X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo chrztu to moja teściowa strasznie się wtrąca. Dla niej to dziecko powinno być ochrzczone zaraz po urodzeniu. My planujemy zrobic chrzest jak juz będzie ciepło w maju moze a ta jak ostatnio ktoś rzucił ze może w wielkanoc chrzest to ta się oburzyła ze co tak późno 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Mnie tak irytują te wszystkie mądralińskie matki, że pewnie będę specjalnie na przekór robić, żeby się wkurzały xD u mnie będzie jazda w rodzinie, jak się dowiedzą, że nie planujemy chrztu. Dopiero się zacznie... 🙈

Jeśli "mała" na dziecko to nie ładnie, to ja nie mam pytań... My między znajomymi o moim PŁODZIE się czasem tak wyrażamy, że nawet nie będę przytaczać xD oczywiście w żartach wszystko.

Nasi najbliżsi wiedzą, że nie chrzcimy i jest luz, ale za to jedna starsza babka w mojej pracy aż zaniemówiła z wrażenia :D Bo zapytala, kto będzie chrzestnym, a ja, że nie planujemy niczego takiego :) nic nie odpowiedziała i już się tego dnia do mnie nie odezwała :D w sumie lepsze to niż święte oburzenie "ALE JAK TO??"

Tony lubi tę wiadomość

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Sóweczka mocno trzymam kciuki 🤞

A z karmieniem nawet jak będę karmić piersią to chciałabym ściągnąć pokarm, żeby mąż też w nocy mógł pokarmić.
    Ginekolog poleciła mi butelkę:
    https://www.tomi.pl/suavinex-butelka-180ml-smoczek-silikon-wolny-przeplyw-uzupelnienie-karmienia-piersia-zero-zero/?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfXVYgBc0H-nxOAxGfQPVLGznIfd414_kGgxlNr-ZFfMDdRJJ2icHz0aAqz3EALw_wcB
    Ona nie karmiła piersią, ale mówi że ta najbardziej jest podobna do takiego karmienia. Ma bardzo powolny przepływ, karmienie trwa ok. 30 minut i nie ma potem kolki.
    Nasza położna pokazywała tą butelkę jako przykład nienajlepszego wyboru - bo przecież kobiety nie mają zakrzywionych sutków, które maluch zasysa pod kątem. Może więc butelka się sprawdzi przy karmieniu tylko mm, ale przy kp i mm z doskoku to może nie być najlepszy pomysł

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Ciuchy dla siebie tj koszulki i pidzama spodnie bielizna kosmetyki i ciuchy dla małego w drugiej małej torbie
    W sumie nic więcej tu nie potrzeba pewnie nawet tyle tego co wzięłam ale ponoć może się okazać ze muszę zostać 1 dobę wiec coś warto mieć na zmianę wiadomo 😅 a wiadomo okaże się co i jak

Reszta jest w szpitalu

No właśnie, przez to że "nic" nie trzeba to ja nie wiem co brać 😆 A poród jest w swojej koszuli czy szpitalnej?

A, muszę kupić staniki do karmienia i "majty bawełniane jak dla babci" cytując moją opiekę poporodową😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 19:02

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 to wcale nie jest późno porównując chrzest mojej chrześnicy w wieku 3 lat 🤣😂. Do końca życia nie zapomnę, jak tą białą szatką co jej dałam przy sakramencie wyczyściła wszystkie ławki i nawet zabierała się za płytki ale na szczęście były dywany 😂🤣. Prawie przy ołtarzu wylądowała 😂. Ogólnie w większych miastach jest luźniej, jeśli chodzi o chrzty. Tam księża na prawdę się cieszą jak rodzice przyprowadzają dzieci do chrztu, niezależnie w jakim są wieku. Natomiast we wsiach i miasteczkach to jest gorzej, bo zaraz "a co xyz pomyśli" 😂.

My to czekamy aż Karol się urodzi i wtedy będziemy myśleć.

Kalli95 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    No właśnie, przez to że "nic" nie trzeba to ja nie wiem co brać 😆 A poród jest w swojej koszuli czy szpitalnej?

A, muszę kupić staniki do karmienia i "majty bawełniane jak dla babci" cytując moją opiekę poporodową😉

Ja mam taka trochę dłuższa swoją koszulkę jak tshirt moja młoda rodziła w swojej koszuli takiej do uda
    Ma być mi wygodnie wiec koszulka powinna być ok

Staników chyba nie chce bo całkiem mi wygodnie w topach i chyba w nich zostanę 😂😂
    Majtki fajne i wyższe kupiłam w Action są czarne i białe wysokie i nie gniota mi brzucha teraz to i po porodzie będą dobre nawet jakby to miało być CC

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 19:41

Joanne lubi tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie cierpię tych wszystkich złotych rad, o które człowiek nie prosi, tych ekspertów madek w dzisiejszych czasach popadających ze skrajności w skrajność ani wtrącania się kogokolwiek i każdy rodzic powinien robić jak chce. My planujemy chrzciny na Boże Narodzenie jeśli nic się nie wykrzaczy, chociaż mamy mocny dylemat z chrzestnymi, więc zobaczymy jak będzie 🙈

age.png

age.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Nasza położna pokazywała tą butelkę jako przykład nienajlepszego wyboru - bo przecież kobiety nie mają zakrzywionych sutków, które maluch zasysa pod kątem. Może więc butelka się sprawdzi przy karmieniu tylko mm, ale przy kp i mm z doskoku to może nie być najlepszy pomysł
    Może tak być. Ja jeszcze z Medeli antykolkową kupiłam. Będzie metoda prób i błędów 😊

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znów chrzest myślałam na Boże narodzenie bo będzie cała rodzina tutaj chyba cała bo moja mama znów uparta ze nigdzie nie jedzie
    Ale będą obie córki z rodzinami chłopcy moi mój tata już jest z nami mój hmm chyba tez będzie No chyba ze pojedzie do swoich córek zobaczymy

Jedynie ze ciagle mam dylemat z imieniem dla małego i z chrzestnymi 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 19:44

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam na brwiach i u fryzjera na odświeżenie koloru i podcięcie, coby nie wyglądać złe na porodówce 😅
    Na paznokcie od stóp umówiłam się na przyszły tydzień, mam nadzieje ze zdążę 😁

Co do kościelnych tematów, to moja babcia (niestety okropnie toksyczna osoba, bo to idealny przykład co w pierwszej ławce w kościele a cała rodzine obgaduje, plotkuje i prowokuje kłótnie) to my z racji, ze mieliśmy mieć ślub w roku pandemicznym i przekładaliśmy tyle razy, ze finalnie mieliśmy slub cywilny z rodzicami i rodzeństwem i babciami- do dnia dzisiejszego nie może mi tego wybaczyć. Jak dowiedziała się o ciąży to pierwsze pytanie to czy w końcu weźmiemy slub kościelny 😂 jak powiedziałam; ze po co to wielka obraza😂 później się dowiedziałam przez przypadek od kuzynki, ze moja babcia pół rodziny obdzwoniła, bo musiała się wyżalić (uwaga) „jakie to ja nieszczęście i wstyd spotkał, bo będzie nieślubne (!) dziecko w rodzice i jej wstyd się na ulicy pokazać” 🙃
    Także po tym się odcielam sporo od mojej babci, skoro moje dziecko dla niej jest wstydem i nieszczęściem..
    A co do chrzcin, zobaczymy, pomyślimy jak się urodzi 🙂

kamilamhm, Tony lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Apropo chrztu to moja teściowa strasznie się wtrąca. Dla niej to dziecko powinno być ochrzczone zaraz po urodzeniu. My planujemy zrobic chrzest jak juz będzie ciepło w maju moze a ta jak ostatnio ktoś rzucił ze może w wielkanoc chrzest to ta się oburzyła ze co tak późno 😅

My tez myslimy w maju, i zadnych negatywnych komentarzy nie otrzymalismy. Ja w ogole podchodze to tego w ten sposob ze to jest dla dziecka, rodzicow, i ew.rodzicow chrzestnych (w zaleznosci od tego jak chca byc zaangazowani w zycie dziecka, tego tez nie zamierzam wymagac w zaden sposob). Te male wesela wyprawiane z okazji chrztu mnie troche smiesza. Wiem ze moi rodzice beda chcieli przyleciec, rodzenstwo pewnie tez, ale to bardziej jako okazja zeby sie spotkac razem. A jak nie przyjada to tez git.

Kalli95, Olo323, Tony, Kitaja lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że każdy powinien być wolny w swoich poglądach. Myślę, że gorszym złem jest branie ślubu kościelnego lub chrzczenie dzieci bez przekonania i że tak trzeba. Katolik nie jest równoznaczny z tym, że jest się dobrym człowiekiem i czyni się dobrze. Znam osoby, które pochodziły z niewierzących rodzin, nie miały sakramentów, a w dorosłym życiu stwierdziły, że chcą być katolikami i wziąć np. ślub kościelny i bez problemu świadomie przyjęły wszystkie sakramenty.

Scandi-B, Olo323, kamilamhm, Tony, Kitaja lubią tę wiadomość

• Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Ja dzisiaj byłam na brwiach i u fryzjera na odświeżenie koloru i podcięcie, coby nie wyglądać złe na porodówce 😅
    Na paznokcie od stóp umówiłam się na przyszły tydzień, mam nadzieje ze zdążę 😁

Co do kościelnych tematów, to moja babcia (niestety okropnie toksyczna osoba, bo to idealny przykład co w pierwszej ławce w kościele a cała rodzine obgaduje, plotkuje i prowokuje kłótnie) to my z racji, ze mieliśmy mieć ślub w roku pandemicznym i przekładaliśmy tyle razy, ze finalnie mieliśmy slub cywilny z rodzicami i rodzeństwem i babciami- do dnia dzisiejszego nie może mi tego wybaczyć. Jak dowiedziała się o ciąży to pierwsze pytanie to czy w końcu weźmiemy slub kościelny 😂 jak powiedziałam; ze po co to wielka obraza😂 później się dowiedziałam przez przypadek od kuzynki, ze moja babcia pół rodziny obdzwoniła, bo musiała się wyżalić (uwaga) „jakie to ja nieszczęście i wstyd spotkał, bo będzie nieślubne (!) dziecko w rodzice i jej wstyd się na ulicy pokazać” 🙃
    Także po tym się odcielam sporo od mojej babci, skoro moje dziecko dla niej jest wstydem i nieszczęściem..
    A co do chrzcin, zobaczymy, pomyślimy jak się urodzi 🙂
    Tak poza tym moja babcia też już przykazała ciepłe ubranie na chrzest kupić, bo grudzień taki zimny 😊 my zamierzamy chrzcić jak będzie ciepło i delikatnie jej to oznajmiłam. Chrzestnych też już wybrała 😂. Imię dla dziecka też miała (trzy rozmowy musiałam.z nią przeprowadzić, że to dziewczynka, a ona że na pewno chłopiec będzie). Jak dotarło do niej że dziewczynka, to też przemyślała i miała swój typ Ale ma 89 lat, 145 cm wzrostu i jest urocza. Jeszcze na grzyby biega 😊 i daje się sprostować, a potem opowiada w drugą stronę. Tak długo czekała na prawnuki - jestem jej jedyna wnuczką i dlatego całe dni kombinuje swoje wersje wydarzeń. My to z mamą zawsze się śmiejemy i często ja podbieramy 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 20:54

Tony lubi tę wiadomość

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh wyszły mi znowu bakterie w moczu i leukocyty, mimo ze 10 dni brałam antybiotyk 🫤
    Jutro napisze do prowadzącego, ale z Waszego doświadczenia/wiedzy- co mnie czeka? 😅 chyba nie przepisze mi kolejnego antybiotyku? Ciśnienie mam w okolicy 130/90 myślicie ze to początki stanu przedrzucawkowego?

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2022, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Ehh wyszły mi znowu bakterie w moczu i leukocyty, mimo ze 10 dni brałam antybiotyk 🫤
    Jutro napisze do prowadzącego, ale z Waszego doświadczenia/wiedzy- co mnie czeka? 😅 chyba nie przepisze mi kolejnego antybiotyku? Ciśnienie mam w okolicy 130/90 myślicie ze to początki stanu przedrzucawkowego?
    Możesz spokojnie wziąć sobie Urolact. Ja dostałam od mojej ginekolog jak miałam leukocyty i bakterie i przez całą ciążę co jakiś czas brałam. To probiotyk, kosztuje ok. 20 zł i może być stosowany w ciąży 😊

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:

Ciśnienie masz ok moje jest średnio w granicy 150/100 czasem 130/100

Olo323 lubi tę wiadomość

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama trójki tzn piątki
    Jak się dziś czujesz ???
    Jak dziewczynki????

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Mialam większe ciśnienie na wizycie u lekarza i bylo ok

Olo323 lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 18 października 2022, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja też się wybieram na pedicure w czwartek. Nie wiem jak się wgramole tam na ten leżaczek:D. Przy pierwszym porodzie to chyba wszystko było jeszcze pozamykane i nie miałam jak się wybrać. Z chęcią zrobiłabym sobie też rzęsy ale po pierwsze nie wyleże na plecach 2h a po drugie to tak chyba głupio na porodówce w zrobionych rzęsach:D.
    My chrzciliśmy syna jak miał 4,5 msca i moja mama też narzekała, że on już taki duży 🙈 a teraz to nie wiem, zobaczymy co to za osobnik się trafi i kiedy da się ochrzcić. Dla mnie to był mega stres przez te wszystkie problemy, które mieliśmy w pierwszym roku życia. W rodzinie mam też dziecko, którego rodzice nie ochrzcili, dla mnie to prywatna sprawa każdego i w sumie co mnie to obchodzi a moja mama przeżywa, że jak to tak.
    Co do dobrych rad. Ja przestałam się tym przejmować i jak potrzebuje to pytam a jak nie potrzebuje to o tym mówię:). Mój syn dał mi taką lekcję pokory w macierzyństwie, że daleko mi do oceniania postępowania innych mam. Również mam spory dystans do grup mamusiowych, szczególnie dotyczących rozszerzania diety 😀. Też myślałam, że będę taka eko, gotującą codziennie obiadki. Jednak dość szybko zaprzyjaźniłam się że słoikami;D.

Tony, kamilamhm lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Tony Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:

Mój mąż pochodzi z głębokiego Podkarpacia i tam się chrzciło zawsze zaraz po urodzeniu, najlepiej następnego dnia, bo jakieś zabobony itp ;d może pochodzi z podobnych kręgów

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 399 400 401 402 403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ