X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery u nas malutka też mi sie wydaje, ze ma spłaszczoną główkę, ale wolałabym sobie z psem pogadać na temat tej główki niż z moim pediatrą. Powiedziała ostatnio, że główka niemowlaka nigdy nie będzie "idealna". Ja się jej nie pytałam jak zrobić idealną głowę tylko czy głowa mojego dziecka nie jest spłaszczona :/ Dexembery podlinkujesz poduszkę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 14:51

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosiu, wpisz sobie headcare.co
    Żbik ma 40,4cm obwodu, więc zamawiam rozmiar M.
    Też nie oczekuję idealnej główki, byle była okrągła, normalna.. heh.

Nosia lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfi, Tobie też ta Spectra przyszła w pudełku z chińskimi znaczkami? :/ Boję się, że kupiłam podróbę na amazonie.co.uk -_-

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Smerfi, Tobie też ta Spectra przyszła w pudełku z chińskimi znaczkami? :/ Boję się, że kupiłam podróbę na amazonie.co.uk -_-
    Chodzi o zestaw HF? To akuat to pzyszło nawet ładnie zapakowane z angielskimi napisami, w plastikowym pudełku (zamawiałam ze strony spectrababy.co.uk. Natomiast laktator zamawiałam w polsce i przyszedł w tandetnym pudełku z polskimi napisami. Doszłam do wniosku że to jest jakaś jedna fabryka co to produkuje i dostarcza to do dystrybutora (jednego z wieli). I to dystrybutor sobie już to pakuje po swojemu. Także powiem Ci że sama mam zagwostke i nie co kupiłam za tyle kasy.

Decemberry lubi tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy po wizycie u kolejnego fizjo.
    Tym razem babka wydaje się być sensowna. Dużo mi pokazała jak nosić, karmić itp. Mała ma podobno mało sprężystą klatke piersiową i tam jest napiecie. Ogólnie kazała jak najczęściej kłaść na brzuszku
    Mówiła że może być na kolanach bo to chętniej dzieci robią. Co najważniejsze ręcę mają być wyciągnięte do przodu jak najbardziej, bo jak się okazuje młoda w ogóle nie trzyma się na przedramionach nie tylko plecami podciąga główke. To jest nieprawidłowe w tym wieku i co więcej mega niekomfortowe dla dziecka.
    Co do ulubionej strony to powiedziała żeby starać się zasłaniać jej pole widzenia, albo odwracać uwagę żeby sama odwracacała głowe. Natomiast odradzała odwracania jej głowy na siłe (w sensie żebyśmy my to robili) bo podobno nie jest to dobre dla dziecka.

Decemberry, Altair, Tony lubią tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to lol. Siostra zamowila na amazonie w sklepie tego samego sprzedawcy co spectrababy.co.uk - ana wiz. Sprawdzalam specjalnie polityke prywatnosci i to ten sam sklep. A przyszlo pudelko z chinskimi znaczkami, ktore jak wrzucilam w google translate, to niby koreanskie znaczki, a sama spectra to firma wlasnie z korei. Zastanawia mnie jednak to, ze Ty dostalas z angielskimi a ja nie mimo, ze to wedlug danych w necie ten sam sklep. Miotam sie, czy tego nie odeslac 🥺

Zauwazylam, ze wszystkie miski do hf wygladaja tam samo. Zamowilam sobie babyono shelly i jak patrze na jego budowe to jest identiko jak ta spectra. Zastanawiam sie, czy nie dokupic po prostu dekielka na aliexpress do babyono. Te dekielki nie powinny miec kontaktu z mlekiem, przynajmniej mam nadzieje, bo nie wyobrazam sobie kupowac czegokolwiek na aliexpressie, co ma kontakt z mlekiem…

Dobrze, ze dobra fizjo znalazlas. Cale szczescie!

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ciężko dziewczyny o dobrych lekarzy :/ Ja się modlę, żeby mojemu dziecku nic poważniejszego nie dolegało. Bo nie wiem gdzie pojadę i co zrobię. Wszędzie taka znieczulica albo brak kompetencji :(
    Zazdroszczę wizyt u dobrych fizjo. Polecacie kogoś w okolicach Rzeszowa?

Dzięki Decembery za namiary na poduszkę. Nie wiem czy kupić. .biję się z myślami czy czasem nie przesadzam. Raz mi sie wydaje ta głowa ok, za chwilę panikuje żeby się to nie pogłębiło.
    Ech..
    Angela cieszę się, ze wyniki z krwi są ok.
    Wspoczuje kontaktu z lekarzami. Czasami to takie trudne dowiedzieć się o stanie swojego zdrowia albo czegokolwiek podczas pobytu w szpitalu. Te obchody niby chodzą a zanim otworzysz usta żeby o cos zapytać to oni juz zamykaja drzwi twojej sali.. 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 15:07

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Kazała trochę więcej dawać odciągniętego pokarmu a to nie jest takie łatwe bo jak za duże je to ulewa 🥴 a jak ulewa to zaraz mniej przybiera
    Pobierali znowu mocz na posiew także nie wiem czy są pewni że to jakaś bakteria czy cos. I ma dobre wyniki z krwi a dzisiaj znowu pobierali także nie rozumiem nic 🤷‍♀️
    Pewnie jakieś dodatkowe badania poprostu chcą zrobic. Dobrze ze malutką tak przebadają gruntownie 🙂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w szpitalach trzeba bardzo dużo samemu wypytywać lekarzy o dziecko z tego co zauwazylam. I nie wahac się prosić o jakieś dodatkowe badania albo pytać o inne możliwości.
    Ja swojego pediatre słucham tak ze jednym uchem mi jej słowa wchodzą a drugim wychodzą i tylko przytakuje z grzeczności.
    Jak bylam z małym i chcialam skierowanie do endokrynologa dla siebie to mi nie chciała uwierzyć ze mam hashimoto i guza w tarczycy (widziala moje usg) No i nie dała tego skierowania. Także i tak chyba musze prywatnie chodzić jak zwykle. Nie wiem czasem na co mi ten nfz skoro większość chodzę do lekarzy prywatnie.

Decemberry, Nosia lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    No to lol. Siostra zamowila na amazonie w sklepie tego samego sprzedawcy co spectrababy.co.uk - ana wiz. Sprawdzalam specjalnie polityke prywatnosci i to ten sam sklep. A przyszlo pudelko z chinskimi znaczkami, ktore jak wrzucilam w google translate, to niby koreanskie znaczki, a sama spectra to firma wlasnie z korei. Zastanawia mnie jednak to, ze Ty dostalas z angielskimi a ja nie mimo, ze to wedlug danych w necie ten sam sklep. Miotam sie, czy tego nie odeslac 🥺
    Myśle że to to samo. To prawda do firma koreańska. I jak pisze made in Korea to gites. Z drugiej strony jak masz już te babyono i to samo to może faktycznie nie ma sensu płacić drugi raz.

• Altair Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, co u Was dzisiaj słychać?

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś może wyjaśnić mi na tym etapie po co dziecku jest ten gryzak? Kupiłam, ale jak przepuszczałam zero zainteresowania. Nie wiem czy kupować kolejne gryzaki czy to bez sensu. W sumie się spodziewałam, bo mój żadnych zabawek nie bierze do buzi tylko paluszki lub rączki.
    Mamy smoczek lovi 0-3 używany dosłownie kilka razy. Czy lepije dawać smoczek czy niech ciąga paluszki swoje?
    Chcę kupić większe, i gdzieś obiło się czytając, że kolejne z tej firmy są dużo za duże? Jakie teraz kupić.

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też gryzaki nie wzbudzają zainteresowania tylko piąstki. Dziś nawet probowalam włożyć gryzak do buzi jak zaczęła się wkurzać że piąstki głębiej nie wchodzą ale wkurzyła się jeszcze bardziej:-) Mam też żyrafke Sophie ale też bez szału na razie. Także na razie odpuszczam. Co do smoczka to używamy non stop. Na ten momwent mamy Nuk 0-2. Neurologopeda mówiła żeby nie wymieniać na większy. Pytałam o Lovi bo wiem że są bardzo popularne ale mówiła to co Ty że większe są na pól twarzy i poleciła Canpol light bo to jakaś mniejsza kopia Lovi Także pewnie kupimy niedługo na spróbowanie.
    Gdzieś czytałam że dziecko wkładając rączki do buzi poznaje ciało i nie powinno się tego zabraniać.

Tony, Nosia lubią tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja byłam dzisiaj na farbowaniu odrostów i tak siedząc na myjce naszła mnie refleksja, że może by tak ściąć te kudły? Bo i tak chodzę ciągle w kucyku, prawie nigdzie z domu nie wychodzę, tylko mi się plączą i dziecko je wyrywa. I mówi do fryzjerki "tnij odwaznie'. I z włosów do połowy łopatek mam do połowy szyji 😱😱 ale mega mi się podoba! I mężowi o dziwo też:) nigdy nie miałam takich krótkich. Już czuję wiosnę :D

Kalli95, Nosia, mt30, Altair, Joanne, Asia11, Smerfetk_a lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maly lubi sobie gryzc słonika z mombelli, swoje ręce a najbardziej czyjeś kostki palców 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Altair Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek ma kilka gryzaków, ale lubi tylko jeden, taki miękki w kształcie kwiatka. Smoczków nie chce.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dziewczyny a ja byłam dzisiaj na farbowaniu odrostów i tak siedząc na myjce naszła mnie refleksja, że może by tak ściąć te kudły? Bo i tak chodzę ciągle w kucyku, prawie nigdzie z domu nie wychodzę, tylko mi się plączą i dziecko je wyrywa. I mówi do fryzjerki "tnij odwaznie'. I z włosów do połowy łopatek mam do połowy szyji 😱😱 ale mega mi się podoba! I mężowi o dziwo też:) nigdy nie miałam takich krótkich. Już czuję wiosnę :D
    Ja miałam zawsze włosy do ramion lub trochę za. W ciąży mega mi szybko rosły i teraz po odrostach widać, że też rosną. Szkoda, tylko że mam takie rzadkie. Mi urosły za połowę pleców nigdy nie miałam takie długich. Zzciełam tylko 10cm bo mi było szkoda, chociaż fryzjerka też chciała więcej, bo końce bardzo rzadkie są. Nst. razem znów zetnię 10cm, tak stopniowo to mniej boli :)

Tony lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony odważna decyzja i fajnie że na dobre wyszło😊

Naczytałam się Waszych postów odnośnie wypadania włosów i śniło mi się że garściami mi wypadają, zgroza.

U nas kilka gryzaków i czasem któryś bardziej jej podpasuje i się bawi i wkłada do buzi. Ale już wszystko co ma w rączce wędruje do buzi.
    Smoczki mamy bibs bo on ma zaokrąglony ten plastik w drugą stronę, od buzi nie do tak jak inne smoczki. Wszystkie inne odbijają jej się na buziaku. I niestety bardzo często ssie smoczka. Czasami nawet jak śpi. Jak jej wyjmę to często się budzi więc wkładam z powrotem. Nie jestem tym zachwycona ale nie wiem, może jak będzie starsza to będzie możliwość żeby w ciągu dnia czymś ją zająć a nie smoczkiem🤷🏻‍♀️

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy jakiś z pepco, 2 krążki gumowe i z mombelli słonia, grzybka i dokupiłam małpkę. Słoń i grzybek wygrywają. Początkowo też nie obczajał, że to do buzi. Słoniem w oko mocno kiedyś sobie walnął, ale teraz już nawet uszkami grzybka bezbłędnie trafia do buzi. Bywa też dzień, że tylko ręce wkłada, a gryzaków nie chce.

I mam polecajkę. Siostra już długo walczyła z odparzeniem na pupce u synka. Żadna maść z apteki nie dawała rady. Kupiła na allegro masc Metanium i po 2 dniach zero śladu. Droga dosyć, ale u niej się sprawdziła super.

Tony lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wiem, że ciężko zmienić dziecku kształt smoczka (zmieniałam z lovi na suavinex bo ładniejsze 😜,na pierwszy rzut oka identyczny, a mały się krztusił), ale logopedzi bardzo odradzają bibs, bo niby źle wpływa na podniebienie twarde. Są ładne, też mi się podobają, dlatego o nich czytałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 23:09

‹‹ 664 665 666 667 668 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ