LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Był czas, że mnie tez bolaly i piekly a nie były popękane. Bolały zwykle jak mała się "agresywniej" przystawiła lub długo ssała. Przeszło z czasem.
Sutek nie ma zmienionego koloru? Może na wszelki wypadek posmaruj clotrimazolem kilka razy. Tylko umyj piers przed każdym karmieniem.
-
Nosia wrote:Był czas, że mnie tez bolaly i piekly a nie były popękane. Bolały zwykle jak mała się "agresywniej" przystawiła lub długo ssała. Przeszło z czasem.
Sutek nie ma zmienionego koloru? Może na wszelki wypadek posmaruj clotrimazolem kilka razy. Tylko umyj piers przed każdym karmieniem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 02:00
-
Mt zajrzyj mlodemu do paszczy czy mu sie plesniawki nie zrobily. Moze to grzybica, dlatego Cie boli. Nie ma malinowego koloru sutek?
Ja mialam raz tak, ze bolala mnie piers w sposob dziwnie klujacy, przy sciaganiu pokarmu i karmieniu tez bol. Ale nie wiem czy to byla grzybica, bo po prostu przeszlo, ja troche bardziej te piers na kilka dni „oszczedzalam”.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 06:06
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dziewczyny, a na jakie chusty spojrzeć?
Muszę pomyśleć nad chustami, bo młody jest ostatnio nieodkładany a moje ręce i kręgosłup(!) zaczyna odmawiać posłuszeństwa🙄 a chciałabym moc coś czasem zrobić w domu..
Na bolące sutki polecam kompresy multi-mam, są takie jakby chłodzące, coś cudownego przy bólach, mnie uratowały na pewno 😊Kalli95, mt30, Tony, Asia11 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 29 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️ -
Mt, może maly się źle przystawil? Jakos ostatnio tak mialam z lewa piersią tylko ze jak ssal to sprawiało to duzy ból od pewnego karmienia. Trochę laktatorem odciagalam z tej piersi żeby ja oszczędzić od ssania małego i po 1,5 dnia bylo juz ok 🙂
-
Olo323 wrote:Dziewczyny, a na jakie chusty spojrzeć?
Muszę pomyśleć nad chustami, bo młody jest ostatnio nieodkładany a moje ręce i kręgosłup(!) zaczyna odmawiać posłuszeństwa🙄 a chciałabym moc coś czasem zrobić w domu..
Na bolące sutki polecam kompresy multi-mam, są takie jakby chłodzące, coś cudownego przy bólach, mnie uratowały na pewno 😊
Kupiłam na vinted z lennylamb w idealnym stanie 🙂Altair, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Decemberry wrote:Mt zajrzyj mlodemu do paszczy czy mu sie plesniawki nie zrobily. Moze to grzybica, dlatego Cie boli. Nie ma malinowego koloru sutek?
Ja mialam raz tak, ze bolala mnie piers w sposob dziwnie klujacy, przy sciaganiu pokarmu i karmieniu tez bol. Ale nie wiem czy to byla grzybica, bo po prostu przeszlo, ja troche bardziej te piers na kilka dni „oszczedzalam”.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 10:08
-
Na bolące sutki polecam kompresy multi-mam, są takie jakby chłodzące, coś cudownego przy bólach, mnie uratowały na pewno 😊
Niestety nie doradzę, bo dostałam używaną chustę od koleżanki. Ale w każdym razie jeśli ma służyć dłużej, to tkana a nie elastyczna.
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
mt30 wrote:tak masz rację, ma malinowy kolor, boli najbardziej przy chwytaniu. Pleśniawek nie widać, ale kilka dni temu była jedną. Ogólnie dużo tego osadu mlekowego.
To jak mial plesniawke to mogl zarazic piers albo odwrotnie. Moze faktycznie z tym clotrimazolem sprobowac? Tylko dziewczyny musialyby Ci doradzic jak to stosowac, bo ja sie nie znam kompletnie.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ja nie miałam problemu z pleśniawkami ale piers mnie bolała po prostu od tego że mała przy kolce uspokajała się tylko przy piersi i ssała bardzo długo i mocno.
Czytałam wtedy w necie żeby stosować masc clotrimazolem jeśli kolor sutka jest zmieniony, tyle że przed każdym karmieniem trzeba umyć piers.
Mt30 ja obstawiam u ciebie to, że sutek jest po prostu podrażniony ssaniem.
Moje piersi bardzo długo się przyzwyczajaly do karmienia i bolaly i też często się balam, że może to są jakieś grzycicze zmiany, ale minęło samo z czasem jak mała się uspokoiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 12:41
Decemberry lubi tę wiadomość
-
Masakra, myślałam, że znikły a się przejrzałam a tam znów pleśniawka. Brodawka mnie boli i jak naciskam to jakby też od środka. Mały od dwóch dni przez płowe dnia nie w sosie. Zastanawiałam się czy przez jedzenie, piłam dużo kakao na mleku krowim. Dziś wypiłam tylko szklankę i nakarmilam z butelki po cycu. No i śpi jak aniołek. Chyba przez to nieefektywnie się najadal wczesniej i przystawialam co godz do cyca. Weź tu zrozum chłopa o co mu chodzi. Jak to dokładnie maść? Samo nie przejdzie?
-
Ja pożyczyłam chustę i nie jest to dla mnie 😝 mąż na początku jeszcze był zadowolony ale męczące jest to zakładanie i ściąganie tym bardziej gdy ma się jeszcze jedno dziecko i trzeba zrobić coś natychmiast 🙈 i Ala często do tyłu główkę odchylała i ciągle było trzeba ręką przytrzymywać także żadne ułatwienie 🙄 no i ja się źle czułam z chustą także pewnie nie jest to dla każdego dobra opcjaMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
mt30 wrote:Masakra, myślałam, że znikły a się przejrzałam a tam znów pleśniawka. Brodawka mnie boli i jak naciskam to jakby też od środka. Mały od dwóch dni przez płowe dnia nie w sosie. Zastanawiałam się czy przez jedzenie, piłam dużo kakao na mleku krowim. Dziś wypiłam tylko szklankę i nakarmilam z butelki po cycu. No i śpi jak aniołek. Chyba przez to nieefektywnie się najadal wczesniej i przystawialam co godz do cyca. Weź tu zrozum chłopa o co mu chodzi. Jak to dokładnie maść? Samo nie przejdzie?
mt30 lubi tę wiadomość
-
Mt30 u mnie jak domagała się jedzenia co godzinę to to był skok rozwojowy + kolka. I wtedy też bolały mnie brodawki z częstego i długiego ssania. Myj często piersi, zrób okład, ewentualnie posmaruj maścią clotrimazolum jeśli mały ma plesniawki i obserwuj.
-
Angelaaaa wrote:Ja pożyczyłam chustę i nie jest to dla mnie 😝 mąż na początku jeszcze był zadowolony ale męczące jest to zakładanie i ściąganie tym bardziej gdy ma się jeszcze jedno dziecko i trzeba zrobić coś natychmiast 🙈 i Ala często do tyłu główkę odchylała i ciągle było trzeba ręką przytrzymywać także żadne ułatwienie 🙄 no i ja się źle czułam z chustą także pewnie nie jest to dla każdego dobra opcja
Nie wiem jakie wiązanie testowaliście, ale jeśli główka się odchylała, to chusta była prawdopodobnie za słabo dociągnięta. Ja się uczyłam sama i było za luźno. Dopiero instruktorka mi pokazała, że ta chusta ma być naprawdę ściśle dopasowana. Wtedy kręgosłup dziecka jest podtrzymywany równomiernie.
Ale oczywiście zgadzam się, że nie dla każdego. Mojemu mężowi np. jest w chuście za gorąco. Kupiliśmy dla niego używane nosidło Manduca, podobno bardzo dobre, ale musi poczekać kilka miesięcy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 15:26
Kalli95 lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair wrote:Nie wiem jakie wiązanie testowaliście, ale jeśli główka się odchylała, to chusta była prawdopodobnie za słabo dociągnięta. Ja się uczyłam sama i było za luźno. Dopiero instruktorka mi pokazała, że ta chusta ma być naprawdę ściśle dopasowana. Wtedy kręgosłup dziecka jest podtrzymywany równomiernie.
Ale oczywiście zgadzam się, że nie dla każdego. Mojemu mężowi np. jest w chuście za gorąco. Kupiliśmy dla niego używane nosidło Manduca, podobno bardzo dobre, ale musi poczekać kilka miesięcy.
Sciskalismy mocno ale mała ogólnie sama z siebie lubi się odchylać i jeszcze lekką asymetrię ma i z fizjo to ćwiczymy. I np. na rękach też lubi tak do tyłu się odginać 🙄 i próbowaliśmy różnych metod wiązania no ale nie akurat z tą chustą nie wygodnie. 😁Altair lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Na bolące sutki polecam kompresy multi-mam, są takie jakby chłodzące, coś cudownego przy bólach, mnie uratowały na pewno 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2023, 16:38
-
Ja tez mam chuste elastyczna i nie pasuje mi, albo nie umiem wiazac. Jak malego raz chcialam wlozyc to glosno wyrazal swoje niezadowolenie. Ale nie wiem czy tu znajde jakas instruktorke, nie wiem jak szukac. Takze chusta lezy i sie marnuje, szkoda.
Mam pytanie do dziewczyn ktore karmia piersia lub kpi, a dostaly okres. Czy mialyscie przerwy w karmieniu/odciaganiu dluzsze niz 6 godzin, zanim dostalyscie okres?