X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie, chyba potrzebujesz swego rodzaju dr House'a dla malutkiej. Może podołączaj do grup pokroju refluksów, alergii i innych i po prostu dodawaj posty z dokładnym opisem co jest malutkiej, jak wyglądało leczenie i tak dalej? Myślę, że czasem od zwykłych ludzi można się dowiedzieć więcej niż od lekarzy.

Np. Przy tym refluksie czytam, że super sprawdza się osteopata i właśnie szukam jakiegoś dla syna.

Robili diagnostyke Twojej córze - gastroskopie, ph metrie itd? Usg? Sprawdzali, czy to nie wgłobienia jelita?

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Angela, nie jestem specjalistą pediatrii, ale mi też to bardziej wygląda na problem gastrologiczny. Pogadałabym z gastrologiem na temat badań w kierunku zaburzeń wchłaniania. Robili w szpitalu badanie kału w kierunku pasożytów?
    Te płynne kupy są pomimo stosowania bebilonu pepti?

Tak te kupy robi na Bebilon pepti + moje mleko odciagniete podaje, na moim mleku samym miała zawsze kupę ze śluzem a tu teraz gorsze te kupy 😭
    Tak robili badanie kału na pasożyty wszystkie wyniki prawidłowe

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG brzucha robili i głowy, badanie kału i moczu i na alergię wszystkie wyniki dobre. Nie wiem czy myśleli że dadzą mm ona przybierze na wadze i będzie po problemie ?😩

30marca powinna mieć szczepienie na rotawirusa bo już miała raz przekładane a przy takich problemach to strach szczepić żeby gorzej nie było 😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    USG brzucha robili i głowy, badanie kału i moczu i na alergię wszystkie wyniki dobre. Nie wiem czy myśleli że dadzą mm ona przybierze na wadze i będzie po problemie ?😩

30marca powinna mieć szczepienie na rotawirusa bo już miała raz przekładane a przy takich problemach to strach szczepić żeby gorzej nie było 😩
    U nas po tych szczepieniach na rota kupy okropne są :/ strasznie wodniste i też wylewające z pampersa. Takze w waszym przypadku chyba bym odłożyła jeśli malutka już teraz ma takie rewolucje 💩 współczuję Ci bo wiem, ze bezradność jest najgorsza a co lekarz to albo olewka albo diagnoza byle się pozbyć. Dobrze, ze wyniki ze szpitala w porządku. Nie załamuj się tylko trzeba szukać dalej. Chyba Decembery ma rację. Szukaj na forach, opisuj problem, moze ktoś miał coś podobnego. Od kiedy u was zaczęły się takie kupki? Bo chyba na początku nie było u was z tym problemu?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U nas po tych szczepieniach na rota kupy okropne są :/ strasznie wodniste i też wylewające z pampersa. Takze w waszym przypadku chyba bym odłożyła jeśli malutka już teraz ma takie rewolucje 💩 współczuję Ci bo wiem, ze bezradność jest najgorsza a co lekarz to albo olewka albo diagnoza byle się pozbyć. Dobrze, ze wyniki ze szpitala w porządku. Nie załamuj się tylko trzeba szukać dalej. Chyba Decembery ma rację. Szukaj na forach, opisuj problem, moze ktoś miał coś podobnego. Od kiedy u was zaczęły się takie kupki? Bo chyba na początku nie było u was z tym problemu?

Kupki ze śluzem jak była u mnie na piersi jakoś jak miała ponad miesiąc i zaczęła słabo na wadze przybierać
    A teraz od poniedziałku ma takie kupki chyba po tym bebilonie pepti ale za to wysypka zniknęła 🤷‍♀️

Jutro mamy wizytę u pediatry bo się boje o te kupki 😩 a ulewa sporadycznie kilka razy w ciągu dnia jakoś od kilku tygodni

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż wraca właśnie z przychodni z Wiką, osluchowo jest czysto, ale gardło czerwone :/ Mamy dawać witaminę C i 2x dziennie inhalacje z benodilu, jakby się pogarszało zamiast polepszać to zapisała na receptę jeszcze antybiotyk, ale żeby na razie nie podawać tylko spróbować z inhalacjami.

age.png

age.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaa tak jak dziewczyny pisały, ja też bym napisała na grupie na fb- albo "mama karmiącą na diecie eliminacyjnej" ewentualnie na "refluksowe dzieci- alergie pokarmowe i problemy jelitowe". Tam są mamy, które miesiącami szukały co uczula ich dzieci. Napewno znajdzie się jakaś dziewczyna, która miała podobną sytuację i coś pokieruje. Na mamie karmiącej moderatorki też mają duża wiedzę i pomogą. A czy lekarze kazali Ci odstawić coś jeszcze oprócz bmk? Może wgle powinnaś zrezygnować na min 6 tyg z tych najczęstszych alergenów-jajko+kurczak, ryby morskie, cytrusy, orzechy (w tym kokos, migdal), soja, kakao, pszenica no i bmk. A co do bebilon pepti to jak nie przechodzi to zostają jeszcze bardziej rozbite mieszanki- nutramigen i neocate. Nie rozumiem czemu ten alergolog nie chce Wam przepisać na receptę refundowana mleka :(.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 16:09

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U nas też wodniste były i wymiotował po jedzeniu przez 2 tyg.. i waga poleciała w dol. Po szczepieniu dodatkowo wrócił katar, który prawie wyleczyliśmy przed. Także do szczepień trzeba byc w pełni zdrowym, pewnie tydzień przed lub dwa nie mieć żadnych objawów. Bo taka biegunka bardzo osłabia organizm. dziś byliśmy na drugiej dawce i pielęgniarka mówiła, żeby zwiększyć probiotyk i dawać dwa razy dziennie. Zaszłam do Gemini, a tam dicoflor 40zl, duża różnica do cen w sklepach internetowych.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    U nas też wodniste były i wymiotował po jedzeniu przez 2 tyg.. i waga poleciała w dol. Po szczepieniu dodatkowo wrócił katar, który prawie wyleczyliśmy przed. Także do szczepień trzeba byc w pełni zdrowym, pewnie tydzień przed lub dwa nie mieć żadnych objawów. Bo taka biegunka bardzo osłabia organizm. dziś byliśmy na drugiej dawce i pielęgniarka mówiła, żeby zwiększyć probiotyk i dawać dwa razy dziennie. Zaszłam do Gemini, a tam dicoflor 40zl, duża różnica do cen w sklepach internetowych.
    Ja kupuje tylko w internetowych. Chyba, ze juz naprawdę muszę kupić na już to wtedy stacjonarnie. Duza jest różnica :/
    Podaje dicoflor caly czas. Na szczęście szczepienia na rota juz za nami :)

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od dłuższego czasu kupy są bardzo w kratkę. Już myślałam ostatnio że po probiotyku są ok, ale znowu czasami zielona, czasami śluzowate, czasami ładna. Lotetia. Na szczęście u nas przyrosty już są dobre i maly pogodny, więc się nie przejmuję.

Też myślę, że na forach dowiesz się najwięcej. Można też się doradzić o sensownego lekarza w danym mieście. Bo tak to często człowiek błąka się po różnych specjalistach, którzy mają nietrafne diagnozy albo nie widzą problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 17:45

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Dziewczyny pomóżcie bo już nie mam siły psychicznie i fizycznie.. co wracam od lekarza to płacze z bezradności 😭

Dzisiaj byłam z nią u alergologa bo mieliśmy mieć wizytę kontrolną, wcześniej mówiła że dzieciom do 3 lat wychodzą fałszywe wyniki ( w szpitalu też tak mówią ) no i jej zrobili na alergię i wszystkie wyszły ujemne. I dziisja ta lekarka stwierdziła że nie ma uczulenia i zakończyła leczenie.. a ja jej mówię że to po zwykłym bebilonie mdostala wysypki a teraz jej na Bebilon pepti i pewnie po tym poprawa to stwierdziła że te mleko pebiwnie lepiej trawi.. także od niej refundacji dalej nie dostanę.. a 6 kwietnia mamy kontrolę w przychodni szpitalnej więc mam nadzieję że oni coś zaradzą..

No ale mamy kolejny problem w szpitalu robiła kupy ze śluzem tak jak zawsze lub pół płynne i też średnio im się podobały.. od poniedziałku robi kupy praktycznie rozwolnienie.. jakbym pampersa wzięła do góry nogami to by kapało i alergolog widziała dzisiaj tą kupę i sie aż przeraziła 😩 i ja nie wiem czemu te kupki takie są jeszcze ileś razy dziennie ulewa i się boje ze znowu za mało przytyje 😭😭 alergolog mówi że my nadal powinniśmy być pod opieką Gastroenterologa i że dziwne że wszystkie wyniki są w normie.. co ja mam zrobić ? Każdy lekarz mówi co innego jestem załamana 😭 we wtorek wizyta u pediatry na kontrolę a ja już się trzese jak ona z waga wygląda i co te kupy oznaczają..
    A masz możliwość zmiany alergologa? Jeśli na bebilonie pepti macie poprawę to pewnie alergia a na testach nam tez prawie nic nie wyszło a na pewno mamy bmk i jajko. Jak mieliście zwykle mm i bylo zle to pewnie na bmk ale może być cos jeszcze 😔 A ige calkowite jakie wam wyszło?
    U nas tez wszystkie wyniki w normie byly z wyjątkiem anemii ale u nas byla tylko albo aż krew w kupie i śluzowe zielone stolce a na wadze bylo aż za duzo. Mielismy zapisane neocate ale Stasiek nie chciał tego pic dlatego nie wmuszalam aż tak w niego tego mleka i przeszlam na eliminacje. Ale chyba jak Ala nie przybiera i ma takie kupki to bym calkiem przeszła na mm i gdzieś spróbowała dostać receptę na to. Rozumiem bardzo podłamanie się, u nas juz 1,5 tygodnia jest wysypka na całym ciałku. Wygląda to jak czerwona gesia skórka. Plakac mi się chce i czuje wyrzuty sumienia ze to przeze mnie to ma za każdym razem jak dotykam jego ciałka ale on neocate wcale nie chce a jak wcześniej wmuszalam w niego to on tak plakal ze ja tez caly czas płakałam no i spadał z wagi. Teraz nie mogę znaleźć co go uczuliło bo w sumie nic nie zmieniłam. Zastanawiamy się nad testem Alex ale zrobię najpierw ige calkowite bo wcześniej mieliśmy tylko 0,29.
    My jeszcze na alergię bierzemy fenisyol w kropelkach. Nie proponowali wam? Moze warto o to zapytać lekarza?
    Tez czasem bebilon pepti jest za "slaby" jeśli alergia jest mocna i wtedy można podawac właśnie preparaty na bazie aminokwasów jak neocate albo nutramingen lgg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 20:34

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a tak z innej beczki, może orientujecie się czy mogę podawac dziecku żelazo (actiferol start w proszku), probiotyk w proszku, fenistil w kroplach i witaminę d za jednym zamachem w jednym "szejku" z moim mlekiem 😅
    To żelazo można mieszać z mlekiem tak btw
    Bo nie pomyślałam żeby o to zapytać lekarza jak mi to żelazo przepisywał

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 20:38

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, bo tak sobie myślę a te kupy to taki sluz ze jak smark czy taka piana bardziej? (Przepraszam za opis)

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Angela, bo tak sobie myślę a te kupy to taki sluz ze jak smark czy taka piana bardziej? (Przepraszam za opis)

Takie gluty. W szpitalu też na to zwracali uwagę że nie bardzo te kupy.
    Na szczęście w szpitalu dostałam refundację na 5 opakowań mleka ale nie wiem czy starczy do 6 kwietnia bo wtedy mamy kontrolę w przychodni szpitalnej. Tam chyba też alergolog będzie albo ktoś kto wystawi mi receptę mam taką nadzieję.

Ze stresu odciągam tylko 500ml mojego mleka a resztę mm daje.

Przed chwilą była kupka taka żółta z zielonymi małymi glutkami także liczę na to że może będzie lepiej byle nie rozwolnienie.. ciekawe czy ją jutro będą ważyć 🫣

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kali nie wiem jak to podawać takiemu bobasowi, bo ja actiferol dawałam starszemu bliżej roku. Ale na chłopski rozum mysle, że możesz że swoim mlekiem. U nas on powodował odparzenia po kupce. Dwa razy robiłam z nim podejście i za każdym razem pupa czerwona. Tak piszę na wszelki wypadek, nie wiem czemu u nas tak było.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie, współczuję :(((

Nawet strach trochę doradzać w kwestii laktacji, bo nie wiem, czy coś Ci nie uczuli malutkiej :((

Anyway na mnie mocno zadziałała ta moringa. Przy 8 sesjach miałam max 600, to był mój max maxów, a teraz? Wczoraj rekordowe 942 ml przy 7 sesjach. Od razu dopowiem - biorę jedną tabletkę dziennie, bo nie jestem fanką przestymulowywania.

Trzymajcie kciuki, jutro znowu delegacja, tym razem jadę i wracam w ten sam dzień. Biorę ze sobą laktator handsfree i muszę zdobyć się na odwagę, żeby odciągać w pociągu. Wykminiłam, że na sesję będę wychodzić z wagonu i sobie stać między wagonami, zadzownię do Męża i będę tak głośno gadać, że nikt nie usłyszy tego laktatora pod grubą bluzą. Mastermind normalnie. Geniusz. Ostatnim razem jak byłam 2 pełne dni, to wypijałam po prostu to mleko (wiem, że dla niektórych to obrzydliwe i hardkor, ale za bardzo szanuję pracę swojego własnego organizmu i żal mi było wylewać XD), ale jutro będę zlewać do termosku i po powrocie wleję do kąpieli synkowi. Będzie kąpiel Faraona XD

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Nie wiem czy mnie pamiętacie bo trochę mnie nie było i szczerze to nie miałam nawet czasu podczytywac.

Teraz czytam, że Angie zmaga się z jakąś alergią... Napisz do mnie. Znajdź mnie na Messenger albo napisz na priv, mam propozycję

U nas gorące tygodnie.
    Od lutego mamy rehabilitację ci 2 dni, do tego jechaliśmy do Zielonej Góry przeciąć wędzidełko w międzyczasie trochę chorowaliśmy, Mąż wrócił, Mąż wyjechał 😂
    Szkoła, obowiązki, rehabilitacje i tak w koło

Mała rozwija się super, obraca się na brzuszek, robi pivoty, ale i jęczy ostatnie dni, a od kilku tygodni męcząca jest bardzo. Teraz ma już skończone 20 tyg więc czekam az skok się skończy i zęby wyjdą bo już ma.biale i pogrubione dziąsła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 08:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2023, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z braku siły i czasu zaczęłam wpisrxoelac wszystko co pod rękę wleci a najwięcej to batoników 🤦🏼‍♀️🤷🐷
    Dupa przybiła 2 kg, a i tak już ją z kilometra widac 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Włosy mi lecą jak szalone, niby 5 miesiąc najgorszy z wypadaniem

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 02:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Kali nie wiem jak to podawać takiemu bobasowi, bo ja actiferol dawałam starszemu bliżej roku. Ale na chłopski rozum mysle, że możesz że swoim mlekiem. U nas on powodował odparzenia po kupce. Dwa razy robiłam z nim podejście i za każdym razem pupa czerwona. Tak piszę na wszelki wypadek, nie wiem czemu u nas tak było.
    O no właśnie u nas tez pojawiła się skłonność do odparzen ale łączyłam to z reakcja alergiczna, dobrze wiedzieć ze to może być od tego

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
‹‹ 669 670 671 672 673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ