X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tony Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do behawiorysty- będzie dopiero w piątek. Ale jest ogromna poprawa, wczoraj tylko raz na nią szczeknął, jak ją przewijam to się interesuje, ale tylko wącha. Wczoraj zostałam sama z psem I Laurą na 3h i było bezproblemowo. Także widzę światełko w tunelu :)

Nosia, Kalli95, Angelaaaa, Decemberry, Altair, meggie94 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Ja się dziś obudziłam w przemoczonej koszuli - strasznie dużo mleka ze mnie wyciekło. Macie na to jakieś sposoby? Czy śpicie w stanikach i wkładkach? Nienawidzę spać w staniku, ale jak tak dalej będzie to nie widzę innego wyjścia 🤷🏼‍♀️

No niestety śpię w staniku i z wkładkami i też tego nie lubię 😒😒

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady i wsparcie.

Decembery spróbuję jeszcze z tymi patyczkami. Od wczoraj zaczelam stosować krople delicol. Może mała nie trawi laktozy? Zastanawiam się czy kolka może trwać tyle dni.. Był czas, że 3 dni było ok ale teraz od 5dni jest beznadziejnie.
    Stosuje też espumisan, ale nic raczej nie pomaga albo niewiele.

Karolnka, Meggie94 spróbuję sprawdzić czy to nie refluks ukryty. Poczytam o tym. Mala nie ulewa jakoś strasznie. Powiedziałabym, że nawet bardzo mało. Tyle co jej po buźce pocieknie. Wybiorę się do urofizjo ze sobą i malutką też gdzieś wezmę żeby ją pooglądał ktoś. Pediatra mówiła, zeby narazie stosowac espumisan. Dała skierowanie na wyniki moczu i są ok.
    Usg główki malutka miała w szpitalu i było ok. Chyba, że jeszcze jakieś inne trzeba zrobić?

Altair mała je bardzo ładnie od samego początku. Nie płacze przy jedzeniu, uspokaja się wtedy. Na początku je a potem trochę piers traktuje jako taki uspokajacz bo żuje brodawke a jak jej zabiorę to się złości. Po karmieniu często zasypia na chwilę a potem wzdryga się i budzi ja przeraźliwy płacz. Ma bardzo głosne gazy i dużo. Prezy się na kupkę. Je często bo co ok. 2h. Może czasami je trochę łapczywie i wtedy łapie pewnie dużo powietrza.

Mała bardzo lubi kąpiel i póki w niej jest to jest super, a jak się ją wyciągnie to płacz straszny. Mala uspokaja się przy piersi (jak ja tak żuje) i jak jest na rękach. Rano zwykle jest trochę lepiej a wszystkie objawy niespokojności nasilają się na wieczór.
    Wczoraj zasnęła o 00:00. Już chyba tym płaczem od 16 się zmęczyła. Spala pierwszy raz od urodzenia 5 godzin. Ja też zasnelam i nawet mnie nic nie wybudziło. Potem dostała jeść i spala kolejne 3h.

Tony, mała na pewno od pierwszych dni w szpitalu bardzo potrzebowała mojego kontaktu. Wszystkie dzieci po porodach spały a moja pierwsza noc po porodzie przeplakala. Zasnęła dopiero nad ranem jak wcisnęłam w nią mm. Więc myślałam, że po prostu była głodna. Kolejne noce w szpitalu w miarę ok, ale inne dzieci spały a jednak plakala przy przewijaniu, gdy chciała jeść itp.
    Po powrocie do domu było raz lepiej raz gorzej. Ale bywało normalnie. Teraz niestety, ale od tygodnia płacz.
    Położna sugerowała nietolerancję laktozy i po prostu problemy z kolką.

Pomoc w domu mam. Mieszkam z mamą i mężem. Całe szczęście bo bym chyba wykitowala. Nie byłabym w stanie się wykapac ani jeść. I nie miałabym czasu do was napisać.
    Mała od 2 dni zaczęła zasypiać troszkę na brzuszku. Wcześniej nie dała się położyć. Teraz siedzę koło niej i śpi spokojnie.

Dziewczyny oby było lepiej bo nie chce w niej szukać chorób... 😒 😥

I ja też ciągle słyszę, że dzieci małe śpią, jedzą, pampers no i czasami musza sobie popłakać..

Czasami...

Ludziom się chyba wydaje, że dziecko się rzuci w łóżeczko i super. Można paznokcie malować :(

Aaa.. I jak mała zapłacze to teściowa od razu do mojego meza, że pewnie cos zjadłam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 11:48

Decemberry, meggie94 lubią tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony super, że z pieskiem lepiej.

Ja śpię w staniku.. Tej nocy chciałam przewietrzyc piersi to też mnie zalało :/
    Staram się wierzyć piersi bo wydają mi się takie zaparzone w tym staniki. Wkladki zmieniam żeby mi się jeszcze jakieś inne dolegliwości nie przyplątaly.

Co do pieska to będzie coraz lepiej. On też jest młodziutki więc musi na swój sposob zmądrzeć i się przyzwyczaić do nowej sytuacji.

Ja mam z moim pieskiem straszny problem. Jakbym problemów miała mało...
    Zachorowała na anaplazmozę od kleszcza prawdopodobnie. Już walczymy miesiąc. Antybiotyk, kroplówki, sterydy. Głęboka anemia, apatia, nie chce jeść, na łapy ledwo staje.
    Zawsze wszystkie szczepienia na czas, super jedzenie, pies śpi z nami w domu i takie coś.. Jesteśmy dodatkowo załamani.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia ja daję Espumisan i po tym właśnie dużo bączków jest więc myślę że dobrze że te gazy wychodzą i i nas dużo pomaga termofor. Ale też Ala albo płacze albo chce być na rękach a jak jeszcze mam w domu jedno dziecko które potrzebuje uwagi no to jest ciężko...
    A kolki mogą trwać nawet kilka miesięcy.. więc to nie jest tak że kilka dni i będzie ok 😒 żołądek niestety roziwija się do 3 miesiąca więc te problemy mogą trwać 😵‍💫

Nosia lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Nosia ja daję Espumisan i po tym właśnie dużo bączków jest więc myślę że dobrze że te gazy wychodzą i i nas dużo pomaga termofor. Ale też Ala albo płacze albo chce być na rękach a jak jeszcze mam w domu jedno dziecko które potrzebuje uwagi no to jest ciężko...
    A kolki mogą trwać nawet kilka miesięcy.. więc to nie jest tak że kilka dni i będzie ok 😒 żołądek niestety roziwija się do 3 miesiąca więc te problemy mogą trwać 😵‍💫
    Wiem, wiem. Chodziło mi bardziej o to czy są przerwy między kolkami czy kolki trwają non stop. Myslalam, że jest tak że 3 dni zle a potem jeden, dwa dni lepiej..

Oby naszym dzidziusiom przeszło albo chociaż ulżyło.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Wiem, wiem. Chodziło mi bardziej o to czy są przerwy między kolkami czy kolki trwają non stop. Myslalam, że jest tak że 3 dni zle a potem jeden, dwa dni lepiej..

Oby naszym dzidziusiom przeszło albo chociaż ulżyło.

U nas akurat pewnie dłużej będzie to trwać bo neurologopeda mówi że jest wędzidełko do podcięcia i jak pije czy ssie smoczek to potem lekko buzię otwiera i przez to problem z brzuszkiem i kupkami.. także my się trochę pomeczymy 😒

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, chce się pochwalić, że urodzilam, po latach starań i masę lat i prob w klinikach. Załapaliśmy się już na grudniowe urodziny, a Mikołajki spędzilismy w szpitalu. Dodatkowe mega wzruszenie i magiczny czas i mamy chyba śniegu zapasy na całą zimę. Tak jak pytałam o moje objawy to się sprawdziło i za ponad dobę zaczął.sie.porod.

Czy grudniowe dzieci były już na spacerze? Codziennie pada śnieg ale ja chce wprowadzić chociaż balkon a mąż jest na nie. Mamy 10 dni.
    Czy mleko z laktatora można zlewać do tej samej butelki przy kolejnym odciąganiu, czy trzeba w woreczki?
    Czy sie przenosicie na forum dziecko, z tej strony, czy polecacie jakieś inne dla początkujących mam. W razie potrzeby o coś pytać. Pozdrawiamy

Nosia, Angelaaaa, Decemberry lubią tę wiadomość

• Altair Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spanie w staniku - też niestety stosuję, bo inaczej budzę się w kałuży mleka. Używam wkładek wielorazowych, które są przyjemniejsze w dotyku i miło grzeją. Mam bawełniane, chcę jeszcze przetestować wełniane.

Co do bąków, to mój puszcza spektakularne ;) Ale wydaje mi się, że to dobrze - co ma wyjść na zewnątrz, wychodzi na zewnątrz.

Zauważyłam, że na odgazowanie i w ogóle pozbycie się balastu bardzo pomagają spacery w wózku. Zawsze po powrocie jest pełna pielucha. W weekend nie wychodziłam, bo zasypało nas zupełnie śniegiem i w dodatku wieje, więc jeździłam wózkiem pół godziny po przedpokoju. Zdało egzamin :D

kid_aa, Decemberry lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    O a jaki zamowilas? Bo mam podobne odczucia do tych z otworami na ręce 🙈

O taki o:

https://pikelki.pl/pl/p/Spiworek-do-spania-dla-niemowlat-na-zamek-z-poduszka-mamuty-bez/845?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=3230137931&gclid=Cj0KCQiA4uCcBhDdARIsAH5jyUksHtzqxFwFbGaZkUagAnLTh3or_EshqXcbF6_UoeV7-qZEn7kSvN4aAhA1EALw_wcB

Wybrałam to 3.5, na poddaszu w nocy czasami bywa zimno, zwłaszcza jak wieje. Całe ciepło nam ostatnio wywiało, pomimo włączonego gazu w piecu. Masakra.

Edit.: Jak przyjdzie to napiszę stosowną recenzję 😅.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 14:04

meggie94 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry laski, będę odpisywać na raty 🤣.

Sóweczka - szwagierka mówiła o tym sposobie z termometrem (stosowała u dziewczynek) ale bałam się wpychać cokolwiek Młodemu do tyłka i zamówiłam te rurki antykolkowe. Niby to samo, jednak w nich jest ogranicznik, więc psychicznie czuję się bezpieczniej.

Decemberry - co do słodu, spróbuję tak, jak napisałaś.

Nosiu, tak jak dziewczyny napisały. Może wizyta u pediatry? Kurcze, nie mam pojęcia co Ci polecić, bo z doświadczeniem słabo...

Tony - bardzo Cię rozumiem, też nie lubię spania w staniku, no ale co zrobisz... Raz obudziłam się taka zalana, że jak podstawiłam je do laktatora to okazało się, że nic już nie ma. Oficjalnie, mleko mi całe wyciekło. Tak samo pod prysznicem. Ciepłą wodą się polałam i płynęły ze mnie strumienie 🤣.

A propo karmienia. Jeśli ten słód nie poskutkuje to poddaje się. Zanim Młody usnął była 22, odciągnęłam z obu 50 ml. Myślałam, że się popłaczę. Później obudził się o 1 i zanim zasnął, to na zegarze była 2:30. Odciągnęłam około 30 ml. I serio, poryczałam się. Na odciąganie o 5 już nie wstałam, choć powinnam. W dzień niby lepiej ale i tak odciągam małe ilości i staram się robić to co 2-3h. No ale okej. Jutro będzie miesiąc jak karmię, dobrze, że i tyle 😀.

Decemberry lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i pytanie: jak wybudzać dziecko, gdy w dzień ma za długa drzemkę? Przewijanie się nie sprawdza. Pampersa z siku zmieniam mu co chwilę. Nie wyrobię finansowo 🤣. Mamy chłopców - Wasi też tak sikają?

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Altair Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Acha i pytanie: jak wybudzać dziecko, gdy w dzień ma za długa drzemkę? Przewijanie się nie sprawdza. Pampersa z siku zmieniam mu co chwilę. Nie wyrobię finansowo 🤣. Mamy chłopców - Wasi też tak sikają?

Tak, mój sika co chwilę. Nie liczyłam, ale myślę, że wychodzi kilkanaście pieluch dziennie przez te siki.

Co do wypływu mleka, to też mi żal tego wszystkiego, co się marnuje. Zastanawiam się, czy to nie przez laktator są takie rozregulowane zawory w piersiach? Teoretycznie powinno przecież lecieć dopiero kiedy pierś jest ssana, a tu wystarczy dowolna stymulacja i mleko leci jak z fontanny.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zalewa dopiero jak mała zapłacze, a tak to samoistnie rzadko z nich wypływa coś. Nie odciągam też nic laktatorem. Cycki całe opróżnia mała przy ssaniu. Po nocy mam bardziej twarde bo rzadziej jest karmienie.

U nas też parparsow idzie cała sterta.Kosz cały w pampersach. Muszę mała zgłosić, że z nami mieszka i podniosą nam opłatę za śmieci. Teraz ja wietrze na balkonie.

Dżasta byłam u pediatry. Mówiła, żebym stara się coś wyeliminować z diety stopniowo i ze może to pomoże. Pediatra robila też badanie moczu i wyszlo bardzo dobrze. Sprawdzała główkę, brzuszek, osluchiwala ja. Niby wszystko ok. Kazała do czwartku podawac większe dawkę espumisanu i się odezwać. Wątpię, że espumisan pomoże no, ale zwiększyłam dawkę. Spróbuję jeszcze tych patyczków, ale nie wien czy będę umiała ich użyć.

Szkoda, że tak zasypało i nie ma jak wyjść na Spacer.

Altair też myślałam o jakichs wkładkach wielorazowych. Polecasz jakieś?

Czy z pampersow 1 przeszłyście na 2 czy od razu na 3? Zastanawiam się jakie teraz kupić. Czy chwilę 2 a potem 3 czy od razu 3.

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiejsza noc w kratkę - pierwsze zasypianie po godzinie 20 trudne, kolejne przed 24tą masakryczne - ilość kilometrów jakie zrobiłam z Maluchem na rękach porażająca!!! A kolejne usypiania praktycznie bezproblemowe - zwariować można.
    Dołączam do pytania o skuteczne wybudzanie - mam wrażenie, że on dużo śpi i ma mało aktywności.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 gratulacje 🙂💜❤️🍀🤗

My na pierwszym spacerze byłyśmy jakoś ok 2 tygodnia. Temperatura była chyba coś koło 0C.

Mleko jak odciągałam to dawałam kazda pocje w inny pojemnik. Chyba jest taka zasada, że mleka o różnej temperaturze się nie miesza i nie zlewa. Czyli jak odciągniesz i dasz do lodówki to potem już raczej do tego mleka nie dolewaj tego ciepłego świeżo odciągniętego.
    Najlepiej jak się wypowiedzą mamy bardziej wprawione w kpi i odciąganie.
    Ja nie odciągam praktycznie w ogóle wiec ciężko mi powiedzieć.

mt30 lubi tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Mt30 gratulacje 🙂💜❤️🍀🤗

My na pierwszym spacerze byłyśmy jakoś ok 2 tygodnia. Temperatura była chyba coś koło 0C.

Mleko jak odciągałam to dawałam kazda pocje w inny pojemnik. Chyba jest taka zasada, że mleka o różnej temperaturze się nie miesza i nie zlewa. Czyli jak odciągniesz i dasz do lodówki to potem już raczej do tego mleka nie dolewaj tego ciepłego świeżo odciągniętego.
    Najlepiej jak się wypowiedzą mamy bardziej wprawione w kpi i odciąganie.
    Ja nie odciągam praktycznie w ogóle wiec ciężko mi powiedzieć.

Dzięki. Ktoś może poradzić w sprawie mleka help?

• Altair Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dzięki. Ktoś może poradzić w sprawie mleka help?

Ja znam tę samą wersję co Nosia - że można mieszać mleko o tej samej temperaturze, czyli nie należy dolewać świeżego do tego, które już stoi w lodówce. Ja mam trzy butelki i używam na zmianę. Czasem dwie na raz stoją w lodówce, a trzecia w zapasie.

Kid_aa - może warto spróbować eksperymentu z temperaturą albo liczbą warstw ubrania? Mój się robi bardziej aktywny, kiedy jest mu chłodniej.

kid_aa lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair hmm mój jest albo w samych śpioszkach albo bodziaku z długim i spodenkach. Fakt faktem, że nieraz przykrywam kocykiem, ale merino więc oddychajacym i teoretycznie dobrze dostosowującym się do temp. Może zacznę mniej przykrywać.
    Altair a powiedz ile przybrał Wasz Maluch w ten miesiąc? Bo mój 1,5kg i tak się zastanawiam czy to ok - mam teraz wrażenie, że on cały czas je i je i je.

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Altair Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2022, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkładki do stanika mam jedne Imse Vimse, a drugie jakieś inne, ale bez metki i nie pamiętam nazwy. Jedne i drugie ok.

Tony, jestem bardzo ciekawa, co Wam powie psi behawiorysta. Mój psiak zachowuje się grzecznie z jednym wyjątkiem - kradnie pieluchy i wyjada zawartość, bleeee :D

W zeszłą środę młody ważył 4,5. Waga urodzeniowa była 3,4. Pewnie w tym tygodniu dobije do 5 kg, bo coraz bardziej czuję kręgosłup przy podnoszeniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 16:46

kid_aa lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
‹‹ 538 539 540 541 542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ