Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    A my od tygodnia mamy problem z karmieniem w ciągu dnia i przed spaniem nocnym. Mały chwilę poje spokojnie, a potem puszcza pierś, czasami ją szarpie, czasami się odgina, denerwuje. Potem znowu łapie i powtórka. Jak zdenerwuje się tak, że zacznie płakać, to już nie chce piersi.

Mialam podobnie najpierw z prawą piersią a teraz z obiema, choć z lewą rzadziej. Myślałam że za mało pokarmu ale jednak przeciwnie- mleko za szybko z piersi wypływa i dlatego Mała tak się denerwowała. Teraz jak czuję mocno nabrzmiałe piersi, albo jak Krysia przy cycku się denerwuje to się kładę i ją kładę na siebie. Przepływ mleka jest mniejszy a przy okazji ona poćwiczy podnoszenie główki, i pierdnie i beknie- cały pakiet!😂 Tylko kawę na leżąco ciężko pić 😅

Decemberry, Sóweczka, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu, mi tak często synek robi, ale mam wrażenie, że to jest losowe. Nie umiem określić dlaczego to robi i czy jest w tym jakaś powtarzalność z konkretnego powodu. Zwykle to, co robię, to odbijam, bo mam wrażenie, że to go drażni.

Uff, dziewczyny moje, trochę ochłonęłam, po uprzednim wypłakaniu oczu. Chcę Wam pięknie podziękować za to, że jesteście. Bardzo. <3

Sóweczka, meggie94, Nosia, Scandi-B lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Mialam podobnie najpierw z prawą piersią a teraz z obiema, choć z lewą rzadziej. Myślałam że za mało pokarmu ale jednak przeciwnie- mleko za szybko z piersi wypływa i dlatego Mała tak się denerwowała. Teraz jak czuję mocno nabrzmiałe piersi, albo jak Krysia przy cycku się denerwuje to się kładę i ją kładę na siebie. Przepływ mleka jest mniejszy a przy okazji ona poćwiczy podnoszenie główki, i pierdnie i beknie- cały pakiet!😂 Tylko kawę na leżąco ciężko pić 😅

Przez szybki wypływ chyba nie, bo on to robi po jakimś czasie, np. po 3-4 minutach. Myślałam że może refluks i po jakimś czasie zaczyna go piec, to się odrywa, ale wtedy drugiej piersi by też nie chciał. A to jest tak, że jak zaczyna tak robić, zmienię pierś i z drugą jest to samo, czyli parę minut possie i nerwy. Wyraźnie widać, ze by chciał, bo ponawia próbę ssania, ale znowu mu coś przeszkadza. Żeby zapobiec tym nerwom, oszukuję go smoczkiem i po jakiś pół godziny przystawiam znowu, żeby zjadł ile trzeba. Poza tym wszystko ok. Jest spokojny i pogodny, przybiera jak zwykle.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    A my od tygodnia mamy problem z karmieniem w ciągu dnia i przed spaniem nocnym. Mały chwilę poje spokojnie, a potem puszcza pierś, czasami ją szarpie, czasami się odgina, denerwuje. Potem znowu łapie i powtórka. Jak zdenerwuje się tak, że zacznie płakać, to już nie chce piersi.

Pierwszy trop, że za mało pokarmu. Jednak chyba to nie to, bo jak nacisnę, to leci. Czasami nawet sika fontanna jak puści.
    Drugi trop, że mu nie wygodnie, też obalony. Często w trakcie jedzenia puszcza bąki i robi kupę, wiec to może praca jelit mu dokucza podczas jedzenia.
    Miała tak któraś z Was? Dodam, że mały ulewa, ostatnio nawet zdarzalo się takie chluśnięcie pod ciśnieniem, ale zrzucam to nq czwartkowe szczepienie na rota.
    Zaczynam się stresować przed każdym karmieniem.

Poczekam jeszcze parę dni i chyba wybiorę się do doradcy laktacyjnego.

Dokladnie to samo jest u nas od ok 2 tyg 🤦🏼‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam dlaczego tak jest 🤷
    Zje chwilę i zaraz szarpie. Przekładam na drugą pierś i powtórka. Najada się na pewno bo zaczęło jej się nawet wylewać z pysiaka

• Nosia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, Sóweczka u nas tak samo było i już minęło. Teraz zdarza się bardzo sporadycznie. Zwykle pomagało odbijanie w trakcie karmienia. Jak sie porządnie odbiło to potem dawałam dalej cyca. Czasem to pomoglo, ale nie zawsze. U nas po prostu to minęło..
    Tez zauważyłam wtedy, że szły baczki podczas karmienia albo kupka. Mala się prężyła przez to.

Sóweczka, Asia11, Scandi-B lubią tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też, mam lament. Już spal to się wybudzil. Dałam odciągnięte mleko z butli. Połowę później zwrócił,wybuchając. Nie mam już zapasu w lodówce. Cycki maścią posmarowane, głowa pęka... Ma któraś smoczki z aventa? Mam 0 i chyba na mojego mlekolaka są za szybkie. Czy teraz na 2 miesiące kupić już 3+? One mają wolniejszy wypływ? Chyba mam za mało pokarmu bo na dobranoc mimo przystawiania do cycy 100 ml zje i później śpi ok 5h. W dzień to praktycznie ciąganie non stop.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2023, 22:16

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Też, mam lament. Już spal to się wybudzil. Dałam odciągnięte mleko z butli. Połowę później zwrócił,wybuchając. Nie mam już zapasu w lodówce. Cycki maścią posmarowane, głowa pęka... Ma któraś smoczki z aventa? Mam 0 i chyba na mojego mlekolaka są za szybkie. Czy teraz na 2 miesiące kupić już 3+? One mają wolniejszy wypływ? Chyba mam za mało pokarmu bo na dobranoc mimo przystawiania do cycy 100 ml zje i później śpi ok 5h. W dzień to praktycznie ciąganie non stop.

Ja mam Lovi 0+ i są akurat. Nawet teraz jak mała skończyła 3 mc to jeszcze chwilę na nich zostanę, a na pewno do picia wody

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia u nas tez zwykle takie zachowanie znaczy ze maly musi sobie porzadnie beknac. Evt trzeba sie spodziewac kupki, ale raczej to pierwsze.

Dzisiaj maly obrzygal mnie dwa razy, a nie zdarzylo mu sie to od czasu rota szczepionki, nie wiem czemu 🤔 oprocz tego bardzo duzo spal, juz drugi dzien. Troche mnie to martwi, ale miedzy drzemkami jest pogodny wiec nie wiem… moze znowu jakies zmiany ida. 11 tydzien to moze skok. Moze mozg wypracowuje polaczenia 🤔

Asia11 lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Bądź dzielna. Widziałam tu dziewczyny pisały, że po karmieniu odciągają z piersi - może to metoda dla Ciebie? Żeby miał jakieś zapasy.

Z aventa mamy w użyciu 0 i 1. Na 0 był dość długo, teraz trzymamy 1 cały czas. 2 zostawiamy na później, mają za szybki przepływ dla niego.

Scandi, może faktycznie mu się nowe połączenia wytwarzają? Mój synek też ostatnie dwa dni śpi jak suseł, a dzisiaj się zaśmiał, więc chyba tę umiejętność hodował :D Pewnie Cię czymś synek niebawem zaskoczy. Pozytywnie oczywiście :D

mt30, Scandi-B lubią tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 03:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Bądź dzielna. Widziałam tu dziewczyny pisały, że po karmieniu odciągają z piersi - może to metoda dla Ciebie? Żeby miał jakieś zapasy.

Z aventa mamy w użyciu 0 i 1. Na 0 był dość długo, teraz trzymamy 1 cały czas. 2 zostawiamy na później, mają za szybki przepływ dla niego.

Scandi, może faktycznie mu się nowe połączenia wytwarzają? Mój synek też ostatnie dwa dni śpi jak suseł, a dzisiaj się zaśmiał, więc chyba tę umiejętność hodował :D Pewnie Cię czymś synek niebawem zaskoczy. Pozytywnie oczywiście :D
    Dzięki za wsparcie. Ja używam 0,mam nowe jeszcze 0+. One im większy nr smoka to wolniej płyną? Ja nie potrafię z butelki karmić, bo wiecznie się zakrztusza. Je za łapczywie. Jest przyzwyczajony do cycy, że ciężko leci, bo jak sama naciskam to nie ma kropek mleka.

Nie wiem jak z tym najadaniem właśnie, bo w pampersy zaczął robić falami. Raz jak zmieniam to ciężki i mokry a raz prawie suchy po małym siku. Wczoraj na przewijały po spacerze na przewijak zdołał się dwa razy zanim ubralam

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, dziewczyny. Mój dostał papu o 2:10 i uspałam go na chwilę. Właśnie się obudził: bu, gu, au. Nawet się tam nie zbliżam, bo jak zobaczył matkę to z radości zaczął śmiać się i piszczeć na cały regulator. A ja leżę i nawet zła nie jestem, że spać nie pozwala. Do 4 uśnie sam. I tak sobie mysle: wejdę, zobaczę co tam u lasek 😁.

Na bokach to już w ogóle nie chce leżeć. Przewraca się na plecy i też cały szczęśliwy, bo mu się udaje. Teraz ssie paluchy. Smoczek poszedł w odstawkę.

Nie wiem, która pisała o nauce samogłosek. Powiem Wam, że Karolowi czasami się uda. Bardziej go fascynuje mimika 😂, tak się cieszy, to chyba jego ulubiona zabawa 😅. Jak słyszy a,o,u,e,i,y to jest śmiechu co nie miara. Czasami coś się zdarzy, że trafi. Głównie a,o,u 😂.

Nie no muszę go uciszyć, bo wszystkich pobudzi 🤣😂.

Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt, im nizsza cyferka tym wolniejszy wyplyw. Czyli w Twoim przypadku tylko 0, bo leci najwolniej. Twoj maluszek z tego co pamietam jest chyba tu najmlodszy, wiec to normalne, ze sie na butli krztusi, to kwestia wprawy. Moj zna butle od urodzenia, ma 2,5 mc i nadal zdarza mu sie krztusic. Trzeba wtedy odbic, bo sie oprocz krztuszenia zapowietrzaja od razu.

Dżasta, ja dzisiaj kolo 19 po tych wszystkich emocjach strzelilam sobie kawe i dopiero sie klade. Tzn leze i czekam az maz skonczy karmic malucha, bo tez sie przebudzil i usmiech od ucha do ucha. Fajnie, ze Karolek juz tak duzo gada i sie smieje. My naszego uczymy glosek i powtarza za nami „a”, to mega mega slodkie. Jak sie mowi do niego „fhsonehdoakw” czyli blizej nieokreslone zbiory liter to tez sie strasznie cieszy.

Macierzynstwo jest przepiekne, az troche szkoda, ze przy cesarce mozna miec bezpiecznie dwojke, no maks trojke. Widzialam na instagramie jakas Szwedke, ktora ma 11-scioro dzieci. Do tej pory taka ilosc kojarzyla mi sie z patologia - w podstawowce mialam w klasie chlopca, ktory mial 15-scioro rodzenstwa. Ale ta Szwedka prowadzi normalny, zdrowy dom, a dzieciaki sa zadbane i wygladaja na zgrana rodzine. Jakos tak rozczulil mnie ten obraz. Jak zaczelismy z mezem planowac powiekszenie rodziny, to marzyla nam sie trojka. Z racji na to, ze cesarka to nie przelewki, to uznalismy, ze jedno to wielkie blogoslawienstwo, a kazde kolejne bedzie prezentem od losu. Jak Wy do tego podchodzicie?

mt30 lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 03:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po karmieniu nocnym i standardowo w nocy bezproblemowo. Po ok. 10 mim na kazdej piersi...spokojnie, cichutko i śpi dalej. Aż przy zasypianiu tak słodko mruczał.
    Scandi, mam nadzieję że to faktycznie spowodowane kolejnym etapem rozwoju. Wcześniej nie zauważyłam żadnych skoków. Raczej wszystko szło płynnie

Scandi-B lubi tę wiadomość

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry my na razie zatrzymujemy się na 1. Już nam (za przeproszeniem) trują dupę o 2 i tak mnie to denerwuje... Oczywiście pierwszy zaczął teść. Nie wytrzymałam i powiedziałam w końcu, że prawo do wypowiadania się na temat ciąży i rodzenia dzieci ma tylko i wyłącznie mój mąż, i dodałam, że w rodzinie jest jeszcze jedna kobieta która nie ma dzieci i niech jej coś powie a nie mi (siostra męża). Trochę chamsko ale już nie wytrzymałam, w imię spokoju. Moja mama też wyjechała z "siostrzyczką dla Karolka" i powiedziałam jej, że myślałam, że chociaż ona mnie zrozumie po traumatycznym porodzie. A ta do mnie: mówiłam - dać kopertę i od razu by Ci cesarkę zrobili. Także tak... Pokolenie naszych rodziców nie wie nic o traumach a mi po porodzie włączyła się silna tokofobia. Nawet jak oglądam serial/film w którym kobieta rodzi z automatu zaciskam nogi...

Raz pamiętam, że zanim się wkurzyłam, to mąż powiedział do teścia, że jak rodziców nie stać na 2 dziecko to jest to ok. A on, że ma 4 i wszystkich wyżywił. A tesciowa: tak, tylko, że Ty miałeś własne pole i warzywa a mlodzi teraz wszystko po sklepach kupują a sam wiesz, że czasy są jakie są. To miałam spokój na jakiś miesiąc.

Już mówiłam B., że jak jeszcze coś usłyszę o 2 dziecku, to powiem teściowi, że wychowywanie dziecka w środowisku, gdzie się nadużywa alkohol jest nie wskazane i patologiczne. Serio, jestem w stanie to powiedzieć. XD

A tak na poważnie, to 2 dziecko tylko i wyłącznie na swoim. Choć myślimy z mężem o adopcji 1 malucha, nawet z roku Karola, by razem do szkoły chodzili. Ale to wiecie. Plany planami a wyjdzie jak wyjdzie.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Ja mam Lovi 0+ i są akurat. Nawet teraz jak mała skończyła 3 mc to jeszcze chwilę na nich zostanę, a na pewno do picia wody

Moja już w sobotę skończyła 3 miesiące i dalej lecimy na 0+ i pewnie jeszcze trochę na nich zostaniemy, bo młoda strasznie łapczywie je, często się krztusi i nie okazuje zdenerwowania póki co, żeby jej za słabo leciało 🙈

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Mt, im nizsza cyferka tym wolniejszy wyplyw. Czyli w Twoim przypadku tylko 0, bo leci najwolniej. Twoj maluszek z tego co pamietam jest chyba tu najmlodszy, wiec to normalne, ze sie na butli krztusi, to kwestia wprawy. Moj zna butle od urodzenia, ma 2,5 mc i nadal zdarza mu sie krztusic. Trzeba wtedy odbic, bo sie oprocz krztuszenia zapowietrzaja od razu.

Dżasta, ja dzisiaj kolo 19 po tych wszystkich emocjach strzelilam sobie kawe i dopiero sie klade. Tzn leze i czekam az maz skonczy karmic malucha, bo tez sie przebudzil i usmiech od ucha do ucha. Fajnie, ze Karolek juz tak duzo gada i sie smieje. My naszego uczymy glosek i powtarza za nami „a”, to mega mega slodkie. Jak sie mowi do niego „fhsonehdoakw” czyli blizej nieokreslone zbiory liter to tez sie strasznie cieszy.

Macierzynstwo jest przepiekne, az troche szkoda, ze przy cesarce mozna miec bezpiecznie dwojke, no maks trojke. Widzialam na instagramie jakas Szwedke, ktora ma 11-scioro dzieci. Do tej pory taka ilosc kojarzyla mi sie z patologia - w podstawowce mialam w klasie chlopca, ktory mial 15-scioro rodzenstwa. Ale ta Szwedka prowadzi normalny, zdrowy dom, a dzieciaki sa zadbane i wygladaja na zgrana rodzine. Jakos tak rozczulil mnie ten obraz. Jak zaczelismy z mezem planowac powiekszenie rodziny, to marzyla nam sie trojka. Z racji na to, ze cesarka to nie przelewki, to uznalismy, ze jedno to wielkie blogoslawienstwo, a kazde kolejne bedzie prezentem od losu. Jak Wy do tego podchodzicie?

Jak już kiedyś chyba pisałam, o Wike się staraliśmy ponad 2 lata z klinikami, lekarzami, lekami, zabiegami w szpitalach itp, wiec pójdziemy na żywioł, albo kiedyś uda się samo z drugim albo się nie uda, ale psychicznie już nie podejmiemy się leczenia po raz drugi. A jeśli się uda to na 2 kończymy ;)

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dzięki za wsparcie. Ja używam 0,mam nowe jeszcze 0+. One im większy nr smoka to wolniej płyną? Ja nie potrafię z butelki karmić, bo wiecznie się zakrztusza. Je za łapczywie. Jest przyzwyczajony do cycy, że ciężko leci, bo jak sama naciskam to nie ma kropek mleka.

Nie wiem jak z tym najadaniem właśnie, bo w pampersy zaczął robić falami. Raz jak zmieniam to ciężki i mokry a raz prawie suchy po małym siku. Wczoraj na przewijały po spacerze na przewijak zdołał się dwa razy zanim ubralam

Czym większy rozmiar tym szybciej leci

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:

Ja zawsze marzyłam o 3 dzieci 🙂 nadal nie mogę pogodzić się z tym że po 2 cesarkach trzecia ciąża była by wysokiego ryzyka, że wystarczy że macica niewytrzyma i ja i dziecko umieramy... Dlaczego akurat ja ? Mam koleżankę po 4cc i zero problemów 😞

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Mała bardzo dużo śpi. Aż się martwiłam bo muszę ją budzić żeby tyle nie spała bo np wczoraj, już nie pamiętam 2 czy 3 krótkie pobudki w nocy i do 13 spała z lekkimi przerwami. Potem cyc i znowu spanie. Bardzo mało aktywności. Ładnie je i jeszcze lepiej przyrasta, lekarka mówiła że wszytko w porządku. Jak śpi to rośnie.

Decemberry czyli teraz trójka dla Ciebie to za mało?😁 Też miałam myśl że szkoda że przy cesarkach tylko troje dzieci można mieć, ale myślę że troje mi wystarczy. W kwietniu kończę 36 lat. Do 40. chciałabym się wyrobić z domem i produkcją dzieci😉

Dżasta współczuję traumy. Ja pomimo dość trudnej dla mnie ciąży i tych przykrych emocji które mi towarzyszyły, stresów, po porodzie który trwał de facto 2 dni nie mam złych doświadczeń w pamięci co jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem! Bałam się że będę miala traumę szczegolnie związaną z porodem, uważam to za szczęście że rozwarcie nie poszło. Nadal nie wyobrażam sobie siebie rodzącej siłami natury. To nie dla mnie i podziwiam kobiety rodzące w ten sposób.

To piękne że myślicie o adopcji❤️

age.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ