X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Altair Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4 godziny snu jednym ciągiem? Zazdroszczę! Ja nie wiem, czy coś robię źle, czy takie dziecko, ale chyba jeszcze nigdy się nie trafiły 4 pełne godziny snu. A dziś w nocy była masakra - od 19 płacz, przez całą noc na zmianę noszenie, karmienie, odbijanie, próba uspokojenia. Ciągle się małemu odbijało i puszczał bąki. Rano wcale się nie skończyło. Mąż poleciał po espumisan na próbę, może coś to da. Jeszcze nigdy w życiu nie byłam taka zmęczona i zestresowana.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Ja zawsze robie tak - odciagam wczesniej porcje na jedna dawke, albo chociaz max ile sie da, np. 80. To jest butelka nr 1. Biore tez druga butelke, czysta, i cale opakowanie mm (a ja mam wielkie puszki 800g xD), goraca wode do termosu i osobno butelke wody mama i ja z biedrony. Zwykle jak jestesmy w potrzebie by nakarmic Mlodego, to ktos z obslugi nam udostepnia pomieszczenie i mozemy w spokoju go nakarmic.

Mleko z piersi dajemy w temp pokojowej, podobnie mm. On jest tak nauczony, ze czasem nawet nizsze temp zjada, najwazniejsze, ze nie zimne, i wszystko oki. Ale nie spinamy sie, ze ma byc cieple itd.

Pamietaj, by do plecaka wziac tez podklad do przewiniecia, chusteczki nawilzane, kremik no i cos na przebranie :)

Dha ktore biore to Prenatal Dha, 60 tabletek za ok 33 zl w necie kupuje. To jest naprawde swietny suplement, bralam go cala ciaze i teraz kontynuuje :)

Tony, wspolczuje wrazen piersiowych, nawal jest meeega trudny.

Z ta mobilizacja blizny Wam powiem, ze staram sie ze wszystkich sil i zagryzam zeby - ale trzeba cos z tym robic, bo kurna… no trzeba. Edukuje sie z tego rozejscia miesni i wedlug tego co w necie jest napisane, to dzieki cwiczeniom jestestmy w stanie zamknac te krese biala i odzyskac wladze w tych miesniach, wiec gra jest warta swieczki.
    a karmisz na codzien te mm? U mnie samo kp a wyjazd do doktora praktycznie na cały dzień. Nie wiem czy są jakieś miejsca na karmienie bo to.poradnie w szpitalu. Czy wziąć wodę gorąca w termosie i podgrzać butelkę, czy jednorazowo wziąć sztuczne?. W jakiej temperaturze należy podgrzewać mleko w wodzie? Ja wczoraj się tak źle czułam w nocy, że same wibracje ustawiłam w budziku i nie słyszałam, obudziłam się po ponad 5h,mały jeszcze spal nadal

• Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    4 godziny snu jednym ciągiem? Zazdroszczę! Ja nie wiem, czy coś robię źle, czy takie dziecko, ale chyba jeszcze nigdy się nie trafiły 4 pełne godziny snu. A dziś w nocy była masakra - od 19 płacz, przez całą noc na zmianę noszenie, karmienie, odbijanie, próba uspokojenia. Ciągle się małemu odbijało i puszczał bąki. Rano wcale się nie skończyło. Mąż poleciał po espumisan na próbę, może coś to da. Jeszcze nigdy w życiu nie byłam taka zmęczona i zestresowana.
    U mnie wczoraj tez od 19 ciągły płacz, ale do 22. Nie wiem czy to kolki się zaczynaja czy skok rozwojowy (w środę minął miesiąc a brzuszek był miękki). Ogólnie w dzień mały jest już bardzo aktywny, drzemki ma max godzinę wiec czytamy Kubusia Puchatka, śpiewamy, spacerujemy. Od 3 dni wieczorami jest marudny ciagle nosić na rękach i tulić. Na szczęście noce ładnie przesypia, pobudki co 3-5 godzin.

Altair, Scandi-B lubią tę wiadomość

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Altair Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    a karmisz na codzien te mm? U mnie samo kp a wyjazd do doktora praktycznie na cały dzień. Nie wiem czy są jakieś miejsca na karmienie bo to.poradnie w szpitalu. Czy wziąć wodę gorąca w termosie i podgrzać butelkę, czy jednorazowo wziąć sztuczne?. W jakiej temperaturze należy podgrzewać mleko w wodzie? Ja wczoraj się tak źle czułam w nocy, że same wibracje ustawiłam w budziku i nie słyszałam, obudziłam się po ponad 5h,mały jeszcze spal nadal

Ja byłam na razie tylko w poradni dziecka zdrowego. U pediatry byliśmy dość długo, bo robiła wszystkie pomiary, wyjaśniała różnice w szczepionkach itp. Powiedziała, że mogę przystawić małego do piersi kiedy tylko będzie potrzeba, czy w poczekalni, czy nawet u niej w gabinecie. Jeśli karmienie piersią dobrze Ci idzie, to chyba łatwiejsza metoda poza domem niż męczenie się z butlą? Może ewentualnie butelka awaryjnie?

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    a karmisz na codzien te mm? U mnie samo kp a wyjazd do doktora praktycznie na cały dzień. Nie wiem czy są jakieś miejsca na karmienie bo to.poradnie w szpitalu

Ja jakiś czas temu po wizycie kontrolnej w szpitalu karmiłam na twardym krzesle pomiędzy porodówką a oddziałem ginekologicznym xD da radę, stwierdziłam, że raczej nikt na to w takim miejscu nie zwróci uwagi. A jeśli się krępujesz, to zawsze można się zasłonić pieluszką tetrową 🙂

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30, ja biore Pregna DHA, tez Pregne bralam w ciazy i przed i bylam zadowolona.

Co do karmienia na wyjezdzie, to ja sie sklaniam do tego co dziewczyny wyzej pisza - jesli na co dzien karmisz piersia to wygodniej piersia. Ja jeszcze ani razu nie karmilam butelka, bo nie bylo takiej potrzeby, a karmilam pare razy juz na zewnatrz. W przychodni byl kacik do karmienia, w szpitalu karmilam w poczekalni. Dwa razy karmilam w galerii, raz w toalecie a raz normalnie na lawce. Dla mnie nie ma problemu bo mam takie t-shirty do karmienia, ze nikt nie ma prawa wiedziec cycka, dodatkowo przyslaniam sie szalem. Mysle ze przechodnie nie zwracaja na to uwagi wogole.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 11:22

Tony lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj synus na odwrot, wczesniej przesypial w ciagu dnia 3-4 godziny ciurkiem a teraz od dwoch dni spi moze Max 1,5 godziny miedzy aktywnoscia. Ale potrafi polezec sam i pogadac do pszczolki ktora wisi nad kolyska, takze nie musze non stop nad nim stac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 11:26

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was zamawiała kiedyś kalendarze ze zdjęciami? Wiem, że empik takie robi, ale jest też wiele innych firm. Macie jakieś doświadczenia, bo ni echcę wtopić:)
    Właśnie dostaliśmy zdjęcia z naszej sesji noworodzia i są tak cudne, chcę Dziadkom na święta zrobić niespodziankę:)
    Gdyby któraś szukała fotografa ze śląska lub Krakowa, to mogę śmiało polecić z czystym sercem:)

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was zamawiała kiedyś kalendarze ze zdjęciami? Wiem, że empik takie robi, ale jest też wiele innych firm. Macie jakieś doświadczenia, bo ni echcę wtopić:)
    Właśnie dostaliśmy zdjęcia z naszej sesji noworodzia i są tak cudne, chcę Dziadkom na święta zrobić niespodziankę:)
    Gdyby któraś szukała fotografa ze śląska lub Krakowa, to mogę śmiało polecić z czystym sercem:)

Ja właśnie robiłam dziadkom na prezent kalendarz z Cewe. Można pobrać na kompa ich program i zaprojektować kalendarz, super wyszedł :)

kid_aa lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:

Moja siostra Co roku robi dla rodzicow, bodajze z Colorlandu. Swietna sprawa bo zaznacza wszystkie daty urodzin, imienin osob z naszej rodziny i inne wazne wydarzenia. Moi rodzice ich nigdy nie wyrzucaja tylko kolekcjonuja ;)

kid_aa lubi tę wiadomość

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam!

Tony, u nas był ten sam problem z łapczywym jedzeniem. Można rzec, że rozwiązał się sam. Oprócz smoczka, pilnuję pór karmienia, bo karmię z butli, i unikam długich odstępów pomiędzy karmieniami. Maksymalnie 3 godziny.

Kuźwa laski, tak się nachwaliłam spaniem Karola i mam teraz nauczkę. Podsumuję to tak (inaczej się nie da): to jest, ku*wa dramat. Dziś od 1 do 4:30. Ja zapałki w oczach a Młody się śmieje. W końcu położyłam go do łóżeczka mówiąc: pitole, chłopie, idę spać a Tobie też radzę. Oczywiście się nie uspałam (no bo jak) ale o 5 wstałam i sprawdzałam, czy ma otwarte oczy czy nie i cudownie zasnął. O tyle dobrze, że się nie awanturuje i nie płacze. Choć jak teraz o tym napisałam to Bozia tylko wie, czy mu się nie pogorszy. Najgorzej to po tych nockach wstać rano, jak już się rozkręcę to jest ok. Oczywiście długo nie spał, o 7:30 pobudka. Także tak 😵‍💫.

Decemberry, ten słód działa! 😱 Jednak nie mam pojęcia jak to będzie dalej. Może i będzie więcej pokarmu ale odciągam mocno nieregularnie... Niby każą odciągać minimum 8x a u mnie z bidą jest 7. No kuwa, ciężko rzucić wszystko i biec po laktator. I powiem Wam szczerze - zaczyna mnie to męczyć. Postaram się nie stracić sił choć do chrzcin w styczniu. Także podziwiam Was za karmienie na żądanie. Jesteście super babki ❤.

Wczoraj przyjechał mój brat z bratową i pytali o rezerwacje wózka na przyszły rok 🤩. Powiedział, że dołożą Młodemu do biegowej spacerówki a ja na to jak na lato 😁.

Decemberry lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, cieszy mnie to bardzo :D

Jeszcze zauważyłam, że herbata z liści malin i pokrzywa też na mnie działają. Ja też nie odciągam regularnie. W zasadzie to jak mi się zachce xD +ok. godzina, półtorej ssaka na piersi, więc myślę, że do 400ml dziennie dobijam.

Mt, ja na co dzień karmię mieszanką i odciągniętym pokarmem. W ogóle się nie spinam, że on dostaje mm, bo chcę żyć normalnie, a nie uwiązana. Jak by był tylko na piersi, to byśmy całe dnie w łóżku spędzali, bo jedyną pozycją w której on ssie pierś, to na leżąco - ja i on xD a że to głodomór kosmiczny, to po piersi jest głodny w dosłownie moment, więc.. koło by się zamykało ;)

Dzisiaj Dzidziut kończy miesiąc! <3

mt30 lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś mi kiedyś powie, że ogarnianie bobasa to kwestia organizacji to go zatłukę. Od rana Laura jest nieodkładalna, nie śpi, co chwilę płacze. Chyba po tym wczorajszym karmieniu butelką ma wzdęcia. Teraz śpi od 5 minut co uwazam za sukces. Od rana próbowaliśmy różnych sztuczek, leżenie na brzuchu, masaz brzucha, przyginanie nóżek, espumisan, termofor, piosenki, wierszyki... koniec końców pomogło ogrzewanie brzuszka suszarką. Poszedł taki bonczur z kleksem a za nim kolejny, że chyba to był główny problem. Nic dzisiaj nie zrobiłam, nawet nie umyłam zębów. A miałam tyle planów. Sniadanie i obiad zrobił mąż i mnie karmił.
    Jutro mąż idzie na dyżur 24h i zostajemy same z psem. Nawet nie chce o tym myśleć 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 17:25

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Jeśli ktoś mi kiedyś powie, że ogarnianie bobasa to kwestia organizacji to go zatłukę. Od rana Laura jest nieodkładalna, nie śpi, co chwilę płacze. Chyba po tym wczorajszym karmieniu butelką ma wzdęcia. Teraz śpi od 5 minut co uwazam za sukces. Od rana próbowaliśmy różnych sztuczek, leżenie na brzuchu, masaz brzucha, przyginanie nóżek, espumisan, termofor, piosenki, wierszyki... koniec końców pomogło ogrzewanie brzuszka suszarką. Poszedł taki bonczur z kleksem a za nim kolejny, że chyba to był główny problem. Nic dzisiaj nie zrobiłam, nawet nie umyłam zębów. A miałam tyle planów. Sniadanie i obiad zrobił mąż i mnie karmił.
    Jutro mąż idzie na dyżur 24h i zostajemy same z psem. Nawet nie chce o tym myśleć 😱
    U nas też ostatnio ciężko ze spaniem, ręce taty też be tylko mamy cyc jest ok

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh wszystko to kwestia organizacji jest tak samo trafne jak rada śpij kiedy dziecko śpi:D może jeszcze gotuj kiedy dziecko gotuje :D.

Jutro kończymy miesiąc i Oluś przestaje być noworodkiem. Od jutra to już niemowlak! Nie wiem kiedy to minęło. Mam taki sentyment do tego okresu noworodkowego❤ aż zaczynam myśleć, że do tych moich dwoch syneczkow moglaby dołączyć jeszcze córeczka 😀. Żeby można tak było sobie zaplanować wszystko :D.

Tony, Ultra-Dżasta, Scandi-B lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś kupowała słód jęczmienny i czy pomógł? U mnie brakuje jednego obiadku na dobę. Mały wisi przez 2h, to zasypia to się budzi z płaczem,ratuje mnie odciągnięte mleko zazwyczaj z nocy, bo na spiocha zjada często tylko z jednego cyca.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój w nocy fajnie śpi, a w dzień nie chce sam poleżeć. Jak nie śpi, to tylko na rękach. Staję się powoli mistrzem jednej ręki. Już z małym na rękach myłam zęby, wstawiałam pranie, odgrzewałam obiad. Jeszcze ubikacji z nim na rękach nie zaliczyłam 😝

Decemberry, Anita2022, Scandi-B, Tony, kamilamhm lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Meldujemy się z oddziału pediatrycznego gastrologii i alergologii 😞

Marlena dostała biegunek, a później z krwią i śluzem 😞

Albo infekcja albo alergia na nabiał

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama5 jak Diana??

• Nosia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2022, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka bardzo mi przykro :( jejku czy to wszystko musi być takie trudne.

U nas po 2 dniach względnego spokoju taki krzyk i takie rzucanie się, ze ledwo mogę mała na rękach utrzymać. Z super humoru, robi się w jednej chwili buraczkowa i tak płacze, że się zachodzi. Jakby ją ktoś kroil. Podałam cycka jako uspokajacza..."Odepnę" od cycka i od nowa się zacznie... 😒

‹‹ 543 544 545 546 547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ