LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Też niezbyt dobrze się czuję psychicznie. U mnie wynika to z tego, że maluch dużo płacze i często nie jestem w stanie go uspokoić. Zamartwiam się jego stanem zdrowia. Chwilami puszczają mi nerwy i sama zaczynam płakać, co oczywiście nie pomaga, bo dziecko wyczuwa nerwowy nastrój. U nas to może jest powodem, dla którego u taty uspokaja się szybciej.
Umówiłam się do psychologa i psychiatry na NFZ. O dziwo dostałam bardzo krótkie terminy, więc chyba w wypadku podejrzenia depresji poporodowej jest się traktowanym w miarę poważnie.Decemberry lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Współczuję wam dziewczyny problemów 😞 mam nadzieję, że znajdziecie sposób lub pomoc u specjalisty 😘 dobrze, że widzicie problem teraz a nie później gdzie mogłoby być za późno. Pamiętajcie, że jesteście super dzielne mamuśki 💪
Altair, kid_aa lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Altair wrote:Też niezbyt dobrze się czuję psychicznie. U mnie wynika to z tego, że maluch dużo płacze i często nie jestem w stanie go uspokoić. Zamartwiam się jego stanem zdrowia. Chwilami puszczają mi nerwy i sama zaczynam płakać, co oczywiście nie pomaga, bo dziecko wyczuwa nerwowy nastrój. U nas to może jest powodem, dla którego u taty uspokaja się szybciej.
Umówiłam się do psychologa i psychiatry na NFZ. O dziwo dostałam bardzo krótkie terminy, więc chyba w wypadku podejrzenia depresji poporodowej jest się traktowanym w miarę poważnie.
Jaki dostalas termin do psychologa? U mnie krzykneli 1-2 lata.. ale do psychiatry w styczniu jak sie zapisywalam, dostalam sie na polowe marca.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Nie powinien być przycisk anulij tuż obok wyślij🤦🏻♀️
Smerfetka dla mnie to wygląda tak że Twoim problemem jest mama. Powinna się kobieta mocno przyjrzeć swojemu zachowaniu i wspierać córkę która potrzebuje wsparcia jak nigdy dotąd. Nie wiem co te matki mają w glowach🤦🏻♀️ Ja od swojej się wyprowadziłam jak byłam w 7 tc i do tej pory jeszcze wnuczki nie widziała. Jak jest mi ciężko, a wiadomo że codziennie jest, to strasznie przykro jest mi z tego powodu że nie mogłam liczyć na jej wsparcie i pomoc. Jeśli przez nią teraz też miałabym czuć się jeszcze gorzej, to dobrze ze nie mam z nią kontaktu.
Altair u mnie jak dziecko marudzi to uspokaja się w elektrycznej huśtawce. I oczywiście też w ramionach ojca. Ale nie jestem zazdrosna o to. Bo to nas te dzieciaczki i tak kochają najmocniej, z nami są najbardziej związane.
Przy Krysi zazwyczaj mam dużo roboty, non stop jej się nudzi, a Bartek wczoraj rozłożył matę edukacyjną na dywanie i położył na niej Małą a sam na karimacie robił ćwiczenia a ta gapiła się spokojnie na niego i wyciągała rączki do góry jakby z nim ćwiczyła! Ale ja się cieszę że mam spokój przynajmniej jak on ją przejmie😁 Jak tylko wraca z pracy to wciskam mu dziecko i wolę mu pod nos podać obiad i zrobić kanapki do pracy niż non stop dźwigać tą kluskę😅Altair, Nosia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny gdzie stacjonarnie kupujecie staniki do karmienia?
Wczoraj wreszcie kupiłam stanik bo ten co miałam dotąd to rozciągnął się na wszystkie strony i cycki mi w nim zwyczajnie wisiały. I taki kupiłam że chyba wrócę do starego... sztywny i za mały. 80 był mocno za duży więc wzięłam 75 i mnie ciśnie. Wzięłam miseczkę e i chyba jednak f byłaby lepsza. A miseczki ma tak sztywne że do karmienia się nie nadaje. Nienawidzę kupować staników. -
Joanne wrote:Dziewczyny gdzie stacjonarnie kupujecie staniki do karmienia?
Wczoraj wreszcie kupiłam stanik bo ten co miałam dotąd to rozciągnął się na wszystkie strony i cycki mi w nim zwyczajnie wisiały. I taki kupiłam że chyba wrócę do starego... sztywny i za mały. 80 był mocno za duży więc wzięłam 75 i mnie ciśnie. Wzięłam miseczkę e i chyba jednak f byłaby lepsza. A miseczki ma tak sztywne że do karmienia się nie nadaje. Nienawidzę kupować staników.Joanne lubi tę wiadomość
-
Dobra, jestem. Masakra z tymi plecami. Rezonans mam za 2 tygodnie i już je zrobię. A co do kości po ciąży - zgadzam się z tym totalnie. Jestem jak stara baba.
Pisałyście o cerach - swoją zaczęłam tak poważnie pielęgnować jakieś 2 lata temu. I to głównie kremami i serami z Vianka, więc co do skuteczności i własnego doświadczenia - polecam. Teraz używam serum z Alterry i jest genialne! Jakby co to piszcie dam namiary 🤣. W trakcie ciąży zaprzestałam olejowania włosów i od stycznia postanowiłam, że będę to robić 2x w tygodniu i na razie mi się udaje. Rewelacja. Tylko no, trochę to trwa ale da się chodzić z olejem we włosach 😂. Taka pielęgnacja włosów (mam prawie do pasa) trwa u mnie godzinę.
I jeszcze odnośnie włosów - ani w ciąży, ani po mi nie wylatywały. Myślałam, że w połogu się posypią ale jakoś się trzymają. A tak w ogóle to każdy mówi, że są mega długie i pytają jak to zrobiłam 😅. Jak odpowiadam, że to skutek ciąży miny są bezcenne 🤣.
A my jesteśmy po szczepieniu. Jesteśmy chudsi o 450 zł 😵💫. Doustna bardzo Karolowi smakowała, zaciesz był konkretny. Wkłucia już mniej wesołe a raczej wcale 😂. Nie mogliśmy go uspokoić i myślałam, że w domu będzie cyrk. Na szczęście śpi 😇. Doktorka mówiła, by pozwolić mu spać i budzić tylko na jedzenie. Mam nadzieję, że w nocy też będzie spać.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
My dzisiaj byliśmy u neurologopedy na kontroli po podcięciu i jest wszystko super ☺️ mamy dopiero przyjść jak zaczniemy dietę rozszerzać.
I mówiła że na pewno Ala nie ma problemu z jedzeniem w sensie że musi być inny powód że mało przybiera 🤔 i kupka jej się nie podoba mówiła że warto zrobić badanie
Jutro mamy kardiologa także trzymajcie kciuki 🙏Tony, Nosia, Ultra-Dżasta, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Joanne wrote:Dziewczyny gdzie stacjonarnie kupujecie staniki do karmienia?
Wczoraj wreszcie kupiłam stanik bo ten co miałam dotąd to rozciągnął się na wszystkie strony i cycki mi w nim zwyczajnie wisiały. I taki kupiłam że chyba wrócę do starego... sztywny i za mały. 80 był mocno za duży więc wzięłam 75 i mnie ciśnie. Wzięłam miseczkę e i chyba jednak f byłaby lepsza. A miseczki ma tak sztywne że do karmienia się nie nadaje. Nienawidzę kupować staników. -
Decemberry wrote:Jaki dostalas termin do psychologa? U mnie krzykneli 1-2 lata.. ale do psychiatry w styczniu jak sie zapisywalam, dostalam sie na polowe marca.
U mnie spotkanie z psychologiem za tydzień, a z psychiatrą za dwa tygodnie. To nowa poradnia, może jeszcze niewiele osób do niej przychodzi. Wiem, że na psychoterapię na NFZ czeka się bardzo długo, ale jeszcze nie dostałam skierowania i nie wiem, czy dostanę.
Jest też program prowadzony przez warszawski szpital na Żelaznej, w ramach którego można odbyć trzy spotkania online z psychologiem. Nazywa się to Przystanek Mama. Można zacząć od zrobienia testu:
https://przystanekmama.szpitalzelazna.pl/test-dla-mam
Decemberry lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
Joanne wrote:Altair u mnie jak dziecko marudzi to uspokaja się w elektrycznej huśtawce. I oczywiście też w ramionach ojca. Ale nie jestem zazdrosna o to. Bo to nas te dzieciaczki i tak kochają najmocniej, z nami są najbardziej związane.
Myślałam o tym, tylko że synek nie akceptuje pozycji na plecach, bo chyba refluks mu wtedy bardziej dokucza. Mam leżaczek (taki zwykły, nie elektryczny) i nie ma szansy nawet 3 sekund wytrzymać w nim na spokojnie.
Joanne lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
Smerfetk_a wrote:Ja po raz pierwszy w życiu byłam u brafiterki, stwierdziłam ze zainwestuje w dobry stanik na dzień żeby mi te balony nie obwisły do pasa. Jestem zdziwiona bo nastawiałam się na 75c (z 70c normalnie) wg tabeli rozmiarów, a babka mi dobrała 70F i powiem że jestem bqrdzo zadowolona. Mój biust wygląda całkiem całkiem, odpinanie do karmienia jest na magnesy i jest wygodny. Babka mi odradziła usztywniany że to dopiero 2 miesiąc. Na noc mam medeli do spania, szkoda było mi wydawać kasę na taką szmatke ale odkąd go mam do sportowych nie wracam.
Te usztywniane serio są do dupy. I te druty od dołu strasznie uwierają. W szmacianym miseczkę się normalnie odchyla a tutaj muszę ją na pół zgnieść i niewygodnie dziecko karmić. W Toruniu pójdę do esotiq bo bardzo lubię ich staniki ale ostatnio był problem z tymi dla mam karmiących. Nie mogłam znaleźć swojego rozmiaru we wszystkich sklepach w Toruniu. Teraz cyc większy więc ciekawe jak będzie z dostępnością. Zamawiać nie chcę. -
Altair wrote:Myślałam o tym, tylko że synek nie akceptuje pozycji na plecach, bo chyba refluks mu wtedy bardziej dokucza. Mam leżaczek (taki zwykły, nie elektryczny) i nie ma szansy nawet 3 sekund wytrzymać w nim na spokojnie.
Przez przypadek polubiłam. To jak w ciągu dnia leży albo jak śpi? To się masz w takim razie... Nic dziwnego że na samopoczuciu się odbija 😔 -
Angelaaaa wrote:My dzisiaj byliśmy u neurologopedy na kontroli po podcięciu i jest wszystko super ☺️ mamy dopiero przyjść jak zaczniemy dietę rozszerzać.
I mówiła że na pewno Ala nie ma problemu z jedzeniem w sensie że musi być inny powód że mało przybiera 🤔 i kupka jej się nie podoba mówiła że warto zrobić badanie
Jutro mamy kardiologa także trzymajcie kciuki 🙏
A jakie robi kupko? U nas od 2 tyg zielone -
Asia11 wrote:A jakie robi kupko? U nas od 2 tyg zielone
O to jak zielone to może być od alergii, przeważnie chodzi o nietolerancję laktozy
U nas kupka była ze śluzem i pełno grudek i dosyć często takie kupki są😔Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:O to jak zielone to może być od alergii, przeważnie chodzi o nietolerancję laktozy
U nas kupka była ze śluzem i pełno grudek i dosyć często takie kupki są😔
U nas takie jak opisujesz są niemalże cały czas. Ci na te kupy doktor mówiła? Krysia akurat dobrze rośnie. Myślę że już okolice 7kg🙈 -
I zazwyczaj przy tych sluzowatych ma problemy z wypróżnianiem. Wydaje mi się że one są po tym jak zjem coś z mlekiem krowim. Przy tych co wsiakają w pieluszkę normalnie się wypróżnia ale rzadko kiedy leżąc na pleckach, zazwyczaj gdy ją karmię brzuszek do brzuszka.
-
Smerfetko jesteś dzielna! Pamiętaj o tym! Jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka! Sam fakt, że robisz wszystko żeby było mu jak najlepiej.
U mnie też Gabi śmieje się do tatusia najbardziej i często woli z nim być.
Przy skokach reagowała na mnie tak, że krzyczała jeszcze bardziej takim gardłowym płaczem. Było to dla mnie trudne... Często przy przystawianiu do piersi... Ale próbowałam to przepracować i jeśli ci to pomoże to wytłumaczyłam sobie to tak, że poprostu jest mną zmęczona. Nie oszukujemy się ale to mu jesteśmy od zadań specjalnych. To ja trzymałam jej nóżki przy szczepieniu, to ja w większości wykonuje nieprzyjemne zabiegi pielęgnacyjne i to ja przez większość czasu z nią jestem. Teraz cieszę się, że też jest za rata bo wychodzę z domu że spokojna głową, a po powrocie mała jest stęskniona i przytula się wtedy tak słodko.
Co do relacji z mamą też Cię rozumiem. Jak moja do mnie przyjechała i Gabi płakała to wyrwała mi ją i uciekła do drugiego pokoju li wtedy się rozpadłam. Do tej pory czuję to uczucie. Głupota, ale wewnętrznie wtedy poczułam coś okropnego. W efekcie zrodziło to między nami napięcie, aż pękło, porozmawiałam z nią szczerze i już nigdy nie pozwoliłam tak jej zrobić.
Smerfetko trzymaj się, a jak czujesz, że problem narasta to skorzystaj z pomocy.
Altair mocno trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze 🤞
U nas wszystko ok. Dzień za dniem leci. Od małych radości, po różne dramaciki. Gabrysia rośnie - wczoraj minął 2 miesiąc. Na wadze wyniki 5 kg (wychodząc ze szpitala było 3050 g). Byle do wiosny 😊 myślę, że aura też nie pomaga i to, że większość czasu spędzamy w domu, ale już niedługo będzie słoneczko i zielono😊
Smerfetk_a, Decemberry, Altair lubią tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:O to jak zielone to może być od alergii, przeważnie chodzi o nietolerancję laktozy
U nas kupka była ze śluzem i pełno grudek i dosyć często takie kupki są😔
Czytałam też, że jak dziecko pije mleko głównie 1 fazy to tak może być. Anglojęzyczne źródła podają to za główną przyczynę. U nas by się zgadzało, bo czasowo trwa to tyle co problemy z karmieniem. Wczesniej ładne żółciutkie. Jutro wizyta cdl, zobaczymy co powie.Angelaaaa lubi tę wiadomość