LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Decemberry z tym odrzuceniem to się zgadzam, ale musi być wprowadzone odpowiednio. Czyli właśnie tak uak Angela pisze. Przy jednym karmieniu trochę tego i tego.
A co do refluksu, to my też się z tym męczymy. Do 6 a nawet 9 mies. niby to fizjologia i poki dziecko przybiera I nie męczy się jakoś mega to trzeba przetrwać.Decemberry lubi tę wiadomość
-
No właśnie ja się zastanawiam, czy młody przez to nie jest za wielki. Ważony w zeszłym tygodniu w dniu 16 tygodnia życia - 7400g i 64 cm. Nie wygląda na zatuczonego (miał taki moment ok. 2 mc, że był taki grubiutki), bo jest strasznie długi. Ale nie jestem pewna, czy ta waga nie wynika z tego, że on zawsze dużo zjadał - po karmieniu potrafił krzyczeć i płakać. Myśleliśmy, że to głód, a to kuźwa kolejny objaw refluksu -_- Czytałam, ze refluksiaki mogą też zajadać palący przełyk. Ehhh, no trudne to wszystko, trudne.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Opis tego refluksu utajonego do Krystyny też pasuje. A weszłam żeby się pożalić że moje dziecko od jakiegoś czasu je w nocy co dwie godziny. Muszę dzisiaj zapisać jak często je w dzień. Ona jest już taka duża że nie dość że kupuję większe ubranka to muszę patrzeć czy się rozciągają wystarczająco🙈
P.s. zmieniłam jej smoczek z bibs. Teraz ma ten co miała na początku. Jakiś zwykły z sieciowki ale tarcza jest płaska więc pasuje, a jak będę na zakupach to kupię ten co polecaliście. -
Do mojego dziecka tez pasuje opis refluxu.
No i tez je częściej w nocy. Nie w każdą ale jednak skończyło się dobre. No i jest duza. 7100 waży (15/16 tydzień).
Joanne my mamy avent air i nic nie odciska. Tyle, ze moja malutka jest średnio smoczkowa. Tylko chwilę do zasypiania a potem pluje.
Czy waszym dzieciom wyrzynają się ząbki w jakiś widoczny juz sposób?
Joanne lubi tę wiadomość
-
U nas był refluks ukryty, od jakiegoś miesiąca jest całkiem jawny, tzn. ulewa się sporo w losowych momentach. USG brzucha wykazało skrócony dolny fragment przełyku (trochę, nie jakoś katastrofalnie) i gastrolog powiedział, że do poł roku powinno się poprawić. Jestem też na diecie alergicznej, bo młody reagował krwią w kupie na nabiał, jajka i ryby. Sporo składników mam jeszcze do przetestowania.
Rehabilitacja + dieta u nas zdecydowanie przyniosły efekty. Także lepsze noszenie, staranne odbijanie po każdym karmieniu. Karmienie na leżąco - przy refluksie lepiej tego nie robić. Najlepiej karmić na ukos, tak żeby jedzenie spływało w dół, a nie wylewało się z powrotem do gardła.
U nas też młody zdecydowanie woli spać na brzuchu, bo na plecach się wybudza, kiedy mu się cofa. W nocy śpi na brzuchu już od jakiegoś czasu.
Decemberry, a nie masz hiperlaktacji? Bo opisane objawy trochę do tego pasują.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Ja podejrzewam refluks od jakiegoś czasu. Zaczęło się od tego jedzenia ma maxa. Potrafiła zwymiotować i jeść dalej. Mam czasem sama zgage także szybko skokarzyłam. Każde jedzenie kończy się płaczem ale nawet jak dam 140ml to jest to samo. Zmniejszyłam wiec porcje i przeczekuje moment niezadowolenia bo na USG wyszedł żołądek na 10 cm (cała ma 58cm)
Karmie prawie na siedząco i po jedzeniu nie kłade na płasko przez 10 min. Nie wiem czy to coś daje ale nie ulewa już nigdy na leżąco, czasem przy odbijaniu.
Mamy też non stop coś jak katarek wg lekarza to cofka jedzenia ale nie stwierdził refluksu, powiedział że to normalne bo przełyk jeszcze słaby itp.
Jest również nasilony odruch moro, ale to znów lekarze łączą z ciężkim porodem.
Eh...teraz to już sama nie wiem co to.
-
Dziewczynki hej. Nie wiem, czy ktoś jeszcze o nas pamięta. 😅 Znalazłam chwilę czasu, więc piszę, że... Walczę o to, by nie wrócić z Karolem do szpitala.
Wypuścili nas 3.03 a od zeszłego czwartku znów zaczął kaszleć mokro i kichać. W piątek cały dzień gorączka 38°C. Niczym nie szło zbić... W przychodni termin do pediatry na za 2 tygodnie... Wybłagałam takiego lekarza, by nas w piątek przyjął prywatnie. Przyjął nas i mówi, że widzi po dziecku rozdrażnienie ale no uszy czyste, gardło też, więc nie widzi sensu by dawać antybiotyk. I kazał obserwować, bo może dopiero coś się zaczyna dziać. W sobotę Karol wstał jak nowo narodzony ale z takim kaszlem, że kuwa, zaczęłam go na własną rękę inhalować solą fizjologiczną... Wczoraj o 8 zadzwoniła babka z przychodni, że zwolniło się miejsce na 9 i czy damy radę przyjechać. Na szczęście mamy 5 minut autem. Ubrałam się w byle co i sruu. I kuwa. Wiecie co, musieliśmy wyjść ze szpitala z covidem, tylko dopiero teraz zaczął się rozkręcać. Wyszedł na teście. Lekarka wystawiła skierowanie do szpitala, mówiła, że na razie jest stan przed oskrzelowy. Przepisała te specyfiki na inhalacje - boredual i nebbud. W czwartek kontrola... Jakby jeszcze dziś było mało - wstaje rano, idę do Karola a jedno oko całe zaropiałe. Nosz kuwa. Zapalenie spojówek. Musiałam dzwonić do przychodni po receptę na biodacynę. Lekarka mówiła, że po grypie mogą być właśnie takie powikłania. Na szczęście Karol gorączkował tylko w piątek i w sobotę do południa. Jeść je, wprowadziłam mu już marchewkę nawet. 🤣 Ale kuwa ten kaszel to masakra.
10 km stąd jest psychiatryk, czuję, że wkrótce tam wyląduję.
Przez to wszystko nie mam ochoty na nic. Ledwie czytam książkę. Psychicznie mega źle się czuję jako matka. Baaardzo spadło mi macierzyńskie morale przez te wszystkie choroby. 😪
A, i Karol kończy dziś 4 miesiąc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 11:00
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra-Dżasta, trzymaj się! Do d*** z tymi pobytami szpitalnymi, ale to wszystko minie. Przykro mi bardzo, bo wyobrażam sobie, że trudno się cieszyć macieżyństwem w takich warunkach.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
Dżasta współczuję
Choróbsk, szpitali, przychodni, służby zdrowia.. 😒
No a ja też mam doła matkowego. Książki nie dalabym rady czytać. Psychicznie jestem jakoś za bardzo rozbita żeby się skupić na czymkolwiek..
Musimy walczyć z tymi złymi nastrojami
Zdrowka! ❤️ -
Dżasta a Ty byłaś szcepiona na Covida? Zuzka miała badane przeciwciała Covidowe i wyszło jej >2080 czyli powyżej wykrywalnego poziomu a ja się szczepiłam tylko przed ciążą (3 dawki). Także to przechodzi jakoś.
Współczuje, szkoda tych dzieciaczków. Takie bezbronne są
Nietstety nasz NFZ też jest chory i to jest w tym wszystkim najsmutniejsze.
Życzę zdrówka!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 14:12
Decemberry lubi tę wiadomość
-
Nosia, miałam dać znać jak po drugiej dawce. Na szczęście bezobjawowo póki co 😊
Dżasta nie myśl, że jestes złą matką. Wczoraj na szczepieniu lekarka pytała się czy mały miał jakąś infekcje ostatnio. Jak jej powiedziałam, że na szczęście od urodzenia jeszcze nic, to mówiła, że jesteśmy wyjątkiem, bo w tym sezonie jest strasznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 14:34
Nosia lubi tę wiadomość
-
Jutro tez wysyłam męża z Wiką do pediatry.. Ja jestem chora, gardło mi zaatakowało jestem na antybiotyku, a mała od kilku dni kaszle. Ale o dziwo tylko w dzień, w nocy w ogóle i najczęściej leżąc na brzuchu 🤷🏼♀️ Dziwne to trochę, innych objawów brak, ale z racji że ja jestem chora to lepiej niech ją obejrzy..
Dżasta dużo siły!!!
Z tym opisem refluksu ukrytego to dla mnie chyba trochę przesada… Te objawy są tak powszechne u małych dzieci, że wychodziłoby ze prawie wszystkie mają refluks w tym moja 😅Tony, kid_aa lubią tę wiadomość
-
meggie94 wrote:
Z tym opisem refluksu ukrytego to dla mnie chyba trochę przesada… Te objawy są tak powszechne u małych dzieci, że wychodziłoby ze prawie wszystkie mają refluks w tym moja 😅
Bo refluks ma bardzo dużo niemowląt, gdzieś czytałam, że nawet połowa. Ale tylko u nielicznych to cofanie się pokarmu przybiera patologiczną formę, reszta nic sobie z tego nie robi.
meggie94, Tony lubią tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
My jutro mamy szczepienie... Miesiąc temu i od urodzenia między 18-20centylem, po szczepieniach przez dwa tygodnie spadło do 16 centyli i się odbiło później. Dziś zwazylam i mamy 26centyl
. Czy drugie szczepienie jest gorsze od pierwszego? Znów nam waga poleci i kup nie zdążę łapać na przewiaku:(
-
Ultra współczuję, że znów coś Was dopadło.
Co do C19, to aczej teraz złapał, bonto szybko się rozkręca.
Wygląda na to, że my wszyscy mieliśmy, Jak Małż miał zapalenie zatok, to kilka dni później w sobotę byliśmy z Młodym, bo miał gorączkę i lekarka stwierdziła zapalenie gardła, a tego samego dnia wieczorem mnie zaczęło boleć gardło. Poszłam do lekarza w poniedz., bo ewidentnie angina mnie dopadła, ale dałam się namówić na wymaz i wyszedł przy okazji pozytywnie więc Mały pewnie też by miał plusa.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Oj widzę że nie tylko u nas chorobowo 🤒 dużo zdrówka dla wszystkich😘
U mnie znów starszaki przywlekły wirusa i od piątku oni byli chorzy a wczoraj Stas dostał gorączki. Byliśmy dzisiaj u pediatry to oczywiście młodzież już na końcówce choroby a Staś osluchowo na szczescie czysto ale ma zaczerwienione ucho i gardło i ta gorączka to dostał antybiotyk co by nie poszło dalej.