Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze w kupie można zbadać kalprotektynę. Jej wysoki poziom świadczy o stanie zapalnym jelit. W laboratorium nie zawsze chcą robić jak się mówi wiek pacjenta;D ale ja u starszego syna właśnie takie zalecenia dostałam.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry ja też się zastanawiałam już kiedyś jak to z tymi fazami w końcu jest. I chyba na jednej "laktoterrorystycznej" grupie adminki tłumaczyły, że normalnie mleko jest jednolite ale przy np. Szybkim wypływie zanim tłuszcz oddzieli się tam z tych kanalików to już to lżejsze mleko??? Co ma więcej cukru wypływa. Hmmm tak jak czasem coś trzeba wstrząsnąć przed użyciem;D jak mleko szybko tryska to nie zdazy się wymieszać dobrze. Nie wiem czy czegoś nie pokręciłam😆 ale przy szybkim wypływie warto chyba szczotkować piersi, żeby te drobinki tłuszczu się lepiej odrywały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2023, 22:17

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolnka ale mądry wyklad nam tu dałaś😳 Zrezygnowałam z mleka krowiego ale właśnie sojowe daję do kawy. Czy przy alergiach pokarmowych zawsze jest słaby przyrost? U mnie dziecko rośnie aż za dobrze. No nic, pediatra we wtorek niech się głowi😉

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Karolnka ale mądry wyklad nam tu dałaś😳 Zrezygnowałam z mleka krowiego ale właśnie sojowe daję do kawy. Czy przy alergiach pokarmowych zawsze jest słaby przyrost? U mnie dziecko rośnie aż za dobrze. No nic, pediatra we wtorek niech się głowi😉

Nie, nasza jest w 83 centylu a alergie mamy ;)

age.png

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Niby przy alergii na bmk nie powinno się stosować soji, bo ma jakieś białko podobne do tego w mleku I też może uczulać. Tak gdzieś ostatnio czytałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 05:15

Joanne lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą soją mogłoby się zgadzać bo Mała przez jakis czas nie miała problemów z wypróżnianiem. Na promocji kupiłam różne mleka roślinne typu barista- migdałowe, kokosowe, owsiane ale wróciłam do sojowego bo najlepiej sie spienia. Krysia od kilku dni ma problemy z kupką więc rzeczywiście coś może być na rzeczy.

age.png
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały na pempuszku miał, do tej pory taki zaschnięty brzozowy strupek.Dzis to odpadło i pod spodem była świeża wydzielina przezroczysta. Nie widać teraz, żeby się sączyla jakaś ropa. Miała, któraś tak?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Mój mały na pempuszku miał, do tej pory taki zaschnięty brzozowy strupek.Dzis to odpadło i pod spodem była świeża wydzielina przezroczysta. Nie widać teraz, żeby się sączyla jakaś ropa. Miała, któraś tak?
    A teraz normalnie już wygląda ? Czy jest jakby surowe mięso ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 09:22

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    A teraz normalnie już wygląda ? Czy jest jakby surowe mięso ?

Właśnie przyłożyłam patyczek i była żółta kropka. włygląda jakby było właśnie świeże, tak jak się robi po zdrapaniu stupa czasem.

https://zapodaj.net/6f611ab456ff5.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 10:02

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Właśnie przyłożyłam patyczek i była żółta kropka. włygląda jakby było właśnie świeże, tak jak się robi po zdrapaniu stupa czasem.

https://zapodaj.net/6f611ab456ff5.jpg.html

Słabo widzę bo nie mogę zdjęcia przybliżyć
    A ogólnie dobrze wam się goił pępek? Jak byliście na szczepieniu to nic nie mówili ?

U starszej córki źle pępek się goił i miała ziarniniaka pępka takie jakby mięso na wierzchu i musieli jej to wypalić

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Słabo widzę bo nie mogę zdjęcia przybliżyć
    A ogólnie dobrze wam się goił pępek? Jak byliście na szczepieniu to nic nie mówili ?

U starszej córki źle pępek się goił i miała ziarniniaka pępka takie jakby mięso na wierzchu i musieli jej to wypalić
    Jeszcze nie byliśmy na szczepieniu i wizycie u pediatry, tylko 2 tyg. po urodzeniu. Dobrze się goił i odpadł po 8 dniach.

Nie wiem czy dodatkowo to jakaś infekcja nie idzie. Bo wyciągnełam już dwie kozy z nosa i jakiś marudny od rana, chwilę poleży i głodny.

Uff usnął, bo od rana żadnej drzemki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 11:29

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może jakaś burza mózgów mi pomoże. Macie jakieś sposoby, żeby sprawić, aby mój mały dłużej ssał pierś? Dopiero pierwszy dzień stosuję się do zaleceń CDL, czyli w momencie jak się denerwuje mam go uspokajać zmieniając pozycje, mówiąc, zmieniając otoczenie i przystawiac znowu. Jak ze 3 razy nie pomoże to oszukiwać drenem i dawac ok 5 ml na przeczekanie do drugiego wypływu mojego mleka (nie więcej, żeby się nie najadł). Póki co to jest gorzej. Po pierwszym nerwie zaczyna tak ryczeć, ze nie mogę go uspokoić. Jak juz sie uda, to nie zdążę dobrze piersi podać, a jak ją widzi, to już wkurw. Potem ja się denerwuję, co osłabia wypływ i takie zamknięte koło. Zobaczę ile jeszcze wytrzymam i czy uda mi się przechytrzyć mojego bystrzaka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 11:31

• mt30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do położnej i powiedziała, że mam się nie bać, że coś się może sączyć po odpadnięciu strupka.

Z cycem powiedziała, że mam patrzeć jak jak mały pije, bo wg. niej źle się przystawia do tej cycy i podrażnia, bo tylko ciągle mi boli lewy sutek i igiełki czuje. Mówiła, że sutki mogą być nie równe i teraz przepuszcza, że źle chwyta, nie całego i podrażnia. Zgrubienia mi znikły po przykładaniu ciepłym i przez to odetkały się kanaliki. Tylko one się robią cyklicznie. Wczoraj było już lepiej z cycem a dziś znów gorzej. Kupiłam też kapustę, ale mówiła, że jak są nabrzmiałe to stososwać na zapalenie u mnie tego nie ma.
    Na spacer wkładam wkładki to też mniej boli. Już miałam taki kryzys z tym cycem, karmieniem i w ogole, głowa pękała.

@Asia11 - ja się nie wypowiem, bo nie mamy z tym problemu. Czesto w nocy musi się "nagadać" zanim się chwyci dobrze, a tak to urzadza pogaduchy z zabwa w chwytaniem szuka, łapie, puszcza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 12:07

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ręce mi dziś opadły. No więc sprowadziłam kolejnego 4go CDL. Od poprzednich uslyszałam że problemu brak a dziecko mam jak z książki. Dodam że byłam jeszcze ze 3 razy u pediatry ostatnio 1 tyg temu plus wizyty położnej. Kazdy twierdził że idealna dziewczyna nic nie dolega

Na dzisiejszej wizycie CDL usłyszałam: wędzidełko, napiecie w policzkach, coś tam z pracą języka, ogólne napięcie mięśniowe, asymetria, prawdopodobmie anemia i jeszcze ciemieniuszka. W sumie nie wiadomo czy da się uratować kp jeszcze bo to już 2 miesiące.
    Poza tym babka gdzieś ją tam pomasowała położyła na brzuchu i dziecko pierwszy raz od 2 tyg śpi w dzień i to 2gą godzine. Jestem wściekła kurcze że wcześniej do niej nie trafiłam :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 12:10

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Dziewczyny ręce mi dziś opadły. No więc sprowadziłam kolejnego 4go CDL. Od poprzednich uslyszałam że problemu brak a dziecko mam jak z książki. Dodam że byłam jeszcze ze 3 razy u pediatry ostatnio 1 tyg temu plus wizyty położnej. Kazdy twierdził że idealna dziewczyna nic nie dolega

Na dzisiejszej wizycie CDL usłyszałam: wędzidełko, napiecie w policzkach, coś tam z pracą języka, ogólne napięcie mięśniowe, asymetria, prawdopodobmie anemia i jeszcze ciemieniuszka. W sumie nie wiadomo czy da się uratować kp jeszcze bo to już 2 miesiące.
    Poza tym babka gdzieś ją tam pomasowała położyła na brzuchu i dziecko pierwszy raz od 2 tyg śpi w dzień i to 2gą godzine. Jestem wściekła kurcze że wcześniej do niej nie trafiłam :-(

A czemu nie wiadomo czy uda się uratować kp ?
    I ogólnie asymetria wędzidełkiem się nie przejmuj moja mała też to miała i po miesiącu masaży w buzi i po podcięciu wszystko super się goji i widać mocną poprawę
    Kurcze szkoda że wcześniejsze nic nie zauważyły.. tyle nerwów to wszystko kosztuje 😞

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, próbowałaś uspokoić smoczkiem?
    Moja od kilku dni jakby zapomniała jak się je z cycka, a butelkę jej daje bardzo rzadko więc nie wiem co się dzieje. Zaczyna krzyczeć przy piersi. Pomagają nakładki na sutki - wtedy się uspokaja i pije. Oraz jak ucisne pierś, wtedy chyba więcej płynie. Może u Ciebie pomogą te metody.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i jeszcze biały szum i szum suszarki ze spotify, ale nie próbowałam przy piersi, już rąk brakuje :D

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas była CDL jak Leon miał 3 tygodnie i od razu przystawiła mi go do piersi tak że złapał i jadł bez nakładki ( w szpitalu od razu zalecili nakładki i tylko tak karmiłam). Stwierdziła, że wędzidełko języka jest skrócone i kazała masować i iść do chirurga na konsultacje. Wymasowała mu tak brzuch, że wypierdział się za wsze czasy 😀 potem położyła go do spania na brzuchu i od razu spał 😀 normalnie chcieliśmy żeby z nami zamieszkała 😀 bardzo dużo nam pomogła wtedy.
    Co do wędzidełka to byliśmy po 2 tygodniach masażu na konsultacji u polecanego przez nią dr Bargiela i on stwierdził, że absolutnie nie ma nic do cięcia. Nie powiem ucieszyło mnie to bardzo.
    W zasadzie od tego czasu karmię małego bez nakładek i jakoś nam to idzie bo ładnie przybiera. Wczoraj na 11 tygodni 5700 g już.
    Czasami jest prężenie i wyginanie się i wkurzanie przy cycku. Sama nie wiem już czy właśnie wtedy mu już nie leci czy się zapowietrzył czy co. Czy to tylko kolejny skok rozwojowy.

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    A czemu nie wiadomo czy uda się uratować kp ?
    I ogólnie asymetria wędzidełkiem się nie przejmuj moja mała też to miała i po miesiącu masaży w buzi i po podcięciu wszystko super się goji i widać mocną poprawę
    Kurcze szkoda że wcześniejsze nic nie zauważyły.. tyle nerwów to wszystko kosztuje 😞
    Z tego co rozumiem to jest taka troche machina samonapedzająca się bo asymetria, poteguje napiecie a napiecie powoduję że mała się coraz bardziej odhyla i o ile wcześniej coś tam ciumkała to teraz nie ciumka wcale bo jej nie leci. Problem z KP jest taki że to już 3 miesiac będzie się zaczynał i odruch ssania zanika czy coś więc może być problem z pełnym przejsciem ma kp. No właśnie szkoda że wcześniejszy CDL powiedziała po pierwszym miesiącu że ssanie książkowe bo pewnie nie byłabym tak wypalona macierzyństwem:-/ Dobrze slyszeć że te masaże dają taką poprawę zabieram się za działanie w takim razie :-)

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp a jakie maluszki robią kupki w sensie o zapach. Mi się wydaje że moja robi bardzo kwaśne a teraz właśnie ją karmię i robi kupkę to tak śmierdzi że można zdechnąć 🤢 aż strach otwierać pieluchę i nie wiem czy to po tym delicol ? Bo od dzisiaj podaje

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 619 620 621 622 623 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ