LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Sóweczka wrote:Mama5 a dużo tej krwi było wtedy u Diany? I czy było jej tyle samo czy z kupki na kupkę co raz więcej??Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
nick nieaktualny
-
O jej dziewczyny czytam Was I strasznie mi Was szkoda. Życzę by te stresy i choróbska się skończyły jak najszybciej.
U nas nic ciekawego. Właściwie to nudy. I w sumie bardzo mnie to cieszy. Nie chcę tylko zapeszać. Dzisiaj piekliśmy pierniczki.
Mamy trochę spinę z tym co robić na Święta. Do rodziny mamy 2,5h drogi. Niby nie dużo ale zawsze krążymy na dwa domy. Trochę ciężko byłoby z dwójką takich maluchów. Z drugiej strony nie uśmiecha mi się żeby to do nas zwalała się rodzina bo nie mamy tyle miejsca w mieszkaniu 🙈. A widzę, że moja Mama chce przyjechać do mnie na Wigilię. Nie wiem jak sobie to wyobraża i gdzie ma zamiar razem z Tatem spać. Nawet nie mam tyle naczyń żeby Wigilę ogarnąć. W przyszłym roku będziemy mieszkać już w domu to wtedy marzy mi się wyprawić święta ale teraz to ciężko to widzę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2022, 21:48
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Jeju, dziewczyny, bardzo Wam współczuję chorób. Mam nadzieję, że szybko wszystko wróci do normy. Zdrówka dla Was i Waszych maluchów ❤.
U nas Młody szaleje. W dzień potrafi spać ciągiem 5-6 godzin a w nocy daje czadu. Skutek tego, wiadomo jaki. Nawet nie wiecie jak mnie to denerwuje, delikatnie mówiąc. Najgorzej, że w dzień nie idzie go nijak wybudzić. Probowałam wszystkich metod i nic. Podnoszę, klepię
przewijam, daję na brzuch, mówię, już nawet przykrycie mu zabrałam a ten nic Łóżeczko przystawiam do okna codziennie w dzień, pokój regularnie wietrzę... Zaczynam się zastanawiać, czy nie ma jakiejś niemowlęcej cukrzycy, czy coś... Dziś w nocy miałam apogeum wkuwienia i bezsilności. Na siłę wpychałam smoczka do buzi i dawałam jeść, by zasnął aż w końcu go opitoliłam. Serio, nie mam już siły, ledwie funkcjonuję w dzień, nie potrafię zasnąć kiedy śpi, nawet mimo zasłon. Zresztą, dla mnie to nie jest rozwiązaniem, bo to noc jest od spania... Jeszcze spróbuję go rozbierać i przebierać ale wątpię czy to poskutkuje na rozbudzenie. Mam go cucić zimną wodą? Bez kitu... No nie wiem już co robić 😭.
Również od wczoraj porzuciłam karierę mlecznej krowy. To koniec. Nie widzę sensu spędzania 8 godzin dziennie przy laktatorze, by łącznie odciągnąć 100 ml. Okej, dla niektórych może to być dużo ale to bardziej o moją cierpliwość się rozchodzi. Może gdyby Młody nocami współpracował - ciągnęłabym to dalej (dosłownie i w przenośni) a tak, te 3x co wstaje w nocy na karmienie to łącznie 1,5h które wolę spożytkować na spanie.
Wyrodna matka ze mnie.Decemberry lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
meggie94 wrote:Tony a mieliście w końcu tego behawioryste? My którejś nocy jak mała miała pierwszy skok wartowalisny na zmianę z Wiką na dole, a drugie spało na gorze. Udało mi się ją w końcu uspac i położyłam się spać pod kocem na narożniku, a o 4 nasza Nela przyszła do mnie, obudziła mnie lizaniem po twarzy i piszczeniem, żeby ją wypuścić na dwór, gdzie nigdy w nocy nie chce na dwór 🙈 Byłam wtedy najbardziej niewyspana ze wszystkich nocy chyba, jak nie jedna to druga 😂
Mieliśmy konsultacje online. Ogólnie nie jest źle, pies już właściwie ignoruje małą jak ja się nią zajmuję, ale jeszcze jest niespokojny jak mąż coś z nią robi. Behawiorysta mówi, że pies nie wie jak się ma zachować w tej sytuacji I się denerwuje wiec żeby go wyciszyć i przyzwyczaić mamy dawać mu wtedy różne jadalne gryzaki, żeby sobie je jadł i obserwował wszystko z legowiska. I powiedział, że najtrudniejszy jest ten pierwszy kontakt dotykowy, a skoro to mamy za sobą to później będzie już lepiej. I rzeczywiście jest dużo lepiej
Diego też zaczął wychodzić po nocy, gdzie wcześniej mu się to nie zdarzało, ale chyba mu po prostu za gorąco, bo w domu jest teraz ciepło, mamy ogrzewanie podłogowe i się męczy. Wychodzi na śnieg i potrafi leżeć na mrozie godzinę;d
meggie94 lubi tę wiadomość
-
1. U mnie noc masakra. Zjadłam wczoraj gołobki z papryczką. Od 16 do 24 mieliśmy ciągiem płacz. Czy w przypadku ostrych przyprw i bólu brzucha jest jakiś lek. Zamówiłam delicol na kolki. Czy on pomaga w bólach brzucha i można w razie kolejnych objawów podać?
2. Jaki sterelizator polecacie? Chyba będę go używać sporadycznie. Na razie udaje mi się odciągnąć 1-2 razy dziennie. Gotuje w garnku, ale to się robi męczące. Ewentualnie z używanych co jest warte uwagi?
Ja jak nie zje dwóch piersi, to uda mi się z jednej odciągnąć max 40ml. To jest mój max po dwóch tygodniach. Trzymam te mleko w razie W. Czy są sposoby, żeby to się zwiększyło? Nic mi nie kapie miedzy karmieniem. Jak mały wisi ciągiem przez 2h to już nie mam w ogole pokarmu i w razie kryzysu, jak mam sięgam do lodówki. Wczoraj przez te bole, przystawiałam od 16 do 24 do piersi co chwila i zaczał ulewać...Także nawet mąż przyznał, że głodny nie jest.
3. Problem z huggies 1 na 3.5kg. Używam takich pieluch i już mi ręce opadają. Wypływa gdzieś górą i mokre plecy. Czasem jest dobrze przez kilka dni, a czasami co przewijanie to nowe ubranie. Nie wiem co mogę robić źle. Z pampersami 1 było oki, ale mam zapas Huggies, one są jakieś takie bardziej zwinięte.
4. Czy wybieracie się w odwiedziny na święta? My będziemy mieli 3tyg. Teściowa nie może zrozumieć, że nie chcemy przyjechać, u niej wigilia o 21h, 30 km w jedną stronę i powrót. Powiedziała, że jak jedziemy w czwartek 2h wjedną stronę do lekarza to na wigilię możemy przyjechać...Ja wolałabym aby w świeta nas odziewdzili i powiedziałam, ze nigdzie się nie wybieram. Mąż tez za mamusią i chce jechać. Zwłaszcza, że teściowa już odwiedziła nas 2 razy i powiedziała, że u nas jest zimno w domu i nst. dnia przywiozła kołdrę małemu z osłonkami...gdzie dzień wczesniej powiedziałam, dlaczego nie używam takich rzeczy, bo są niebezpieczne.
5. Czy używacie w łożeczku osłonek?
6. Mam śpiworek sleepe na noc do 24miesięcy, w dzień spi w rózku bo jest mi wygodniej karmić. Mam wrażenie, że ze względu, że ręce są na zewnątrz to jest mu zimno nocą. Ręce zimne, na nogach cały czas zakładam skarpatki. Szukam jakiegoś drugiego śpiworka,zeby był bardziej optulony na zimę. Macie jakieś polecajki?
7. Co uzywacie na przewijaku? Ja kładłam podkłady poporodowe, duże, bo mi zostały po szpitalu. Co przewijanie, jest mokry i do kosza jak jest pokaz fontanny :)Mam prześcieradło na przewijaku i podkład. Jak to jest u Was?
Nie wiem czy kupować podkłady czy jakąs inną ceratkę, bo tych śmieci codziennie się masę gromdzi.
8. Macie jakiś sprawdzony inhalator na zaś?
Przepraszam, że tak długo, z góry dziękuję za kazdą radę Spokojnego dnia mamuśki.
-
Dżasta, ważne żeby dziecko jadło, a to czy Twoim mlekiem czy innym to nieistotne, matka musi o siebie dbać, nie jesteś wyrodna
A nie pijesz jakiejś mocnej kawy/herbaty? Ja staram się nie pić po południu, bo wydaje mi się że wtedy Laura lepiej śpi w nocy, coś tam tej kofeiny jednak przenika do mleka 🤷🏼♀️ -
Dżasta mojemu takie twarde spanie w ciągu dnia zdarzyło sie dwa razy. Był czas, że zamieniał sobie dzień z nocą. Teraz w dzień kładę go w innym miejscu, a na noc butla, ściemniam światło, śpiewam jedną określoną kołysanki i już załapał że to noc i ładnie śpi. Potem gaszę światło. Dzisiaj z 2 przerwami na jedzenie I pampersa spałam 10 godzin 😃 Odżyłam.
Może taki urok Karolka, a może potrzebuje czasu.
-
mt30 wrote:1. U mnie noc masakra. Zjadłam wczoraj gołobki z papryczką. Od 16 do 24 mieliśmy ciągiem płacz. Czy w przypadku ostrych przyprw i bólu brzucha jest jakiś lek. Zamówiłam delicol na kolki. Czy on pomaga w bólach brzucha i można w razie kolejnych objawów podać?
2. Jaki sterelizator polecacie? Chyba będę go używać sporadycznie. Na razie udaje mi się odciągnąć 1-2 razy dziennie. Gotuje w garnku, ale to się robi męczące. Ewentualnie z używanych co jest warte uwagi?
Ja jak nie zje dwóch piersi, to uda mi się z jednej odciągnąć max 40ml. To jest mój max po dwóch tygodniach. Trzymam te mleko w razie W. Czy są sposoby, żeby to się zwiększyło? Nic mi nie kapie miedzy karmieniem. Jak mały wisi ciągiem przez 2h to już nie mam w ogole pokarmu i w razie kryzysu, jak mam sięgam do lodówki. Wczoraj przez te bole, przystawiałam od 16 do 24 do piersi co chwila i zaczał ulewać...Także nawet mąż przyznał, że głodny nie jest.
3. Problem z huggies 1 na 3.5kg. Używam takich pieluch i już mi ręce opadają. Wypływa gdzieś górą i mokre plecy. Czasem jest dobrze przez kilka dni, a czasami co przewijanie to nowe ubranie. Nie wiem co mogę robić źle. Z pampersami 1 było oki, ale mam zapas Huggies, one są jakieś takie bardziej zwinięte.
4. Czy wybieracie się w odwiedziny na święta? My będziemy mieli 3tyg. Teściowa nie może zrozumieć, że nie chcemy przyjechać, u niej wigilia o 21h, 30 km w jedną stronę i powrót. Powiedziała, że jak jedziemy w czwartek 2h wjedną stronę do lekarza to na wigilię możemy przyjechać...Ja wolałabym aby w świeta nas odziewdzili i powiedziałam, ze nigdzie się nie wybieram. Mąż tez za mamusią i chce jechać. Zwłaszcza, że teściowa już odwiedziła nas 2 razy i powiedziała, że u nas jest zimno w domu i nst. dnia przywiozła kołdrę małemu z osłonkami...gdzie dzień wczesniej powiedziałam, dlaczego nie używam takich rzeczy, bo są niebezpieczne.
5. Czy używacie w łożeczku osłonek?
6. Mam śpiworek sleepe na noc do 24miesięcy, w dzień spi w rózku bo jest mi wygodniej karmić. Mam wrażenie, że ze względu, że ręce są na zewnątrz to jest mu zimno nocą. Ręce zimne, na nogach cały czas zakładam skarpatki. Szukam jakiegoś drugiego śpiworka,zeby był bardziej optulony na zimę. Macie jakieś polecajki?
7. Co uzywacie na przewijaku? Ja kładłam podkłady poporodowe, duże, bo mi zostały po szpitalu. Co przewijanie, jest mokry i do kosza jak jest pokaz fontanny :)Mam prześcieradło na przewijaku i podkład. Jak to jest u Was?
Nie wiem czy kupować podkłady czy jakąs inną ceratkę, bo tych śmieci codziennie się masę gromdzi.
8. Macie jakiś sprawdzony inhalator na zaś?
Przepraszam, że tak długo, z góry dziękuję za kazdą radę Spokojnego dnia mamuśki.
1. Delicol ma laktazę, więc może pomóc jak przyczyną jest nietolerancja laktozy. W innym przypadku to raczej nie
2. Nie pomogę, bo nie mam 😉
3. Nie miałam z tej firmy. Używałam tylko bambiboo i Dada. Pampersa 1 jeszcze za duze. Dada parę razy przeciekła, bo mały leżał na boczku i chyba po nodze poleciało. U dziewczynek niby to częstsze.
4.Na święta jedziemy do moich rodziców na wigilię i 1 dzień świąt, potem ma drugi dzień do teściów. Do rodziców mamy 100km i potem do tesciow 60. Ludzi dużo nie będzie. Tylko rodzice i rodzeństwo, w rodzinie nie ma dzieci, dom duzy, to nie ma dużego skupiska. A w drodze mały śpi.
5. Nie mam osłonek, ale póki co mały nie spi w łóżeczku 😉
6. U mnie te ze sleepee jeszcze się nie sprawdzaja, bo mały lubi spać otulony. Ubieram body w długim rękawem, na to pajac i śpi pod kocykiem.
Siostra kupowała w C&A. Tam są takie z rękawkami. Czy się sprawdzają nie wiem, bo rodzi dopiero w styczniu 😉
7. Nie mam przewijaka. Przewijam na łóżku albo kanapie. Początkowo podkładałam podkłady, ale tak jak piszesz, dużo śmieci. Teraz w dzień używam takiej maty składanej z pepco, a w nocy w łóżku rozkładam recznik 😁
8. Inhalator mam Philips InnoSpire Elegance. Kupiłam kiedys dla siebie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 11:03
mt30 lubi tę wiadomość
-
1. Jaki preparat w takim razie na ból brzucha? Bo się napręzał i nagle ryk, także nieźle do wczoraj urządziłam Termofor, ciepła pielucha czy na głupotę matki nie ma rady?
2. Jestem nieświadoma. Wybudzam małego od czasu zakończenia karmienia co 3h. W nocy czasem je normalnie a czasami na śpiocha 1 pierś. Przeczytałam, że te 3h powinny minąć od czasu startu...To jakby w dzień non stop karmić. Jak Wy liczycie?
Asia, Twoj już niemowlak. Ja jednak do miesiąca wolę nigdzie nie jeżdzić w gości, zwłaszcza, że w każdym domu mają inną temperaturę, jest gorąco i jest przedszkolak. Jak to przetłumaczyć innym? -
nick nieaktualnyMamaTrójki wrote:Oby to był „nieszkodliwy” wirus, bo po prostu przejdzie a nie alergia na bmk
Wyniki posiewu nie wykazały żadnego wirusa.
Dalej jest zaniepokojona ilością krwi, ale czekamy jeszcze do jutra jak dalej na mieszankę będzie reagowała. Będzie miała jeszcze scyntygrafię aby sprawdzić jak pokarm przechodzi przez jelitka. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Te duże oczy u dzieci mnie bardzo rozczulają 🥹. Słodkie. Mój takimi na mnie patrzy w nocy jak nie śpi. Nie zmienia to faktu, że i tak się denerwuję, tylko mniej 🤣😂.
Teściowa kazała pić szałwię i miętę na zastopowanie laktacji. W Google przeczytałam, by dodatkowo odciągać tylko w większych odstępach czasu i nie wszystko. No kuwa, spróbuję.
Tony, kawy nie piję (zacznę, jak skończę KPI) a herbaty zaparzam 5 sekund i tyle. Wczoraj musiałam coś zjeść, nie wiem tylko co, bo i Karola i moje bąki były nie do wytrzymania 🤣. Oczywiście Karol mógł na legalu, gorzej ze mną 😅🫣🤫. Swoją drogą to dziwne. Niby dietetyczka na szkole rodzenia mówiła, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej no ale coś musi być na rzeczy. Nie pierwszy raz mieliśmy taką sytuację. Może po mleku krowim? To jedyne co przychodzi mi na myśl 😅.
mt30 co do pampersów - spróbuj Dady a Pampersy jakieś takie duże się wydają, nad wymiarowe bym powiedziała. Na ból brzuszka spróbuj leżenie na brzuchu i masaże. Osłonek żadnych w łóżeczku nie mamy, u nas przydałaby się ODosłonka 🤣.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 11:59
Angelaaaa lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Mt30,
My sie wybieramy w podroz samolotem do Polski. Synek bedzie mial niecale 6 tygodni. Ale ja juz go zdazylam poznac w tym czasie, wiem czego sie spodziewac i jego humory, wiem ze dobrze znosi jazde samochodem, wyjscia i wizyty w nowych miejscach. Wizyte 30 km w jedna strone zrobilismy po raz pierwszy jak skonczyl trzy tygodnie i bylo ok. Ale troche dziwne ze tak pozniej ta wigilia… Ja przed porodem zastrzeglam do meza i innych, ze nie wiem jak sie bede czula w pologu, wiec nie chce zeby ktos ode mnie wymagal odwiedzin itp. Fakt jest taki ze to nie tylko dziecko, ale i Ty musisz sie czuc dobrze fizycznie i psychicznie zeby tyle usiedziec w gosciach.
Co do oslonek to My mamy w kolysce w salonie, ale nie w lozeczku w sypialni.
Spiworek bez rak, w pierwszym tygodniu dodatkowo azurowy welniany kocyk i tez maly mial zimne dlonie ale kark i wszystko inne b. Cieple wiec ok. Teraz jak jest starszy to te dlonie nie sa az tak zimne jak wczesniej. Dokrywalam go kolderka tylko jak na dworzu dochodzilo do -15 i mialam wrazenie ze grzanie nie wyrabia.
Na przewijaku klade recznik i podklad jednorazowy do przewijania, taki troche ceratkowy wlasnie. Uzywam pol takiego podklad tylko od pasa w dol. Jak poleca siuski to plucze i szybko schnie. Jak kupa wyleci to wyrzucam. Jak zrobi tyle ze podklad nie wystarczy, to wsiaka w recznik.