LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanne wrote:Sóweczka wyeliminowałam mleko krowie i wszystko co mogłoby powodować problemy żołądkowo jelitowe.
O to chodzi że ona nie jest leniwa w kwestii wypróżniania, pręży się, stęka, czopka nie można jej włożyć bo tak stara się kupkę zrobić, tylko po prostu z jakiegoś powodu nie idzie to tak jak powinno. Do tego kupki są mocno śluzowate, wyglądają na takie lepkie. Te normalne co wsiąkają w pampersa robi normalnie.
Sorry za zdjęcie pampa ale chciałam żebyście zobaczyły o co mi chodzi. I codziennie kupki z takim śluzem tylko pomieszane z kupą, a raz tym samym śluzem się załatwiła.
Rob zdjęcia takich kup co Cie niepokoją i później na wizycie kontrolnej pokaz lekarzowi.
Moze jeszcze się jakoś sluzowka musi odbudować i takie kupy masz ,nie wiem. Nas zawsze przy naszych kupowych problemach pytają czy cos wsadzam mu do pupy i żeby tego nie robic -
Probiotyk podawałam z miesiąc, przestałam bo już myślałam że może to od tego.
Ale na tych wszystkich wizytach mówią że to nie jest normalne ale skoro dobrze rośnie to jest ok. I tak w kółko. A skoro dobrze rośnie to nie trzeba robić żadnych badań "bo na oko widać że wszystko jest w porządku". Idąc tym tropem osoba która się uśmiecha nie ma depresji bo się uśmiecha. -
Mt30 mój też ma suchą skórkę, smaruje go la roche posay lipikar i jest poprawa. Pediatra zaleciła też żeby posmarować krochmalem. No i odstawić nabial i wszystko co ma mleko.
mt30 lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
KaroInka wrote:Mt30 mój też ma suchą skórkę, smaruje go la roche posay lipikar i jest poprawa. Pediatra zaleciła też żeby posmarować krochmalem. No i odstawić nabial i wszystko co ma mleko.
-
nick nieaktualnyDecemberry wrote:Clotrimazol nie jest czasem na zmiany grzybicze?
Mt30, kup sobie najbezpieczniejsza masc - tormentalum (nie pomyl z tormentiolem). Tormentalum wymieszaj z zielonym linomagiem, albo bepanthen baby, albo alantanem dla maluszkow i smaruj az zaczerwienienie i szorstkosc zniknie. A przy tych masciach zejdzie bardzo szybko
Nasz od 19:20 do 9:40 spal z w sumie chyba 3 pobudkami na jedzonoo/pampa. Teraz zjadl z piersi i znowu zasnal. Taki maly slodziaczek. Nie narzekam ❤️
Tak, jest. Nam położna kazała kupić i pomaga na zmianę z tormentiol lub alantan zielony 😉 -
nick nieaktualnyJoanne wrote:Sóweczka wyeliminowałam mleko krowie i wszystko co mogłoby powodować problemy żołądkowo jelitowe.
O to chodzi że ona nie jest leniwa w kwestii wypróżniania, pręży się, stęka, czopka nie można jej włożyć bo tak stara się kupkę zrobić, tylko po prostu z jakiegoś powodu nie idzie to tak jak powinno. Do tego kupki są mocno śluzowate, wyglądają na takie lepkie. Te normalne co wsiąkają w pampersa robi normalnie.
Sorry za zdjęcie pampa ale chciałam żebyście zobaczyły o co mi chodzi. I codziennie kupki z takim śluzem tylko pomieszane z kupą, a raz tym samym śluzem się załatwiła.
Faktycznie coś nie tak 🤔
-
Joanne wrote:Probiotyk podawałam z miesiąc, przestałam bo już myślałam że może to od tego.
Ale na tych wszystkich wizytach mówią że to nie jest normalne ale skoro dobrze rośnie to jest ok. I tak w kółko. A skoro dobrze rośnie to nie trzeba robić żadnych badań "bo na oko widać że wszystko jest w porządku". Idąc tym tropem osoba która się uśmiecha nie ma depresji bo się uśmiecha.
A tyle przykrości i chamstwa od lekarzy i czekania na korytarzach, karmienia na środku korytarza w kolejce, wypraw do wojewodzkiego miasta i stresów co przeżyliśmy to nasze 😑
A dlugo ma juz takie sluzowe kupki? -
mt30 wrote:O masz, to od mleka może być? Ja smaruje emolium bo w szpitalu tak zalecili, była tak przesuszona, że aż krew leciała na stopkach. Ciekawe czy głowę można tym też smarować, czy poprostu się popuszcza ty i bedzie pozniej ok. a używacie już jakiegoś szamponu do włosów? Mój ma jakiś opóźniony zapłon z bólem brzucha, nic nie jadlam i od rana był do pd niespokojny, dałam mu Espumisan. I mąż mówi, że to od wczorajszych gołąbków bo tyle narobiłam, że jadłam przez kilka dni. I chyba tak, bo teraz już spokój i w końcu pójdziemy na spacer.
Moj tesc tez jak cos dolega małemu to wiecznie jest moja wina bo coś zjadlam albo czegoś nie zjadlam.
Ostatnio mi powiedział ze maly ma takie kupy bo pije za mało mleka, najlepiej od ich krowy 😂 nie da się przetłumaczyć że to może być alergia 😅
mt30 lubi tę wiadomość
-
Joanne wrote:Probiotyk podawałam z miesiąc, przestałam bo już myślałam że może to od tego.
Ale na tych wszystkich wizytach mówią że to nie jest normalne ale skoro dobrze rośnie to jest ok. I tak w kółko. A skoro dobrze rośnie to nie trzeba robić żadnych badań "bo na oko widać że wszystko jest w porządku". Idąc tym tropem osoba która się uśmiecha nie ma depresji bo się uśmiecha.
Powiem Ci, że to jest podejście pediatrów również polskich. Dziecko ma refluks, płacze kilka godzin na dobę, ale dla pediatry liczy się tylko, że waga ładnie rośnie. Takie mam doświadczenie.Joanne lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair wrote:Powiem Ci, że to jest podejście pediatrów również polskich. Dziecko ma refluks, płacze kilka godzin na dobę, ale dla pediatry liczy się tylko, że waga ładnie rośnie. Takie mam doświadczenie.
U nas po porostu minęły śluzowate i wodniste kupki. Żadne probiotyki nie pomogły. Może delicol coś dał na kolki. W sumie podaje do każdego karmienia. Narazie boję się odstawić żeby ten koszmar kolkowy nie wrócił..Joanne lubi tę wiadomość
-
Z doświadczenia ze starszym też tak mam, że jak przybiera to będzie dobrze. No i powiem Wam, że w końcu się wszystko z brzuchem i refluksem unormowało ale ile stresu mnie to kosztowało. Refluks jest o tyle paskudny, że jak dziecko przybiera to jednak lepiej nie dawać leków na receptę bo one mają też skutki uboczne. Ja spotkałam właśnie takich lekarzy i teraz w sumie wiem, że mieli rację. Na pewne rzeczy trzeba czasu i cierpliwosci. Brzuch w końcu dojrzeje:). Tylko my się możemy wcześniej wykończy psychicznie;)
Te problemy z kupą, dyschezja, kolki, ulewanie, nawet te wszystkie alergie i męczenie się na dietach eliminacyjnych- w większości do pierwszego roku życia przechodzą więc jest światełko w tunelu:).
Mt30 jedz gołąbki na zdrowie;) raczej mało prawdopodobne żeby to one coś zaszkodziły. Mój też co jakiś czas ma problem z brzuszkiem;). A co do nabiału i mleka to mój pierwszy też miał taką szorstką skórę i twarz podrapaną do krwi (tak samo teraz drugi ma). I już wtedy pediatra kazała mi przejść na dietę eliminacyjną. W sumie nie wiem czy coś pomogła na skórę, bo na refluks nie. Ale to najlepiej poradzić się lekarza.
Normalnie moje brzdące od 13 śpią. Wygrałam dzisiaj tyle dobrego:DKalli95, Altair lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Decemberry wrote:Dzasta, a jak trzymasz Karolka w pozycji na ramieniu do odbicia to trzyma glowke? Moze w ten sposob mu bedzie lepiej to trenowac bez placzu?
No kuźwa trzyma. Nieudolnie, ale trzyma. Czasami się nawet odchyli i obraca prawo-lewo, ale to czasami 😅.
Dziewczyny, powiedzcie mi jak wyglądają Wasze dni z maluchami. A najbardziej mnie nurtuje to, przez ile Wasze dzieci są zostawione, by się same sobą zajmowały 😅. Bo u mnie to zależy jak mi się chce xD dziś to np. nic mi się nie chce i większość czasu dzieć sam leży i dyskutuje 🫢🫣🤫.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra-Dżasta wrote:No kuźwa trzyma. Nieudolnie, ale trzyma. Czasami się nawet odchyli i obraca prawo-lewo, ale to czasami 😅.
Dziewczyny, powiedzcie mi jak wyglądają Wasze dni z maluchami. A najbardziej mnie nurtuje to, przez ile Wasze dzieci są zostawione, by się same sobą zajmowały 😅. Bo u mnie to zależy jak mi się chce xD dziś to np. nic mi się nie chce i większość czasu dzieć sam leży i dyskutuje 🫢🫣🤫.
Juz nie wiem czy mam takiego high need baby czy to ja taka niezorganizowana jestem w porównaniu do innych mamOlo323 lubi tę wiadomość
-
Ultra-Dżasta wrote:No kuźwa trzyma. Nieudolnie, ale trzyma. Czasami się nawet odchyli i obraca prawo-lewo, ale to czasami 😅.
Moj ostatnio o ile nie ma gorszego dnia to tak 50% czasu lezy i sie soba zajmuje, smiem twierdzic ze lezalby wiecej ale sama probuje go troche aktywizowac i duzo do niego mowic, bo czuje ciezar odpowiedzialnosci za przekazywanie mu jezyka… -
Jak Wika nie ma złego dnia to leży tez i sama w łóżeczku, daje jej pałąk z zabawkami i leży, sama do siebie gada, trąca ręką misia na pałąku I jest ok Jak ja mam gorszy dzień a młoda chce sporo leżeć to wykorzystuje to, bo tez czasem potrzebuje odpocząć. Zawsze po jedzeniu tak ją zostawiam w łóżeczku na 30-40 min, bo nawet na brzuch jej wtedy nie położę bo zaraz uleje. A potem ją biorę na matę na brzuszek, jak zaczyna jęczeć to na plecki, potem znowu na brzuszek, ćwiczymy na stole na kocu to co nam fizjo mówił, trochę ją ponoszę, potańczymy Trochę pobuja się w bujaku, trochę na narożniku ją kładę na brzuch i na plecki i wtedy mogę obejrzeć serial 😁 Czasami jak leży w łóżeczku to poczytam jej książeczkę. Ale generalnie nie czuje się jakaś wyrodna jak poleży dłużej sama w łóżeczku, skoro nie płacze to krzywda jej się nie dzieje, a i tak poświęca się jej dużo czasu 😊Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Kalli95 wrote:U mnie sam nie poleży bo się zaraz drze 😔 czasem przez to mało co w domu zrobię a nawet często tak jest ...
Juz nie wiem czy mam takiego high need baby czy to ja taka niezorganizowana jestem w porównaniu do innych mam
To absolutnie nie jest kwestia organizacji i nie wmawiaj tak sobie! 😊 Po prostu Staś tak ma i tyle nic nie zrobisz. Moja najczęściej w okolicach skoków rozwojowych ma gorsze dni, ze łóżeczko parzy i tylko na ręce, a tak to naprawdę długo leży sobie w łóżeczku, ale znam maluchy, które nigdy nie chciały za bardzo same leżeć tylko ciagle domagały się uwagiKalli95 lubi tę wiadomość
-
Ja spiewam w chorze, poszlam wczoraj z malym na probe 2 godziny patrzyl i sluchal, pod koniec troche przysypial. Rano byl ze mna na cwiczeniach i tez spoko. Mam szczescie z nim, wszyscy sie dziwia. Jak jestesmy w sklepie to nas non stop ludzie zagaduja, i sie pytaja czy on zawsze taki spokojny 😯 nie zawsze, ale akurat na wycieczki lubi chodzic. Mysle ze po prostu taki egzemplarz mi sie trafil, a nie wiem czym sobie zasluzylam bo ja sama bylam malym diabelkiem 😈
-
Kalli95 wrote:Ja nie wierze w te wzdęcia dziecka bo matka zjadla kapustę, ale to każdego punkt widzenia.
Moj tesc tez jak cos dolega małemu to wiecznie jest moja wina bo coś zjadlam albo czegoś nie zjadlam.
Ostatnio mi powiedział ze maly ma takie kupy bo pije za mało mleka, najlepiej od ich krowy 😂 nie da się przetłumaczyć że to może być alergia 😅
Łatwo to sprawdzić- najedz się kapusty i daj znać 😉 u mnie nie zadziała bo non stop są problemy choć w okresie świątecznym miałam wrażenie że od tej kapusty częściej ją spina, z tego też powodu nie jem czekolady. Ja ogólnie jestem z tych wmawiajacych sobie ze wszystko jest w porządku ale niektore rzeczy ewidentnie mają wpływ na mleko matki. Może też zależy od wrażliwości dziecka.
-
Joanne wrote:Łatwo to sprawdzić- najedz się kapusty i daj znać 😉 u mnie nie zadziała bo non stop są problemy choć w okresie świątecznym miałam wrażenie że od tej kapusty częściej ją spina, z tego też powodu nie jem czekolady. Ja ogólnie jestem z tych wmawiajacych sobie ze wszystko jest w porządku ale niektore rzeczy ewidentnie mają wpływ na mleko matki. Może też zależy od wrażliwości dziecka.
Joanne lubi tę wiadomość
-
Moja Młoda sama max. 20-30 min poleży wierzgając nogami i rękami i to musi być pojedzona poza tym trzeba jej poświęcać uwagę bo się wydziera trochę mnie to martwi. Z drugiej strony w nocy spi 3-4 h więc to raczej zycie ja boli, a fizycznie jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 17:25