X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc słaba wczoraj zjadłam bigos z białej kapusty ale w sumie tylko trochę przy próbowaniu a w nocy mała nie spokojna się kręciła co 10min 🥺 ciągiem spała tylko 20-23 a po pierwszym cycku kręcenie stękanie bez płaczu ale ja ci 10 min się budziłam albo nawet nie zdążyłam zasnąć

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na fontanny z siuśków polecam przed zdjęciem pieluszki jeszcze malucha pogłaskać w miejscu pęcherza albo pomoziac wilgotna chusteczka i Staś często jeszcze wtedy robi siusiu do pieluszki 🙂

Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Te duże oczy u dzieci mnie bardzo rozczulają 🥹. Słodkie. Mój takimi na mnie patrzy w nocy jak nie śpi. Nie zmienia to faktu, że i tak się denerwuję, tylko mniej 🤣😂.

Teściowa kazała pić szałwię i miętę na zastopowanie laktacji. W Google przeczytałam, by dodatkowo odciągać tylko w większych odstępach czasu i nie wszystko. No kuwa, spróbuję.

Tony, kawy nie piję (zacznę, jak skończę KPI) a herbaty zaparzam 5 sekund i tyle. Wczoraj musiałam coś zjeść, nie wiem tylko co, bo i Karola i moje bąki były nie do wytrzymania 🤣. Oczywiście Karol mógł na legalu, gorzej ze mną 😅🫣🤫. Swoją drogą to dziwne. Niby dietetyczka na szkole rodzenia mówiła, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej no ale coś musi być na rzeczy. Nie pierwszy raz mieliśmy taką sytuację. Może po mleku krowim? To jedyne co przychodzi mi na myśl 😅.

mt30 co do pampersów - spróbuj Dady a Pampersy jakieś takie duże się wydają, nad wymiarowe bym powiedziała. Na ból brzuszka spróbuj leżenie na brzuchu i masaże. Osłonek żadnych w łóżeczku nie mamy, u nas przydałaby się ODosłonka 🤣.

Mi też mówili, że nie ma "diety mk", a jakoś leżę z Marlenką w szpitalu bo to , co jadłam ona nie toleruje nonto chyba jednak jest ta dieta 🤷

Mi gastrolog, ktora nas prowadzi powiedziała, że to, co zjadamy utrzymuje się w mleku DO 3 DNI, więc dziecko może odczuwać boleści na coś, co zjadlysmy 2 dni temu

• mt30 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    U nas noc słaba wczoraj zjadłam bigos z białej kapusty ale w sumie tylko trochę przy próbowaniu a w nocy mała nie spokojna się kręciła co 10min 🥺 ciągiem spała tylko 20-23 a po pierwszym cycku kręcenie stękanie bez płaczu ale ja ci 10 min się budziłam albo nawet nie zdążyłam zasnąć

Masakra a ja planuję na święta gotować bigos...Czy jest jakaś czarna lista zakazanych produktów?

Chyba będę tylko pić sok wyciskany z marchewki bo po tym nic nie boli i kupki są regularne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Masakra a ja planuję na święta gotować bigos...Czy jest jakaś czarna lista zakazanych produktów?

Chyba będę tylko pić sok wyciskany z marchewki bo po tym nic nie boli i kupki są regularne.

Ja się najadłam bigosu i wtedy najwięcej krwi poszło, wiec dodatkowo ją to podrażniło.

W diecie od naszej gastrolog mogę jeść:
    Jagnięcinę, kaczkę, wieprzowe dobrej jakości no. pieczone mięso i na kanapki.
    Ogólnie pieczone, gotowane, na parze
    Chleb zytni, kasze, ryż
    Warzywa: marchew, buraki, dynia, pomidor bez skóry
    Nic wzdymajace w tym cebula, por, papryka

Kalafior i brokuł ewentualnie, ale ugotowane w 2 razy zmienionej wodzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 13:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z owoców nic z tropikalnych ew
    banan, ale nie za dużo

Jabłka, jagoda

Nie maliny i truskawki
    Nie pestkowe bo wzdymajace

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to jest dieta bez mleka i pochodnych od krowy oraz bez pszenicy

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A! I nie mogę ryb, soi, orzechów, czekolady, nic konserwantów np gotowych wędlin ze sklepu dlatego mieso na kanapki własnej roboty

• mt30 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do położnej umówić wizytę i zapytałam o ból brzuszka. To mówiła, że espumisan 7-8 kropelek. Teraz patrzę na necie, że podawać dopero powyżej miesiąca i są rózne gramatury. Chyba wyślę, męża do apteki. Jeszcze gorąca pielucha prasowana lub termofor z wiśni. Macie jakiś termofor, który działa. Powiedziałąm, że planuję wstawiać bigos na świeta. To mi powiedziała, że dla mnie to najlepiej tylko karp w galarecie. żadnych makowców i śledzi z cebulą....Dziś jadłam tylko barszcz i dynię z makaronem i faktycznie aż dziwne ale dzidziuś się wybudza tlko na jedzenie i póxniej śpi. Cały czas gra radio,bo zabrałam go do salonu na kanapę. Wcześniej jadłam makowca i śledzie i już nie kojarzę czy bolał brzucho.

P.S Szukam termoforu, który trzyma dobrze ciepło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 14:06

Sóweczka lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię termofor z pestek wiśni w smyku można kupić. I go się podgrzewa w mikrofalówce ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 ja jem wszystko. Nawet 2 razy od porodu zaliczyłam drwala z McDonalda (śmiałam się, że małemu tez smakował, bo 2 dni po tym był mega grzeczny 😁). Nie zauważyłam żadnego związku miedzy tym co jem, a jego dolegliwościami, które miał. Wydaje mi się, że z niedojrzałości to wynika. Niby przenikają alergeny, a inne składniki zmieniają tylko smak mleka, ale nie powodują dolegliwości dziecka. No ale kto wie...
    Dawałam espumisan ten mocniejszy z 4-5 razy dziennie po 5 kropelek i dicoflor. Espumisan niby od miesiąca, ale ja dawałam wcześniej, on się nie wchłania i 2 tyg ciągiem można dawać,.Więc jak mu przeszło to już odstawilam. Dicoflor dam do końca opakowania, potem planuję biogaie, bo to inny szczep,niech mu skolonizuje jelita, to może kolki w przyszłości nas ominą. Nie wiem czy słusznie tak zapobiegawczo, ale nie zaszkodzi 😁
    Na bąki tak jak Dżasta pisze masaże i leżenie na brzuszku super pomaga. Mój jak już mocno płacze na brzuszku, to kładę go sobie na moim brzuchu I klatce (brzuszek do brzuszka) to wtedy dodatkowo moje ciepło pomaga i on sobie ładnie zasypia. To też tak prewencyjnie, bo już płaczem na bąki i kupkę nie reaguje.
    Każda z nas musi metodą prób i błędów sprawdzać, co pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 14:22

Scandi-B, Altair, kamilamhm lubią tę wiadomość

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Mt30 ja jem wszystko. Nawet 2 razy od porodu zaliczyłam drwala z McDonalda (śmiałam się, że małemu tez smakował, bo 2 dni po tym był mega grzeczny 😁). Nie zauważyłam żadnego związku miedzy tym co jem, a jego dolegliwościami, które miał. Wydaje mi się, że z niedojrzałości to wynika. Niby przenikają alergeny, a inne składniki zmieniają tylko smak mleka, ale nie powodują dolegliwości dziecka. No ale kto wie...
    Dawałam espumisan ten mocniejszy z 4-5 razy dziennie po 5 kropelek i dicoflor. Espumisan niby od miesiąca, ale ja dawałam wcześniej, on się nie wchłania i 2 tyg ciągiem można dawać,.Więc jak mu przeszło to już odstawilam. Dicoflor dam do końca opakowania, potem planuję biogaie, bo to inny szczep,niech mu skolonizuje jelita, to może kolki w przyszłości nas ominą. Nie wiem czy słusznie tak zapobiegawczo, ale nie zaszkodzi 😁
    Na bąki tak jak Dżasta pisze masaże i leżenie na brzuszku super pomaga. Mój jak już mocno płacze na brzuszku, to kładę go sobie na moim brzuchu I klatce (brzuszek do brzuszka) to wtedy dodatkowo moje ciepło pomaga i on sobie ładnie zasypia. To też tak prewencyjnie, bo już płaczem na bąki i kupkę nie reaguje.
    Każda z nas musi metodą prób i błędów sprawdzać, co pomoże.
    U nas tez mcdonadl wjechał dwa razy i mała ładnie spała jem smażone i nic jej nie jest a po tym bigosie nie wiem czy to wina tego bo nie płakała tylko się kręciła

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soweczka, trzymam kciuki za Was!

Mama5, ciesze sie, ze Dianka zdrowieje!

Angela, piekna Alutka!! ❤️

Dżasta, moze sprobuj walnac kawe rano, to Karol nie bedzie tak spal w dzien? Do mleka cos przejdzie 😆
    A z karmieniem troche Ci sie nie dziwie. Jak efektow nie widac i czlowiek sie meczy po male ilosci, to sie wszystkiego doslownie odechciewa. Mi sie w miare unormowalo, dlatego to ciagne, ale na Twoim miejacu zrobilabym pewnie tak samo. Zobacz jak dlugo wytrwalas! Wielkie brawa 😁

Co do diety mk - ja jem wszystko i nie zauwazylam zmian w zachowaniu.. ale chyba sie zaczne przygladac 😆

Ostatnio mamy wieksze problemy z ulewaniem. Skonczyl miesiac i normalnie od tej pory co karmienie to ulewa, eh. Oczywiscie po ulaniu dalej glodny, no nie ma, ze cos 😆 karm mnie matka/ojciec i kuniec 🤣

Musze sie Wam pochwalic. Bylam dzisiaj u dentysty, a zaznaczam, ze mam ciezka dentofobie i juz kibelek ze stresu byl grany dzisiaj, i… ZALATALA MI ZEBA BEZ ZNIECZULENIA! Kuźwa czuje sie jakbym byla najdzielniejsza ever 😆

Scandi-B, Angelaaaa, Sóweczka, Asia11 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Altair Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy używacie chustę albo nosidło? Ręce mnie bolą od noszenia, a lżej nie będzie ;)

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Tony Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Czy używacie chustę albo nosidło? Ręce mnie bolą od noszenia, a lżej nie będzie ;)

Kupiłam chustę na vinted (za 70zl, a nowa ponad 200 😱), wczoraj przyszła, ale jeszcze nie próbowałam. Będę próbować jutro. Mnie kregoslup boli od noszenia na rękach, wczoraj mnie mąż wymasował i dziś trochę lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 18:17

Altair lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety też jem wszystko (tylko z kawą uważam i unikam bardzo ostrych rzeczy). Następnego dnia po wyjściu ze szpitala zamówiliśmy sushi, bo nie jadłam od roku 😍 pare dni temu jadlam zupe fasolową, wczoraj kapustę kiszoną i nic się nie dzieje.

My dziś zaliczyliśmy pierwszy spacer. Krótki, bo pomimo pięknej pogody, na zewnątrz był okropny smog. Więcej było szykowania się i ubierania niż tego spaceru :D

Decemberry, kamilamhm, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

Ja mam chuste, raz probowalam ale maly sie strasznie darl jak go probowalam tam wsadzic. Sprobuje jeszcze raz troche pozniej. Nosidlo tez odkupilam na pozniej, bo podobno w pierwszych miesiacach sie nie poleca, raczej chuste.

Altair lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    1. U mnie noc masakra. Zjadłam wczoraj gołobki z papryczką. Od 16 do 24 mieliśmy ciągiem płacz. Czy w przypadku ostrych przyprw i bólu brzucha jest jakiś lek. Zamówiłam delicol na kolki. Czy on pomaga w bólach brzucha i można w razie kolejnych objawów podać?

2. Jaki sterelizator polecacie? Chyba będę go używać sporadycznie. Na razie udaje mi się odciągnąć 1-2 razy dziennie. Gotuje w garnku, ale to się robi męczące. Ewentualnie z używanych co jest warte uwagi?

Ja jak nie zje dwóch piersi, to uda mi się z jednej odciągnąć max 40ml. To jest mój max po dwóch tygodniach. Trzymam te mleko w razie W. Czy są sposoby, żeby to się zwiększyło? Nic mi nie kapie miedzy karmieniem. Jak mały wisi ciągiem przez 2h to już nie mam w ogole pokarmu i w razie kryzysu, jak mam sięgam do lodówki. Wczoraj przez te bole, przystawiałam od 16 do 24 do piersi co chwila i zaczał ulewać...Także nawet mąż przyznał, że głodny nie jest.

3. Problem z huggies 1 na 3.5kg. Używam takich pieluch i już mi ręce opadają. Wypływa gdzieś górą i mokre plecy. Czasem jest dobrze przez kilka dni, a czasami co przewijanie to nowe ubranie. Nie wiem co mogę robić źle. Z pampersami 1 było oki, ale mam zapas Huggies, one są jakieś takie bardziej zwinięte.

4. Czy wybieracie się w odwiedziny na święta? My będziemy mieli 3tyg. Teściowa nie może zrozumieć, że nie chcemy przyjechać, u niej wigilia o 21h, 30 km w jedną stronę i powrót. Powiedziała, że jak jedziemy w czwartek 2h wjedną stronę do lekarza to na wigilię możemy przyjechać...Ja wolałabym aby w świeta nas odziewdzili i powiedziałam, ze nigdzie się nie wybieram. Mąż tez za mamusią i chce jechać. Zwłaszcza, że teściowa już odwiedziła nas 2 razy i powiedziała, że u nas jest zimno w domu i nst. dnia przywiozła kołdrę małemu z osłonkami...gdzie dzień wczesniej powiedziałam, dlaczego nie używam takich rzeczy, bo są niebezpieczne.

5. Czy używacie w łożeczku osłonek?

6. Mam śpiworek sleepe na noc do 24miesięcy, w dzień spi w rózku bo jest mi wygodniej karmić. Mam wrażenie, że ze względu, że ręce są na zewnątrz to jest mu zimno nocą. Ręce zimne, na nogach cały czas zakładam skarpatki. Szukam jakiegoś drugiego śpiworka,zeby był bardziej optulony na zimę. Macie jakieś polecajki?

7. Co uzywacie na przewijaku? Ja kładłam podkłady poporodowe, duże, bo mi zostały po szpitalu. Co przewijanie, jest mokry i do kosza jak jest pokaz fontanny :)Mam prześcieradło na przewijaku i podkład. Jak to jest u Was?
    Nie wiem czy kupować podkłady czy jakąs inną ceratkę, bo tych śmieci codziennie się masę gromdzi.

8. Macie jakiś sprawdzony inhalator na zaś?

Przepraszam, że tak długo, z góry dziękuję za kazdą radę:) Spokojnego dnia mamuśki.

Ja mam podgrzewacz Lovi z funkcją sterylizacji, polecam ;)

Huggies mi nie podeszły w ogóle, są jakieś bardzo malutkie i ogólnie byliśmy z nimi na nie.

My na święta robimy chrzciny, więc będzie nas 20 osób, ale Wika już będzie mieć 2 miesiące.

Tak, mam osłonkę na łóżeczku.

Rączki, stópki i często buzia dziecka są zimne choć wcale nie jest mu zimno. Wika ma ręce zimne cały czas, a kark bardzo ciepły i klatkę piersiową - tu się sprawdza czy dziecku ciepło. I tez zależy od dziecka - mojej jakbyś nie postukała ręce i tak musi mieć wyciągnięte, bo się denerwuje ;)

Na przewijaki używamy podkładów Kindii i też niestety nasza często lubi się zsikać w trakcie przewijania, wiec mamy mały zapas tych podkładów.

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wielki szacun ode mnie za determinację z tak rygorystycznymi wytycznymi co do diety… Oby Marlence szybko się poprawiło ✊🏻

My lecimy już tylko na MM, a jutro mamy szczepienie i mega się stresuje :(

age.png

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepienia mamy w środę, a w czwartek jedziemy 120 km do ginekologa. Mam nadzieję, że obejdzie się bez gorączki i nie będę musiała przekładać wizyty.

‹‹ 547 548 549 550 551 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ