X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, mój Młody też pożera wszystko. Ja dziś poszłam zrobić sobie herbatę (mamy salon z kuchnią) więc zostawiłam Bąble na moment z grzybkiem w buzi i tak sobie pięknie gugał, nagle słyszę, że to guganie takie bardziej przytłumione więc pędzę do niego, a ten się zajada kocysiem merinoskiem.
    Powoli zaczyna się ten etap, że nie można spuścić z oka.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2023, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair a my dziś świętujemy:-) Chłopaki zaczęli 5 miesiąc!!! Ja nie mogę w to uwierzyć!!! Chciałabym, żeby ten czas trochę zwolnił. Mały jest tak przekochany, że czasami mam szalone myśli o rodzeństwie... (trochę żałuję, że nie zarezerwowaliśmy więcej zarodków), ale gdy dochodzi rozsądek, to wiem, że to małoprawdopodobne.

Altair, Joanne lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2023, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja będę szczepić chyba 23 marca. Oby się nic nie działo :) Jaki macie odstep między dawkami?
    9 tygodni. Dam znać jak zniósł drugą dawkę.

Nosia lubi tę wiadomość

• Altair Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Altair a my dziś świętujemy:-) Chłopaki zaczęli 5 miesiąc!!! Ja nie mogę w to uwierzyć!!! Chciałabym, żeby ten czas trochę zwolnił. Mały jest tak przekochany, że czasami mam szalone myśli o rodzeństwie... (trochę żałuję, że nie zarezerwowaliśmy więcej zarodków), ale gdy dochodzi rozsądek, to wiem, że to małoprawdopodobne.

Wszystkiego najlepszego! Jeśli masz takie myśli, to może nie warto pomysłu przekreślać? Rozmawiałaś z mężem na temat takiej możliwości? Nasz mały jest przekochany, ale ja z kolei jestem już pewna, że nie dałabym rady z kolejnym :)
    Czas rzeczywiście płynie błyskawicznie. Chyba dlatego, że dni są podobne do siebie. Mnie to właściwie na razie cieszy, bo dolegliwości brzuszne bardzo nam dały popalić. Na szczęście jest coraz lepiej pod tym względem. Gastrolog stwierdził, że od piątego miesiąca powinno się zdecydowanie poprawiać.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,dziwnie szybko po 3 tyg. skończył mi się priobiotyk biogaja. Czy mogę kupić go ponownie, aby stosować przez 3 miesiące, czy lepiej zmienić na inny?

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny,dziwnie szybko po 3 tyg. skończył mi się priobiotyk biogaja. Czy mogę kupić go ponownie, aby stosować przez 3 miesiące, czy lepiej zmienić na inny?
    Ja stosuje cały czas Biogaia na zmianę z Dicoflorem lub innym.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela odezwij się 🤗

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny nie odzywałam się bo padł mi internet.. dopiero dzisiaj jesteśmy w domu... Ehh zaczęła spadać z wagi dlatego dokarmiam mm no i cycek już nie pasuje 😔 także laktator i butelka 🙄 mała dostała alergii, ordynator wykluczyła że to od mleka modyfikowanego tylko że ja coś jem co ją uczula . Także wyszłyśmy z podejrzeniem alergii na bmk. Ja teraz dieta mała mleko Bebilon pepti. 6 kwietnia kontrol w poradni alergologicznej będzie też prowokacja robiona innym mlekiem 🙆
    Ogólnie czuje się jak kupa strasznie tęskniłam za Majką 😭 tydzień bardzo mi się dłużył

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Altair Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa, dobrze że już w domu. Dieta bez BMK jest do ogarnięcia :)

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całe szczęście, ze juz jesteście w domku Angela. Możesz przytulić Majeczkę :)
    Ogarniecie dietę. I mam nadzieję, że przyniesie ona szybko dobre skutki ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 16:04

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Hej dziewczyny nie odzywałam się bo padł mi internet.. dopiero dzisiaj jesteśmy w domu... Ehh zaczęła spadać z wagi dlatego dokarmiam mm no i cycek już nie pasuje 😔 także laktator i butelka 🙄 mała dostała alergii, ordynator wykluczyła że to od mleka modyfikowanego tylko że ja coś jem co ją uczula . Także wyszłyśmy z podejrzeniem alergii na bmk. Ja teraz dieta mała mleko Bebilon pepti. 6 kwietnia kontrol w poradni alergologicznej będzie też prowokacja robiona innym mlekiem 🙆
    Ogólnie czuje się jak kupa strasznie tęskniłam za Majką 😭 tydzień bardzo mi się dłużył

Teraz prawie wszystkie te dzieci alergicy :( Zawsze to jakiś krok do przodu i plan co dalej ❤️

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak mam ogarnąć kpi ? Jak często pokarm muszę odciągać żeby nie było mniej ? Tylko cycka weźmie na chwilę jak dostanie butelkę 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Teraz prawie wszystkie te dzieci alergicy :( Zawsze to jakiś krok do przodu i plan co dalej ❤️

Tak, na oddziale była dziewczynka miesiąc starsza i bardzo dużo krwi w kupce a już matka miała surową dietę, biedna ledwo co jadła i co raz gorzej. I już kazali przestać jej karmić piersią. Mała nie chce wcale pić z butelki, tyle się nameczyła biedna 😩

Te alergię to chyba z tej chemii się biorą 😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, na fejsie są grupy kobiet kpi i bez BMK, na pewno dużo podpowiedzą. Ja z tych grup więcej się dowiedziałam niż od CDL, a o pediatrze już nie wspomnę.

A nie da rady podkręcić laktacji i nie dawać mm? Przy regularnym mm mała może odrzucić Twoje mleczko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 18:17

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Angela, na fejsie są grupy kobiet kpi i bez BMK, na pewno dużo podpowiedzą. Ja z tych grup więcej się dowiedziałam niż od CDL, a o pediatrze już nie wspomnę.

A nie da rady podkręcić laktacji i nie dawać mm? Przy regularnym mm mała może odrzucić Twoje mleczko.

Odciągam sporo mojego pokarmu a słabo jadła z piersi. W sensie się najadala i więcej nie chciała a jak ją ważylismy to za mało gram 🤷‍♀️ dlatego staram się np. 100ml mojego i 20ml modyfikowanego

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko na szybko, potem sie rozpisze, ale do Angie:

Zapisz sie do grupy „mamy sciagajace mleko - karmienie piersia inaczej (kpi)” ta grupa to skarbnica wiedzy.

Sciagaj minimum 8x na dobe. Najlepiej pdwojny laktator, wtedy wiecej sie sciaga. Max 20 min na sesje. Jedna sesja w nocy miedzy 1 a 4.

Dzieci rzadko kiedy odrzucaja mleko mamy po wprowadzeniu mm. Na grupie mamy setki lasek ktore karmia mieszanie. No worries.

Angelaaaa lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc 🥰 mam nadzieję że jakoś to przetrwam i bym chociaż chciała mieszanie karmić jak najdłużej ❤️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze, Angie. Serio, wierzę w to mocno.

A teraz tak. Kida, pytałaś o wenża - użyty dopóki co dwa razy i już po drugim razie miałam zmniejszone uczucie pieczenia wejścia do pochwy. To wszystko chyba serio napięciowe jest. Ale nadal nie mam odwagi współżyć, boję się tego koszmarnego bólu, eh. No i nie mam realnego czasu na porządną rehabilitację, ciągle jestem w niedoczasie -_- jak my wszystkie tu eh...

Powiedzcie mi moje drogie, czy któreś z Waszych Maleństw miało diagnozę - refluks ukryty?

Odkąd zauważyliśmy tę płaską główkę zaczęłam łączyć kropki, mam wrażenie, że byłam ślepa na pewne aspekty. Fizjo powiedziała, że płaska głowa to często spięcia w obrębie szyi + obręczy barkowej. Faktycznie młody ma spięty lewy bark. Wyczaiłam u fizjomamy ćwiczenia na takie jakby ściąganie rączek przy ciałku w dół i ludzie kochani, zobaczyłam szyję... czyli jego postura do tej pory z nie była do końca normalna. Druga kwestia - te napięcia też nie są bez powodu. Zaczęłam się chłopu przyglądać jeszcze mocniej niż zwykle i wertować sieć. Trafiłam na objawy refluksu UKRYTEGO/UTAJONEGO i kuźwa... laski... no wszystko oprócz może dwóch jakichśtam objawów pasuje jak ulał. Międlenie w paszczy, jakby coś przeżuwał - check. Częste kichanie - check. Mleczne kozy z nosa, które zgłaszaliśmy każdemu lekarzowi jaki oglądał synka i każdy mówił, że to pewnie przez sezon grzewczy... check. Te mleczne kozy to mleko kuźwa, które się cofa aż po nosogardziel. Częsta czkawka - check. Bezinfekcyjny kaszel - check. Prężenie, zaciśnięte piąstki blisko ciałka, wyginanie w literkę c, odbijanie się nawet kilka godzin po karmeniu... WSZYSTKO CHECKED. Krztuszenie się, przełykanie w czasie snu, takie wybudzanie się dziwne, krzywienie jakby coś przeszkadzało. TO WSZYSTKO OBJAWY REFLUKSU UKRYTEGO :( Jedyne co mi nie pasuje do obrazka, to to, że najbardziej lubi być karmiony na... leżąco. Leży sobie w kokonie, a Ty go karm. Na płaściutko. Po szczepneniu rotarixem tak mu się ten refluks wzmożył, że wczoraj myślałam, że ma padaczkę! Przepłakałam pół wieczora, dołączyłam do grup refluksiaków i już wiem, że samo usg może za przeproszeniem uja powiedzieć.

Czy któraś z Was się z tym spotkała? On ulewa bardzo rzadko, jak już, to takim strawionym serkiem.

Co może mi pediatra za skierowania dać? Na eeg, by wykluczyć padaczkę też się da? To prawie na pewno refluks, bo to się idealnie łączy z tym spięciem w szyi i płaską głową - dziecko się usztywnia i wciska w materac, żeby treść nie podchodziła do gardła. Czuję się jak ostatnia idiotka, że wcześniej tego nie wyczaiłam, ale synek jest tak radosnym dzieckiem, że jakoś tego nie widziałam. Może to właśnie rota tak pobudziły brzuszek, że jest gorzej, bo jak obserwowałam Wasze wpisy, to rotateq tutaj zamieszał koszmarnie. Jednak wiele z Was pisało o kupkach, a u nas one w normie...

kid_aa lubi tę wiadomość

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry może spróbuj dać Gastrotuss Baby. To jest syrop bez recepty. On jest na refluks. Trochę neutralizuje nieprzyjemne odczucia. Jeszcze bez recepty to możesz kupić bebilon nutriton i spróbować zagęścić pokarm ale jak nie ulewa to bym to odpuściła bo ten zagestnik może też spowodować problemy z brzuszkiem. Piszesz, że synek jest radosny. Przybiera pewnie też w normie i je chętnie? Jak tak to raczej lekarz nic nie przepisze bo z tego co się orientuję to leki na refluks na receptę mają różne skutki uboczne i raczej takim maluchom przepisują je w ostateczności (np. Helicid albo debridat). Poproś pediatrę o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej dla dzieci i jeśli tam lekarz stwierdzi, że coś jest nie tak z rozwojem ruchowym, napięciami to przydzieli Wam rehabilitację na nfz. Usg brzucha warto też zrobić bo przy refluksie widać fale zwrotne. No i chyba tyle. Mój starszy syn miał refluks ale nie ukryty tylko "widoczny":D. Dolegliwości są podobne. Przez refluks i wzmożone napięcie w obręczy barkowej i obnizone w brzuchu chodziliśmy przez 10 miesięcy na rehabilitację. Oprócz tego jeszcze przy refluksie często lekarze zalecają dietę eliminacyjną bo bywa, że refluks może być na tle alergicznym. A i jeśli jakieś zachowania Cie niepokoją, to spróbuj nagrać i pokaz pediatrze. Czasem przy refluksie występuje zespół sandifera ale to rzadko i w jakiś ciężkich przypadkach. Na spokojnie, wszystko przejdzie z czasem. Ja bym się skupiła na sprawdzeniu u fizjo czy wszystko ok.

Decemberry lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Karo! Właśnie jak się zaczęłam doktoryzować na temat tego wszystkiego, to ten zespół sandifera niestety trochę pasuje. Synek potrafi leżeć sobie, leżeć, ruszać nóżkami, rączkami i nagle CYK, jakby było wyładowanie elektryczne i się na placek rozkłada. Taki odruch moro, ale w wersji extreme placek. Machał też wczoraj głową w taki dziwny sposób... Zauważyłam, że u rodziców dzieci z refluksem często jest lęk o padaczkę, bo objawy są podobne. Jak sobie pomyślę o diecie eliminacyjnej, to mi słabo, bo jestem tutaj z Was chyba najbardziej mleczną osobą - moja dieta to głównie mleczarskie przetwory, bez kitu. Mam ogromny podziw wobec osób, które potrafią coś porządnie zjeść bez choćby krzty sera itd. Niemniej byłabym pewnie to w stanie dla synka zrobić. Tylko zastanawia mnie, że nie ma żadnych wykwitów skórnych itd, jeśli byłoby to alergiczne. Znalazłam taką stronę, na której jest lista symptomów refluksu - https://www.infant-acid-reflux-solutions.com/infant-reflux-diary.html i niestety u nas większość jest teraz nasilona. Piszą tam też, że szczepienia powodują wzmożone objawy. Przeczytałam CHPL rotarixu i nie ma tam co prawda refluksu, ale opisali "ból brzucha", więc mniemam, że ewentualny refluks do tego można przypisać.

Czy rehabilitacja pomogła starszemu synkowi na refluks? Czy to przeszło po "pionizacji"?

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ