Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Moja Młoda sama max. 20-30 min poleży wierzgając nogami i rękami i to musi być pojedzona poza tym trzeba jej poświęcać uwagę bo się wydziera :-/ trochę mnie to martwi. Z drugiej strony w nocy spi 3-4 h więc to raczej zycie ja boli, a fizycznie jest ok.
    No właśnie u mnie podobnie, tylko po 5 minutach zaczyna się wydzierać. Teraz o dziwo leży sobie spokojnie i się śmieje nie wiem z czego 😅
    U nas dzisiaj przespał 8h ale to dlatego ze nie mogłam go dobudzić na karmienie w nocy bo jednak staram się żeby przynajmniej po tych 5h snu cos zjadl narazie i żeby to jedno karmienie nocne zostawić. Tak to spo 4-5h ciągiem 🙂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zależy od dnia. Raz leży sama a raz kweka i chce żeby ją trochę ponosic i więcej do niej mówić czy coś pokazywać. Ogólnie nawet jak leży spokojnie i sama się bawi to ja nie mogę się skupić żeby coś porobić dla siebie bo nigdy nie wien ile ta chwila spokoju potrwa. Także czasami nie chce mi się nawet czegoś zaczynać robić bo wiem że będę musiała sobie przerwac.

• mt30 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam pieluchy dady 2 z biedronki z promocji i te prezentowe z dady. U nas też te prezentów sa grubsze i z siateczka. Te z biedry sa tak cienkie, że na noc chyba nie ma co ryzykować. Najgorzej, że zrobiłam zapas i kupiłam 6 paczek:( więcej ich nie kupię.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Zaczęłam pieluchy dady 2 z biedronki z promocji i te prezentowe z dady. U nas też te prezentów sa grubsze i z siateczka. Te z biedry sa tak cienkie, że na noc chyba nie ma co ryzykować. Najgorzej, że zrobiłam zapas i kupiłam 6 paczek:( więcej ich nie kupię.

Mi całą noc wytrzymują ☺️

Decemberry lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też :)

age.png

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze diety matki karmiacej nie ma jako takiej, ale ja jeden jedyny raz, kiedy mlody strasznie plakal, bo nie mogl sie wyproznic byl po tym, jak zjadlam dzien wczesniej lazanki. Nie wiem, czy to zbieg okolicznosci, czy nie, no ale coz…

Dostalam okres. Ale lipa :< myslalam, ze pociesze brakiem okresu troche dluzej… eh.

Co do rozkladu dnia - u nas jest losowo, w sensie mamy jakiejs okreslonej rutyny, tylko dopasowujemy to do humoru synka. Ale przynajmniej raz dziennie jest mata i ksiazeczka. Chcialam wprowadzic codzienne kapiele dla tworzenia rutyny nocnej, ale nie mam serca go codziennie kapac… mam wrazenie, ze to dla takich maluszkow za wiele. Zreszta chyba sie nawet mowi, ze co 3 dni kapiel powinna byc, nie codziennie.

Synek niezbyt lubi sam soba sie zajmowac, woli miec twarz do ktorej moze mowic xD

Kalli95 lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ludzie, widzialyscie? XD https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/maluch-plus-rzad-oglasza-nowy-program-obiecuje-100-tys-zlobkow/h5wyvzr

Pewnie my sie juz nie zalapiemy (chyba, ze z nastepnymi pociechami xD), ale smiac mi sie chce, ze sie zorientowali, ze brakuje miejsc w zlobkach xD to nie jest problem tylko Polski, ogolem mam wrazenie, ze rzady wszystkich krajow zapominaja, ze wiecej podatkow jest z rodzicow pracujacych, niz z tych, w ktorych tylko jeden rodzic moze pracowac. Jak pisalysmy sobie tu o kosztach zlobkow, to wedlug mnie one powinny byc calkowicie darmowe, zeby kobietom sie oplacalo wracac do pracy. Heh.

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To spoko, właśnie testujemy. Trochę słabo wyglądają przy tych prezentowych, wyglądają na dwie rózne pieluchy. Dziewczyny a kiedy czyszczycie dziąsła kompresem. Ja skończę karmić w godz. Wieczornych to zasypia na cycku, a w dzień czasami tak często je, czy przed jedzeniem nie wiem czy ma sens. Bo znów osad jakiś się gromadzi w buźce:(

• Nosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pampersy 2 dada zlote odpowiadają.

Ja jeszcze nie dzwoniłam do żłobka. Mam w domu mamę, najwyżej ja poproszę żeby trochę zajęła się wnusią :)

Ja jadam różne kapusty, krokiety, pieczone, smażone mięso, mleko itp. Nie widziałam po tym nasilenia objawów. Tak samo po odstawieniu nie widziałam poprawy. Wydaje mi się, że jak z wszystkim tak samo z tą dieta to jest indywidualna kwestia.

My kąpiemy codziennie bo malutka to uwielbia :) Nie zauważyłam żadnych negatywnych skutków na skórce. No i działa to rozluźniająco na brzuszek. Nie lubię też jak mała pachnie takim mlekiem po ulaniu. Może z czasem będziemy rzadziej kąpać :)

Co do kwestii brzuszkowych i kupek to u nas z 10 szt. Wodnistych, śluzowatych kupek nagle zrobiło się 1-2szt. nomalnych.
    I weź tu bądź mądry.. Po prostu naprawiło się. A na jak długo to zobaczymy.

Decembery współczuję okresu :( miałaś jakieś objawy wcześniej? Byłam u gina, niby się nic nie zapowiada ale wiadomo że może nadejść w każdej chwili. Też bym chciała jak najpóźniej.

• Tony Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U nas zależy od dnia. Raz leży sama a raz kweka i chce żeby ją trochę ponosic i więcej do niej mówić czy coś pokazywać. Ogólnie nawet jak leży spokojnie i sama się bawi to ja nie mogę się skupić żeby coś porobić dla siebie bo nigdy nie wien ile ta chwila spokoju potrwa. Także czasami nie chce mi się nawet czegoś zaczynać robić bo wiem że będę musiała sobie przerwac.

Mam dokładnie tak samo 🤷🏼‍♀️

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

U mnie tak jest ze spaniem. Te turbo drzemki są wykańczające, więc wtedy mam czas na książkę czy jakąś robótkę (już całkiem jak stara babcia 🤣).

Też muszę zadzwonić do żłobków. Nawet się nie łudzę, do miejskiego na pewno się
    nie dostaniemy 😒. Wkurza mnie to maks. Niby mają napisane w regulaminie, że oboje rodzice pracujący mają pierwszeństwo ale no. Biorę to z dystansem.

Nawet nie mam warunków, by moja mama przyjechała i popilnowała. Ona od razu mówiła, że może przyjechać do czasu jak Młody podrośnie ale do tego musielibyśmy mieć osobną kuchnię, by się nie krępowała. A z teściami dziecka nie zostawię, bo oni mają gospodarkę do ogarnięcia, także tak... Mega słabo 😒. Może inaczej by było jakbym pracowała zdalnie, ale nie.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem ze spaniem w ciągu dnia.. albo śpi sama pół godziny i to tylko z 2-3 drzemki a tak to by chciała tylko na rękach 😞😞 dzisiaj miałam czas ją tak nosić na rękach to śpi cały dzień budzi się na jedzenie potem chwilę aktywna j drzemka dalej... Nawet jak chce spać to płacze i muszę z nią chodzić i wtedy zasypia, a jak siedzę i ją bujam to się drze 🤷‍♀️🤷‍♀️ kiedy to minie 😩😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Nie przemakaja

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    U nas problem ze spaniem w ciągu dnia.. albo śpi sama pół godziny i to tylko z 2-3 drzemki a tak to by chciała tylko na rękach 😞😞 dzisiaj miałam czas ją tak nosić na rękach to śpi cały dzień budzi się na jedzenie potem chwilę aktywna j drzemka dalej... Nawet jak chce spać to płacze i muszę z nią chodzić i wtedy zasypia, a jak siedzę i ją bujam to się drze 🤷‍♀️🤷‍♀️ kiedy to minie 😩😩

Jakbym czytała dziś o Marlenie 🤦🏼‍♀️
    Padłam w koncu o 19 z nią i ona śpi, a ja przed chwilą obudziłam się zmarznięta (mimo, że w pokoju 21.2) i właśnie się odciągam bo mała dziś nawet cyca nie chce 🤷

Jaki dziwny dzień 🤦🏼‍♀️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:

Może chusta? Starszy tak miał bardzo długo, zresztą do tej pory w nocy śpi na tacie;D. Ale z tego co piszesz to w nocy ładnie śpi. Wiec może jak już się skonczy 4 trymestr to nie będziesz musiała jej tyle nosić:).
    Mój Olo odkrył swoją prawą rękę i teraz żre obie naraz. Mam wrażenie, że do łokcia je sobie wsadzi:D też się mocno ślini ostatnio, czasem nawet się krztusi. To jeszcze nie zęby, jakoś teraz ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach dlatego nasze dzieciaczki się śliną, bo nie nadążają z połykaniem. Te rączki w buzi też są ważne, bo odwrażliwiają buzię, co będzie ważne przy rozszerzaniu diety:).

Sóweczka, Decemberry, Nosia, Joanne lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosiu, na poczatku stycznia bylam u ginki prowadzacej i mowila, ze nic nie zapowiada okresu jeszcze, wiec troche sie zdziwilam dzisiaj. Wczoraj po szczepieniu ba covid mialam klucie jajnikow, ale nie pomyslalam, ze to jajniki - zaczelam sie troskac, ze to zakrzep 😅 (mam trombofilie wrodzona). Az tu nagle dzisiaj sobie wieczorem siedze i czuje, ze mam „mokro” - od razu sie zorientowalam, ze to okres, kurka… caly dzien pobolewal mnie brzuch.

Podsumowujac - malo boli mam, krwi tez malo, bardziej przypomina krew z koncowki pologu, tak pelno sluzu.

Myslalam, ze jeszcze pare mc minie, no ale coz 😅

Nosia lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Może chusta? Starszy tak miał bardzo długo, zresztą do tej pory w nocy śpi na tacie;D. Ale z tego co piszesz to w nocy ładnie śpi. Wiec może jak już się skonczy 4 trymestr to nie będziesz musiała jej tyle nosić:).
    Mój Olo odkrył swoją prawą rękę i teraz żre obie naraz. Mam wrażenie, że do łokcia je sobie wsadzi:D też się mocno ślini ostatnio, czasem nawet się krztusi. To jeszcze nie zęby, jakoś teraz ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach dlatego nasze dzieciaczki się śliną, bo nie nadążają z połykaniem. Te rączki w buzi też są ważne, bo odwrażliwiają buzię, co będzie ważne przy rozszerzaniu diety:).

No właśnie myślę o chuście tylko nie bardzo lubi być w pionie noszona 🤔 i trochę się boje ze jak będę musiała na szybko Majkę podnieść to czy wtedy Ala może być w chuście ? 😅 Czy jak to wszystko ogarnąć 🙈 no w nocy to super śpi, chociaż dzięki temu mam siłę w ciągu dnia 😄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Nosiu, na poczatku stycznia bylam u ginki prowadzacej i mowila, ze nic nie zapowiada okresu jeszcze, wiec troche sie zdziwilam dzisiaj. Wczoraj po szczepieniu ba covid mialam klucie jajnikow, ale nie pomyslalam, ze to jajniki - zaczelam sie troskac, ze to zakrzep 😅 (mam trombofilie wrodzona). Az tu nagle dzisiaj sobie wieczorem siedze i czuje, ze mam „mokro” - od razu sie zorientowalam, ze to okres, kurka… caly dzien pobolewal mnie brzuch.

Podsumowujac - malo boli mam, krwi tez malo, bardziej przypomina krew z koncowki pologu, tak pelno sluzu.

Myslalam, ze jeszcze pare mc minie, no ale coz 😅

U mnie okres już 8 dni trwa 🙈 zero bólu i jakoś pierwsze 2 dni to takie małe krwawienie dopiero potem się rozkręciło. No i u mnie miesiączki trwały max 5 dni a tu się coś dłuży 😩 ważne że brzuch nie boli bo nie wiem jakbym funkcjonowała 😅

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolnka u nas tez rączki w buzi. Maskara. Tak je wcina. Nawet zaglądalam czy czasem dziaselka nie są napuchniete xd
    Dławi się też tą ślinką. Uwielbia też czyszczenie buzi gazikiem. Tak wtedy gryzie mi palca :D
    Odleciała dzisiaj o 20 🙄 Dziwnie bo zawsze o 23 zasypiała. Ciekawe jaka będzie nocka.
    Co do chust. Nie bolą wtedy plecy? Ja sobie nie wyobrażam nosić swojego klocka 6kg-owego :p Już teraz chwilę ponoszę i kręgosłup boli. Jak noszę malutka to kręci głowa na boki, rozgląda się, wywija do tyłu. Ciekawa świata kręci główka jak sowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 22:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam ten olejek na ciemieniuszkę, który polecała któraś z Was, ale wybaczcie nie pamiętam Która 🤷
    Marlena miała taką małą łupinkę, nie ma duzej tej ciemieniuchy, ale jak posmarowalam tak jak polecalyscie, że tak obficie i tą gąbką później masowalam to tyle się jej zrobiło, że ho ho! Wyczesalam i jest super ♥️
    Dermecin czy jakoś tak i w ipakowaniu taka gąbka ze szczoteczką jest 😊

‹‹ 591 592 593 594 595 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ