Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    a.czemu dokarmiasz jak masz tyle mleka 😱 ja karmię ale odciagam tylko jak mała mi mniej zje albo zje z 1 i nie chce więcej to ściągnę by nie zrobił się zastój albo mamy wizytę u lekarza to żeby mieć na trasę jak zacznie się afera

Bo ja karmie praktycznie tylko odciagnietym, na piersi mlody siedzi rzadko, bo mnie to abstrakcyjnie boli, zwlaszcza jak robi zamach glowa z sutkiem w paszczy 😂 Wedlug aplikacji, w ktorej zapisuje wszystko, zjada dziennie ok 800-900 ml mleka w sumie. Czyli jak mialam 400 swojego, to 400-500 musialo byc mm. Jak potrafil wisiec na piersi godzine, dwie dziennie, to ilosc zjedzonego mleka z butelek spada do 550-650, a to nadal bylo za duzo, by mogl jesc tylko moje. Po porodzie mialam lekka reka 500 ml na dzien. Potem przyszedl kryzys laktacyjny i czasem mialam po 240, dlatego Wam tu tyle wypisywalam o sposobach na rozkrecanie laktacji 🤣

Mlody zjada duzo, przed chwila 170 wciagnal, 90 mm, 80 mojego. Ma chlop potrzeby😄

Mam nadzieje, ze dojde do litra dziennie, ale wtedy synuś bedzie pewnie juz potrzebowal 1200 ;) nie spinam sie tym wcale. Od razu powiem, ze nie umialabym karmic tylko piersia - to dla mnie zbyt duze zniewolenie, dlatego wybralam model kpi. Tak z doskoku w srodku nocy fajnie poratowac sie piersia, ale w ciagu dnia nic bym chyba nie zrobila, bo on na piersi byl glodny co godzine, albo i mniej.

Kidaa, ja bym zostawila na wyjscie do fryzjera 150 ml przynajmniej. Jak mamy jakies wyjazdy, typu w srode czeka mnie urofizjo, to przed samym wyjsciem karmilam do tej pory ok 120, mialam 120 odciagniete i pod koniec wizyty maz karmil synka (do urofizjo mamy 1,5h drogi samochodem, godzina wizyty, to akurat po 2,5h zjadal kolejne 120). Ale teraz sie synkowi potrzeby zwiekszyly na przynajmniej 150.

Joanne, dzieki za pocieszenie - w Polsce sie uczy, ze nalezy wyparzac butelki po kazdym myciu az do bodajze roku 😅 jedynie laktator czasem myje plynem, jak nie mam czasu wyparzac.

Podoba mi sie ta historia o ciazy po bliznietach :D alez musiala kolezanka miec mine.. a ten lekarz, ktory zawyrokowal bezplodnosc forever musial miec jeszcze lepsza 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 19:18

kid_aa lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki. Kolejny raz się zabrałam za pisanie i znów anulowało mi przez przypadek. Ale dzisiaj już jeszcze raz próbuje bo ostatnio się poddałam 😅
    Po pierwsze śliczne macie dzieciaczki 🤩❤
    Jak przeczytałam że tak ładnie i długo Wasze śpią w nocy to zastanawiam się czemu mi się nie trafił chociaż raz taki egzemplarz 🤣 Staś budzi się co 3godziny średnio a nad ranem to i częściej bo usypia przy cycu i nie wzrusza go nawet przebieranie tylko będzie się darł i nie weżnie cycka jak chce spać a za 1,5-2 godziny budzi się głodny i je🙃 no cóż jest zdrowy i rośnie to jakoś to przeżyje. Mam tylko nadzieję że szybciej niż starsze rodzeństwo zacznie przesypiać całe noce.
    Decemberry ja nie wyparzam czesto nawet smoczka. Raz na parę dni czasem i tydzień minie🙈 na podłogę jak spadnie to oplukam pod kranem i u starszych też tak robiłam i nigdy nie mieli nawet pleśniawek, są zdrowi, bardzo rzadko chorują. Także nie wiem czy to aż tak koniecznie po każdym użyciu wyparzac.

Scandi-B, Joanne lubią tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę zapisać się na wizytę do gina bo już minie 10tygodni w środę ale zebrać się nie mogę. Wszystko odkładam na później😝 Tym bardziej że takie drogie te wizyty.

UFmbp2.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas skok rozwojowy ewidentnie się skończył- czekam na kolejny 🤣 Laura dostała w prezencie Bujaczek z zawieszkami - siedząc na nim cały czas się uśmiecha i próbuje złapać w rączki, mogłabym się na nią gapić godzinami 😍 rozpoznaje tez twarz moją i taty, mnie wita co ranek uśmiechem a tatę jak wraca z pracy :) bardzo ładnie trzyma głowę, nawet pół minuty utrzyma. Cudownie jest obserwować, jak zmienia się z dnia na dzień ❤️

Decemberry, Scandi-B, Sóweczka, Asia11, Kalli95, Joanne, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Czy chodzicie z dziećmi do dużych sklepów i innych takich zatłoczonych miejsc? Zastanawiam się na ile to bezpieczne w okresie infekcyjnym.

Ja chodze do duzych sklepow ale raczej w ciagu dnia, wtedy jest mniej ludzi.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny apropos ilości spożywanego mleka to jak to u Was wygląda? Dziecko samo odstawia pierś czy butelke czy macie to jakoś wyliczone?
    Moja młoda jest w stanie zjeść każdą ilość, jak próbowałam jej dać tyle ile chce to kończyło się to szybkim zwróceniem nadmiaru (mimo odbijania i przerw w trakcie karmienia). Tak więc staram się ją ograniczać i w związku z tym prawie każde karmienie kończy się darciem zamiast uśmiechem :-/ Karmie piersią i butelką, po piersi najczęściej dokarmiam butelką bo boje się że mam za mało mleka. Obecnie waży jakieś 4.2kg i karmiąc wyłacznie butelka daje jej 80-90 ml co 3h także chyba jej nie głodze.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 22:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejcio

Marlena wcina ok 90 ml jak zjada z butelki, a z cyca to nie wiem ile, ale dużo bo jeszcze po karmieniu jej się wylewa boczkiem 😉
    Tylko, że ona je co 2h, w nocy ma natomiast 1 pobudkę ok 4-5 am

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Smerfetka wiesz, że ja nawet nie bardzo wiem ile moje dziecko je. Karmie tylko piersią. W dzień je co 2-2.5h. W nocy śpi 7-8h je i dalej śpi 3 a czasem 4h. Sama "odczepia" się od piersi. Je jakies 7min potem to już tylko takie cmoktanie brodawki dla zabawy i zaśnięcia. Raz odciągałam mleko i zostawiłam małą z mamą to dała jej 100 ml i Dianka plakala więc mama dała jej kolejna butle z której zjadła 20ml i potem już wypluwala butle. To był jej 7 tydzień. Malutka przybiera bardzo dobrze wiec nigdy się nie zastanawiałam ile zjada.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony pokaż jaki leżaczek 😊

Ja dostałam chyba jakiegoś jobka na pkt zabawek dla małej 🙆 siedzę i wyszukuję na Vinted i olx, dziś kolejne przyjechały 😁

Marlena fajnie zaczęła się już bawić i ciągać z pałąków i bierze grzechotki i wkłada do buzi 😁 słodkie to ♥️🥰♥️
    Albo ubrania, a w szczególności sukienki och! 🤣

Ja też nie sterylizuję codziennie, smoczki też czasem myję pod kranem

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chyba mam nawrót lęków, bo nie wiem czy to racjonalne, czy nie.

Właśnie przeczytałam, że kupując używany laktator i wyparzając go w domu tak naprawdę nie pozbyłam się 100% bakterii wirusów i grzybów, bo taką pełną sterylność gwaranuje tylko autoklaw, a to jest medyczne urządzenie. Dodatkowo na mlekiemmamy.org piszą, że z drugiej ręki powinno kupować się tylko laktatory oznaczone jako wyrób medyczny, a neno angelo takim wyrobem nie jest. Piszą tam, że można się nawet hiv zarazić i teraz siedzę przerażona i płaczę, że przez oszczędność 100 zł naraziłam siebie i dziecko na hiv i inne choroby 😭😭 nie wiem co teraz robić, jestem przerażona 😭😭😭😭

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetka ja tez tylko piersia wiec nie wiem jaka jest norma, ale wczoraj akurat testowalismy znowu karmienie odciagnietym mlekiem bo bylam na koncercie i nie wiedzialam ile maly wytrzyma. Dopiero po jakichs 3,5 godzinach zjadl ok 80ml odciagnietego, i wystarczylo mu na kolejne 2 godz. Sam sie odczepia zawsze tez.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Altair Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Piszą tam, że można się nawet hiv zarazić i teraz siedzę przerażona i płaczę, że przez oszczędność 100 zł naraziłam siebie i dziecko na hiv i inne choroby 😭😭 nie wiem co teraz robić, jestem przerażona 😭😭😭😭

Nie wiem jak z innymi zarazkami, ale na 100% nie można się zarazić HIV używając sprzętu, który został umyty i wyparzony. To jakaś bzdura.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Ci Altair, bo siedze i sie dygocze ze strachu. Teraz zaczelam przeczesywac internet i znajduje coraz to wiecej strasznych rzeczy. A ja sie zdecydowalam na zakup uzywanego, bo w szpitalu polozne sterylizowaly oddzialowe laktatory w mikrofalowce, wiec sie zadugerowalam, ze taka sterylizacja wystarczy… nie pomyslalam jednak, ze w szpitalu wiedza, czy ktos jest na cos chory, bo dostaja wyniki badan przed porodem, a jak ja kupilam z drugiej reki sprzet, to skad mam wiedziec, czy ta osoba jest zdrowa.

Nie wiem co mam teraz zrobic. Badania krwi? Kuźwa, to byl ostatni raz w moim zyciu, kiedy kupilam cos uzywanego. Na dodatek pierwszy…

Juz sie naczytalam, ze objawy wzw widac od 2-7 tygodni od zarazenia… normalnie juz w panike tu wpadam 😭😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2023, 00:24

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 04:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jestem dziwna, ale jestem potworną przeciwniczką takiej sterylności :p Tak jak tu było pisane już przez któraś - butelek i smoczków nie wyparzam za każdym razem, myje je normalnie (olaboga używam zwykłego płynu do mycia naczyń a nie jakiegoś specjalnego dla dzieci) w gorącej wodzie pod kranem, a raz w tyg wrzucam wszystkie do szerokiego gara i zalewam wrzątkiem, jak młodej upadnie smoczek na podloge to przeplukuje tylko pod kranem. W domu mamy psinę, która się klaczy potwornie i wszędzie są jej klaki, Wika na okrągło ma na sobie gdzieś jej sierść, Nela przychodzi do niej a to po rączce ją polize, a to czasami zanim zdążę zareagować to ta zdąży ją liznąć po buziaku. Wika ma się całkiem dobrze :) Trzymając dziecko tak ultra sterylnie potem można się zdziwić jak pójdzie już do żłobka czy przedszkola jak na okrągło choruje, bo żadnej styczności z bakteriami nie miało praktycznie. Ale oczywiście każda mama robi jak uważa 😁

Decemberry myśle, że najlepiej jak przestaniesz czytać takie rzeczy w internecie, będziesz zdecydowanie spokojniejsza 😊 coś jest wymyte, wyparzone nie ma co popadać w paranoje 😊

Decemberry, Joanne, Tony lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2023, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry zgadzam się z Maggie94. W internetach jak się czyta to można się tak nakręcić i właśnie wpada się w depresję mimo że nic się nie stało to już tysiac teori i najgorszych scenariuszy się wymyśla przez te opisy...

Decemberry, Tony lubią tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie dziewczyny zdecydowana racje, niestety jestem bardzo podatna na takie sugestie, ktore widze w internecie. Zreszta nerwica natrectw na tym polega - czlowiek panicznie boi sie zarazkow, bo nie ma tego wbudowanego rozsadku, ktory mowi, ze cos jest ok. Wczoraj przeplakalam caly wieczor i jestem bliska pojscia na badania na hiv itd. Atak paniki klasyczny… zaczelam sobie wyrzucac, ze zawsze robie researche przed kupnem czegos, a tu nie zrobilam. Eh eh. Mozna sie zameczyc.

meggie94 lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Macie dziewczyny zdecydowana racje, niestety jestem bardzo podatna na takie sugestie, ktore widze w internecie. Zreszta nerwica natrectw na tym polega - czlowiek panicznie boi sie zarazkow, bo nie ma tego wbudowanego rozsadku, ktory mowi, ze cos jest ok. Wczoraj przeplakalam caly wieczor i jestem bliska pojscia na badania na hiv itd. Atak paniki klasyczny… zaczelam sobie wyrzucac, ze zawsze robie researche przed kupnem czegos, a tu nie zrobilam. Eh eh. Mozna sie zameczyc.

Bardzo Ci współczuje, bo to idzie się zadręczyć i jest na pewno mega męczące :(

Decemberry lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wiem, jak to jest, bo mam koleżankę z tą samą przypadłością. Ma problem do tego stopnia, że zrezygnowała z upragnionego macierzyństwa.
    Ja jednak mam podejście w 100% jak dziewczyny wyżej. Też nie sterylizuję często, smoczek tez tylko opłukuję, czasami przeleje wrzątkiem i też używam zwykłego płynu 😁 Nawet zdarza mi się białr ciuszki małego wyprać w normalnych kapsułkach, bo mam wrażenie, ze są bielsze. Może w najmniejszym stopniu Cię to uspokoi.

Decemberry lubi tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze te zarazki ogolne to pikus, dlatego sobie bez lekow funkcjonowalam i bylo oki. Ale ten laktator i te potencjalne cytomegalie i hivy mnie dobily. Doslownie raz w zyciu zrobilam cos wbrew nerwicy i teraz mam abstrakcyjny wyrzut sumienia.

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery nie wierzę w te hivy i inne groźne bakterie przenoszone przez laktator i inne używane sprzęty. Tyle osób kupuje uzywki. Przecież gdyby to była prawda to co druga Osoba by hiv miała albo już dawno leżała 2m pod ziemią. Ja butelki i smoczki czasami sterylizuje, czasami tylko myje płynem do mycia naczyń. Zależy ile mam czasu.
    Ja jestem przekonana, że te artykuły piszą często te firmy produkujące takie laktatory czy inne sprzęty i to właśnie po to żeby im sprzedaż nowych szła. Przecież tym firmom nie jest na rękę, że ludzie kupują uzywki zamiast nowego sprzętu.
    Uspokój się, nie panikuj, żadnej choroby tego typu sobie nie wmawiaj.

Decemberry, Tony, meggie94 lubią tę wiadomość

‹‹ 596 597 598 599 600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ