X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Aga300 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co Was czytam to naprawdę jakbym czytała o sobie...
    Po pierwsze Tony - u mnie była moja mama przez 5 dni. Jeszcze mój mąż miał nieplanowaną nockę w pracy w Sylwestra więc została. Pokłóciłyśmy się tak, że w milczeniu przesiedziałyśmy do północy.
    Poprostu się uzbierało - w domu musiała być absolutna cisza i ciemność... uśpiła małą o 20:00 jak poszłam się kąpać i stwierdziła, że czas spać. Tłumaczyłam, że będzie w nocy armagedon i jak zaczęło się o 22:00 to całą noc się darła... poza tym za ciepło ubrana, skarpetki złe kupiłam bo uciskają, źle mam ubranka ułożone, coś nie tak zjadłam i pewnie przez to małą boli brzuch... myślałam, że zwariuję... Jutro moja kończy okres noworodkowy i też mamy wizytę u pediatry:)
    Moją małą też wysypało na buzi tydzień temu i chyba to trądzik. Zmiany się nie nasilają - przemywam w sumie buźkę przegotowaną wodą - jutro dopytam pediatrę.

Mam pytanie do Was - czy Wasze dzieciaki się zanoszą? Moja dzisiaj nie wiem ile razy się zaniosła. Zanosiła się już w szpitalu, ale dziś złapała takie bezdech, że zaczęłam płakać razem z nią z bezradności.
    Jest wszystko ok, kręci się, leży i nagle wpada w histerię. Ja staram się być opanowana - tulę, mówię, noszę, próbuję dać cycka, ale to ją jeszcze bardziej wkurza. Dziś po takich napadach poprostu 2 razy odpłynęła i poszła spać jakby nic się nie stało. Nie wiem, czy może być to skok rozwojowy? Rano zaczęła się uśmiechać jak do niej mówiłam tak szeroko, a nie tylko nieświadome minki stroić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2023, 21:48

• Nosia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 u mnie też takie jazdy były i teraz czasami też tak jest, ale rzadziej. Wydaje mi się, że to ten skok.
    Nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Jak widzisz, na forum wiele dziewczyn przechodzi takie trudne chwile. Także głowa do góry :)
    Mnie to aż czasami się nie chce pisać co mała wyprawia :D raz gorzej raz lepiej i chyba już tak będzie zawsze :p

Strata jesteś cudowną mama <3 podziwiam Cię, że dajesz radę i jesteś taka dzielna. Medal Ci się należy! Nie martw się, wszystko się ułoży i wszystko będzie dobrze :* potrzeba czasu.

PS. Daj troszkę winka ;)

• Nosia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga300 Jeszcze tylko dopowiem, że moja mala to taki bezdech potrafi złapać jak cycka na czas nie podam. W szpitalu w pierwszej dobie była najgłośniejsza na oddziale. Całą noc przeplakala, aż pacjentki z innych sal przychodziły w nocy sprawdzić czy nic dziecku nie jest. Moze myślały, że się znęcam? Dużo by pisać..
    Na początku myślałam, że tylko moje dziecko tak płacze i ze ja jestem beznadziejna, że moja mała płacze ciągle, albo ze pupa odparzona mimo że ciągle pampersy zmieniam..albo, że szyjka czerwona mimo, że zbam i pielęgnuje.
    To wszystko chyba trzeba przezyc i przeczekać. I starać się mimo tych złych chwil cieszyc tym co mamy. Potem będziemy do tego tesknic. Tak jak tesknilysmy do brzuszka ciążowego ;) Po czasie, złego się nie pamięta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2023, 23:49

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata, moze glupie pytanie, ale czy Wy chodzicie wszedzie w maseczkach? Jesli nie, to serdecznie polecam i zalecam. To samo z dezynfekcja rak. Ja wiem, ze moge brzmiec durnowato, ale serio to robi roznice i moze okaze sie zbawienne? Te pieprzone wirusy sa wszedzie, od koszyka sklepowego, przez klamke do przychodni. Jestes wspaniala Mama i robisz co w swojej mocy, by dac rade. Starszak jest malenki, ale wierze, ze to rozumie i nie odbije sie to na Waszej ani braci relacji.

Trzymam kciuki za zdrowko wszystkich tu zgromadzonych i naszych bliskich.

No i jak sie nie szczepilyscie jeszcze na grype, to koniecznie to zrobcie ❤️ Choc pewnie wszyscy tu juz dawno poszczepieni. Moja pediatra to sie na kazdej wizycie pyta, czy my szczepieni… mowi, ze takiego natloku grypy dawno nie widziala.

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Joanne, jak dobrze, że napisałaś co u Ciebie!

Powiedz proszę jaka to maść pomogła? Czy dostaliście jakąś diagnozę konkretną?

Synkowi też ewidentnie nie służą kosmetyki do kąpieli. Niby super skład, hipoalergiczne, a krostek po tym najwięcej.. także wróciliśmy do samej wody.

Decemberry już nie pamiętam co dokładnie mówiła. To było ze 3 tygodnie temu. Powiedziała że jeśli maść nie pomoże to trzeba będzie podać jej antybiotyk.
    Ta maść to Fusidinezuur, przetłumaczyło mi jako Kwas fusydowy.

Nie wiem czy to miało jakiś związek ale zaczęło jej wyrzucać po tym jak umyłam jej buzię (gazik+ przegotowana woda) ale niczym nie posmarowałam. Strasznie mnie to gnębiło że to przez moje zaniedbanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2023, 09:52

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata trzymaj się dzielnie!❤️ Rozumiem że szkoda Ci starszego syna, ale nie bój się, z pewnością jest za mały żeby ten żal zapamiętać na dłużej.

Rozumiem jeśli komuś wyda się że głupie porównanie ale u mnie kot zrobił się osowiały przez to że nie mamy dla niego czasu, a co mówić o dzieciakach które już są w domu... I podziwiam Was że dajecie radę ze starszakami czy nawet pieskami, bo wiadomo że potrzebują więcej uwagi niż koty.

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Decemberry już nie pamiętam co dokładnie mówiła. To było ze 3 tygodnie temu. Powiedziała że jeśli maść nie pomoże to trzeba będzie podać jej antybiotyk.
    Ta maść to Fusidinezuur, przetłumaczyło mi jako Kwas fusydowy.

Nie wiem czy to miało jakiś związek ale zaczęło jej wyrzucać po tym jak umyłam jej buzię (gazik+ przegotowana woda) ale niczym nie posmarowałam. Strasznie mnie to gnębiło że to przez moje zaniedbanie.

To musialo byc losowe, nie wyrzucaj sobie! Ja malemu chyba tylko w pierwszych dwoch dniach mylam przegotowana a potem kranowka, bo normalnie ja pijemy tutaj. I tez niczym nie smaruje.

Zreszta nawet jak popelnimy dziewczyny jakies bledy nieswiadomie, to nie znaczy ze jestesmy zlymi matkami, wszystkie chcemy dla naszych dzieci jak najlepiej 😊

Joanne, Tony lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl jak wygląda pierwsza wizyta u pediatry? Na co oni zwracają uwage i o co powinnam sie zapytać? Czy w Holandii też dostaje się skierowanie na usg bioderek?

Kiedy miałaś kontrolę po porodzie? Sama musiałaś się umówić? Bo do mnie nadal nie przyszedł list o kontroli i podejrzewam że zwyczajnie zapomnieli tego zrobić bo gmina nawet dokumentów z sofi numerem Małej zapomniała wysłać za co nas przepraszali🤦🏻‍♀️ Takie mam szczęście do tej całej administracji🙈

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mam pytanie odnośnie polskich aptek. Mała ma straszne zaparcia. Robię jej masaże, używamy termoforu z pestkami wiśni, podaję jej espumisan, krople z probiotykiem też dostaje. Jutro pewnie doktor powie ze to normalne i dziecko musi z tego wyrosnąć i o skierowaniu na usg brzuszka nawet nie marzę, a Mała ewidentnie bardzo się męczy.

Czopki glicerynowe mam już na liście. Co jeszcze mogę kupić?

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, spróbuj odstawić Espumisan, u mnie paradoksalnie to on powodował problemy. Ja jeszcze ogrzewam brzuch suszarką, przyginam nogi do brzucha, kładę na brzuchu, a najlepiej działa brzuch dziecka do brzucha męża :D leżą tak sobie i po paru minutach mała zaczyna puszczać bąki ;d

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata trzymaj się! ❤
    U nas problemy brzuszkowe pelna parą. Wczoraj po 2 tragicznych dniach i nocach zaczelam podawać espumisan i delicol. O dziwo wczoraj już było normalnie i noc też ok (jak na nasze standardy:D). Ale dzisiaj pojawiła się brzydka kupa. Najpierw musiałam aż 4 razy wymieniać podkład, tyle tego było i tak długo się męczył a po południu pojawiła się prawie sama woda ze śluzem i chyba kilkoma nitkami krwi. Nie wiem czy te nitki krwi to może z wysiłku coś pękło czy raczej alergia, no bo jeszcze ten śluz- inny niż ten "normalny". Takie smarki. Więc chyba muszę znowu przejść na dietę beż bmk.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy dzis w przychodni, maly mial miec niby sprawdzane bioderka, ale lekarka tylko nimi poruszala, a ja myslalam ze to USG sie robi obowiazkowo 🙄 chyba nie w Norwegii, wyglada na to ze maja jakis dziwne stosunki do USG. Zastanawiam sie teraz czy szukac gdzies prywatnie czy jednak wierzyc ze wszystko jest git.
    W kazdym razie maly ma juz 6060 g, czyli rowne dwa kilo plus do masy urodzeniowej. W sumie to moje plec zaczynaja to zauwazac 🫢
    Przyjal tez szczepionke na rota, ale zadnej informacji o zakazie calowania nie dostalam, tylko zeby dokladnie myc rece po zmianie pampersa.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie u gin
    Co do następnej ciąży to mogę za rok się starać na własne ryzyko.. ciąża będzie wysokiego ryzyka z zagrożeniem życia dla mnie i dziecka.. wtedy CC na zimno musi być robione wcześniej żeby akcja porodowa się nie zaczęła. I że jakby macica miała mi niewytrzymać to dziecko wypada do brzucha i umiera a ja się wykrwawiam i też jest po mnie.. dla mnie to za dużo ryzyko 😞😞 także musimy zapomnieć o kolejnym dziecku 😭

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja już po wizycie u gin
    Co do następnej ciąży to mogę za rok się starać na własne ryzyko.. ciąża będzie wysokiego ryzyka z zagrożeniem życia dla mnie i dziecka.. wtedy CC na zimno musi być robione wcześniej żeby akcja porodowa się nie zaczęła. I że jakby macica miała mi niewytrzymać to dziecko wypada do brzucha i umiera a ja się wykrwawiam i też jest po mnie.. dla mnie to za dużo ryzyko 😞😞 także musimy zapomnieć o kolejnym dziecku 😭

Angelaaa a z jakiego powodu taka drastyczna diagnoza?😳

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Angelaaa a z jakiego powodu taka drastyczna diagnoza?😳

Bo miałam dużo zrostów po poprzedniej cc i jak robili teraz CC to mieli problem żeby dziecko wyjąć i zaczęło mi się wszystko rozchodzić.. już lekarka w szpitalu informowała mnie żebym nie zachodziła w ciążę ale nie wiedziałam czemu i jak to może się zakończyć..😒

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wspolczuje :( Na szczęście masz dwie super pociechy, ciesz się nimi :*

Angelaaaa lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Angela wspolczuje :( Na szczęście masz dwie super pociechy, ciesz się nimi :*

Tak muszę być wdzięczna za to że je mam ❤️
    Ale jest mi przykro bo zawsze chciałam mieć 3 dzieci i muszę to jakoś przetrawić

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieci też ssają tak strasznie piąstki i wypluwają smoczek?

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Czy wasze dzieci też ssają tak strasznie piąstki i wypluwają smoczek?
    Tak, mój też tak robi 😊 Wyczytałam, że to dobrze, bo dziecko poznaje w ten sposób swoje ciało i z czasem zacznie się orientować, że to jego ręka.

Mój czasami jeszcze tak śmiesznie ogląda sobie piąstkę, że zbliża tak blisko oczu, że aż zezuje 🤣

Martwię się co z Dżastą. Była taka aktywna, a teraz taka cisza 😔

• Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ciekawe co z Dżastą. Ostatnio jak pisała to wszyscy u niej się rozłożyli chorobowo... oby tylko wszystko dobrze było u nich.

UFmbp2.png
‹‹ 563 564 565 566 567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ