X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Ja Was właśnie nie chciałam straszyć i pisać o smutnych rzeczach. U nas to już 3 zapalenie płuc,
    Wszystkie rozwijały się w ekspresowym tempie. Każde od pienistej wydzieliny z buzi, która z reguły jest charakterystycznym objawem rsv ale u nas za każdym razem okazał się ujemny. Ogólnie ma stwierdzony refluks i te zapalenia drugie i obecne są spowodowane zachłyśnięciem. Obecnie malutka jest w stanie ciężkim ale stabilnym. Nie życzę nikomu 😞 jestem wrakiem człowieka.

Bardzo Ci współczuję tej okropnej sytuacji😔 Nie dość że martwimy się całą ciążę, musimy przejść poród to później jeszcze bardziej się martwimy gdy dzieciaczkom coś się dzieje. Oby Maleńka szybko z tego wyszła❤️

Jeśli chodzi o straszenie, ja jestem totalnie zielona w temacie więc dobrze wiedzieć czego można się spodziewać, na co zwracać uwagę, choć podczas samego czytania wygoglowanych informacji wzrosło mi tętno.... jej, z całą pewnością dopiero w maju wrócę do pracy żeby żadnego świństwa do domu nie przynieść i żeby dopilnować Małej oraz żeby w okresie największych zachorowań nie dawać jej do żłobka.

age.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam balonik. Tony rozumiem Twoje przekleństwa. Au.

Altair, Angelaaaa, Nosia, Decemberry lubią tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się boje ze cos przegapię, tez liczę na matczyna intucje 😐
    Lazic tak po przychodni z byle gilem w infekcyjnym sezonie to tez niedobrze

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze powiem Wam, że w nocy z tym chrumkaniem już byłam mooocno zmartwiona, a dziś od rana jak ręką odjął, oddech zupełnie normalny i jak śpi, i jak je, i jak jest aktywny. A akurat położna była, to myślałam, że nas wspomoże, a tu cicho sza. Ale jak zaglądam do nosa, to w drugiej dziurce widać kozośpika - tata jak wróci, to fridka pójdzie w ruch. Oby się nie rozwinęło nic.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Aga! Pewnie bedzie prezent na Mikołaja. Ja też czekam, ale na razie coś się nie zapowiada.

Kurcze ciężko z tymi chorobami. Stasznie się boję, zwłaszcza wirusówek i mam w planach ograniczyć widzenia w pierwszym miesiącu do minimum. Boje się tylko reakcji mojego męża którego rodzina już odlicza minuty, a tam jest sporo dzieciaków przedszkolnych :-/
    Oby szybko chore Maluszki wróciły do sił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2022, 12:55

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Powodzenia Aga! Pewnie bedzie prezent na Mikołaja. Ja też czekam, ale na razie coś się nie zapowiada.

Kurcze ciężko z tymi chorobami. Stasznie się boję, zwłaszcza wirusówek i mam w planach ograniczyć widzenia w pierwszym miesiącu do minimum. Boje się tylko reakcji mojego męża którego rodzina już odlicza minuty, a tam jest sporo dzieciaków przedszkolnych :-/
    Byli ostatnio u nas goście z prawie 3 letnim synem. Może byłoby wszystko ok jakby to nie byl za przeproszeniem rozpieszczony bachor a rodzice zwracali mu uwagę jak cos zke robil. To taki wiek dziecka bez wyczucia ze juz więcej nie pozwolę na odwiedziny u nas takich dzieci dopóki Staś nie będzie większy. I jeszcze matka tego dziecka mówiła ciagle na Stasia "lala" i ten maly faktycznie chcial traktować nasze dziecko jak lalkę zabawkę. Brak mi było słów przez 2 dni.... jeszcze zmaltretowal wszystkie Stasia zabawki zanim on nawet zdążył się nimi bawić i w dodatku dawałam tej matce chusteczki nawilżane Stasia bo ten 3 latek robi jeszcze wszystko w pieluchy! Nie wiem jak tak można dziecko wychowywać 🙃

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest własnie to czego się obawiam. U 3 latka stwierdzają że taki wiek i nie reagują,a u starszych otoczenie jest już chyba oswojone z brakiem wychowania że nikt na to nie zwraca uwagi. Ostatnio byłam w odwiedzinach u rodziny i tam w standardzie jest że dzieciaki 5-8 lat podbiegaja do stołu ładują palce do miski z sałatką dla gości, wygrzebują to co im pasuje i prosto do buzi. U innej rodzinki widziałam jak 8 latek nakladal deser w kuchni przy mamie i oblizywał łyżke którą nakładał. Normalnie od tamtego czasu boję się tam cokolwiek jeść. Może nie jestem z tych super sterylnych ale wydaje że to już lekka przesada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2022, 13:18

Decemberry lubi tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Mam balonik. Tony rozumiem Twoje przekleństwa. Au.

Mi pomógł ciepły prysznic. Dasz radę!

Dżasta, waga 3470g, czyli pół kilo mniej niż przewidywali 🤷🏼‍♀️ ale i tak nie dałabym rady jej urodzic bo z tą szyjką coś było nie tak i źle się wstawiała.

Strata, Mama5, trzymajcie się, na pewno wszystko będzie dobrze!!

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Też trzymam kciuki 🤞 zadziać się może w każdej chwili 😊
    Z dzieciakami przez całą ciążę unikałam kontaktów, bo ginekolog mi zabroniła (nie przeszłam CMV). Teraz też na wizycie mówiła że dzieci w wieku przedszkolnym dopiero od 4 miesiąca mogą odwiedzać maluszka, bo nawet jak nie mają objawów infekcji to mogą przenieść coś. W szpitalu nie moga przebywać dzieciaki w wieku < 12 rż. Jak w domu jest przedszkolak to żeby go nie puszczać... Oczywiście to teorie i zasady, życie wygląda inaczej...
    Podchodziłam i troszkę odpuściło...

• Altair Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam położną jak z odwiedzinami i też powiedziała, że najbardziej ryzykowne są spotkania z przedszkolakami. Na pewno poczekamy przynajmniej do szczepień.

Dostałam termin usg bioder dopiero na drugi tydzień stycznia. Synek już będzie miał 2 miesiące. Trochę późno, prawda? Kiedy Wy macie terminy usg?

kid_aa lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Też trzymam kciuki 🤞 zadziać się może w każdej chwili 😊
    Z dzieciakami przez całą ciążę unikałam kontaktów, bo ginekolog mi zabroniła (nie przeszłam CMV). Teraz też na wizycie mówiła że dzieci w wieku przedszkolnym dopiero od 4 miesiąca mogą odwiedzać maluszka, bo nawet jak nie mają objawów infekcji to mogą przenieść coś. W szpitalu nie moga przebywać dzieciaki w wieku < 12 rż. Jak w domu jest przedszkolak to żeby go nie puszczać... Oczywiście to teorie i zasady, życie wygląda inaczej...
    Podchodziłam i troszkę odpuściło...
    O widzisz z tym CMV to nawet nie wiedziałam ze to od maluchów można się zarazić a też nie przechodziłam pzed ciążą.
    Co do balonika to z tego co obserwowałam na oddziale to pierwsze 2-3 h są najgorsze i najlepiej wtedy uciekać od KTG bo chodzenie jest bardzo pomocne. Potem już jest lepiej podobno i też próg bólu się zmienie. Dasz radę!;

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Młodego przyszły kiedyś szwagra córki. Obie zasmarkane i chamsko je wyprosiłam. 10-latka jeszcze by przeszła ale 5-latka ani nie wydmucha nosa (swoją drogą mam alergię na to, jak ktoś ma gile w nosie i zamiast wydmuchać nos to podciąga 😅), ani nie zakryje twarzy jak kaszle. Jakby jedna została, to zaraz by była awantura. I przy okazji dostało się szwagrowi, że chore dzieci do 2-tygodniowego dziecka puszcza. Wszyscy zapomnieli jak sami mieli niemowlaki i każdy traktuje Karola jak rozrywkę ("taki malusi, słodki"). Przychodzą w odwiedziny i zamiast mówić do dzieci "nie idź na górę", słyszę "idź zobaczyć co u Karola" 🙃. Dzieciaki przychodzą a ja ich odsyłam z kwitkiem, by zapytali rodziców, czy do nich też tak każdy przychodził jak byli mali. W zeszłym tygodniu teściowa mówiła, że była chwilę pilnować młodszej, bo dostała Bostonki 😳. To jeszcze ją ppitoliłam, że mogła powiedzieć to zanim zeszłam z Młodym na dół a ona mi na to, że przecież umyła ręce 🥹. I teraz pierniczę, w ogóle z Karolem nie schodzę do kuchni a teściowa przeżywa, że wnuk jej nie odwiedza 🤦‍♀️.

Zaczynam się obawiać świąt. Raczej do moich rodziców nie pojedziemy, więc pozostaje nam przetrwać. No ale co to 2 dni w porównaniu z dziesiątkami nieprzespanych nocek 🤣.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, to widzę, że taka sama rozbieżność wagi jak u mnie. Odpoczywajcie! 🤗

Aga300 kciuki zaciśnięte! 😊

Dziewczyny doświadczone i karmiące piersią - napiszcie proszę, kiedy dostałyście pierwszego okresu po porodzie 🙏. Obserwuję się od wczoraj i jakby organizm się przygotowywuje: bezbarwny, wodnisty śluz, ból piersi a dziś to kłuły mnie chwilę jajniki na zmianę 😳. Dziś mija 4 tydzień od porodu 🤔.

Aga300 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie dźwięków to Krysia wydaje takie jak mały alien🙈

Dziewczyny po ilu dniach od porodu byłyście z dzieciakami na spacerze? U nas jest dzisiaj 12 dzień i mój chce brać dziecko na spacer a ja się boję że zaraz się przeziębi.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta to jest sprawa mega indywidualna z tym okresem. Ja karmie mało, a jak byłam 6 tyg po porodzie u gin to mówił, ze jeszcze się nie szykuje mi powrót cyklu, znajoma moja karmiła tylko piersią a mimo to dostała okresu ok 2 miesiące po porodzie a inna dopiero po ok roku.

Joanne my 5-6 doba zaczęliśmy wychodzić na krótkie spacery, ale było dużo cieplej niż teraz

Joanne lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny a czy Wasze Dzieciaki też chrumkają? Mój Hubert zaczął chrumkać i tak jakby odchrząkiwać. Czasem mam wrażenie, że się przy tym męczy. Tak jakby miał jakiegoś gluta, nie wiem czy w nosie głębiej czy w gardle. Tydzień temu byliśmy u lekarza i mówił, że jest ok, no ale nie ukrywam, że mnie to martwi.
    U nas jest podobnie i nie jest też zawsze to chrumkanie. Teraz spi i "sprawdzam czy oddycha" a czasami tak sapie i dyszy i furgota i się kręci. Położna mówiła, że jest ok. Nie ma sapki, kataru też nie ma. Dzisiaj miałam wrażenie że zachlysnela się mlekiem z piersi i wtedy zaczęła tak charczeć.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300, Smerfetka już coraz bliżej! Trzymajcie się! :D

Altair u nas jedziemy w 5 tygodniu na bioderka a potem pediatra daje dodatkowe skierowanie na kolejne badanie dużo później żeby jeszcze raz sprawdzić.

Dżasta miałam te same odczucia co do macierzyńska jak do 3:30 miałam nieustanny wrzask. Ja wykończona, dziecko mokre, spocone od palczu. Ja bezsilna, mąż na nocce. Dramat :/ odpukać od 1.5 dnia jest ok. U nas jutro 3 tydzień mija.
    Te piersi może rzeczywiście na okres, chociaż wydaje się dosyć szybko. Ale każda z nas jest inna ;)

Joanne ja zaczęłam wychodzić z małą koło 2 tygodnia chyba. I wychodzę codziennie póki nie ma mrozów. Chcę ją zahartować bo niedługo wizyta u pediatry potem bioderka, szczepienie. Czyli wypady dłuższe się szykują.

Do nas w odwiedziny przyjezdzaja siostrzenice 5 i 8 lat ale siostra dyscyplinę u nich trzyma i dziewczynki nie pchają się z brudnymi łapami do dziecka. Tak samo nie przyjeżdżają zakatarzone itp. Mimo to zawsze jest obawa, że moja cos "przywieźć".

MamaTrojki ja i moja Dianka ściskany was mocno. Serce mi pęka. Tym bardziej, że to imienniczka mojej córeczki. Musi być dobrze, trzymaj się kochana! Przesyłam dużo siły. Tak mi was szkoda... :(

Strata ściskam 🤗 Będzie dobrze.

Dziewczyny dobrze, że jesteście w szpitalu pod opieką.

Joanne, Altair lubią tę wiadomość

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Pytałam położną jak z odwiedzinami i też powiedziała, że najbardziej ryzykowne są spotkania z przedszkolakami. Na pewno poczekamy przynajmniej do szczepień.

Dostałam termin usg bioder dopiero na drugi tydzień stycznia. Synek już będzie miał 2 miesiące. Trochę późno, prawda? Kiedy Wy macie terminy usg?
    Ja właśnie dziś zapisałam na 27.12

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was i właśnie przypomnialyscie mi, że pediatra miała nam wystawic skierowanie na usg bioderek i chyba zapomniała bo nie dostałam żadnego powiadomienia.

Ja karmiąc piersią okres dostałam dokładnie 9 miesięcy po porodzie. I to był pierwszy i ostatni do tej pory 😀.

Pierwszy spacer zaliczyliśmy w piątek, czyli synek miał 2 tygodnie i 1 dzień. Poszłabym wcześniej ale nie mogłam się zebrać.

Też się bardzo boję infekcji. Z tego względu nie zdecydowałam się na żłobek dla starszaka. Może dopiero na wiosnę/lato.

Joanne lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

Ja w zaleceniach ze szpitala mam napisane, że pierwsze usg bioderek między 6-8 tyg. Termin mam na 20.12 to będzie akurat kończył 6 tyg.

Altair lubi tę wiadomość

‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ