X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj przespał mały większość dnia a od wieczora cyc co godzinę i w nocy niespokojny a od 4 rano już na rękach spał... Może znów skok jakiś bo dzisiaj 7 tydzień🤔 albo wyspal się w dzień i w nocy chciał sie bawić a mamusia nie dała😅

UFmbp2.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie był mega spokój. Mała spała cały wieczór, potem zasnęła po kąpieli ok 22.30, obudziłam się o 3.30 i nie mogłam zasnąć więc rozbudziłam Małą i wzięłam ją na cyca, kolejna pobudka była o 7 i spała chyba do 9.30. Tak więc super. Dopiero jedna noc była całkowicie nieprzespana i kilka tak do połowy. W dzień jest bardziej zajmująca a jak zaśnie to nie da się jej odłożyć. Dzisiaj kończy 6 tygodni i mamy pierwszą wizytę u pediatry.

Nosia, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dziewczyny, odnośnie karmienia w nocy - kiedy można pozwolić dziecku pospać w nocy dłużej? Moja by spała do oporu, ale wybudzam ją co 3-4 godziny. Głównie dlatego, że boję się hipoglikemii, a druga sprawa że cycki mi zalewa po takim czasie.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dużo je i ładnie przybiera więc daje jej pospać. Wybudzalam tylko jak miała żółtaczkę.

Tony lubi tę wiadomość

age.png
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytałam to po 3 miesiącach ma wystarczajaco duży żoładek ale z tego co kolezanki mi mówiły w praktyce po miesiącu już dawaly dłuzej pospać.

Tony lubi tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moja położna dawno u nas nie była. Dziś w nocy po karmieniu ledwie ściągnęłam 20ml. Mały nie płacze z głodu ale jak czytam,że jednorazowo dziewczyny ściągają po 100-120ml to dopadł mnie kryzys. Jeszcze malo przybiera na wadze. Ledwie mamy 4kg po miesiącu, przytył 740g. Mieści się w 21centylu. Oczywiście mąż jest wielkim wsparciem i zawsze mówi, że ma puszkę. Obawiam, się, że moje zaparcie zaraz szlak trafi bo im większy to może zabraknąć mleka. Nigdy mi samo nie leci, a mam zapas wkładek:(

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dawno mnie nie było. Postaram się Was nadrobić w wolnej chwili. Krótko i zwięźle co u nas.

Nie wiem czy pamiętacie, jak pisałam Wam, że po świętach Młody nam się pochorował. Koniec końców 30.12 wylądowaliśmy w szpitalu z dodatnim testem na RSV. Młody dobrze znosi chorobę, pobyt w szpitalu też w miarę (pozytywne zaskoczenie, ale jak to mówią- jak jest mama to wszystko okej). Do niedzielnego wieczoru był bez antybiotyku i jechał na samym tlenie i inhalacjach (sporadycznie kroplówki), lekarze liczyli na to, że sam sobie poradzi z wirusem (do tego momentu byl osłuchowo czysty, miał tylko katar i kaszel bez gorączki) ale niestety, w niedzielę mu się pogorszyło. Nie jadł a co zjadł zwymiotował, także 😵‍💫. Na dodatek na wieczór pojawiły się szmery w oskrzelach i lekarka zadecydowała o wprowadzeniu antybiotyku. Jestem bardziej niż pewna, że złapał to od drugiego malucha, co był bardziej chory niż on... Perspektyw na wyjście brak, mimo tego, że lekarze mówią, że synek jest najzdrowszy z wszystkich chorych. Oprócz tego, myślę, że jedno to szpital i choroba a drugie skok rozwojowy. Mamy 8 tydzień jakby nie patrzeć a on serio taki maruda, jak w trakcie tego pierwszego. Plus taki, że osłuchowo jest "trochę lepiej" (cokolwiek to znaczy) i nadal bez gorączki 🥳.

Osobiście całą sytuację wzięłam na klatę. Trzymam się lepiej niż myślałam.

Zmieniliśmy też mleko na AR i jest znaczna poprawa jeśli chodzi o jakość jedzenia i karmienia.

Jest z Karolem 3 dzieci w sali i 3 mamy. Przy czym, jedno dziecko jest tak bardzo wymagające... Od piątkowego wieczoru, kiedy to go przyjęli, non stop się drze. Nie płacze tylko jest takie darcie, że szok. O byle co - jedzenie, inhalacje, na rękach, w łóżeczku, do spania, każdy dotyk, przebieranie, siku, kupa... O wenflonie i antybiotyku nie mówię 🥵. Serio. Kolejny przystanek to psychiatryk. Karol i jego 6-miesieczny kolega Kacper totalnie się rozreulgulowali jeśli chodzi o sen. I ja też ledwie zipie. Młody nie jest odkładalny jesli chodzi o spanie. W dzień przez te krzyki maluchy w ogóle nie śpią, w nocy turbo drzemki max. 15-20 min i maximum aktywności. Widać, że mamuśka już jest lekko wymęczona a i myśli, że jej dziecko ciągle płacze i ma wpływ na nas na pewno jej nie pomagają. Mówiła, że w domu jest podobnie. Od tego momentu przestałam narzekać na Lolka.

W ogóle laska co mnie w nocy zdenerwowała. Jej dziecko mocno kaszlało i się dusiło a że byłam na nogach z Karolem, bo go karmiłam, to ją obudziłam, mówiąc, że jej młody się dusi a ta do mnie taka wkurzona: weź spier... 😳🤬 Pomyślałam sobie jedno ale stwierdziłam, że co jej będę gadać. To nic, że jak mój spał choć chwilę to pomagałam jej z dzieckiem i nosiłam... Teraz jej głupio ale w tyłku mam. Totalnie przestałam jej współczuć i nawet nie patrzę w jej stronę. Tylko dziecko do mnie wyciąga ręce (ma 5 miesięcy) i jak widzę ją zrezygnowaną to biorę na ręce w trakcie turbo drzemki Karola. Niech widzi.

PS.: A ile przyjęć było w poniedziałek po Sylwestrze 😱.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej też daje pospać w nocy bo przed snem jest długo na cycu
    Jutro mamy szczepienie i zobaczę ile przytyła

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny, moja położna dawno u nas nie była. Dziś w nocy po karmieniu ledwie ściągnęłam 20ml. Mały nie płacze z głodu ale jak czytam,że jednorazowo dziewczyny ściągają po 100-120ml to dopadł mnie kryzys. Jeszcze malo przybiera na wadze. Ledwie mamy 4kg po miesiącu, przytył 740g. Mieści się w 21centylu. Oczywiście mąż jest wielkim wsparciem i zawsze mówi, że ma puszkę. Obawiam, się, że moje zaparcie zaraz szlak trafi bo im większy to może zabraknąć mleka. Nigdy mi samo nie leci, a mam zapas wkładek:(

Mi pokarm leci tylko w nocy jak mam dłuższą przerwę w karmieniu. Bo już po takim czasie ta laktacja się normuje ☺️
    Jeśli licząc w 31 dni przytył 740g czyli średnio 23g na dobę to jest to w porządku wynik. Moja też tak przybiera. Musi minimum 17g przybierać tak mówiła położna. I położna mówiła żeby się nie przejmować nie każde dziecko musi przybierać po 30g na dobę czy wiecej

mt30, Scandi-B lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta obyście jak najszybciej wrócili do domku zdrowi ☺️

Masakra ile zachorowań tej zimy, skąd się to wszystko wzięło 🤨

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta oby jak najszybciej mu się poprawiło na tyle, żeby go wypuścili :/ niestety szpitale są przepełnione, ja się boję gdziekolwiek wyjść z małą do ludzi żeby się nie zaraziła...
    A z tą dziewczyną z sali 😱 kurde może coś jej się przyśniło i Ci tak odwarknęła bo to aż się nie chce wierzyć jak można być takim chamem...

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Mt30 u nas jest tak samo. Ściągałam dzisiaj żeby poprawić laktacje to 30 ml z ledwością po karmieniu zleciało.. I Staś po 6 tygodniach przybrał 1160 wiec tez nie dużo. Jak jest spokojny, śpi, nie placze to ja też raczej się nie martwię że za mało mleka.
    Gorzej jak miał tydzień z płaczem wtedy trochę fiksowalam. Ale przy dwójce starszych też nie mogłam nigdy ściągnąć mleka a były tylko na piersi do 6 miesiąca i żyją wiec mleko musi być 😊

UFmbp2.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta trzymajcie się. Ja bym chyba w wariatkowie wylądowała. Nienawidzę szpitali :/ no ale jak już bym musiała to wiadomo.. 😒
    Co do płaczących dzieci to moja mała jest bardzo wymagająca. Od pierwszego dnia w szpitalu na wszystkie czynności krzyk i to taki zachodzący. Teraz troszkę się to normuje,ale jak nie dostanie cyca na czas to chciałabyś ja widzieć i słyszeć... Współczuję takim rodzicom bo sama wiem z czym to się wiąże. No i dziewczyna pewnie zestresowana tym, że innych jej dziecko budzi albo ze jest nieporadna. Obyscie szybko wyszli ze szpitala <3
    W radiu ciągle bębnią o tym RSV i nawet mówili, że braknie w aptekach paracetamolu tak ludzie wykupują. No i mialam nawet dzisiaj podejrzenie, że to robota firm farmaceutycznych to nagłaśnianie tego wirusa a teraz już nie wiem sama. Skoro tyle dzieci i osob choruje :(

• Nosia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 mnie tez tylko w nocy samo cieknie mleko i to jak jest przerwa w karmieniu ponad 4h. A tak to nigdy. Jesli twoje dziecko mieści się w widelkach to czym się martwisz. Psychika jest w stanie skutecznie zablokować wypływ pokarmu także spróbuj wyluzować :)
    Co ten twój mąż tak z tym mm. Niech sam wypije jak taki nakręcony. Jeśli masz swoje mleko to karm piersią tym bardziej że z tego co piszesz to chcesz karmić naturalnie. I nie daj się zwariować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2023, 14:06

mt30 lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dżasta oby jak najszybciej mu się poprawiło na tyle, żeby go wypuścili :/ niestety szpitale są przepełnione, ja się boję gdziekolwiek wyjść z małą do ludzi żeby się nie zaraziła...
    A z tą dziewczyną z sali 😱 kurde może coś jej się przyśniło i Ci tak odwarknęła bo to aż się nie chce wierzyć jak można być takim chamem...
    Ja mam tak samo Tony. Czuję się trochę takim więźniem w domu przez te zimę i te choroby. Boje się tych wirusów, przychodni.. 😒
    Chodzę na spacery, na szczęście narazie pogoda sprzyja :)

Tony lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, ja mojego nie wybudzam od początku, ale tak do miesiąca sam się budził co 2-3 godziny. Teraz potrafi przespać dłużej. Dzisiaj nocka super była. Obudził się pierwszy raz po 5 godzinach, potem po 3. Ja się cieszę, że się wysypiam, a mały wita mnie rano uśmiechem to widać nic mu nie jest 😁
    Fakt, że mój jest już troszkę starszy. W niedzielę mamy 2 miesiące.

Dżasta, przykro mi, że skończyło się szpitalem. Szybkiego powrotu do zdrówka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2023, 14:24

Tony, Scandi-B lubią tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta trzymajcie się. Okropna sprawa z tymi wirusami. My też siedzimy w domu a jak już gdzieś idę to maseczke zakładam.

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jej Dzasta też się trzymaj! Boję sue bardzo tych chorób. Ja się poszczepilam na co się dało w ciąży, teraz mieliśmy możliwość wziąć udział w badaniach klinicznych nad ogólnodostępną szczepionką z immunoglobuliną na rsv ale ze względu na to, że nie wiedziałabym czy syn dostał immunoglobuline czy placebo to zrezygnowałam, jakbym miała gwarancję że dostanie tę cząsteczkę to bym się zdecydowała. W Krakowie jest tak dużo chorych dzieci, że w tamtym tyg odsylali kolejne przyjęcia do sąsiednich miast 😟. Nie wiem jak teraz. Ze starszakiem idziemy na plac zabaw jak nie ma innych dzieci. Niania jak tylko kaszlnie to wie, że może spokojnie nie przychodzić i nie będzie problemu. Mąż też się szczepil na grypę i covida.
    Ja nie wybudzam na karmienia, mój młody mnie budzi :D chciałabym mu dać pospać ale on nie chce:D.

Tony lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt nie przejmuj się, ważne że mały przyrasta:) Zresztą jak widzisz zbyt dużo pokarmu, to też naprawdę spory problem.
    Dziewczyny, ja podziwiam, że Wasze dzieci tyle przesypiają - mój się budzi co 2,5 - 3h. Dosłownie kilka razy spał ok 3,5h.
    Może dlatego, że w dzień cały czas więcej śpi. Rano jest superaktywny, a potem to już kiepsko: na spacerze śpi, po spacerze, je i później śpi. Wieczorem, to już typowe marudzenie, płacz, noszenie, turbo drzemki. Naprawdę trudno mi go aktywizować.
    No i jeszcze wyobraźcie sobie, że kąpiel uwielbia (sądząc po minie), ale ona zamiast go relaksować, to go chyba pobudza, bo po niej chętnie by jeszcze coś porobił, bo oczy wielkie jak 5zł.

mt30 lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że każda ma z czymś problem 😅
    U nas problemem jest spanie w ciągu dnia.. no na rękach potrafi spać 3 godziny a w dostawcę czy gdziekolwiek albo wcale albo max 30minut.. i się obudzi płacze i zaraz znowu zasypia na rękach 🤦‍♀️ w aucie i w wosku ładnie śpi. Wieczorem też się męczymy z odłożeniem a jak już zaśnie to śpi nawet 5 godzin 🤷‍♀️ nie wiem już co robić bo ręce to mi chyba odpadną i jakoś straszą córką muszę się zajmować 🥴

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ