X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Ja Was właśnie nie chciałam straszyć i pisać o smutnych rzeczach. U nas to już 3 zapalenie płuc,
    Wszystkie rozwijały się w ekspresowym tempie. Każde od pienistej wydzieliny z buzi, która z reguły jest charakterystycznym objawem rsv ale u nas za każdym razem okazał się ujemny. Ogólnie ma stwierdzony refluks i te zapalenia drugie i obecne są spowodowane zachłyśnięciem. Obecnie malutka jest w stanie ciężkim ale stabilnym. Nie życzę nikomu 😞 jestem wrakiem człowieka.

Bardzo Ci współczuję tej okropnej sytuacji😔 Nie dość że martwimy się całą ciążę, musimy przejść poród to później jeszcze bardziej się martwimy gdy dzieciaczkom coś się dzieje. Oby Maleńka szybko z tego wyszła❤️

Jeśli chodzi o straszenie, ja jestem totalnie zielona w temacie więc dobrze wiedzieć czego można się spodziewać, na co zwracać uwagę, choć podczas samego czytania wygoglowanych informacji wzrosło mi tętno.... jej, z całą pewnością dopiero w maju wrócę do pracy żeby żadnego świństwa do domu nie przynieść i żeby dopilnować Małej oraz żeby w okresie największych zachorowań nie dawać jej do żłobka.

age.png
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam balonik. Tony rozumiem Twoje przekleństwa. Au.

Altair, Angelaaaa, Nosia, Decemberry lubią tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się boje ze cos przegapię, tez liczę na matczyna intucje 😐
    Lazic tak po przychodni z byle gilem w infekcyjnym sezonie to tez niedobrze

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze powiem Wam, że w nocy z tym chrumkaniem już byłam mooocno zmartwiona, a dziś od rana jak ręką odjął, oddech zupełnie normalny i jak śpi, i jak je, i jak jest aktywny. A akurat położna była, to myślałam, że nas wspomoże, a tu cicho sza. Ale jak zaglądam do nosa, to w drugiej dziurce widać kozośpika - tata jak wróci, to fridka pójdzie w ruch. Oby się nie rozwinęło nic.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Aga! Pewnie bedzie prezent na Mikołaja. Ja też czekam, ale na razie coś się nie zapowiada.

Kurcze ciężko z tymi chorobami. Stasznie się boję, zwłaszcza wirusówek i mam w planach ograniczyć widzenia w pierwszym miesiącu do minimum. Boje się tylko reakcji mojego męża którego rodzina już odlicza minuty, a tam jest sporo dzieciaków przedszkolnych :-/
    Oby szybko chore Maluszki wróciły do sił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2022, 12:55

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Powodzenia Aga! Pewnie bedzie prezent na Mikołaja. Ja też czekam, ale na razie coś się nie zapowiada.

Kurcze ciężko z tymi chorobami. Stasznie się boję, zwłaszcza wirusówek i mam w planach ograniczyć widzenia w pierwszym miesiącu do minimum. Boje się tylko reakcji mojego męża którego rodzina już odlicza minuty, a tam jest sporo dzieciaków przedszkolnych :-/
    Byli ostatnio u nas goście z prawie 3 letnim synem. Może byłoby wszystko ok jakby to nie byl za przeproszeniem rozpieszczony bachor a rodzice zwracali mu uwagę jak cos zke robil. To taki wiek dziecka bez wyczucia ze juz więcej nie pozwolę na odwiedziny u nas takich dzieci dopóki Staś nie będzie większy. I jeszcze matka tego dziecka mówiła ciagle na Stasia "lala" i ten maly faktycznie chcial traktować nasze dziecko jak lalkę zabawkę. Brak mi było słów przez 2 dni.... jeszcze zmaltretowal wszystkie Stasia zabawki zanim on nawet zdążył się nimi bawić i w dodatku dawałam tej matce chusteczki nawilżane Stasia bo ten 3 latek robi jeszcze wszystko w pieluchy! Nie wiem jak tak można dziecko wychowywać 🙃

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest własnie to czego się obawiam. U 3 latka stwierdzają że taki wiek i nie reagują,a u starszych otoczenie jest już chyba oswojone z brakiem wychowania że nikt na to nie zwraca uwagi. Ostatnio byłam w odwiedzinach u rodziny i tam w standardzie jest że dzieciaki 5-8 lat podbiegaja do stołu ładują palce do miski z sałatką dla gości, wygrzebują to co im pasuje i prosto do buzi. U innej rodzinki widziałam jak 8 latek nakladal deser w kuchni przy mamie i oblizywał łyżke którą nakładał. Normalnie od tamtego czasu boję się tam cokolwiek jeść. Może nie jestem z tych super sterylnych ale wydaje że to już lekka przesada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2022, 13:18

Decemberry lubi tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Mam balonik. Tony rozumiem Twoje przekleństwa. Au.

Mi pomógł ciepły prysznic. Dasz radę!

Dżasta, waga 3470g, czyli pół kilo mniej niż przewidywali 🤷🏼‍♀️ ale i tak nie dałabym rady jej urodzic bo z tą szyjką coś było nie tak i źle się wstawiała.

Strata, Mama5, trzymajcie się, na pewno wszystko będzie dobrze!!

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Też trzymam kciuki 🤞 zadziać się może w każdej chwili 😊
    Z dzieciakami przez całą ciążę unikałam kontaktów, bo ginekolog mi zabroniła (nie przeszłam CMV). Teraz też na wizycie mówiła że dzieci w wieku przedszkolnym dopiero od 4 miesiąca mogą odwiedzać maluszka, bo nawet jak nie mają objawów infekcji to mogą przenieść coś. W szpitalu nie moga przebywać dzieciaki w wieku < 12 rż. Jak w domu jest przedszkolak to żeby go nie puszczać... Oczywiście to teorie i zasady, życie wygląda inaczej...
    Podchodziłam i troszkę odpuściło...

• Altair Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam położną jak z odwiedzinami i też powiedziała, że najbardziej ryzykowne są spotkania z przedszkolakami. Na pewno poczekamy przynajmniej do szczepień.

Dostałam termin usg bioder dopiero na drugi tydzień stycznia. Synek już będzie miał 2 miesiące. Trochę późno, prawda? Kiedy Wy macie terminy usg?

kid_aa lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 wrote:
    Też trzymam kciuki 🤞 zadziać się może w każdej chwili 😊
    Z dzieciakami przez całą ciążę unikałam kontaktów, bo ginekolog mi zabroniła (nie przeszłam CMV). Teraz też na wizycie mówiła że dzieci w wieku przedszkolnym dopiero od 4 miesiąca mogą odwiedzać maluszka, bo nawet jak nie mają objawów infekcji to mogą przenieść coś. W szpitalu nie moga przebywać dzieciaki w wieku < 12 rż. Jak w domu jest przedszkolak to żeby go nie puszczać... Oczywiście to teorie i zasady, życie wygląda inaczej...
    Podchodziłam i troszkę odpuściło...
    O widzisz z tym CMV to nawet nie wiedziałam ze to od maluchów można się zarazić a też nie przechodziłam pzed ciążą.
    Co do balonika to z tego co obserwowałam na oddziale to pierwsze 2-3 h są najgorsze i najlepiej wtedy uciekać od KTG bo chodzenie jest bardzo pomocne. Potem już jest lepiej podobno i też próg bólu się zmienie. Dasz radę!;

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Młodego przyszły kiedyś szwagra córki. Obie zasmarkane i chamsko je wyprosiłam. 10-latka jeszcze by przeszła ale 5-latka ani nie wydmucha nosa (swoją drogą mam alergię na to, jak ktoś ma gile w nosie i zamiast wydmuchać nos to podciąga 😅), ani nie zakryje twarzy jak kaszle. Jakby jedna została, to zaraz by była awantura. I przy okazji dostało się szwagrowi, że chore dzieci do 2-tygodniowego dziecka puszcza. Wszyscy zapomnieli jak sami mieli niemowlaki i każdy traktuje Karola jak rozrywkę ("taki malusi, słodki"). Przychodzą w odwiedziny i zamiast mówić do dzieci "nie idź na górę", słyszę "idź zobaczyć co u Karola" 🙃. Dzieciaki przychodzą a ja ich odsyłam z kwitkiem, by zapytali rodziców, czy do nich też tak każdy przychodził jak byli mali. W zeszłym tygodniu teściowa mówiła, że była chwilę pilnować młodszej, bo dostała Bostonki 😳. To jeszcze ją ppitoliłam, że mogła powiedzieć to zanim zeszłam z Młodym na dół a ona mi na to, że przecież umyła ręce 🥹. I teraz pierniczę, w ogóle z Karolem nie schodzę do kuchni a teściowa przeżywa, że wnuk jej nie odwiedza 🤦‍♀️.

Zaczynam się obawiać świąt. Raczej do moich rodziców nie pojedziemy, więc pozostaje nam przetrwać. No ale co to 2 dni w porównaniu z dziesiątkami nieprzespanych nocek 🤣.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, to widzę, że taka sama rozbieżność wagi jak u mnie. Odpoczywajcie! 🤗

Aga300 kciuki zaciśnięte! 😊

Dziewczyny doświadczone i karmiące piersią - napiszcie proszę, kiedy dostałyście pierwszego okresu po porodzie 🙏. Obserwuję się od wczoraj i jakby organizm się przygotowywuje: bezbarwny, wodnisty śluz, ból piersi a dziś to kłuły mnie chwilę jajniki na zmianę 😳. Dziś mija 4 tydzień od porodu 🤔.

Aga300 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie dźwięków to Krysia wydaje takie jak mały alien🙈

Dziewczyny po ilu dniach od porodu byłyście z dzieciakami na spacerze? U nas jest dzisiaj 12 dzień i mój chce brać dziecko na spacer a ja się boję że zaraz się przeziębi.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta to jest sprawa mega indywidualna z tym okresem. Ja karmie mało, a jak byłam 6 tyg po porodzie u gin to mówił, ze jeszcze się nie szykuje mi powrót cyklu, znajoma moja karmiła tylko piersią a mimo to dostała okresu ok 2 miesiące po porodzie a inna dopiero po ok roku.

Joanne my 5-6 doba zaczęliśmy wychodzić na krótkie spacery, ale było dużo cieplej niż teraz

Joanne lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny a czy Wasze Dzieciaki też chrumkają? Mój Hubert zaczął chrumkać i tak jakby odchrząkiwać. Czasem mam wrażenie, że się przy tym męczy. Tak jakby miał jakiegoś gluta, nie wiem czy w nosie głębiej czy w gardle. Tydzień temu byliśmy u lekarza i mówił, że jest ok, no ale nie ukrywam, że mnie to martwi.
    U nas jest podobnie i nie jest też zawsze to chrumkanie. Teraz spi i "sprawdzam czy oddycha" a czasami tak sapie i dyszy i furgota i się kręci. Położna mówiła, że jest ok. Nie ma sapki, kataru też nie ma. Dzisiaj miałam wrażenie że zachlysnela się mlekiem z piersi i wtedy zaczęła tak charczeć.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300, Smerfetka już coraz bliżej! Trzymajcie się! :D

Altair u nas jedziemy w 5 tygodniu na bioderka a potem pediatra daje dodatkowe skierowanie na kolejne badanie dużo później żeby jeszcze raz sprawdzić.

Dżasta miałam te same odczucia co do macierzyńska jak do 3:30 miałam nieustanny wrzask. Ja wykończona, dziecko mokre, spocone od palczu. Ja bezsilna, mąż na nocce. Dramat :/ odpukać od 1.5 dnia jest ok. U nas jutro 3 tydzień mija.
    Te piersi może rzeczywiście na okres, chociaż wydaje się dosyć szybko. Ale każda z nas jest inna ;)

Joanne ja zaczęłam wychodzić z małą koło 2 tygodnia chyba. I wychodzę codziennie póki nie ma mrozów. Chcę ją zahartować bo niedługo wizyta u pediatry potem bioderka, szczepienie. Czyli wypady dłuższe się szykują.

Do nas w odwiedziny przyjezdzaja siostrzenice 5 i 8 lat ale siostra dyscyplinę u nich trzyma i dziewczynki nie pchają się z brudnymi łapami do dziecka. Tak samo nie przyjeżdżają zakatarzone itp. Mimo to zawsze jest obawa, że moja cos "przywieźć".

MamaTrojki ja i moja Dianka ściskany was mocno. Serce mi pęka. Tym bardziej, że to imienniczka mojej córeczki. Musi być dobrze, trzymaj się kochana! Przesyłam dużo siły. Tak mi was szkoda... :(

Strata ściskam 🤗 Będzie dobrze.

Dziewczyny dobrze, że jesteście w szpitalu pod opieką.

Joanne, Altair lubią tę wiadomość

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Pytałam położną jak z odwiedzinami i też powiedziała, że najbardziej ryzykowne są spotkania z przedszkolakami. Na pewno poczekamy przynajmniej do szczepień.

Dostałam termin usg bioder dopiero na drugi tydzień stycznia. Synek już będzie miał 2 miesiące. Trochę późno, prawda? Kiedy Wy macie terminy usg?
    Ja właśnie dziś zapisałam na 27.12

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was i właśnie przypomnialyscie mi, że pediatra miała nam wystawic skierowanie na usg bioderek i chyba zapomniała bo nie dostałam żadnego powiadomienia.

Ja karmiąc piersią okres dostałam dokładnie 9 miesięcy po porodzie. I to był pierwszy i ostatni do tej pory 😀.

Pierwszy spacer zaliczyliśmy w piątek, czyli synek miał 2 tygodnie i 1 dzień. Poszłabym wcześniej ale nie mogłam się zebrać.

Też się bardzo boję infekcji. Z tego względu nie zdecydowałam się na żłobek dla starszaka. Może dopiero na wiosnę/lato.

Joanne lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

Ja w zaleceniach ze szpitala mam napisane, że pierwsze usg bioderek między 6-8 tyg. Termin mam na 20.12 to będzie akurat kończył 6 tyg.

Altair lubi tę wiadomość

‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ