LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Altair może to się jednak unormuje tylko zajmie trochę więcej czasu. No jeszcze zostaję opisane tam karmienie blokami https://www.medela.pl/dla-mam-karmiacych-piersia/doswiadczenia-matki/mleko-matki-intensywna-laktacja
Dziewczyny a jak wy karmicie raz z jednej raz z drugiej piersi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 18:00
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Ja w kwestii laktatora nic nie doradzę bo odciągałam może kilka razy. I to wtedy jak byłam w szpitalu a małą zostawiłam w domu. Cały czas jedziemy na cycku i sumie nie wiem ile zjada na raz moja mała. Wydaje mi się, że CZĘSTO je bo co 2h jak z zegarkiem w ręku. Przybiera dosyć sporo więc nie martwi mnie to ile zjada na raz. W nocy nie je przez 4 czasami 5h. Ostatnio po 5 godzinach ja wybudziłam bo aż się przestraszyłam, że tyle śpi. W dzien na krótkie drzemki i raczej jest aktywna.
Jedynie co mnie martwi to ostatnio pod koniec karmienia się wierci i stęka, ciągnie brodawkę, złości się..no i gniecie, gniecie.. Aż puści baczka albo zrobi kupę i dalej chwyta brodawkę i tak się nią "bawi". Dziwaczne to jest... Wiem, że może być wiele powodów takiego zachowania, ale już nie czytam nie szukam bo można zwariować. Po prostu liczę, że jej to mnie i to taki etap bo widzę jak się zmienia, uśmiecha, wydaje piersze dźwięki. Może to skok.
A co do stresu i braku pokarmu, to jak płakałam za psem to plakala też malutka i miała kolki do rana. Wydawało mi się wtedy, że mała się nie najada. I chyba nie tyle, że nie miałam pokarmu co stres po prostu blokował chyba jego wypływ.
-
kid_aa wrote:Altair może to się jednak unormuje tylko zajmie trochę więcej czasu. No jeszcze zostaję opisane tam karmienie blokami https://www.medela.pl/dla-mam-karmiacych-piersia/doswiadczenia-matki/mleko-matki-intensywna-laktacja
Dziewczyny a jak wy karmicie raz z jednej raz z drugiej piersi? -
Nosia z tym wierceniem, stękaniem i ciagnieciem brodawki mamy identycznie. Sprawdzałam czy w takiej sytuacji leci pokarm i leci, więc wytłumaczyłam sobie to tym, że słabiej mu już leci i jest leniwy i się denerwuje, bo po przystawieniu do drugiej piersi jest w porządku.
Kid_aa ja od czasu jak okazało się, że mały słabo przybiera, karmię z jednej i drugiej średnio po 10 min. W nocy między zmianą piersi przebieram pampersa. Jest wtedy już najedzony i nie marudzi, a jak się rozbudzi, to druga pierś go uspi 😊
Ciekawe co u Justyny i Karolka, bo umilkła 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 21:02
-
No właśnie, Dżasta, co tam u Was??
Ja karmie ok. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej za każdym razem. W ciągu dnia je co 2-3h, w nocy ją wybudzam co 3-4h, bo sama się nie budzi. Wychodzi nam 8-9 karmien w ciągu doby.
I czasem robi tak jak pisze Nosia - wykręca mi te brodawki, stęka, wkurza się, placze. Wtedy czasem daje jej mm bo wydaje mi się, że jest głodna a ja nie mam mleka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 19:11
-
Ja stosowałam bloki karmień przy starszym bo miałam strasznie rozbujaną laktację i piersi często mi się przepełniały, mleko było wszędzie. Dopiero po 7-8miesiacu było lepiej. Teraz chyba organizm się szybko ogarnął bo wydaje mi się, że już mam unormowaną laktację. Miałam teraz dokładnie 6 miesięcy przerwy w karmieniu.
Laktator mam z medeli. Teraz używałam przez 2-3 tyg I już go nie używam ale polecam. Wcześniej bardzo często go używałam. Mój młodszy syn nie chce pic z butelki więc lipa troche:D.
Też się wierci i wkurza przy cycku. Karmienie u nas trwa jakieś 5-10 min. Zazwyczaj z jednej piersi. Przybiera bardzo dobrze i karmimy się co ok 2h. W nocy różnie. Czasem co 3-4h ale ogólnie śpi beznadziejne. Strasznie wczoraj męczył go brzuch. W nocy zaczął ulewac i rano też mu się odbił takim przetrawionym mleczkiem. Może dzisiaj będzie lepiej bo wreszcie zrobił kupę po chyba 5 dniach. Wiem, że przy kp może do nawet 12 dni nie być kupki ale widziałam, że już się bardzo męczył.
Ogólnie Teraz to już przestałam analizować czy synek się wierci, śpi czy płacze du-o czy malo:D te pierwsze miesiące to czas adaptacji i liczę, że powoli się wszystko unormuje. Nie mam żadnych oczekiwań co do jego snu czy zachowania i chyba mi z tym łatwiej:D7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Ja chyba wpisuję się nadal w rzadkie przypadki ginekologiczne. Karmię piersią na żądanie 8-10 razy na dobę a dostałam okres 😬 Jutro zapytam gin czy to możliwe. Już się zestresowałam, ale czytałam na mamaginekolog, że ona karmiąc co 3h dostała okres po 5 tyg.
-
Kurde Asia11 no to współczuję. Ja też często karmię i mam nadzieję, że dostanę okres jak najpóźniej..
Gdzieś czytałam, że trzeba karmić piersią często i przerwy w karmieniu nie powinny przekraczać 5h bo wtedy okres może wrócić.
A prawda taka, że jak ma wrócić to i tak wróci cobyśmy nie robily :pWiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 23:04
-
Dziewczyny, super że napisałyście jak wygląda u Was karmienie. Pytałam położną i doradcę laktacyjnego i usłyszałam że nie ma reguły. Ja to oczywiście rozumiem, choć z drugiej strony fajnie się dowiedzieć np. że po 10 min karmienia dziecko może być najedzone i śpi 3h. Z opowieści koleżanek wydawało mi się że karmienie trwa min 30-40 min. Bardzo Wam dziękuję😘
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 23:15
-
Dzisiaj miałam straszną noc. Młody spał na pleckach, zwrócił pokarm, ale nie odwrócił główki, żeby wypluć, tylko zaczął się krztusić. Na szczęście się obudziłam i mu pomogłam. Byłam taka przerażona tym epizodem, że już nie mogłam normalnie zasnąć 😞
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair wrote:Dzisiaj miałam straszną noc. Młody spał na pleckach, zwrócił pokarm, ale nie odwrócił główki, żeby wypluć, tylko zaczął się krztusić. Na szczęście się obudziłam i mu pomogłam. Byłam taka przerażona tym epizodem, że już nie mogłam normalnie zasnąć 😞
Nosia to u nas identycznie Staś je i pod koniec się kreci, pruka, odrywa i krzyczy czasami. No i znów miał akcje wczoraj tylko tym razem lewy cycek mu nie smakował. 🤷♀️
-
Ja po dzisiejszej nocy wymiękam. Idę zaraz po delicol i bio gaię. Oluś nie mógł spać do prawie pierwszej a potem spał na mnie przy włączonym szumie. Bardzo męczy go brzucho w nocy. Za to w dzień jest w miarę ok.
Dziewczyny, które podajecie delicol- coś pomaga?7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
A ja dziś w nocy obudziłam się z cyckiem twardym jak nie wiem. Wystraszyłam się, że przez ten laktator sobie zawaliłam sprawę i zrobił mi się jakiś nawał z zastojem. Wstałam, podłożyłam kolektor, pochyliłam się i w niecałe 10 minut spłynęło 110ml.
Muszę ogarnąć tę pierś, bo nas wykończy. I tak się zastanawiam czy może przez brak stymulacji, korzystając tylko z kolektora i grawitacji, uda się zmniejszyć szaloną produkcję tego mleka w tej piersi.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
U mnie tez nawal w nocy byl, a juz dawno tego nie doswiadczylam, mialam tylko niedlugo po porodzie.
Ja zauwazylam ze Oskar czasem chce cycka a jak dostanie to sie kreci i grymasi tak jak opisujecie i najczesciej to znaczy, ze ida gazy albo kupka, jemu jest niewygodnie, wiec chce sie «pocieszyc» cyckiem, ale nie jest w stanie sie skupic na nim przez te bole.
Ewentualnie jak zaczyna tak robic w trakcie jedzenia, jak juz troche zjadl, to znaczy ze nadal jest glodny ale musze go odbic bo nie jest w stanie jesc dalej.Decemberry, Nosia lubią tę wiadomość
-
Dzień doberek,
Kidaa, może chłodne okłady na tę pierś pomogą? Współczuję na maxa, przypomniałam sobie ból z początków karmienia. Marzyłam, żeby nawał się skończył.
Wczoraj przypadła kolejna tura kupy gigant, normalnie nas zalał śmiać mi się z tego chce, bo to jest jak lawa
Też u Was takie anomalia pogodowe? Wczoraj było 16 stopni! Kosmos. Ale cudownie się spaceruje w takiej temperaturze Złaziliśmy się tak, że potem nas nogi bolały xD
DŻASTA ŻYJESZ?!
Z tym kręceniem się przy piersi - mój robi to samo czasem! Mam wtedy gwiazdy przed oczami bo potrafi tak gwałtownie odchylić główkę z brodawką w ustach, że wrażenie, jakby na kilometr ją rozciągał xD
Aaaa, duży sukces - wczoraj 2x karmiłam go w pozycji klasycznej!! Woohooo!!Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Scandi-B wrote:U mnie tez nawal w nocy byl, a juz dawno tego nie doswiadczylam, mialam tylko niedlugo po porodzie.
Ja zauwazylam ze Oskar czasem chce cycka a jak dostanie to sie kreci i grymasi tak jak opisujecie i najczesciej to znaczy, ze ida gazy albo kupka, jemu jest niewygodnie, wiec chce sie «pocieszyc» cyckiem, ale nie jest w stanie sie skupic na nim przez te bole.
Ewentualnie jak zaczyna tak robic w trakcie jedzenia, jak juz troche zjadl, to znaczy ze nadal jest glodny ale musze go odbic bo nie jest w stanie jesc dalej.Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Probuje zrobic malemu sesje ale wierci sie strasznie 😅
Od wczoraj, po tej ciezkiej nocy zauwazylam dosc duzo zmian. Przede wszystkim maly zaczal odwracac sie w moja strone jak jestem w oddaleniu. Zaczal tez po raz pierwszy zwracac uwage na maskotki i odbyl swoja pierwsza konwersacje z tygryskiem. Rozczula mnie to jak nie wiem 🥲 no i trzyma juz glowe praktycznie normalnie przez dluzszy czas. Chyba przezyl jakis skok rozwojowy.MamaTrójki, Decemberry, Altair, Asia11, Angelaaaa, Tony lubią tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:Moja jakiś kryzys ma w ciągu dnia.. noc ładnie śpi i potrafi być 6 godzin bez cyca szok.. a w dzień najlepiej spała by na rękach bo ciężko ją odłożyć gdziekolwiek..
Dużo płacze a po chwili się uspokaja i sobie smacznie śpi 🤷♀️ -
Czy wasze maluchy też tak się prężą wyrywają łapią rączkami jak im się coś nie podoba? Moja dziś o 4 rano tak zrobiła bo nie chciałam zapalić światla po tym jak ja przebrałam i tak mnie podrapała,cycek nie smoczek nie na rękach prawie mi się wysunęła bo z taką siłą się wyrwała że się zastanawiałam czy ona oby napewno ma 1,5 miesiąca a nie pół roku 😱 zastanawiam się czy to normalne