Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam do swojej wagi bardzo szybko, ale widzę ze jestem obwisla. Nie wyglądam jak przed ciążą chociaż mieszczę się we wszystkie ubrania. Chyba, ze to moja psychika robi. U nas basen zamknięty (remont) a do najbliższego mam 35km i nie ma szans zebym tak daleko jeździła i zostawiała malutką :(. Chciałabym wzmocnić mięśnie brzucha. Ćwiczyć na macie mi się nie chce i w sumie przyznam sie, ze nie lubie takiej aktywności. Jeżdżę więc codziennie 40-50 minut na rowerku stacjonarnym, ale to myślę, ze przyniesie marny efekt. Jeżdżę wieczorami jak mala zaśnie. Własnie zeszłam z rowerka.
    Średni mam apetyt do jedzenia. Nie chce mi sie gotować :D Nie mam pomysłu na obiady ani czasu bo mala w dzień nie śpi prawie nic. No i zajadam słodkim i jest mi z tym źle bo powinnam się super odżywiać. Tez zabroniłam mężowi kupować :D
    My chrzcimy malutką w te sobotę. Ma na buzi kilka krosteczek czerwonych w miejscu gdzie przytula sie do mojej buzi podczas noszenia. Jak spi na brzuszku to tez policzek czesto w tym miejscu jest zaczerwieniony i skórka sucha.
    O żłobku narazie nie mysle, ale powoli bede musiala sie zainteresować. Chciałbym oddać malutka do prywatnego żłobka za rok. Będzie ciężko emocjonalnie :D Byłam pewna, ze będę chciała szybko do pracy wrócić ale narazie sobie nie wyobrażam. Nawet nie chce o tym myśleć. Psychicznie nie jestem gotowa ani pozbierana. Czuję jakbym miala dziurę w głowie.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela u nas tego śluzu jest nawet więcej. Ja często piekę skrzydełka z kurczaka bo oboje bardzo lubimy, mam fajny przepis na łatwą zapiekankę z ryżem ale to wyślę innym razem, często robię też pieczeń rzymską bo to na kanapki na zimno i na ciepło można zjeść czy na chlebie bądź do obiadu. Np do tej pieczeni ugotowalam ziemniaki i zrobilam sos pieczarkowy zapalany i mialam salatkę z czerwonych buraczkow w słoiku. I pomimo tego że prawie codziennie gotuje to teraz po całym dniu drogi nic nie mogę wymyślić😉 a, ostatnio robiłam spaghetti.

Odnośnie słodyczy i przekąsek my staramy się od nowego roku nie kupować ale raz, dwa razy w tygodniu piekę jakieś ciacho i zazwyczaj zjadamy tego samego dnia🙈 dodaję mało cukru i nie robię jakichś takich z masami, polewami etc.

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Mój starszy miał podejrzenie alergii przez refluks i problemy skórne. Teraz też Olek ma takie podejrzenie bo skóra jest w jeszcze gorszym stanie niż u starszego była. U starszego syna dieta trochę pomogła jeśli chodzi o stan skóry. Przybierał bardzo dobrze więc już nikt nas nigdzie dalej nie kierował. Po kilku miesiącach diety zaczęłam powoli wracać do normalnego jedzenia. Teraz syn je wszystko. A wpisywałaś sobie wagę Ali na siatce centylowej? Np. Child Growth Tracker.
    Całą moją wiedzę brałam z grupy na fb "Mama karmiąca na diecie eliminacyjnej". Informacje w tej grupie są rzetelne i zgodne z badaniami naukowymi. Można tam też znaleźć lekarzy różnych specjalizacji, którzy są pro kp. Sa w plikach różne przepisy, polecajki słodyczy, czy jakiś gotowców w biedronkach/lidlach. Adminki są lekko szurnięte na punkcie kp ale dużo jest dziewczyn,ktore karmią też mieszanie.

Czekam aż zaakceptują mi zaproszenie do tej grupy. Nie wpisywałam wagi Ali w siatki centylowe bo lekarka mówiła że była na 25centylu i spadła na 3 😩 ciekawe czy teraz podskoczy byle by nie spadła niżej. Kurcze jestem ciekawa co dalej z tym wszystkim jak mam skierowanie do alergologa. Czy jakieś testy porobią

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od 2 tyg zielone kupki i czasami też ze śluzem. Skóra bardzo ładna, żadnej chrostki.
    A siatki w tej aplikacji mnie tylko dołują bo jak kliknę te WHO to Filip jest caly czas poniżej 3 centyla. Wg siatek tych np. niemieckich jest między 10 a 25. CDL korzysta z siatek jakiegoś towarzystwa doradców i wg tych siatek tez jest miedzy 10 a 25. One uwzględniają dzieci karmione tylko piersią, a WHO wszystkie. Polskie siatki to już w ogóle stare jakies z lat 70 są. Trzymam się tych korzystniejszych dla nas 😊 psychicznie mi wtedy lepiej
    A pierwszy dzień po wdrażaniu zaleceń CDL masakra 🙄 Wypłakał się za wszystkie czasy. A nie o to w tym chodzi. Już to trochę zmodyfikowałyśmy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 23:59

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za te diety eliminacyjne, żeby się wszystko ułożyło po Waszej myśli.

Dawno Wam w sumie nie mówiłam co u nas. Medela Swing Maxi Flex na dwie piersi okazała się świetnym zakupem, co prawda nie mam tego stanika specjalnego, więc mam obie ręce zajęte, gdy odciągam, ale przynajmniej mocno skłoniło mnie to do pewnego rodzaju zatrzymania w tym całym pędzie. Często siedzę i głęboko oddycham, staram się medytować albo słucham biznesowych ebooków (kiedyś moją ukochaną rozrywką było czytanie biznesowych książek). Od 3 dni robię power pumping, bo nie wiem czy Wam pisałam, ale dzień przed wyjazdem w delegację dopadł mnie ekstremalny kryzys laktacyjny. To ten zwany kryzysem 3 miesiąca. 10 ml na odciąganie... płakałam jak bóbr, bałam się, że stres związany z powrotem do pracy mi zabrał laktację. Dopiero gdy się zorientowałam, że to ten słynny kryzys, to podeszłam do tego ze spokojniejszą głową. Już się wszystko normuje, dziś udało się ściągnąć 454 ml <3

Wyjazd do pracy się bardzo udał, ale tęsknota za moimi chłopakami była gigantyczna. Śmiać mi się chce, jak bardzo nietypowe jest to, że mąż wspiera kobietę w powrocie do pracy. Jak ludzie się dowiadywali, że jestem poza domem dwa pełne dni, to z wielkimi oczami pytali - a dziecko z kim zostało? NO KUŹWA Z WŁASNYM TATĄ! A z kim!?

W Action znalazłam taki zestaw do odbicia stópki za 8.99, jutro z Mężem mamy 10-tą rocznicę związku i uczcimy to pizzunią <3 i właśnie odbijemy Synkowi stopkę. Myślałam nad kupnem na allegro takiej masy do zrobienia odlewu :D

Tony, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mi się przypomniało - mam w planach zacząć trening EMS. Już pytałam, czy po cesarce można? Można. Czy przy kp można? Można. Przy trombofilii muszę jedynie zapytać mojej doktorki, ale przypuszczam, że można. Ponoć na rozejście mięśni prostych brzucha to jest zajebioza!

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My do żłobka już Laure zapisaliśmy, pójdzie od października. Powiem Wam, że ja zupełnie nie mam oporów, żeby ją z kimś zostawić, a każda chwila gdy jestem sama jest na wagę złota :D Staram się codziennie wyjść gdzieś sama albo z psem, jeśli tylko mąż ma czas i siłę, żeby z nią zostać. Jadę teraz na 2 tygodnie do rodziców z dzieckiem i psem, babcia chętnie zajmie się wnusią więc zamierzam wykorzystać ten czas na maxa 😍 bardzo mi brakuje wolnosci i niezależności, ale świadomie się na to zgodziłam więc nie mam co narzekać 🤷🏼‍♀️

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większość z Was wrzucała tu zdjęcia swoich pociech, to i ja Wam przedstawię moją Laurkę 😍
    20230205-183433.jpg

Angelaaaa, mt30, KaroInka, Nosia, Ultra-Dżasta, meggie94, Scandi-B, Asia11, Decemberry, MamaZuzi, Smerfetk_a, MamaTrójki, Tysia1985, Joanne lubią tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony mała jest śliczna 😘😍

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony piękna drobinka :)
    Jak wychodzisz to mąż daje butle jak Ciebie nie ma czy wracasz na karmienie? :)
    Ja jak wychodzę między karmieniami to czuję, że zaraz muszę wracać i nie czuje wolności. I ten czas "wolny" tak szybko mija. Tak samo nie potrafię robić zakupów na "czas".

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wika też zapisana do żłobka od grudnia, ja wracam do pracy w styczniu ;) I też nie czuje jakiś wyrzutów jak Mała zostaje z kimś innym niż ze mną 😊 Jak byliśmy tydzień temu na tej imprezce i rodzice zostali z Wiką i byli z nią cała noc to przynajmniej się zresetowalam porządnie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 10:33

Tony, Decemberry lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 🥰

Trochę mnie tu nie ma... 😔 Mam problem z Młodym. Jak spał ładnie to w tym tygodniu coś mu odbiło 😅. Od 19 do 23 ładnie śpi. Karmię, odbijam, lulam i zasypia sam w łóżeczku. Pośpi do 2 i ... bajlando. Także tak. A no i w ciągu dnia maksymalnie 3 drzemki po 1 godzinie. Mam co robić kuźwa, matą sensoryczną się już znudził... Zabawa w żłobek mnie czeka 😂.

Dziewczyny, szukam ubranek chłopięcych na chrzest. Macie coś do polecenia? Z chęcią kupię coś sprawdzonego 😊.

Decemberry nie mam bujaczka 😁.

A no i byłam z Młodym u fizjo. I kuwa, laski. Kobieta zdziałała cuda jeśli chodzi o leżenie na brzuszku 😱. Okazało się, że ma napięcie w barkach i spiętą przeponę (czy coś obok niej). Wszystko sprawdziła, wymasowała i pokazała różne zabawy. Młody teraz leży na brzuchu 3x dziennie po 15 minutach i zero awantur 😳😍. Nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa 😂.

A i się Wam pochwalę. Postanowiłam spełnić swoje marzenie i idę jutro na pierwszy zabieg depilacji laserowej nóg 🥳.

Tony, Nosia, Scandi-B, Decemberry lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Tony piękna drobinka :)
    Jak wychodzisz to mąż daje butle jak Ciebie nie ma czy wracasz na karmienie? :)
    Ja jak wychodzę między karmieniami to czuję, że zaraz muszę wracać i nie czuje wolności. I ten czas "wolny" tak szybko mija. Tak samo nie potrafię robić zakupów na "czas".

Mąż daje butlę z mm ;) mi też czasem się ciężko wyluzowac, ale to bardziej dlatego że mi szkoda męża, który po pracy musi się jeszcze zajmować dzieckiem i psem, ale jak ma luźniejszy dzień to nie mam wyrzutów sumienia. Oboje staramy się mieć czas dla siebie, ja chodzę na basen, on na tenisa.

Nosia lubi tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach jeszcE jedno Wam powiem - na basenie gdzie chodzę są zajęcia dla niemowlaków, ostatnio pływało 10 takich bąbli, cudowny widok :D jak mała skończy 3 miesiące to też zamierzamy chodzić :)

Scandi-B, Decemberry, Smerfetk_a lubią tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Decemberry w którym tygodniu jest ten kryzys laktacyjny 3 miesiąca? W ogóle mleko wtedy mniej leci czy wzrasta zapotrzebowanie dziecka i się nie najada? Myślałam, żeby do tego się przygotować i zrobić mrożonki. Zamówiłam woreczki i inne artykuły, to się okazało, że nie mieli woreczków i mi nie wysłali.

Jak się obajawia alergia na mleko krowie? Ja nie piłam przez kilka dni, wczoraj wypiłam i kupa taka wodnista.

Czy zmieniacie pampersa w nocy?Ja zakładam ok. 20godz. po czym na cycy zasypia i z reguły się budzi po 3godz. Wymieniam po zjedzeniu jednej cycy, pampers nie jest jakiś tragicznie mokry. Mimo półmroku i tak zaczyna szaleć na przewijaku. Kolejna pobudka jest po 6 juz z kupą, która go wybudza bo się pręzy i następuje wybuch :) Czy nie lepiej go nie przewijać, żeby miał głębszy sen? W dzień praktycznie już mało spi jakieś krótkie drzemki, jedynie na spacerze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2023, 11:07

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 alergia to na białko mleka krowiego czyli wszystko co ma mleko w składzie. Nie tylko mleko a niestety duzo produktów te mleko zawiera 😞
    U nas się objawa śluzem w kupię i mogą być bardziej wodniste, wydaje mi się że bardziej kwaśne są te kupy. A u innych dzieci to może być ból brzucha prężenie się zmiany skórne.

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mt30 alergia to na białko mleka krowiego czyli wszystko co ma mleko w składzie. Nie tylko mleko a niestety duzo produktów te mleko zawiera 😞
    U nas się objawa śluzem w kupię i mogą być bardziej wodniste, wydaje mi się że bardziej kwaśne są te kupy. A u innych dzieci to może być ból brzucha prężenie się zmiany skórne.

Hmm, jakby pasowało. Czy ilość kup jest standarodowa jak bez mleka? Wczoraj w dzień wypiłam 0.5l kakao i dziś rano pobudka, pręzenie na kupę i taka właśnie wodnista po falbanki była. Wcześniej były gestsze z glutkami "serka wiejskiego" jak nie było nic z nabiału przez kilka dni.

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki rozmiar ubranek nisza wasze maluchy i nas pampersy wjeżdżają 4 i ubranka 68😱a body z Pepco 74 😱

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    My do żłobka już Laure zapisaliśmy, pójdzie od października. Powiem Wam, że ja zupełnie nie mam oporów, żeby ją z kimś zostawić, a każda chwila gdy jestem sama jest na wagę złota :D Staram się codziennie wyjść gdzieś sama albo z psem, jeśli tylko mąż ma czas i siłę, żeby z nią zostać. Jadę teraz na 2 tygodnie do rodziców z dzieckiem i psem, babcia chętnie zajmie się wnusią więc zamierzam wykorzystać ten czas na maxa 😍 bardzo mi brakuje wolnosci i niezależności, ale świadomie się na to zgodziłam więc nie mam co narzekać 🤷🏼‍♀️
    U nas od września jest zapisana żeby do stycznia się zwklimatyzowala po woli też ze swoją spędzam 24 i momentami mam dość ale jak pomyślę że pójdzie do żłobka mam wyrzuty sumienia ale niestety taki kraj że za 1 wypłatę i kredy na dom nie wyzyjemy 🙄 i muszę do pracy wrócić

8969aff1d1.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma kto zostać z małą mąż z nią jest około godziny jak ja robię kolację i się kąpie bo po pracy on robi sypialnię:)

8969aff1d1.png
‹‹ 621 622 623 624 625 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ