X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, co do usypiania dzieci przez mężów. I mi się przypomniało, że po powrocie ze szpitala byliśmy mega nieogarnięci życiowo. Wiadomo, trzeba było się zorganizować i przeorganizować niektóre rzeczy w pokoju. I pamiętam, że za ciula wafla nie mogłam gościa uśpić a mąż taki zafrasowany szukał na już jakiejś kołysanki co zna. No i znalazł. Jak zaczął LULAJŻE JEZUNIU to zrobiłam takie wtf i spytałam, co robi. A on: śpiewam (moje uszy prawie odpadły 🫢). Ważne, że zadziałało.

Młodemu nie śpiewam typowych, dziecięcych przebojów. Na "Była sobie żabka mała" się poddałam i lecimy na piosenkach z bajek: Vaiana, Zwierzogród, nawet Ed Sheeran się mu podoba i GROSZA DAJ WIEDŹMINOWI (jakbyście gdzieś przy okazji widziały body z gier Wiedźmina, to dajcie cynk, te obecne serialowe w sprzedaży w ogóle mi się nie podobają).

Decemberry lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    4520? 😲 Ło matko, serio? Średnio przybierają noworodki 200g tygodniowo, a Twój ponad 460?

Każde dziecko jest inne i nie porównuje się w taki sposób dzieci. Moja na wizycie u pediatry 3 listopada ważyła 3820, a 28 listopada po 3,5 tyg 4900, wiec przybrała 1080 g. Tak samo jak nie porównuje się ile dzieci jedzą mleka, ani tempa rozwoju. Każde dziecko jest zupełnie inne.

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ja też śpiewam Wiktorii kolędy, bo bardzo lubię 😂😂

Co do smoczka młoda używa od kiedy tylko wróciliśmy ze szpitala, ale dopóki podawałam jej pierś to niewiele ssała smoczka, jak odstawiłam ją od piersi to zaczęła więcej. Mieliśmy w domu smoczek canpol i dwa aventa. Canpol nie podszedł jej w ogóle, avent od razu :)

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez śpiewałam mojemu lulajze Jezuniu bo nie znam żadnych kołysanek 😅😂
    Moj stary spiewa Stasiowi piosenki disco polo 😅
    Zamowilam smoczek suavinex. Kupię jeszcze aventa przy okazji w aptece i zobaczymy czy będzie chciał. Nie wiem juz sama czy lepiej ze smoczkiem dziecku czy bez. Niby teraz byłby spokojniejszy i mógłby sobie ciumkac ile chce a z drugiej strony my się karmimy piersią i szkoda mi żeby coś popsuć bo ostatnio i tak mamy pod górkę. No i później oduczenie smoczka to będzie wielki stres pewnie 🙃

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Każde dziecko jest inne i nie porównuje się w taki sposób dzieci. Moja na wizycie u pediatry 3 listopada ważyła 3820, a 28 listopada po 3,5 tyg 4900, wiec przybrała 1080 g. Tak samo jak nie porównuje się ile dzieci jedzą mleka, ani tempa rozwoju. Każde dziecko jest zupełnie inne.
    meggie wiem, że się nie porównuje, ale ja sama kombinuję, bo niby przy kp nie można przekarmić, ale mam wrażenie, że on ostatnio wiecznie nienajedzony jest, ledwie kończy ssać, pomarudzi i już się obraca za piersią. Dlatego tak pytam też o ten smoczek, bo może to już u nas najwyższy czas w tej sytuacji. Pediatrę mamy w nast. tyg. to też podpytam czy wszystko gra. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 10:36

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kid_aa a może maly przechodzi wladnie skok rozwojowy i może to minie za kilka dni? 🙂

kid_aa lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:

Wiem, że się nie porównuje, ale chciałam ocenić czy mój to kurczaczek. I wychodzi na to, że tak. Podgonił troszkę w ostatni tydzień i jest w porządku. Maluch kid_aa masa urodzeniowa prawie taka sama i 4 dni młodszy a waży 4520, a mój niecałe 3500 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 13:17

kid_aa lubi tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bez smoczka ani rusz, tak to by się awanturował, że głodny. Serio. W szpitalu doradca laktacyjna to wyhaczyła. 😅 Obecnie nie jest inaczej, np. w nocy wsunął 60 ml mojego + 60 ml modyfikowanego. I tak krzyczał na jedzenie, masakra. Dałam mu smoka i cisza. Silny odruch ssania, czy jakos tak to się nazywa. W ogóle Wy zastanawiacie się,czy można już używać smoczka a Karol ma swój różowy, męski od 3 doby i żadne inne mu nie podchodzą. Próbowaliśmy ten sam z lovi tylko w bardziej chłopięcym kolorze ale nie. Ten różowy wyciumkany i innego nie chce.

Umówiłam Karola na USG bioderek i gość miał termin dopiero na 11 stycznia 😳. To ten moment, w którym żałuję, że nie mieszkam w większym mieście. Na tym wygwizdowie jest tylko jeden specjalista, prywatnie. Pytałam gościa, czy to nie za późno a on mi na to, że spokojnie, 2 miesięcy nie będzie jeszcze mieć. Gdybym wiedziała w dniu urodzenia, że tak się sprawy mają to dzwoniłabym od razu po porodzie do doktora 🫠.

Edit. Wygooglałam, że USG bioderek powinno robić się od 6 do 12 tygodnia życia dziecka. Uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 11:08

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Tony Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam smoczki NUK, daję właściwie tylko w nocy jak mała za cholere nie chce usnąć, nawet je lubi.
    Położnej jak była na wizycie nie przyznałam się, że stosuje, bo potępiła smoczki xD

I też już widzę, że ma swoje ulubione piosenki i kolędy :D nie znam za wiele, ale te co jej się podobają to te z akademii pana kleksa (jak rozmawiać trzeba z psem, księżyc raz odwiedził staw) a z kolęd "Przybieżeli do Betlejem" :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 11:40

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Kid_aa a może maly przechodzi wladnie skok rozwojowy i może to minie za kilka dni? 🙂
    też to biorę pod uwagę, bo widzę, że to zupełnie inne dziecko jest. W ogóle widzę, że te zachowania są kompletnie niestałe. Dopiero co narzekałam na ciężkie noce, a dziś idealnie, za każdym razem dał się odłożyć bez krzyku.🤣

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kid_aa jedyne co jest pewnie przy dzieciach to to, że nic nie jest pewne :D już Ci się wydaje, że coś się ustaliło, jakąś rutyna a tu zaraz jakaś zmiana.

U nas skończyło się spanie w dzień. Uśpić Olka na drzemkę jest ciężko. Jak go tylko odloze to zaraz się kręci wiec odkładam go do wózka i jeszcze trochę bujam, żeby usnął. W nocy tez się dzisiaj kręcił . Zasnęłam z nim na klacie i po 2h gdy się przebudziłam na karmienie to nie mogłam się ruszyć, tak się połamałam :D.

Udało mi się tak zorganizować, że chodzę na rehabilitację i bardzo mi to pomaga. Już prawie nic mnie nie boli a jeszcze 2 tyg temu nie byłam wstanie wyjść na spacer.

Nosia mój starszak miał też problemy z nietolerancja laktozy. Zaraz po karmieniu albo jeszcze w trakcie robił się czerwony, stękal, prężył się i zaczynał się płacz. Dawałam delicol ale nam nie pomógł zbytnio, tylko czas tu zadziałał na naszą korzyść. Może u Was pomoże, trzymam kciuki :).

kid_aa lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    meggie wiem, że się nie porównuje, ale ja sama kombinuję, bo niby przy kp nie można przekarmić, ale mam wrażenie, że on ostatnio wiecznie nienajedzony jest, ledwie kończy ssać, pomarudzi i już się obraca za piersią. Dlatego tak pytam też o ten smoczek, bo może to już u nas najwyższy czas w tej sytuacji. Pediatrę mamy w nast. tyg. to też podpytam czy wszystko gra. :-)

Ja juz raz wspominalam, ze nam wlasnie w przychodni poradzili zeby dawac smoka, jesli maly oprozni piersi i nadal wyglada jakby byl glodny. Skoro ma wysoki przyrost masy to znaczy ze nie jest glodny tylko lakomy i potrzebuje sobie possac, i lepiej oszczedzac sutki, no i czas ktory mozna wykorzystac zeby cos zrobic w domu. Ale powiedziala ze jak mnie sutki nie bola i akurat mam czas to nie ma przeszkod zeby wisial na piersi. Takze czasem go trzymam dlugo a czasem odkladam do kolyski i jak jest niespokojny to daje smok. Jak sie uspokoi albo zasnie to sam go wypluwa. I tez nigdy nie daje smoka «profilaktycznie», tylko jak widze ze tego potrzebuje i wiem ze duzo zjadl, wiec koniec koncow nie trzyma go dlugo w ciagu dnia.

kid_aa, Decemberry lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczków to ostatnio z teściami była dyskusja na ten temat, bo tesciowa co chwilę wyciągała Filipowi smoczka. Mówiłam, że wiem, że im później tym lepiej, że potem problemy ze ssaniem, ortodontyczne itd. Teściowa zaczeła się chwalić, że mój mąż jako dziecko w ogóle nie miał smoczka. Na co teść: "No i nie umiał ssać, a pozniej nosił aparat ortodontyczny". 🤣 Od razu poczułam się lepiej.

Scandi-B, kid_aa, Tony, Decemberry, meggie94 lubią tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata a jak zdrowko twojego maluszka?

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj malemu czytalam «Lokomotywe» i «Rzepke» chyba mu sie podobalo, bo wpatrywal sie we mnie bez ruchu, nawet jeden muskul mu nie drgnal 🤣 tez mu spiewam «czarna Madonne» i «zapada zmrok», bo mi Mama to spiewala jak bylam mala i uwielbialam przy tym zasypiac 😊 ale jak na razie nie dziala 🤣

Tony, Ultra-Dżasta, Decemberry, meggie94 lubią tę wiadomość

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Co do smoczków to ostatnio z teściami była dyskusja na ten temat, bo tesciowa co chwilę wyciągała Filipowi smoczka. Mówiłam, że wiem, że im później tym lepiej, że potem problemy ze ssaniem, ortodontyczne itd. Teściowa zaczeła się chwalić, że mój mąż jako dziecko w ogóle nie miał smoczka. Na co teść: "No i nie umiał ssać, a pozniej nosił aparat ortodontyczny". 🤣 Od razu poczułam się lepiej.

Hehe 😃 spoko tesc ze wkroczyl 😉 u mnie z kolei na odwrot, tesciowa od razu w 4 dniu zycia chciala mu dawac smoka i caly czas o tym smoka wspominala, mimo ze ja powiedzialam ze chce poczekac ze trzy tyg. az bede sie czuc pewnie z karmieniem i czytaniem jego sygnalow. kazde dziecko i kazda matka jest inna i musi robic to co im pasuje, bez presji 🙂

Tony, Decemberry, Nosia, meggie94 lubią tę wiadomość

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka, ja podaje delicol od przedwczoraj i "jakby" jest lepiej. Nie ma tego napadowego, strasznego płaczu. Płacze ale chyba tak standardowo, tak jak płacze malutkie dziecko. Albo przypadek albo krople pomogły troszkę. Meczace jest tylko ich aplikowanie co karmienie.

Co do karmienia to karmie co 1.5 - 2h. Mala tak krzyczy i ciumka swoją rączkę, że nie mam wyjścia. W między czasie jeszcze zmiana pampersa, potem chwilka lulania i od nowa akcja karmienie. Czyli w kółko...

Co do smoka to moja ma od pierwszej nocy. Poradzili w szpitalu żeby podać na ten płacz. Nie lubi go. Coś tam ciumka czasami, ale żebyście widzialy jaki ma zasięg jak go wypluje. Idzie jak z armaty xd.
    Bioderka mamy w 5 tygodniu. Mam nadzieję, że nie powie lekarz, że za szybko. No ale potem pediatra chyba i tak wystawia kolejne skierowanie na kontrolę kolo 12 tygodnia. Także zobaczymy.

• mt30 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy podajcie probiotyk dziecku? Jeżeli tak to jaki? Coś na piersi, żeby nie piekły? Mam z ziai z lanolina. Szukam skutecznego aspirator a do nosa.czy na piersi macie jakieś zatyczki, żeby mleko nie uciekało? Mój zjada zazwyczaj na raty jedna pierś zasypia a za godzinę się budzi i druga. Czy to normalne?

• mt30 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakładacie drapki na noc? Mój ma zimne dłonie,śpi w śpiworki lub rożku. Jakieś rady?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny, czy podajcie probiotyk dziecku? Jeżeli tak to jaki? Coś na piersi, żeby nie piekły? Mam z ziai z lanolina. Szukam skutecznego aspirator a do nosa.czy na piersi macie jakieś zatyczki, żeby mleko nie uciekało? Mój zjada zazwyczaj na raty jedna pierś zasypia a za godzinę się budzi i druga. Czy to normalne?

Masa pytań 😁
    1) od dwoch dni BioGaia ponieważ pojawiły się u Marlenki zaparcia i kolki
    2) z Ziai LANOLINA tylko uważaj bo ona strasznie brudzi ubranie i już nie dopierzesz 😊
    3) my mamy elektryczny Neno i jestem bardzo zadowolona
    4) jak wychodzę z domu to wkladam wkładki, a po domu to pieluchę tetrową wkładałam jak mi ciekło. Teraz leci jak jest pora karmienia 😁
    5) na początku Marlena jadła dużo i często, a po kryzysie laktacyjnym zjada mniej ale wciąż częściej i to też dobrze 😊 ważne aby była przerwa, a nie lecieć ciurkiem.
    6) nie zakladam i nigdy nie zakladałam
    7) rączki mogą być zimne, ważne aby kark był ciepły. Nam pediatra zawsze mówił przy chlopcach, że jak dziecko ma ciepłe rączki to jest "ugotowane" i to nie za dobrze 😊

Stronę wcześniej lub na tej u góry dziewczyny podawały link do spiworka z rączkami w środku 😉

‹‹ 540 541 542 543 544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ