LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nosia wrote:Angela, ale nie da sie wyeliminować laktozy z mleka matki ani chyba raczej zmniejszyć jej ilości w mleku matki. Masz podawac mleko modyfikowane?
Cieszę się, ze wizyta u kardiologa ok 😀❤️
Tak. Ale jak wprowadzę dietę bez laktozy i zobaczę poprawę w kupkach że nie będzie śluzu to znaczy że alergia. W tedy pewnie zdobią badania bo wtedy mleko modyfikowane też specjalne bez laktozy trzeba. Mogę też mieć nadmiar laktozy i może poprostu trzeba ograniczyć dietąNosia lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tony wrote:Ja się rozglądam za matą edukacyjną. Fajnie jakby miała jakieś zabawki wydające dźwięki albo ze światełkami czy też błyszczące. Polecacie coś?
Mała lubi bardzo. Doczepiam na razie zawieszki biało czarne tak żeby mogła doyknąc raczkami.
Tony lubi tę wiadomość
-
Kurcze czytam że lekarze często zwalają na " na nietolerancję laktozy" 😔 i nagle czytam że ja nie muszę mieć diety, bo laktozę którą ja spożywam że nie przenika do mleka, bo w mleku jest już laktoza
Ktoś ma lepsze informacje ? Bo już nie wiem co myśleć 😒Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Kurcze czytam że lekarze często zwalają na " na nietolerancję laktozy" 😔 i nagle czytam że ja nie muszę mieć diety, bo laktozę którą ja spożywam że nie przenika do mleka, bo w mleku jest już laktoza
Ktoś ma lepsze informacje ? Bo już nie wiem co myśleć 😒
Ja podaje delicol na problemy z trawieniem laktozy,ale ze u małej sie unormowalo to będę powoli odstawiać krople. -
Nosia wrote:Angela to właśnie Ci napisałam w poprzednim poście. Nie ma możliwości obniżenia laktozy z mleka matki. Możesz tylko kupić mm bez laktozy i podawac. No ale to jest bez sensu. Niech lekarka zrobi test na nietolerancje laktozy. Ja bym zmieniła pediatrę.
Ja podaje delicol na problemy z trawieniem laktozy,ale ze u małej sie unormowalo to będę powoli odstawiać krople.
Dzisiaj byłam u kardiologa ale ona też jest pediatra. Na grupie od innych mam dowiedziałam się że właśnie można podawać krople która rozkłada laktozę właśnie np. delicol a dieta bez laktozy może pokazać czy dziecko ma alergię na bmk i że praktycznie po kilku dniach te kupki są lepsze. Moja na pewno nie ma jakieś mega nietolerancji bo kupki robi normalnie bez bólu czy prężenia po prostu jest dużo śluzu czasami zdarzały się zielone, ale ogólnie dziecko nie płacze brzuch nie boli rozwolnienie czasami. A tam matki piszą że dzieciaczki się mocno męczyły i bardzo płakały. Także wizytę mam 16tego u pediatry by zobaczyć przyrost wagi i zobaczymy bo już mi rece opadająMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
My po wizycie CDL. Diagnoza taka jak obstawiałam. Mały się wycwanił i spija tylko mleko 1 fazy, bo nie musi się wysilać (mam niby silny wypływ, ale nie aż tak, żeby się dławił), pięknie ssie i łyka. A potem już mu się nie chce i zakodował sobie, że jak pomarudzi, to zmienię pierś I znowu.
-
Tony, my mamy tę matę: https://www.ceneo.pl/101892507 i uważam, że jest prześwietna. Mnóstwo szeleścików, lusterek, piszczałek, nawet są połówki piłeczek silikonowych wszyte z różnymi fakturami materiału. To wszystko w kontrastowych kolorach. Młody potrafi się wpatrywać dość długo w to wszystko. Pałąki wiszące nad matą też mają kropki i paseczki. Do zestawu są dodane kontrastowe karty, lusterko i taka duża piłeczka z grzechotką. Jeden z najfajniejszych zakupów
Angie, a ta babka Ci dała receptę na mm bez laktozy? Bo też na logikę nie wiem jak dziecko może sinieć z alergii? O_o
A, Asia, kurna, faktycznie to nie jest 3 mc tylko 12 tygodni xD Aż się przestraszyłam, czy przypadkiem za szybko szczepień nie robiliśmy przez błąd w liczeniu, ale zaraz się uspokoiłam, że szczepienia się właśnie robi licząc w tygodniach. UffWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2023, 18:10
Tony lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Tony, my mamy tę matę: https://www.ceneo.pl/101892507 i uważam, że jest prześwietna. Mnóstwo szeleścików, lusterek, piszczałek, nawet są połówki piłeczek silikonowych wszyte z różnymi fakturami materiału. To wszystko w kontrastowych kolorach. Młody potrafi się wpatrywać dość długo w to wszystko. Pałąki wiszące nad matą też mają kropki i paseczki. Do zestawu są dodane kontrastowe karty, lusterko i taka duża piłeczka z grzechotką. Jeden z najfajniejszych zakupów
Angie, a ta babka Ci dała receptę na mm bez laktozy? Bo też na logikę nie wiem jak dziecko może sinieć z alergii? O_o
A, Asia, kurna, faktycznie to nie jest 3 mc tylko 12 tygodni xD Aż się przestraszyłam, czy przypadkiem za szybko szczepień nie robiliśmy przez błąd w liczeniu, ale zaraz się uspokoiłam, że szczepienia się właśnie robi licząc w tygodniach. Uff
Nie recepty nie, a sinienie to jest co innego bo ona ma cienka warte skóry i to jakieś naczynka przebijają czyli nic złegoMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angie, to kurna, co ta kobita. Jak Ci daje jakieś zalecenia, niech sypnie receptą, a nie zostawia człowieka samego sobie. Współczuję -_-
Dziewczyny, co jakiś czas któraś z Was pisze o jakichś fazach w mleku i miałam mega zdziwko o co chodzi, poszukałam i u tej typiarki hafiji jest post, że fazy mleka to przestarzała wiedza. To jak to w końcu jest?Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Nosia wrote:Angela nie wiem czy pamiętasz jak ja pisałam o kolce u mojej malej. Pałakala mi non stop. Prężyła się dzień i noc, miała mocne gazy, wzdęcia, wodniste kupki itp. Delicol nam pomógł.
Współczuję bo najgorzej u takiego maluszka szukać przyczyny
Jutro powinnam mieć wynik kupki może to coś pomoże a jak nie to może też kupię delicol i będzie poprawa 🤔 bo tylko te kupki mnie martwią bo tyle śluzu nie powinno być. No i żeby waga ruszyła 🙏 chociaż dzisiaj słabo bo od północy licząc to właśnie 6 raz je.. a tak to śpi i dzisiaj bardzo mało aktywna bo nawet na brzuszku nie leżała 🤦♀️
Moja starsza córka na mleku modyfikowanym tak nie spała 🙈Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Moja mala w dzień nic praktycznie nie śpi 5 minutowe drzemki zaraz po jedzeniu i tyle. Caly czas z nią jest zajęcie. Sama nie za bardzo chce leżeć.
Decembery nie wiem jak to jest z tymi fazami. Nie wnikałam zbytnio bo mala przybiera, zjada cycka do spodu więc jeśli sa tam jakieś fazy to je wysysa 😅 no ale sama jestem ciekawa jak to jest -
Decemberry wrote:Dziewczyny, co jakiś czas któraś z Was pisze o jakichś fazach w mleku i miałam mega zdziwko o co chodzi, poszukałam i u tej typiarki hafiji jest post, że fazy mleka to przestarzała wiedza. To jak to w końcu jest?
Mi właśnie dzisiaj doradczyni mówiła, ze wg najnowszej wiedzy to niby właśnie nie ma jakiejś mega różnicy jak kiedyś sądzono, jednak jakaś jest i faktycznie ma więcej tluszczow. Dziecko powinno wypić też mleko drugiej fazy, aby dać sygnał ciału kobiety, żeby produkowało wystarczającą ilość mleka. Nie wiem w jakiej źródła tak w 100% wierzyć, ale tylko u Hafiji spotkałam się z teorią, że te fazy są beż znaczenia.
-
Angelaaaa wrote:Dzisiaj byłam u kardiologa ale ona też jest pediatra. Na grupie od innych mam dowiedziałam się że właśnie można podawać krople która rozkłada laktozę właśnie np. delicol a dieta bez laktozy może pokazać czy dziecko ma alergię na bmk i że praktycznie po kilku dniach te kupki są lepsze. Moja na pewno nie ma jakieś mega nietolerancji bo kupki robi normalnie bez bólu czy prężenia po prostu jest dużo śluzu czasami zdarzały się zielone, ale ogólnie dziecko nie płacze brzuch nie boli rozwolnienie czasami. A tam matki piszą że dzieciaczki się mocno męczyły i bardzo płakały. Także wizytę mam 16tego u pediatry by zobaczyć przyrost wagi i zobaczymy bo już mi rece opadają
Alergia na bmk objawia się bardzo różnie i różnych dzieci, u nas tez nie było płaczu, ale było stękanie się i pręgowanie, nie było problemów z kupą śluzu itp ale pojawiła się delikatna wysypka. Oczywiście nie mówię ze u Was to alergia 😊 -
meggie94 wrote:Alergia na bmk objawia się bardzo różnie i różnych dzieci, u nas tez nie było płaczu, ale było stękanie się i pręgowanie, nie było problemów z kupą śluzu itp ale pojawiła się delikatna wysypka. Oczywiście nie mówię ze u Was to alergia 😊
A mieliście jakieś badania zrobione ?Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tony ja mam Tiny Love i sprawdza się świetnie. Podoba mi się to że nie ma mnóstwa kolorów a Mała uwielbia te doczepiane zabawki. Jedna gra, kolejna to grzechotka, inna szeleści, jest jeszcze ten pałąk czy jak to się nazywa, i lusterka to akurat nie mamy.
Angela świetnie że to jednak nie problemy z serduszkiem🥳 U mnie wyeliminowanie mleka krowiego nic nie pomogło. Mała często ma te śluzowate kupki i niestety na problem z wypróżnianiem się. Dzisiaj jęczała od 4 rano i o 8 w końcu pomogłam jej czopkiem i tak srunęła niewiadomo kiedy że jej kocyk był zasrany, prześcieradło, kołdra, ja od kolana po biust bo siedziałam naprzeciwko niej i narzuta na łóżko za mną. Czaicie jakie to ciśnienie musiało być? Jak to możliwe żeby leżące dziecko zrobiło kupkę lecącą tak daleko i wysoko?😳 ...są rzeczy na niebie i ziemi które nie śniły się nawet filozofom...
Angelaaaa, Decemberry, Altair lubią tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:A mieliście jakieś badania zrobione ?
Nie, alergolog stwierdziła, że to ewidentnie alergia po wywiadzie z nami - wysypka minęła w 3 dni po zmianie mleka, po półtorej tygodnia skończyło się pręgowanie i stękanie, ja jestem alergikiem dość mocnym. Na razie do 6 miesiąca mamy zapisane Pepti Syneo a potem pomyślimy o ewentualnej prowokacji. Z kupami nic się nie działo wiec nie było potrzeby badać, a z krwi w takim wieku są niemiarodajneAngelaaaa lubi tę wiadomość
-
Joanne wrote:Tony ja mam Tiny Love i sprawdza się świetnie. Podoba mi się to że nie ma mnóstwa kolorów a Mała uwielbia te doczepiane zabawki. Jedna gra, kolejna to grzechotka, inna szeleści, jest jeszcze ten pałąk czy jak to się nazywa, i lusterka to akurat nie mamy.
Angela świetnie że to jednak nie problemy z serduszkiem🥳 U mnie wyeliminowanie mleka krowiego nic nie pomogło. Mała często ma te śluzowate kupki i niestety na problem z wypróżnianiem się. Dzisiaj jęczała od 4 rano i o 8 w końcu pomogłam jej czopkiem i tak srunęła niewiadomo kiedy że jej kocyk był zasrany, prześcieradło, kołdra, ja od kolana po biust bo siedziałam naprzeciwko niej i narzuta na łóżko za mną. Czaicie jakie to ciśnienie musiało być? Jak to możliwe żeby leżące dziecko zrobiło kupkę lecącą tak daleko i wysoko?😳 ...są rzeczy na niebie i ziemi które nie śniły się nawet filozofom...Decemberry lubi tę wiadomość
-
Angelaaa kurde ja nie wiem dlaczego lekarze i to jeszcze pediatrzy powtarzają takie bzdury:D
Jeśli dziecko ma nietolerancję laktozy to Twoja dieta nic tu nie pomoże. Jedyne wyjście to podawanie kolzymu/delicolu do każdego karmienia. Lub mleko bez laktozy ale je można kupić normalnie w sklepie. To nie jest mleko specjalistyczne. Tak jak łaciate można kupić bez laktozy. Jeśli kp idzie dobrze to nie warto odstawiać dziecka jeśli to tylko zwykla, niemowlęca nietolerancja laktozy bo ona zazwyczaj przechodzi koło 4-5 miesiąca. Na laktozę nie można mieć alergii. Można mieć nietolerancję, najczęściej u maluszków jest ona tymczasowa. Owszem jest też wrodzona nietolerancja laktozy ale to bardzo rzadka choroba gdzie organizm wcale nie produkuje enzymów trawiących laktozę. Żeby stwierdzić czy są problemy z trawieniem laktozy warto zbadać ciała redukujące w kale i spojrzeć na pH.
Można mieć alergie na białka mleka krowiego. I tu dieta jak najbardziej ma sens. Jeśli jest podejrzenie alergii na bmk (nie wiem dlaczego tak często się to myli z nietolerancja laktozy) to należy z diety wyeliminować całą krowę (wszystko co ma w składzie mleko i pochodne a także wolowinę), bywa że i soję, bo jej białka mają bardzo podobną budowę i też mogą dawać reakcje. Przy silnych alergiach również nie przechodzi mleko kozie czy owcze. Przy alergii na bmk jeśli kobieta nie decyduje się na dietę eliminacyjna to lekarz przepisuje mleko na receptę. Ono jest refundowane ale to ja nie wiem, czy czasem nie jest tak, że tylko alergolog moze wypisać receptę refundowaną. Alergie u takich maluszków stwierdza się raczej z objawów takich jak śluz w kupce, krew w kupce, zmiany skórne, obciążenia rodzinne, kiepski przyrost masy ciała. Zwykle testy często nie wychodzą u tak małych dzieci. No i dieta u matki jeśli przynosi efekty to też potwierdza, że alergia jest.Asia11, Angelaaaa, Joanne, Nosia, Altair, lawendowePole lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙