤷‍♀️.

kamilamhm lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Hej

Melduję się z patologii ciąży 🤦🏼‍♀️

Rano trafiłam na IP i na porodówkę - nie było ruchów małej, ale dali mi kroplówkę i coś jeszcze do wypicia i mała zaczęła brykać. Tera ruchy są, ufff

Ale trzymają mnie i zastanawiają się czy jutro nie zrobić cc.
    Dziś mam 37+1 więc twierdzą, że te kilka dni nic nie zmieni bo ciąża donoszona.

Mała waży 2900 😊

Ojeju! Dobrze, że pojechałaś na IP.
    Dawaj znać na bieżąco!

Trzymam kciuki, aby wszystko poszło po Twojej myśli 🥰☺.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Miałam taką kumpelę ze studiów - ani chłopa, ani męża, dzieci brak ale jak mnie pouczała, że KP to zdrowe dla dziecka i w ogóle 🙄. ŻE JAK TO MOŻNA SIĘ BRZYDZIĆ KARMIĆ PIERSIĄ, i że to dziecko jest najważniejsze a nie moje widzimisię i szybki powrót do biegania 🤦‍♀️. W końcu jej napisałam, co myślę i ograniczyłam z nią znajomość 😅. Mówiła, że chce doradzić tylko. Powiedzcie mi, co może doradzić osoba nie posiadająca dzieci i znająca temat powierzchownie 🤦‍♀️. Przez pół roku ani ja się do niej nie odezwałam, ani ona do mnie 😂. No kuwa, litości. Czuję, że na dniach będzie pisać. Pewnie umiera z ciekawości, czy jeszcze przed, czy już po, bo ja nie z tych co to chwalą się prywatą na IG 😂.

Takich "matek Polek" też nie trawię. W sumie to porównywalny typ do tej znajomej, tylko, że z większym doświadczeniem.

W ogóle to mam wrażenie, że jak kobieta widzi drugą w ciąży, to ta pierwsza daje sobie prawo, by mówić tej drugiej co ma robić 😂. Na spacerach stare babki lubią zaczepiać (kilka razy widziałam na studiach, siedząc na krakowskich plantach), u lekarza... No wszędzie. Trochę masło maślane, jednak myślę, że wiecie o co chodzi 😅. Śledzę na Insta taką kobietkę i wstawiła zdjęcie, jak w lipcowo-sierpniowe upały nie zakładała dziecku czapki na spacery. Kuźwa. Myślałam, że ją zjedzą w tych komentarzach 😂. A mi to po prostu dynda, kto, co i jak, serio 🤷‍♀️.

Ja moim córka podpowiadam jak pytają a tak się nie wtrącam np jako pierwsza zauważyłam problem wnuczki z wedzidelkiem i faktycznie okazało się ze trzeba podciąć ale nie mowilam tego żeby się wymądrzać ale po to aby jednej i drugiej ulżyć natomiast staram się nie wtrącać aż tak a co dopiero narzucać obcej osobie coś

Sama jak czegoś nie wiem tez pytam ale lubię luźne konkretne odpowiedzi a nie narzucane zdanie kogoś

Moja córkę o mało nie zjedli na grupie za wczesne rozszerzanie diety dziecka a z drugiej strony każde dziecko jest inne pozatym nas tez chowali na wcześniejszej rozszerzonej diecie i wszyscy żyjemy ot myśle ze każda z nas będzie wiedziała co i kiedy jest wskazane i odpowiednie po obserwacji własnego dziecka

Olo323, Decemberry lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka mocno trzymam kciuki 🤞

Dołączam do grupy gryzionych w nocy przez komary - 4:00 i coś brzęczy przy uchu - masakra.
    Mi się śnił smok który ział ogniem nad jakimś morzem i myślałam sobie dobrze, że jest woda. A potem szłam z dzieckiem na huśtawki i okazało się że to dziecko to taki pluszowy miś jak Kubuś Puchatek i nie miał jak złapać się tej huśtawki, więc trzymałam mu łapki. Porąbane te sny...
    Nie ma to jak złote rady 😊 ja już się nasłuchałam, że za gwałtownie wstaję, za szybko chodzę i dziecko się boi, że brzuch odkryty i dziecku zimno🙈
    A z karmieniem nawet jak będę karmić piersią to chciałabym ściągnąć pokarm, żeby mąż też w nocy mógł pokarmić.
    Ginekolog poleciła mi butelkę:
    https://www.tomi.pl/suavinex-butelka-180ml-smoczek-silikon-wolny-przeplyw-uzupelnienie-karmienia-piersia-zero-zero/?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfXVYgBc0H-nxOAxGfQPVLGznIfd414_kGgxlNr-ZFfMDdRJJ2icHz0aAqz3EALw_wcB
    Ona nie karmiła piersią, ale mówi że ta najbardziej jest podobna do takiego karmienia. Ma bardzo powolny przepływ, karmienie trwa ok. 30 minut i nie ma potem kolki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 13:52

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie mam tą butelkę i moja opiekunka poporodowa mówiła że pierwszy raz ją widzi ale z niej będziemy korzystać jakby co bo wydaje się być najbardziej podobna do karmienia piersią.

Też mam często głupie sny. Bardzo męczące.

Jeśli chodzi o "rady i porady"- dla mnie temat macierzyństwa, porodu itd jest czymś zupełnie nowym więc jak ktoś mi coś mówi to słucham ale nie w sensie że traktuje to za pewnik. Swój rozum mam. Ja na przykład swojemu dziecku zamierzam szybko rozszerzyć dietę i normalnie gotować dla niej smaczne obiadki a nie bezsmakowe papki i akurat w tej kwestii moja decyzja jest niepodważalna.
    Z drugiej strony też nie mam nikogo kto by się wtrącał i wytykał "błędy" więc na to całe "doradztwo" patrzę inaczej. Raz byłam tylko u kuzynki która co bym nie powiedziała to negowała, nawet przytoczyła z pogardą moją wiadomość że napisałam o dziecku "Mała" a tak to mogę mówić o swojej cipce a nie o córce (dosłownie tak powiedziała), ale szybko się od niej zmyliśmy i więcej nie pojechaliśmy i problem z głowy😉

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Hej

Melduję się z patologii ciąży 🤦🏼‍♀️

Rano trafiłam na IP i na porodówkę - nie było ruchów małej, ale dali mi kroplówkę i coś jeszcze do wypicia i mała zaczęła brykać. Tera ruchy są, ufff

Ale trzymają mnie i zastanawiają się czy jutro nie zrobić cc.
    Dziś mam 37+1 więc twierdzą, że te kilka dni nic nie zmieni bo ciąża donoszona.

Mała waży 2900 😊

Ile czasu nie czułaś ruchów, że pojechałaś? Dawaj znać jak sytuacja ✊🏻

age.png

age.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja właśnie mam tą butelkę i moja opiekunka poporodowa mówiła że pierwszy raz ją widzi ale z niej będziemy korzystać jakby co bo wydaje się być najbardziej podobna do karmienia piersią.

Też mam często głupie sny. Bardzo męczące.

Jeśli chodzi o "rady i porady"- dla mnie temat macierzyństwa, porodu itd jest czymś zupełnie nowym więc jak ktoś mi coś mówi to słucham ale nie w sensie że traktuje to za pewnik. Swój rozum mam. Ja na przykład swojemu dziecku zamierzam szybko rozszerzyć dietę i normalnie gotować dla niej smaczne obiadki a nie bezsmakowe papki i akurat w tej kwestii moja decyzja jest niepodważalna.
    Z drugiej strony też nie mam nikogo kto by się wtrącał i wytykał "błędy" więc na to całe "doradztwo" patrzę inaczej. Raz byłam tylko u kuzynki która co bym nie powiedziała to negowała, nawet przytoczyła z pogardą moją wiadomość że napisałam o dziecku "Mała" a tak to mogę mówić o swojej cipce a nie o córce (dosłownie tak powiedziała), ale szybko się od niej zmyliśmy i więcej nie pojechaliśmy i problem z głowy😉

Przypomniałaś mi odnośnie bezsmakowych papek, jak miałam 10 lat i urodził się mój kuzyn. Rozszerzali mu dietę, a ja przed karmieniem doprawiałam mu te dania, bo nie mogłam pojąć, że to takie bezsmakowe🙈 teraz rozumiem dlaczego takie miały być, wtedy chciałam żeby mu smakowało 😊 z drugiej strony odważni byli, że 10-latce powierzali pełna opiekę nad młodym - od kąpieli, przez karmienie i samotne spacery... Odpowiem od razu - żyje, przetrwał dzieciństwo i ma 22 lata 😊

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brat jest młodszy ode mnie 2,5 roku i pamiętam że był bardzo mały jak z nim zostawiłam i miałam wołać matkę jak płakał. Drugim, młodszym o 11 lat, juz zajmowałam się normalnie, na pełen etat😉 Takie byly czasy a i dzieciaki wydawały się bardziej odpiwiedzialne.

A odnośnie "życiowych doradczyń" to przypomniała mi się jedna "wszechwiedząca ciocia" która im mmniej więcej na dany temat tym więcej ma do powiedzenia🤦🏻‍♀️ Na szczęście nie mam z nią kontaktu. Osoba na wskroś toksyczna i problemowa.

age.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie i za wiele nie wiem ciśnienie pierwsze wysokie drugie już w miarę , krew i mocz oddane o 20 mam dzwonić o wyniki i się okaże czy wszystko gra. Dziś boli mnie głowa np
    Główka 35cm
    Waga 3359 😅😅😅 będzie wielki
    Chcą wytrzymać jeszcze tydzień żeby było bezpieczniej ale powiedziałam ze Max 37/38 tydzień i nie chce dłużej czekać na nic
    Za tydzień dowiem się jak będę rodziła i jak to widza No chyba ze wyniki coś wyjdzie i będzie szybciej
    Łożysko pomału się zwapnia ale wody przepływy i mały ok wiec bez paniki
    Mam liczyć ruchy min 10 na dzień
    Dostałam zdjęcie siusiaka i jąder Ze są w jajeczkach pięknie oba i stopy 🤣

meggie94, Tony, kamilamhm, Olo323, Angelaaaa, Kitaja lubią tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ile czasu nie czułaś ruchów, że pojechałaś? Dawaj znać jak sytuacja ✊🏻

Właśnie mam ktg

Wczoraj przed spaniem czułam ostatnie, całą noc nic, a rano szturchalam, chodziłam, pilam slodkie i tak 1,5 godziny, a mała nic. Dopiero w szpitalu się obudziła

meggie94, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak irytują te wszystkie mądralińskie matki, że pewnie będę specjalnie na przekór robić, żeby się wkurzały xD u mnie będzie jazda w rodzinie, jak się dowiedzą, że nie planujemy chrztu. Dopiero się zacznie... 🙈

Jeśli "mała" na dziecko to nie ładnie, to ja nie mam pytań... My między znajomymi o moim PŁODZIE się czasem tak wyrażamy, że nawet nie będę przytaczać xD oczywiście w żartach wszystko.

kamilamhm lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW pozdrawiam z pedicure, już do porodu mam nadzieję wystarczy... Żeby córka jak mnie zobaczy nie myślała, że ma matkę zaniedbaną 🤣

Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    BTW pozdrawiam z pedicure, już do porodu mam nadzieję wystarczy... Żeby córka jak mnie zobaczy nie myślała, że ma matkę zaniedbaną 🤣
    Przez to ze nie widzę swoich stop spod brzucha zapomniałam ze tam też mam paznokcie. Tez musze pomalować co by chociaż stopy były ładne przy porodzie 😂

Tony, Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Właśnie zastanawiałam się kiedy zrobić 😊 mam fryzjera 3.11 😊

Tony lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez to złe samopoczucie też właśnie doprowadzałam się do ładu🤭 Nawet torbę bym spakowała tylko że kompletnie nie wiem co mam wziąć🤷🏻‍♀️

MamaNl co spakowałaś do torby?

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy się pedicurujecie a mi się śniło, że jestem na porodówce z tą położną co chciałam i przyjmowała poród z pozycji czworaczej 😂🤣. Takie sny to mogę mieć! Jestem już tak zafiksowana na temat tego, że rodzę naturalnie, że mogę już jechać. Będzie okej! Pozytywnie się nastawiam, bo głowa to połowa sukcesu 😅.

Natomiast wg położnej środowiskowej główkę mam bardzo nisko, szyjkę mocno rozpulchnioną ale nie sprawdzała dokładnie czy jest rozwarcie, bo jak mam w czwartek lekarza to wolała, żeby on mi rozkręcił akcję w razie wu 😂. Mówię jej, że od niedzieli chce mi się wymiotować a ona, że organizm powoli się przygotowuje do porodu i mam się nie bać ani wymiotów, ani biegunki.

Nikt nie zmusi mnie do rzygania 😳. No sorry ale nie przejdzie, wolę biegunkę 😂🤣.

Kalli95, kamilamhm lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Mnie tak irytują te wszystkie mądralińskie matki, że pewnie będę specjalnie na przekór robić, żeby się wkurzały xD u mnie będzie jazda w rodzinie, jak się dowiedzą, że nie planujemy chrztu. Dopiero się zacznie... 🙈

Jeśli "mała" na dziecko to nie ładnie, to ja nie mam pytań... My między znajomymi o moim PŁODZIE się czasem tak wyrażamy, że nawet nie będę przytaczać xD oczywiście w żartach wszystko.

U mnie najblizsza rodzina już wie, że chrztu nie będzie i w sumie przyjęli to bez emocji, ale już widzę moją babcie 😄
    A pedi od dawna robię sama (hybrydy) i planowałam jutro, ale nie wiem jak mi pójdą te wygibasy🤷‍♀️

Tony lubi tę wiadomość

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ja przez to złe samopoczucie też właśnie doprowadzałam się do ładu🤭 Nawet torbę bym spakowała tylko że kompletnie nie wiem co mam wziąć🤷🏻‍♀️

MamaNl co spakowałaś do torby?

Ciuchy dla siebie tj koszulki i pidzama spodnie bielizna kosmetyki i ciuchy dla małego w drugiej małej torbie
    W sumie nic więcej tu nie potrzeba pewnie nawet tyle tego co wzięłam ale ponoć może się okazać ze muszę zostać 1 dobę wiec coś warto mieć na zmianę wiadomo 😅 a wiadomo okaże się co i jak

Reszta jest w szpitalu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 18:13

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    U mnie najblizsza rodzina już wie, że chrztu nie będzie i w sumie przyjęli to bez emocji, ale już widzę moją babcie 😄
    A pedi od dawna robię sama (hybrydy) i planowałam jutro, ale nie wiem jak mi pójdą te wygibasy🤷‍♀️
    Tez właśnie mi Tony o tych paznokciach przypomniała i hybrydy sobie zrobię. Tez jeszcze nie wiem jak. To będzie śmieszne 😂

Tony lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Wy się pedicurujecie a mi się śniło, że jestem na porodówce z tą położną co chciałam i przyjmowała poród z pozycji czworaczej 😂🤣. Takie sny to mogę mieć! Jestem już tak zafiksowana na temat tego, że rodzę naturalnie, że mogę już jechać. Będzie okej! Pozytywnie się nastawiam, bo głowa to połowa sukcesu 😅.

Natomiast wg położnej środowiskowej główkę mam bardzo nisko, szyjkę mocno rozpulchnioną ale nie sprawdzała dokładnie czy jest rozwarcie, bo jak mam w czwartek lekarza to wolała, żeby on mi rozkręcił akcję w razie wu 😂. Mówię jej, że od niedzieli chce mi się wymiotować a ona, że organizm powoli się przygotowuje do porodu i mam się nie bać ani wymiotów, ani biegunki.

Nikt nie zmusi mnie do rzygania 😳. No sorry ale nie przejdzie, wolę biegunkę 😂🤣.
    Tez juz bym mogła jechać do porodu. No może jutro wieczorem bo jadę jeszcze 70 km do endokrynologa i do ikei wymienić drzwi od szafy bo maja wadę fabryczna 😒
    Biore ze sobą walizkę w razie wu 😅
    Ciekawe jak tam się ma moja szyjka. Pewnie dopiero w sobotę się dowiem.

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
‹‹ 398 399 400 401 402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ