LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie się edukowałam dzisiaj na temat tego rotarixa i nikt nigdzie o tym całowaniu nie wspominał, a poza tym ponoć te wirusy są tak zwane niezjadliwe, więc nawet jak się zakazimy, to będziemy to miały bezobjawowo. JAK TU SIĘ WSTRZYMYWAĆ PRZED CAŁOWANIEM BUŹKI 7 DNI?! Toż to skandal
Dzisiaj o 7 rano młody nam zapodał taki piękny uśmiech, a raczej serię, że to był piękny początek dnia. Uśmiechał się do tej pory dość świadomie, ale nie tak często, jak teraz. Podchodzisz, uśmiechasz się, a ten od razu: Zrozumiałam w pełni cym jest uśmiech bombelka hahaha
Jak sprawdzacie temperaturę dzieciom? Kupiłam termometr na podczerwień Intec HM-368 - taki mały walec, trzeba przykładać do ciała, żeby podał wynik. No i na czółku mu wychodzi 36.3-36.4, więc ok, ale kark ma o wiele cieplejszy niż zwykle i na nim wyszło 37.3... Więc nie wiem, czy to już poszczepienny stan, czy nie powinnam po prostu badać temp. na karku..?Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Mi też mówiła pielęgniarka o tym całowaniu, ale tylko dobę :p
Mamy rożna temperaturę w domu, między 19-20 w sypialni i 21-22 w salonie. W ciągu dnia Wika jest albo w body na długi rękaw i spodenkach albo body na krótki rękaw, koszulka z długim rękawem i spodenki. Na noc pajac i śpiworek.Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Decemberry wrote:No właśnie się edukowałam dzisiaj na temat tego rotarixa i nikt nigdzie o tym całowaniu nie wspominał, a poza tym ponoć te wirusy są tak zwane niezjadliwe, więc nawet jak się zakazimy, to będziemy to miały bezobjawowo. JAK TU SIĘ WSTRZYMYWAĆ PRZED CAŁOWANIEM BUŹKI 7 DNI?! Toż to skandal
Dzisiaj o 7 rano młody nam zapodał taki piękny uśmiech, a raczej serię, że to był piękny początek dnia. Uśmiechał się do tej pory dość świadomie, ale nie tak często, jak teraz. Podchodzisz, uśmiechasz się, a ten od razu: Zrozumiałam w pełni cym jest uśmiech bombelka hahaha
Jak sprawdzacie temperaturę dzieciom? Kupiłam termometr na podczerwień Intec HM-368 - taki mały walec, trzeba przykładać do ciała, żeby podał wynik. No i na czółku mu wychodzi 36.3-36.4, więc ok, ale kark ma o wiele cieplejszy niż zwykle i na nim wyszło 37.3... Więc nie wiem, czy to już poszczepienny stan, czy nie powinnam po prostu badać temp. na karku..?
Na czole sprawdzaj, chociaż ja mało ufam tym termometrą bo jak córka miła ponad 39 stopni to ten pokazywał o wiele mniej 🥴 i najbardziej dokładnym mierzeniem temperatury jest w odbycie ale trzeba zawsze odjąć 0.5 stopnia ☺️
A co do zarażeń po szczepieniu to nam też mówiono że można się zarazić przez całowanie i przy zmianie pieluszki. Wiem że można wtedy dostać biegunki chyba od rotawirusów 😁Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
meggie94 wrote:Mi też mówiła pielęgniarka o tym całowaniu, ale tylko dobę :p
Mamy rożna temperaturę w domu, między 19-20 w sypialni i 21-22 w salonie. W ciągu dnia Wika jest albo w body na długi rękaw i spodenkach albo body na krótki rękaw, koszulka z długim rękawem i spodenki. Na noc pajac i śpiworek.
U mnie podobnie. Jeszcze w dzien jak lezy to kocyk albo taki kocykowy spiworek, a ostatnio tez cos takiego: https://www.petiteknit.com/en/collections/baby/products/lillebrors-romper
Dostalismy w prezencie i juz dorosl rozmiarem, jest to wygodne bo wiem ze mu cieplo, ale sie nie przegrzeje bo raczki i nozki wentyluja.meggie94 lubi tę wiadomość
-
Pożalę się wam dziewczyny. Od kiedy byli u mnie rodzice to moja mama ciągle sypie mi radami odnośnie karmienia. Jezu już mam dość. Dojebała się do tego, że karmie przez oslonki silikonowe (małej łatwiej złapać sutka a mnie nie boli i nie mam podraznien) I widzi w tym zlo całego świata. Że to przez nie Laura ma gazy i przez nie mam za ma mało pokarmu. I.ciagle mi pisze tysiac rad. Już jej po prostu nie odpisuję 🤦♀️
-
Nasz tez chyba za duzo troche przybiera. W swieta go wazylismy na retro wadze kuchennej mojej mamy i bylo 5,9 kg.
Za trzy dni idziemy do przychodni to sprawdzimy 🙈
Wczorajsza noc byla na medal, bylismy u tesciowej i ani razu nie zaplakal. Za to dzisiejsza to tragedia. Chyba sie nie mogl odbic a do tego mial gazy. Wczoraj jadl jak szalony - caly czas mu daje na zadanie, ale musze zapytac czy mam tak kontynuowac 🤷♀️ Z drugiej strony jak tu dziecku odmowic… -
Scandi-B wrote:Nasz tez chyba za duzo troche przybiera. W swieta go wazylismy na retro wadze kuchennej mojej mamy i bylo 5,9 kg.
Za trzy dni idziemy do przychodni to sprawdzimy 🙈
Wczorajsza noc byla na medal, bylismy u tesciowej i ani razu nie zaplakal. Za to dzisiejsza to tragedia. Chyba sie nie mogl odbic a do tego mial gazy. Wczoraj jadl jak szalony - caly czas mu daje na zadanie, ale musze zapytac czy mam tak kontynuowac 🤷♀️ Z drugiej strony jak tu dziecku odmowic… -
kid_aa wrote:Altair a od dawna tak masz? U nas teraz jest podobnie, z jednej piersi bardziej się leje , aż biedak się krztusił, położna wczoraj doradziła, żeby karmić spod pachy i jest lepiej. Młody w sumie od wczoraj je co 2h i to takie naciągane i przedłużane przez nas, w nocy ssał np. tylko 7 min i spanko
Wyczytaliśmy, że to może skok w 7tygodniu i częstsza potrzeba przystawiania więc może u Was podobnie. Mały teraz jest potwornie marudny. Wczoraj w dzień miał tylko turbodrzemki, nawet na spacerze po raz pierwszy nie zasnął.
Trudno mi ocenić od kiedy, bo przez niedospanie dni mi się zlewają. Może powinnam robić notatki
Z tym nadmiernym wypływem z piersi problem jest od dawna, ale wszyscy mi powtarzali, że do szóstego tygodnia się unormuje, a tu guzik, jest coraz gorzej. Karmię w pozycji naturalnej ("pod górkę"). Spod pachy próbowałam, ale chyba mam za mały biust, bo nie umiem się w niej ustawić.
Pocieszam się, że to skok rozwojowy, ale do tego dochodzi jeszcze przeraźliwy płacz kilka razy dziennie, którego nie da się uspokoić - ani braniem na ręce, ani bujaniem, ani zawinięciem w otulacz, ani noszeniem w chuście, no po prostu niczym. Zastanawiam się już nad jakąś dodatkową diagnozą, tylko gdzie? U gastrologa? U innego pediatry z usg brzucha? Moja pediatra jest sympatyczna, ale wyznaje najwyraźniej zasadę, że jeśli dziecko przybiera na wadze, to wszystko jest ok.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Tony, wspolczuje
Altair, a dajesz jej smoczka, gdy tak placze? Probuj. U nas smoczek dziala na placz jak zloto.
A co do pozycji spod pachy - to jedyna ktora nam wychodzi. Podziwiam wszystkie z Was, ktore umieja w innych pozycjach karmic
Nocka po szczepieniach minela w porzadku. Mialam pedicetamol w pogotowiu, ale wedlug tego termonetra nie trzeba bylo. Mial w pewnym momencie rozowe policzki i byl cieplejszy, ale po prostu zasnal po jedzonku, takze git. Dzisiaj juz jak nowy ❤️
Kupilismy na dzisiejszego sylwestra piccolo ❤️🤣Altair lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Witajcie listopadowe Mamusie - pewnie już każda rozpakowana Mam pytanie, czy zdarzylo się którejś z Was że dziecku w morfologii wyszła podwójna liczba płytek krwi?? Ja mam taką sytuację. Po porodzie Mała mając tydzień miała rozbiona morfo i wtedy były lekko podniesione ale wiadomo, że noworodki mają porozjeżdżana tą morfologie, ale mój niemowlak obecnie 3 miesiące I płytki krwi w liczbie podwójnej poza norma. Martwię się gdyż naczytałam się w internecie tego i tamtego... Ani nie była wcześniakiem ani nie cierpi na żadna infekcje...
-
Decemberry wrote:Tony, wspolczuje
Altair, a dajesz jej smoczka, gdy tak placze? Probuj. U nas smoczek dziala na placz jak zloto.
A co do pozycji spod pachy - to jedyna ktora nam wychodzi. Podziwiam wszystkie z Was, ktore umieja w innych pozycjach karmic
Nocka po szczepieniach minela w porzadku. Mialam pedicetamol w pogotowiu, ale wedlug tego termonetra nie trzeba bylo. Mial w pewnym momencie rozowe policzki i byl cieplejszy, ale po prostu zasnal po jedzonku, takze git. Dzisiaj juz jak nowy ❤️
Kupilismy na dzisiejszego sylwestra piccolo ❤️🤣
Moja dziewczyna dopiero kilka dni po szczepieniu zrobiła larum. 6 doba od roty - masakra jak się darła. Tak samo po poradni preluksacyjnej - jak ktoś był i lekarz naciągał bioderka to potem bolą jak diabli. -
Tony, wiem co czujesz. Miałam tak z teściową. Już nawet od niej słyszałam, że mam zrobić małemu morfologię, bo jest blady i może mieć anemie 🤦♀️ Żadnej fizjologicznej dolegliwości małego nie akceptowała, tylko doszukiwała się bezsensownej przyczyny. W końcu chyba zmądrzała i widziała moje miny, przestałam jej odpisywać i najprawdopodobniej teściu ją przystopował i mam już spokój.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2022, 16:15
Tony lubi tę wiadomość
-
Tony współczuję. Najgorsze są takie wszechwiedzące mamy lub teściowe... U nas jak się karmienia cycem już nie czepia ze głodny, bo dwoje wykarmiłam to teraz noszenie do odbijania się nie podoba.
Z cycem to ja teraz swiruje bo tak mało przybrał. Więc codziennie falmetiker pije...
Altair u nas też było takie darcie nie wiadomo z czego. Już mu trochę przeszło. Z tydzień trwały takie akcje.
Życzę wszystkim udanego sylwestra i szczęśliwego nowego roku! Dużo zdrówka dla Was i waszych rodzin 😘
-
Tony wrote:Pożalę się wam dziewczyny. Od kiedy byli u mnie rodzice to moja mama ciągle sypie mi radami odnośnie karmienia. Jezu już mam dość. Dojebała się do tego, że karmie przez oslonki silikonowe (małej łatwiej złapać sutka a mnie nie boli i nie mam podraznien) I widzi w tym zlo całego świata. Że to przez nie Laura ma gazy i przez nie mam za ma mało pokarmu. I.ciagle mi pisze tysiac rad. Już jej po prostu nie odpisuję 🤦♀️
A powiedziałaś mamie, że nie potrzebujesz tych rad i tylko Cię frustrują? Wcale Ci się nie dziwie, nie cierpię nieproszonych rad, nieważne od kogo są 😕Tony lubi tę wiadomość
-
Ja karmię klasycznie kilka razy leżąc w łóżku nawet:) ile wasze maluchy przesypiają ciągiem w nocy? Karmione piersią nasza dziś co godzinę się budziła 😱zjadła z 1 piersi i spać i tak ci godzinę 🤣
-
Decemberry,tak próbowałam smoczek. Mamy trzy różne, ale żaden się nie podoba.
Ciekawe czy środowa szczepionka ma wpływ na pogorszenie samopoczucia młodego. Myślałam, że skutki uboczne są do 48 godzin, ale może te rotawirusy dłużej dają popalić?
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Marta93 wrote:Ja karmię klasycznie kilka razy leżąc w łóżku nawet:) ile wasze maluchy przesypiają ciągiem w nocy? Karmione piersią nasza dziś co godzinę się budziła 😱zjadła z 1 piersi i spać i tak ci godzinę 🤣
Nasza różnie, ale od kilku dni w nocy na pierwsza pobudkę budzi się 6,30-7,30h od jedzenia, ale my na modyfikowanym -
Altair ja jak próbowałam kilka razy na leżąco, to Mały od razu strasznie dużo zwrócił. A co doradczyni radziła na ten wylew/zalew? Bo ja chwilowo poszłam w odciąganie z tej lejącej piersi i podawanie butli, bo Dzidziul tak się kilka zakrztusił, że mu na sekundę sine usta się zrobiły, a ja chyba osiwiałam do reszty.
A robisz przerwy 3h jak lekarka mówiła?
Eh, same stresy z tym karmieniem.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Tony u nas obie mamy też zaczęły swoje rady. Swojej jasno powiedziałam, że mam dość, już wystarczy, że bardzo ją kocham, ale to nasze dziecko, ma już 7 tygodni i jeszcze go nie zepsuliśmy więc chyba nie jesteśmy takimi złymi rodzicami, a nawet jeśli popełnimy błędy, to są to nasze błędy i bierzemy za nie odpowiedzialność. Ona wychowała swoje dzieci, a teraz my wychowujemy swoje.
Teściową ogarnia Mąż, bo mi z tym wiadomo trudniej, ale on jest bardzo konkretny:)Decemberry, Tony lubią tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍