LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia11 wrote:Mój w nocy fajnie śpi, a w dzień nie chce sam poleżeć. Jak nie śpi, to tylko na rękach. Staję się powoli mistrzem jednej ręki. Już z małym na rękach myłam zęby, wstawiałam pranie, odgrzewałam obiad. Jeszcze ubikacji z nim na rękach nie zaliczyłam 😝
U mnie jest wybudzanie ze spokojnego snu z mega płaczem i ruszaniem rączkami..nie wiem czy po prostu to jest brak bliskości czy ona sie wybudza bo coś jej dolega. Ja już głupieje. Nie rozumiem swojego dziecka. Czasami jestem pewna, że to problemy brzuszkowe a czasami nie wiem o co chodzi. Pewnie się nie dowiem, ale w głowie się pojawia cała lista czarnych myśli...🤔. -
Nosia wrote:Asia a jak nie chcr sam leżeć to płacze? Czy jakoś bardzo czy kwęka? Jak to wygląda u Was?
U mnie jest wybudzanie ze spokojnego snu z mega płaczem i ruszaniem rączkami..nie wiem czy po prostu to jest brak bliskości czy ona sie wybudza bo coś jej dolega. Ja już głupieje. Nie rozumiem swojego dziecka. Czasami jestem pewna, że to problemy brzuszkowe a czasami nie wiem o co chodzi. Pewnie się nie dowiem, ale w głowie się pojawia cała lista czarnych myśli...🤔.
Jak w ciągu dnia chce cos zrobić i odłożę do baby hug nawet blisko siebie i do niego mówię, żeby mnie słyszał, to chwilę poleży w spokoju. Najczęściej jak mu rozłożę karty kontrastowe, to chwilę się nimi zainteresuje. Potem zaczyna jęczeć, a jak za długo już go nie wezmę to płacz. I ewidentnie nie jest to płacz z powodu jakiejś dolegliwości, tylko chce być blisko mnie, bo od razu jak zaczynam go brać, to jest spokój. Jak już mam do zrobienia coś czego nie dam rady z nim, to zostawiam go płaczącego, a tak to wyleguję się z nim na kanapie. Myślałam już o chuście, skoro potrzebuje być blisko, ale obawiam się o mój kręgosłup, bo mały coraz cięższy, a ja drobnica. Liczę, że z czasem nauczy się leżenia. Już chciałam próbować z leżaczkiem, ale wstrzymam się jeszcze z 2 miesiące, bo niby to średnio zdrowe ( juz chciałam się dzisiaj złamać, bo przeczytałam, że jest od 3,5 kg 😛).
Mój miał epizody wybudzania z mega płaczem jak miał problem z brzuszkiem. Wtedy słychać było bulgotanie w brzuchu i jak poszły gazy albo kupka to sie uspokajał. Na szczęście minęło i teraz jak się budzi na jedzenie to kwęka tylko. No chyba, że długo nie zareaguję to się rozkręca płacz.
Oby tak zostało, ale pewnie będzie różnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 23:38
-
Sóweczka współczuje, dawaj znać jak Marlenka
My dostaliśmy od moich sióstr bujaczek, Wika nie siedzi w nim całe dnie, czasem w ogóle w ciągu dnia, ale bardzo przydatne jak np chce coś ugotować to wsadzam ją w bujak w kuchni, ona się buja co ją uspokaja, rozgląda bo jednak szerszy zakres widzenia niż z łóżeczka i przede wszystkim ma mnie w zasięgu wzroku 😊Asia11 lubi tę wiadomość
-
Mt30 to, że maluszek tyle chce być przy piersi to normalne. Noworodki i młodsze niemowlaczki tyle właśnie wiszą na piersi i nie znaczy, że są jakoś bardzo glodne:). Jeśli dobrze przybiera na wadze to znaczy, że wszystko jest ok i to wiszenie ma za zadanie pobudzić laktację. To właśnie jest tzw. 4 trymestr . Jeśli jednak masz obawy, że je za mało bo np. Mało przybiera, nie moczy wystarczającej liczby pieluszek to wtedy faktycznie przydałoby się dokarmić. Dla utrzymania kp najlepiej dokarmiać swoim odciągnieym mlekiem ale jeśli ciężko Ci odciągnąć to ja uważam, że najlepszym mm jest Capri care 1. Ja takie mam na czarną godzinę. Jeśli mój synek chce wisieć na piersi i sobie ciumkac a ja nie mam akurat możliwości to ratuje się smoczkiem, ale to nie jest dobra rada, przynajmniej na te pierwsze 6 tyg:D zresztą mój nie jest fanem smoka i wpycham mu go w ostateczności. Tak samo nie chce pic z butli co trochę mnie przeraża 🙈.
kamilamhm lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Dziewczyny obudziłam się dzisiaj z myślą, ze jestem zła mama. Mieliśmy długo trądzik na szczęście już ładnie zszedł, ale dalej męczymy się z ropiejacym oczkiem. Był spokój na kilka dni a teraz wydaje mi się, ze wróciło ze zdwojona siła, w nocy miał całe oko zaklejone, pomimo przemywania solą fizjologiczna i masażu ropienie nie ustaje już od prawie tygodnia. Powiedzcie jeszcze jak często czyścicie nosek maluchom, głównie chodzi mi o użycie soli fizjologicznej lub morskiej i aplikatora do odkurzacza lub elektrycznego ? Ja robiłam rano i po kąpieli i nie wiem czy nie za często, ale w sumie zawsze coś tam wychodziło, a przecież my tez czyścimy nos czasami kilka razy dziennie.14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
🤰🏻30 lat
01.03 ⏸
11.03 pierwsza wizyta (5+6)
29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
26.04 badania prenatalne (12+2)
24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
PCOS -
mt30 wrote:Dziewczyny, jakie mam najlepsze? Nie chcę ale jak mi wisi przez 1.5h to raczej głodny...14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
🤰🏻30 lat
01.03 ⏸
11.03 pierwsza wizyta (5+6)
29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
26.04 badania prenatalne (12+2)
24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
PCOS -
KaroInka wrote:Mt30 to, że maluszek tyle chce być przy piersi to normalne. Noworodki i młodsze niemowlaczki tyle właśnie wiszą na piersi i nie znaczy, że są jakoś bardzo glodne:). Jeśli dobrze przybiera na wadze to znaczy, że wszystko jest ok i to wiszenie ma za zadanie pobudzić laktację. To właśnie jest tzw. 4 trymestr . Jeśli jednak masz obawy, że je za mało bo np. Mało przybiera, nie moczy wystarczającej liczby pieluszek to wtedy faktycznie przydałoby się dokarmić. Dla utrzymania kp najlepiej dokarmiać swoim odciągnieym mlekiem ale jeśli ciężko Ci odciągnąć to ja uważam, że najlepszym mm jest Capri care 1. Ja takie mam na czarną godzinę. Jeśli mój synek chce wisieć na piersi i sobie ciumkac a ja nie mam akurat możliwości to ratuje się smoczkiem, ale to nie jest dobra rada, przynajmniej na te pierwsze 6 tyg:D zresztą mój nie jest fanem smoka i wpycham mu go w ostateczności. Tak samo nie chce pic z butli co trochę mnie przeraża 🙈.
Przybiera powoli ale prawidłowo. Dodatkowo mój stary zamiast mnie wspierać mnie torryryzuje, że glodze dziecko i tak w kolko. Skargi do teściowej nic nie pomogły. 2tyg po szpitalu podałam pierwszy raz mm. Zazwyczaj ratowałam się wcześniej osciagnietym mlekiem. Wszystko, przewijanie, porządki, jedzenie sama ogarniam. Chyba już organizm zmęczony i nie wyrabia z mlekiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 08:17
-
Mt30 a jak podałaś mm to był spokój w sensie nie płakał i poszedł spać ?
Ja przy pierwszym dziecku też nie wiedziałam czy się najadła chociaż miałam nawał pokarmu i też jak dałam mm to całą butle wciągnęła a po chwili brzuch ją bolał bo za dużo zjadła i ją wtedy przekarmiłam 🙈
Ale oczywiście jeśli czujesz potrzebę dokarmiać mm to jak najbardziej po co się męczyć ☺️Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Mt30 a jak podałaś mm to był spokój w sensie nie płakał i poszedł spać ?
Ja przy pierwszym dziecku też nie wiedziałam czy się najadła chociaż miałam nawał pokarmu i też jak dałam mm to całą butle wciągnęła a po chwili brzuch ją bolał bo za dużo zjadła i ją wtedy przekarmiłam 🙈
Ale oczywiście jeśli czujesz potrzebę dokarmiać mm to jak najbardziej po co się męczyć ☺️
-
mt30 wrote:Dziewczyny, jakie mam najlepsze? Nie chcę ale jak mi wisi przez 1.5h to raczej głodny...
Ja ze względu ma to, że mały leniwie przybierał daję raz dziennie właśnie Capri Care 1. Teraz przybiera ładnie i planuję już nie dawać ( chciałam, żeby przed szczepieniem trochę nadrobił), ale nie wiem czy tozasluga tego razu 😉
Anita u nas delikatnie ropiało jedno oczko. Przemywałam raz dziennie. Dzisiaj obudził się z zaropiałymi mocniej oby dwoma, więc teraz muszę częściej. Nosek do tej pory czyściłam tylko 2 razy, ale muszę dzisiaj znowu, bo słyszę, że coś zalega.Anita2022 lubi tę wiadomość
-
Do przemywania oczka najbardziej pomoglo nam ziele swietlika (herbatka co zaparzania). Z jednej torebki rozwtor, przemywam jalowym gazikiem. Plus uciski noska, jak w filmie ktory Wam wrzucalam. Oczko wyglada extra i juz nie ropieje.
Z mm korzystam z Bebilon cesarbiotik profutura - dla dzieci urodzonych przez cc, jest tam probiotyk, ktory bralam w ciazy w produkcie - lactinova mama. Przypuszczam, ze brak kolek i problemow trawiennych to dzieki temu probiotykowi w ciazy, teraz kontynuacja ma super dzialanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 10:36
Anita2022 lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dziewczyny, z okiem próbujcie naturalnymi sposobami, czyli: ziele świetlika, masaże, sól fizjologiczna. Nie wiem, czy pamiętacie, jak sama miałam u Karola podobną przygodę. Antybiotyk nie pomógł i wróciłam do punktu wyjścia. Moja położna jest do bani, bo zabroniła użyć ziela świetlika ale następnym razem już będę wiedzieć, że można i nie będę nikogo o pozwolenie pytać. Wiem po sobie, że pomaga szybko i skutecznie...
Co do głodu - mt30 męża gadaniem się nie przejmuj. Tydzień temu to przerabiałam, bo Młody ulewał 2 a czasem i 3x więcej niż jadł i mąż zaraz mu dawał jeść, bo jego zdaniem syn był głodny, co kończyło się (a jakże!) ulewaniem. Przyczyna była inna niż głód, ale do czego zmierzam - dziecko nie zje więcej niż potrzebuje a jeśli nawet - każdy nadmiar uleje. Jeśli nie płacze charakterystycznym dźwiękiem "na głód" to wszystko jest w porządku 😊.
U nas noc nawet okej, co nie zmienia faktu, że jestem (jak to mawiała Ciri w Wiedźminie) okropecznie zmęczona. Czasami to się zastanawiam skąd biorę na to wszystko siły. W nocy ledwie wstaje, by nakarmić i odciągnąć, i tak w kółko, dzień w dzień. Wczoraj jedynie był problem z uspaniem syna i nawet na męża byłam zła, co się rzadko zdarza a dziś jak o 5 karmiłam, to wstał do pracy i się pytał jak tam i mu odpowiedziałam, że jak ma iść do pracy to niech idzie i mnie nie wk... 😅 Widzi, że do bani i wie, jak jest to po co się jeszcze pyta i niepotrzebnie mnie denerwuje 😑. Nie żeby coś, przez to niewyspanie zrobiłam się mocno drażliwa i nie miła, aż samej mi to przeszkadza. Zastanawiałam się nad jakimiś lekami na sen ale w trakcie karmienia piersią nie można. Także super. Jestem pocieszona maks. Zostały ziółka 😂.Decemberry lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Dżasta, aj fil ju 😅 wczoraj mnie tak ten brak snu rozwalił, że eh.. ja się robię wtedy mocno płaczliwa. Ryczę jak bóbr i widzę wszystko w ciemnych barwach. Mąż uznał, że to widać, kiedy mi brak snu wjeżdża na głowę.
Z tym świetlikiem serio google odradza? O kuźwa 😅 mi położna poradziła, więc nie szukałam już w googlu czy można, tylko apteki, która to ziele ma, bo podobno tak szybko się sprzedaje, że ciężko dorwać. Anyway nam po 2 dniach pomógł tak, że ten mały słodki chłop w końcu nie ma wydzieliny ropnej. Także co mogę powiedzieć - no nam zadziałało 😁
Ponownie potwierdzam, że chyba herbata malinowa i z liści malin i pokrzywa naprawdę zwiększają laktację, bo ze słodem chwilowo odpuściłam (smak ma specyficzny 🙄) i jem go mniej, za to herbatek napierdzielam w chooolerę no i dzisiaj już mamy 380ml, a godzina jeszcze młoda ❤️
Też macie takiego cuga na słodkie? Zamieniłam się w cukrowego potworka i non stop muszę coś słodkiego wcinać 🤭
Czym smarujecie dzidziutki po kąpieli? My niczym, ale pomyślałam sobie, że raz na jakiś czas by sie przydało skórkę zabezpieczyć.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Moja mała dzielna wojowniczka pozdrawia! Jak dobrze pójdzie to na Święta wróci do domu 😊 może mnie zjecie za to co powiem, ale jak ja wam zazdroszczę tych wzdęć i braku snu i innych normalnych niemowlęcych problemów… Mój dwulatek wlansie z zapalenia oskrzeli wpadł w zapalenie płuc i mam tydzień żeby go wyleczyć zanim Diana wróci i uważać przy tym żeby Wanda i Kinga nie złapały 🙈 Boże niech już będzie wiosna!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 18:38
Decemberry, meggie94, Anita2022, Angelaaaa, Asia11, KaroInka, Altair lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
MamaTrójki wrote:
Moja mała dzielna wojowniczka pozdrawia! Jak dobrze pójdzie to na Święta wróci do domu 😊 może mnie zjecie za to co powiem, ale jak ja wam zazdroszczę tych wzdęć i braku snu i innych normalnych niemowlęcych problemów… Mój dwulatek wlansie z zapalenia oskrzeli wpadł w zapalenie płuc i mam tydzień żeby go wyleczyć zanim Diana wróci i uważać przy tym żeby Wanda i Kinga nie złapały 🙈 Boże niech już będzie wiosna!! -
Jak małemu na początku zaczęła schodzić skórka, to pytałam pediatrę i mówił, żeby niczym nie smarować. Więc na razie niczego nie stosujemy.
My mamy od początku problem z okiem, już chyba od 2 doby. Póki kanalik się nie odetka, to niestety raczej tak to będzie wyglądało. A jeśli chodzi o świetlik, to on może owszem pomóc, ale może też uczulać, dlatego jest odradzany. Ja na razie przemywamy solą i masuję w dwóch wersjach, tak jak Dżasta też znalazła punktowo i bardziej przesuwając mocno palcem. Ale z tego co czytałam, to niestety odetkanie w taki sposób rzadko udaje się osiągnąć .
MamaPiątki dobrze słyszeć, że z Dianą coraz lepiej, ale masz rację niech już będzie wiosna i nasze dzieciaki nie będą już tak narażone na choróbska.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 18:57
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍