LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelaaaa wrote:Ginekologa polecam Patrycja Krepska przyjmuje w Nasz Lekarz termin najlepiej obserwować i umówić na Znanylekarz. Cena jak dobrze pamiętam 270 z USG.
Do fizjo dziecięcego chodzę do Dominiki Kamińskiej "Zoga Home Toruń" wizyta 300zl za 1.5 godziny. Są tańsze fizjo ale ta mi bardzo odpowiada i jest z polecenia od innej fizjo która leczyła moja starszą córkę w Bydgoszczy
Co do pediatry to nie pomogę 😞
Dziękuję!❤️
Ale ceny za wizyty😳
Któregoś dnia patrzyłam też ceny domów pod Toruniem. Drogo. Marzy mi się znaleźć coś na terenach wiejskich ale ceny życia w Polsce nie zachęcają do powrotu. -
Dżasta do 3 miesiąca tylko paracetamol. I nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest dawać p.bolowe na nieznane dolegliwości. Może po prostu ma dzisiaj gorszy dzień. Wczoraj ta podróż, emocje,nigdy porządek dnia, to też mogło może wpływ.
Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Joanne wrote:Dziękuję!❤️
Ale ceny za wizyty😳
Któregoś dnia patrzyłam też ceny domów pod Toruniem. Drogo. Marzy mi się znaleźć coś na terenach wiejskich ale ceny życia w Polsce nie zachęcają do powrotu.
Ceny faktycznie kosmos. My za mieszkanie, które kupiliśmy 4 lara temu, dostalibyśmy teraz dwa razy tyle😳Joanne lubi tę wiadomość
-
Asia11 wrote:Ceny faktycznie kosmos. My za mieszkanie, które kupiliśmy 4 lara temu, dostalibyśmy teraz dwa razy tyle😳
Niezła przebitka! Mieliście szczęście że się "wyrobiliście" w czasie. Mi się niestety nie udało. I cały czas mam nadzieję że te ceny magicznie polecą w dół 🤣
-
Strata wrote:Można przejść z nfzetowiskich szczepien na te łączone. Ja tak miałam przy starszaku. Z zalecenia neurologa zmieniliśmy plan szczepien. Wszystko było Ok.
A propo antykoncepcji. Miała któraś z was implant antykoncepcyjny ? Zastanawiam się nad taka opcja. Wszczepia się raz na 3 lata. Koszt podobny albo i mniejszy niż tabletki. A nie trzeba pamiętać o braniu tabsow.
To jest to samo co wkładka ? Bo mi to ginekolog poleca ale musi minąć pół roku od cc i jest na 5 lat koszt 1500 z wizytą i założeniem. I też się zastanawiam czy wartoMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Dzień doberek!
Uprzejmie donoszę, że przebiłam szklany sufit - wczoraj odciągnęłam równiutkie 603 ml mleka! 💛 Jestem z siebie dumna, bo wychodzi na to, że mój organizm jest podatny na rozwijanie laktacji. Może dojdę do litra, kto wie 🥹
Nie mam tylko pojęcia co zrobię w lutym, gdy będę w delegacji na dwa dni. Sama podróż pociągiem to 4 godziny… potem 3 godziny pracy… gdzie ja będę z laktatorem latać? 😂 trochę mnie to troska.
Dżasta, ja bym z ibupromem nie ryzykowala. Ogolem ibuprofen chyba jest silniejszy niz paracetamol.
Joanne, w Polsce ceny sa smieszne za wszystko xD a jak w Holandii takie wizyty prywatne cenowo wygladaja?
Testuje niepicie kawy - dzidziut znacznie lepiej spi, wiecej. To mnie troche zaskoczylo, bo ja pilam tylko jedna kawe dziennie 🤷🏻♀️Scandi-B lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Angelaaaa wrote:To jest to samo co wkładka ? Bo mi to ginekolog poleca ale musi minąć pół roku od cc i jest na 5 lat koszt 1500 z wizytą i założeniem. I też się zastanawiam czy warto
Czytalam na fejsie, ze spirala u niektorych moze powodowac wzmozone objawy depresji, wiec ja bede musiala szukac innej opcji.
Swoja droga, ostatnio ogladalam program o invitro i lekarz z gyncentrum sie wypowiadal, ze po udanej procedurze, ciazy i porodzie z invitro czesto sie zdarza naturalny cud. Optuja, ze ciaza „wyplukuje” niektore problemy, ktore mial organizm z zajsciem w ciaze. Natura to magia, co? 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 12:42
Scandi-B, Angelaaaa lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Czytalam na fejsie, ze spirala u niektorych moze powodowac wzmozone objawy depresji, wiec ja bede musiala szukac innej opcji.
Swoja droga, ostatnio ogladalam program o invitro i lekarz z gyncentrum sie wypowiadal, ze po udanej procedurze, ciazy i porodzie z invitro czesto sie zdarza naturalny cud. Optuja, ze ciaza „wyplukuje” niektore problemy, ktore mial organizm z zajsciem w ciaze. Natura to magia, co? 😁
Moi znajomi tak mieli - ciąża z in vitro bliźniacza, po kilku poronieniach. Trudna ciąża i trudny poród. Lekarz powiedział koleżance, że już nigdy więcej w ciążę nie zajdzie, ani naturalnie, ani przez in vitro. W związku z tym nie zabezpieczali się i trzeci potomek został poczęty 5 miesięcy po urodzeniu bliźniąt 😉
Joanne, Decemberry lubią tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Decemberry tutaj nie ma prywatnych wizyt sic!😆 Jeśli ktoś nie ma ubezpieczenia to rzeczywiście za wizytę musi zapłacić ale nie ma tak że masz ubezpieczenie i idziesz na płatną wizytę a lekarz jest nagle miły i bardziej drobiazgowy😉 jedynie z możliwością prywatnego usg spotkałam się u naszych rodaczek położnych 🤦🏻♀️ a jak poszłam w inne miejsce na usg i mówię że chce drugiej opinii i że mogę za badanie zapłacić to kompletnie nie mogli pojąć o co mi chodzi i wizytę miałam normalnie na ubezpieczenie.
-
To powiem Wam, że na moim wygwizdowie wizyta ginekologiczna z USG to 250 zł (ale jak tak dalej pójdzie, to pewnie podniosą do 300 zł). Pediatra prywatnie 100-150 zł, wizyta kontrolna 50-80 zł, więc nie ma jakiejś tragedii. Moja fizj uro-gin za godzinę bierze 150 zł, dziecięca też w tej kwocie. Co nie zmienia faktu, że Ci z lepszych specjalistów baaaardzo się cenią.
Decemberry piękny wynik! Czy dobrze pamiętam, że byłaś jedną z tych, co nie chciały KP? Gratuluję! 🥰
Asiu, może masz rację. Mam ibum ale jeszcze czekam. Właśnie wypił 150 ml, nosiłam 30 min do odbicia i znów zasnął. Niech śpi, jakoś nockę przeżyję 😅.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 13:41
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Czy chodzicie z dziećmi do dużych sklepów i innych takich zatłoczonych miejsc? Zastanawiam się na ile to bezpieczne w okresie infekcyjnym.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Joanne wrote:Decemberry tutaj nie ma prywatnych wizyt sic!😆 Jeśli ktoś nie ma ubezpieczenia to rzeczywiście za wizytę musi zapłacić ale nie ma tak że masz ubezpieczenie i idziesz na płatną wizytę a lekarz jest nagle miły i bardziej drobiazgowy😉 jedynie z możliwością prywatnego usg spotkałam się u naszych rodaczek położnych 🤦🏻♀️ a jak poszłam w inne miejsce na usg i mówię że chce drugiej opinii i że mogę za badanie zapłacić to kompletnie nie mogli pojąć o co mi chodzi i wizytę miałam normalnie na ubezpieczenie.
W Norwegii tez prywatna opieka medyczna prawie nie istnieje. Ale zeby bylo «smieszniej» to powiem Wam, ze panstwowa opieka medyczna tez jest platna, z wyjatkiem dzieci i kobiet ciezarnych. Nazywa sie to oplata udzialowa. Takze jak chce sie wybrac do lekarza rodzinnego na «NFZ» to kosztuje mnie to ok 130 zl. A jak nie przyjde na umowiana wizyte to mnie obciaza trzy razy tyle, a u specjalisty jeszcze wiecej.
Dla mnie to chory system, bo jak kogos nie stac to sie nie leczy, albo popada w dlugi 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 14:00
-
Scandi w sensie że płacisz ubezpieczenie a do wizyt musisz dopłacać? Ja wzięłam ubezpieczenie rozszerzone o pakiet z dentystą (chyba do 250€) i fizjo (z 8 wizyt, nie pamietam) i muszę pokryć chyba 30% za wizyty, a leczenie u lekarzy w ramach ubezpieczenia z tym, że lepiej wykupywać ubezpieczenie w dużych firmach bo mają podpisane kontrakty z większą ilością szpitali niż te małe ubezpieczalnie. One też nie zawsze pokrywają całość za leczenie. Ja płacę 150€ miesięcznie, dziecko jest wpisane w moje ubezpieczenie nieodpłatnie i ma do 18rż full pakiet. Jeszcze jest tak że przy małym dochodzie chyba do 80% jest dofinansowania do ubezpieczenia.
-
Joanne wrote:Scandi w sensie że płacisz ubezpieczenie a do wizyt musisz dopłacać? Ja wzięłam ubezpieczenie rozszerzone o pakiet z dentystą (chyba do 250€) i fizjo (z 8 wizyt, nie pamietam) i muszę pokryć chyba 30% za wizyty, a leczenie u lekarzy w ramach ubezpieczenia z tym, że lepiej wykupywać ubezpieczenie w dużych firmach bo mają podpisane kontrakty z większą ilością szpitali niż te małe ubezpieczalnie. One też nie zawsze pokrywają całość za leczenie. Ja płacę 150€ miesięcznie, dziecko jest wpisane w moje ubezpieczenie nieodpłatnie i ma do 18rż full pakiet. Jeszcze jest tak że przy małym dochodzie chyba do 80% jest dofinansowania do ubezpieczenia.
Nie, wszystkie skladki odprowadza pracodawca tak jak w Polsce, ale jak sie idzie do lekarza to wlasnie trzeba cos doplacic. Tu sie argumentuje tym ze ludzie pojda do lekarza tylko wtedy kiedy naprawde potrzebuja, a nie np. Starsze babcie zeby sobie pogadac, i jest to jakis argument, ale moim zdaniem to miecz obosieczny.
To w Holandii tez nie tak kolorowo brzmi 🤔 w sensie ze musisz placic nawet jak nie korzystasz 😯Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2023, 15:10
-
Tak, nie da rady np być zameldowanym i nie płacić ubezpieczenia. Jak ubezpieczysz się nawet pół roku od dnia zameldowania to musisz wszystko wyrównać. Ubezpieczenie samemu się opłaca. Przez biuro pracy jak ludzie pracują to biuro opłaca ale odciąga z pensji.
Tutaj dla rozrywki raczej nikt nie chodzi do lekarza. Wszystko na określoną godzinę i nie ma takich cyrków jak w Polsce że o 5 musisz iść w kolejkę i czekać do południa.
Nie ma badań prewencyjnych, dopiero jak coś się dzieje. Cytologia i badanie piersi jedynie. Znajoma mówiła że brała pakiet do przeprowadzenia cytologii w aptece, pobrała sobie próbkę, i całość wrzuciła w skrzynkę pocztową😆
-
To mnie dziewczyny zszokowalyscie! Nie mialam pojecia, ze tak to wyglada w Norwegii i Holandii🥵 tez mi sie to wydaje chorym systemem, szczerze! Polska jest jaka jest, ale jednak w kwestii zdrowotnej zdecydowanie to lepiej wygląda mimo kolejek. Według mnie to powinno działać tak - albo calkowicie platnie i brak odprowadzania skladek na ochrone zdrowia, albo odprowadzamy skladki i mamy za free. A w Norwegii z tego, co Scandi piszesz, to nie dosc, ze sa skladki, to jeszcze doplata do wizyty. No ludzie 🤨
Dżasta - zgadza sie, mialam w planie karmic max tydzien z adnotacja, ze „no chyba, ze to bedzie latwe i nie bede musiala wracac do lekow”. No i okazalo sie calkiem latwe, mimo boli oczywiscie, a do lekow nie mam potrzeby wracac, wiec sobie dalej te laktacje trzymam. Ale jednoczesnie dokarmiam mlekiem modyfikowanym. Moze dlatego to karmienie mi tak spoko idzie, bo ja sie kompletnie nie przejmuje tym, ze dokarmiam mm. Mam ogromne zaufanie do naukowcow, ktorzy formułę opracowali i wierze, ze to jest bardzo wartosciowy pokarm dla dziecka. A ze karmienie wychodzi dosc fajnie, to czemu nie. Moze do 6 mc dociagniemy, ale bez spiny totalnie 😁 wyjdzie to wyjdzie, nie to nie, no pressure.
U nas ciagle przerwy w dostawie pradu. Kota mozna dostac. To jeden z minusow karmienia butelka, czy to kpi, czy mm - jak pradu nie ma, to nie mam jak wyparzyc butelek i laktatora 🥲 cale szczescie, ze zapas butelek mam dosc spory (na allegro lokalnie ostatnio dorwalam 2x zestaw po dwie butelki 260 aventa, nowe! Za 89 zl. Zwykle jedna butelka chodzi po 38, a tu wyszlo po ok 20 zl za butelke 😎 no i lubie te butelki myc, wiec prawie zawsze wszystko jest czyste i wyparzone 😂 niemniej jak prawie dobe pradu nie bylo, to juz mialam panike lekka 🥲
Dziewczyny poleccie jakis zbior basni. Kupowalismy jeszcze w ciazy dwa zbiory za parenascie zl w tk maxxie, dosc fajne, jednak ja chce wiecej 😂 a w necie jakos tak dziwnie szukac.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Altair wrote:Czy chodzicie z dziećmi do dużych sklepów i innych takich zatłoczonych miejsc? Zastanawiam się na ile to bezpieczne w okresie infekcyjnym.
Altair, Decemberry lubią tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Decemberry wrote:To mnie dziewczyny zszokowalyscie! Nie mialam pojecia, ze tak to wyglada w Norwegii i Holandii🥵 tez mi sie to wydaje chorym systemem, szczerze! Polska jest jaka jest, ale jednak w kwestii zdrowotnej zdecydowanie to lepiej wygląda mimo kolejek. Według mnie to powinno działać tak - albo calkowicie platnie i brak odprowadzania skladek na ochrone zdrowia, albo odprowadzamy skladki i mamy za free. A w Norwegii z tego, co Scandi piszesz, to nie dosc, ze sa skladki, to jeszcze doplata do wizyty. No ludzie 🤨
Dżasta - zgadza sie, mialam w planie karmic max tydzien z adnotacja, ze „no chyba, ze to bedzie latwe i nie bede musiala wracac do lekow”. No i okazalo sie calkiem latwe, mimo boli oczywiscie, a do lekow nie mam potrzeby wracac, wiec sobie dalej te laktacje trzymam. Ale jednoczesnie dokarmiam mlekiem modyfikowanym. Moze dlatego to karmienie mi tak spoko idzie, bo ja sie kompletnie nie przejmuje tym, ze dokarmiam mm. Mam ogromne zaufanie do naukowcow, ktorzy formułę opracowali i wierze, ze to jest bardzo wartosciowy pokarm dla dziecka. A ze karmienie wychodzi dosc fajnie, to czemu nie. Moze do 6 mc dociagniemy, ale bez spiny totalnie 😁 wyjdzie to wyjdzie, nie to nie, no pressure.
U nas ciagle przerwy w dostawie pradu. Kota mozna dostac. To jeden z minusow karmienia butelka, czy to kpi, czy mm - jak pradu nie ma, to nie mam jak wyparzyc butelek i laktatora 🥲 cale szczescie, ze zapas butelek mam dosc spory (na allegro lokalnie ostatnio dorwalam 2x zestaw po dwie butelki 260 aventa, nowe! Za 89 zl. Zwykle jedna butelka chodzi po 38, a tu wyszlo po ok 20 zl za butelke 😎 no i lubie te butelki myc, wiec prawie zawsze wszystko jest czyste i wyparzone 😂 niemniej jak prawie dobe pradu nie bylo, to juz mialam panike lekka 🥲
Dziewczyny poleccie jakis zbior basni. Kupowalismy jeszcze w ciazy dwa zbiory za parenascie zl w tk maxxie, dosc fajne, jednak ja chce wiecej 😂 a w necie jakos tak dziwnie szukac. -
Decemberry są plusy i minusy. Tutaj nie czeka się miesiącami na wizytę. Podczas korony też było normalne leczenie a nie wielkie świrowanie w służbie zdrowia. Nie było takiej umieralni jak w Polsce i zostawianie ludzi na pastwę losu.
A z tym wyparzaniem to chyba na spokojnie, nic się nie stanie jak nie wyparzysz tylko normalnie umyjesz😉 mi opieką poporodową mówiła że raz w tygodniu wyparzać.Decemberry lubi tę wiadomość
-
Decembery a powiedz mi ile Twój maluch zjada podczas posiłku? Bo ja cały czas karmię piersią, a jutro muszę wyjść (idę do fryzjera haha) i zostawiam tatę z Małym i nie mam pojęcia ile odciągnąć.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍