X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne nadrobiłam kilka ostatnich stron i jestem przerażona Twoim opisem żłobka i wcale nie dziwie się Twoim obawom 🙈

Joanne i Tony piękne macie dziewczynki! ❤️

Wika od ok półtorej miesiąca zaczęła bardzo bać się jak jest za dużo ludzi dookoła i harmider. Od razu płacz i i tylko na ręce a i na rękach już potrafi wtedy płakać i marudzić i niewiadomo co z nią robić, za nami takie atrakcje na Wielkanoc, na imprezce u teściów, majówka gdzie byli u nas znajomi z dziećmi na weekend i jedna Komunia - jeden wielki dramat… Przed nami jeszcze jednak Komunia i chrzciny u siostry męża i aż mi słabo na samą myśl, żadna mi przyjemność chodzić na takie uroczystości wiedząc jak Wika reaguje… A wracamy do domu i zupełnie inne dziecko - śmieje się, bawi, zadowolona i spokojna.

age.png

age.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Joanne nadrobiłam kilka ostatnich stron i jestem przerażona Twoim opisem żłobka i wcale nie dziwie się Twoim obawom 🙈

Joanne i Tony piękne macie dziewczynki! ❤️

Wika od ok półtorej miesiąca zaczęła bardzo bać się jak jest za dużo ludzi dookoła i harmider. Od razu płacz i i tylko na ręce a i na rękach już potrafi wtedy płakać i marudzić i niewiadomo co z nią robić, za nami takie atrakcje na Wielkanoc, na imprezce u teściów, majówka gdzie byli u nas znajomi z dziećmi na weekend i jedna Komunia - jeden wielki dramat… Przed nami jeszcze jednak Komunia i chrzciny u siostry męża i aż mi słabo na samą myśl, żadna mi przyjemność chodzić na takie uroczystości wiedząc jak Wika reaguje… A wracamy do domu i zupełnie inne dziecko - śmieje się, bawi, zadowolona i spokojna.
    U nas tez na widok kogoś był płacz ale minęło póki co

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    U nas ostatnio też słabo bo Ala ciągle dostaje alergię.. we wtorek mamy szczepienie pokaże zdjęcia jakie wtedy robi kupy i jaką na wysypkę.. najlepsze jest to, że wysypka nie jest mocna przeważnie lekko zaczerwienione policzki i jakieś pojedyncze krostki czy plamki ale wtedy kup robi 8 zielonych pełno śluzu 🙄 i w nocy 2 godziny po zjedzeniu mleka wielki placz.. a jak przez kilka dni nie ma alergii to 1 kupa dziennie ładnie żółta i dziecko spokojne i przesypia ładnie noce 🙆

Nie wiem co ją może jeszcze uczulać bo ja mało jem 🙄 chce usłyszeć we wtorek że mam przejść na mm bo sama z siebie nie umiem zrezygnować 🥺😐🤦‍♀️
    U nas właśnie miała czerwone policzki po Bebiko i kupa ze śluzem następnego dnia, 3 kupy i ostatnia kleks z zielonej kupy jakby następnego dnia już żółte ale pianista ale już wieczorem jej nie dałam Bebiko teraz czekam, a może to ja coś jem nie tak że tak mi słabo śpi 🤔 bo zdarzały się noce że budziła się dopiero o 1 a teraz co , 3 h wczoraj dostała marchewkę na obiad a na noc kaszkę dziś ziemniak na obiad i ma jakąś wysypke na plecach 😑 ale takie pojedyncze krostki chyba że to potówki. I oczywiście zasnęła o 19 i już o 20 już się przebudziła 😑 nie mam pomysłu na tą moją córkę ostatnio mi od 00;00-3:00 nie spała zjadła o północy o później zaczęła gadać 🤣

• Tony Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie, a jak ten skok wygladal, co się działo?

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    U nas właśnie miała czerwone policzki po Bebiko i kupa ze śluzem następnego dnia, 3 kupy i ostatnia kleks z zielonej kupy jakby następnego dnia już żółte ale pianista ale już wieczorem jej nie dałam Bebiko teraz czekam, a może to ja coś jem nie tak że tak mi słabo śpi 🤔 bo zdarzały się noce że budziła się dopiero o 1 a teraz co , 3 h wczoraj dostała marchewkę na obiad a na noc kaszkę dziś ziemniak na obiad i ma jakąś wysypke na plecach 😑 ale takie pojedyncze krostki chyba że to potówki. I oczywiście zasnęła o 19 i już o 20 już się przebudziła 😑 nie mam pomysłu na tą moją córkę ostatnio mi od 00;00-3:00 nie spała zjadła o północy o później zaczęła gadać 🤣

Ala od tygodnia ma alergię wydaje mi się że po tym cieście od teściowej i właśnie robi pełno kup dziennie zielonych ze śluzem. Rekord 8 kup 🤦‍♀️ a już było unormowane że 1-2 dziennie.. codziennie ma zaczerwienione policzki i jakieś krostki lub plamki ale jest ich bardzo mało. Ma problem ze spaniem w ciągu dnia dużo płacze i marudzi. I w nocy się budzi także musi być coś na rzeczy bo tak się nie zachowywała 🤷‍♀️🤷‍♀️

Dostała dzisiaj marchewkę i ogonie bardzo była zaciekawiona i otwierała buzie ale dużo pluła 😅 ale jakieś kawałki w kupce były więc coś tam zjadła 😁

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Meggie, a jak ten skok wygladal, co się działo?

Była potwornie marudna, nic jej nie pasowało, w łóżeczku zle, na macie zle, na rękach najlepiej ale tez już zle, a nie daj Boże usiąść z nią na rękach, trzeba było ciagle chodzić, w nosidle po czasie tez już zle, na drzemki półtorej godziny usypiania i pół godziny spania, w nocy niespokojny sen często, płaczliwa była mocno, nie potrafiła się nawet chwile sama zabawić No i na 3 tygodnie zapomniała jak się przekręca z pleców na brzuch, miała regres tej umiejętności

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tematu żłobków to ile u was kosztuje ? U nas w tym roku koszt prawie 1800zł... I można się starać o dofinansowanie z miasta 150zł i 400zł od państwa ale tylko na jedno dziecko. I jeszcze haczyk jest taki że jak ja mam dwójkę dzieci i jak Ala skończy rok będę dostawać kasę dodatkową przez rok więc automatycznie nie mogę skorzystać z dofinansowania do żłobka 🤦‍♀️🤦‍♀️ także do pracy mi się wcale nie opłaca wracać bo jeszcze hyk musiała do tego swoją kasę dokładać... Będę musiała iść na wychowawczy i dorabiać kilka razy w miesiącu 🤷‍♀️ dramat żeby takie koszta były.. a w żłobku miejskim koszt ponad 800zł gdzie 2 lata temu było 400 🙆

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz żłobek 1100 zł (to już uwzględnia dofinansowanie z miasta, od tej kwoty zwrot 400 zł z ZUS)+ 15zl wyżywienie za dzień. A planujesz zapisać Majkę do zlobka, czy dopiero do przedszkola? Ja chciałabym za rok we wrześniu wrócić wreszcie do pracy ale nie wiem jak to bedzie. Może wrócę tylko na pół etatu. Oluś miałby niecałe 2 lata. Mikołaj idzie do żłobka we wrześniu I będzie miał już 2,5 roku prawie. Zastanawiałam się, czy go nie zapisać od razu do przedszkola ale jednak żłobek jest bardziej kameralny. W żłobku jest 25 dzieci i 5 pań.

Mój Olek też coś od 2 dni cuduje. W nocy budzi się z placzem. W dzień nie chce spac. Uspic go na 30 minutową drzemkę jest ciężko. Zasnął dzisiaj normalnie po kąpieli ok 19 i obudził się zadowolony o 20.30 i dopiero teraz wreszcie usnął 😵

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, w szoku jestem ze taki koszt zlobkow 😳 to brzmi masakrycznie - to pewnie w wielu przypadkacg nie oplaca sie pracowac, lepiej siedziec z dziecmi w domu… u nas kosztuje ok 1500 zl, a koszty zycia o wiele wyzsze niz w PL. Tylko ze tu moze wyzywienie jest troche biedne.

Maly Moj dzisiaj zjadl ziemniaka z odrobinka oleju slonecznikowego - przeszczesliwy byl.
    A przed snem jak zmienialam pampersa to znalazlam w kupie pestke arbuza 🙈 Moj maz mu wczoraj dal niby polizac - chyba nie patrzyl wogole co on robi 🤦🏼‍♀️ szczescie ze sie nie zadlawil.

Fajnie Soweczka i Meggie ze dajecie znac 👍😊

meggie94 lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2023, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne z jednego gotowania wychodzi mi zazwyczaj 7-8 słoiczków, więc starcza na tydzień

Owoce to kupuję nasze polskie typu jabłka gruszki maliny borówki i z egzotycznych tylko banan. Jak byłam teraz z małą na kontroli u gastrolog (po tamtych krwawieniach z odbytu) to mówiła, aby nie dawać egzotycznych owoców bo one są szprycowane chemią aby tu dojechały z ciepłych krajów, a taki prom trochę płynie

Marlena też ostatnio tylko na rękach i musi mieć mnie w zasiegu wzroku. Jedynie u teściowej na rękach nie muszę być obok .

Nie wiem jak będzie z M jak wróci bo teraz go miesiąc nie ma 🤦🏼‍♀️

Joanne lubi tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka i Meggie, witamy z powrotem hehe :D

U nas brokuł dzień drugi - lepiej go zblendowałam, dodałam kapkę przegotowanej wody i zjadł około 3 łyżeczki. Jestem z niego dumna :D

Nie wiem czy Wam pisałam, kupiliśmy w końcu nosidełko Baby Tula - explore. Na promce za pińcet było, ale jeszcze nie przyszło.

U nas Żłobek to koszt w zależności od ilości godzin, ale jak byśmy chcieli go wrzucać 5 dni w tygodniu do 5 godzin to wtedy jest 780 zł bez wyżywienia. Całodzienne wyżywienia to 15 zł, przy 5h wyszłoby mniej. Biorąc pod uwagę dopłatę 400 zł z Zusu, to nie wychodzi dramatycznie. Tylko w tym żłobku przyjmują po ukończeniu roczku dopiero. Są jeszcze jakieś inne, ale ja się uparłam na ten. W wakacje będzie rekrutacja na kolejny rok, więc będę polować jak dzik na żołędzie ;)

Sóweczka, meggie94, kid_aa lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2023, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odmówiłam powrotu do pracy, a dostałam propozycję o jakiej marzyłam czyli wychowawca 1-3, ale szkoda mi czasu zabierać Marlenie ze mną. Mamy taką sytuację, że możemy sobie na to pozwolić i mam nadzieję, że nic się nie zmieni w ciągu tych 3 lat, ale jakbym musiała to mam zlobek gminny 10 km ode mnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2023, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle czuję się inaczej mając terwz dziecko przed 40tką

Mam wrażenie, że mam więcej cierpliwości do małej, nie jestem spanikowana jak przy chłopcach i jakbym nie pamiętała jak to było z chlopcami.pewne.rzeczy przeżywać. Jakoś inne podejście mam teraz, ale.do chłopaków wciąż cierpliwości brak 🤣

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    A co do tematu żłobków to ile u was kosztuje ? U nas w tym roku koszt prawie 1800zł... I można się starać o dofinansowanie z miasta 150zł i 400zł od państwa ale tylko na jedno dziecko. I jeszcze haczyk jest taki że jak ja mam dwójkę dzieci i jak Ala skończy rok będę dostawać kasę dodatkową przez rok więc automatycznie nie mogę skorzystać z dofinansowania do żłobka 🤦‍♀️🤦‍♀️ także do pracy mi się wcale nie opłaca wracać bo jeszcze hyk musiała do tego swoją kasę dokładać... Będę musiała iść na wychowawczy i dorabiać kilka razy w miesiącu 🤷‍♀️ dramat żeby takie koszta były.. a w żłobku miejskim koszt ponad 800zł gdzie 2 lata temu było 400 🙆

U nas w mieście akurat są tanie żłobki, nasz kosztuje 550 zł za miesiąc już z wyżywieniem, do tego jak odejdzie nam 400 zł z zusu za żłobek to będziemy płacić 150. U nas takie same mniej więcej ceny są i za prywatne i za miejskie, jest tylko jeden prywatny żłobek który kosztuje 1100 zł plus wyżywienie i mają tylko 4 dzieci 🙈

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas covid. Ja szczepiona trzy razy, mąż cztery, a i tak złapaliśmy. Mały się zaraził od nas, ma gorączkę od wczoraj. Dzisiaj mamy wizytę w przychodni. Ciekawe, czy nas odeślą do domu czy do szpitala 😞

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    U nas w mieście akurat są tanie żłobki, nasz kosztuje 550 zł za miesiąc już z wyżywieniem, do tego jak odejdzie nam 400 zł z zusu za żłobek to będziemy płacić 150. U nas takie same mniej więcej ceny są i za prywatne i za miejskie, jest tylko jeden prywatny żłobek który kosztuje 1100 zł plus wyżywienie i mają tylko 4 dzieci 🙈

Wow ceny extra tak powinno być wszędzie 🙄

meggie94 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    U nas covid. Ja szczepiona trzy razy, mąż cztery, a i tak złapaliśmy. Mały się zaraził od nas, ma gorączkę od wczoraj. Dzisiaj mamy wizytę w przychodni. Ciekawe, czy nas odeślą do domu czy do szpitala 😞

Ojej dużo zdrówka 🥺 daj znać co powie lekarz 😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Była potwornie marudna, nic jej nie pasowało, w łóżeczku zle, na macie zle, na rękach najlepiej ale tez już zle, a nie daj Boże usiąść z nią na rękach, trzeba było ciagle chodzić, w nosidle po czasie tez już zle, na drzemki półtorej godziny usypiania i pół godziny spania, w nocy niespokojny sen często, płaczliwa była mocno, nie potrafiła się nawet chwile sama zabawić No i na 3 tygodnie zapomniała jak się przekręca z pleców na brzuch, miała regres tej umiejętności
    No u nas to samo nie przekręca się no wczoraj dwa razy się udało z zabawie jem się też problem był teraz trochę lepiej ale noce nadal słabe

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Nasz żłobek 1100 zł (to już uwzględnia dofinansowanie z miasta, od tej kwoty zwrot 400 zł z ZUS)+ 15zl wyżywienie za dzień. A planujesz zapisać Majkę do zlobka, czy dopiero do przedszkola? Ja chciałabym za rok we wrześniu wrócić wreszcie do pracy ale nie wiem jak to bedzie. Może wrócę tylko na pół etatu. Oluś miałby niecałe 2 lata. Mikołaj idzie do żłobka we wrześniu I będzie miał już 2,5 roku prawie. Zastanawiałam się, czy go nie zapisać od razu do przedszkola ale jednak żłobek jest bardziej kameralny. W żłobku jest 25 dzieci i 5 pań.

Mój Olek też coś od 2 dni cuduje. W nocy budzi się z placzem. W dzień nie chce spac. Uspic go na 30 minutową drzemkę jest ciężko. Zasnął dzisiaj normalnie po kąpieli ok 19 i obudził się zadowolony o 20.30 i dopiero teraz wreszcie usnął 😵
    U nas 1000 w tym 400 dofinansowanie i też 15 wyżywienie

• Tony Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz zlobek 1600zl, ale 600 płaci miasto. Od października będzie chodzić.

U nas w piątek była niania pierwszy raz. Powiem Wam, że mega sie stresowałam, nie wiem dlaczego i nie spodziewałam się tego po sobie. A byłam cały czas w domu. Generalnie dobrze sobie radziła, bawiły się, czytała jej książeczki, ale pod koniec Laura już zaczynała marudzić bo była zmęczona a największe wyzwanie to jej usypianie. Jutro też będzie, mam nadzieję, że uda jej się ją ululać bo całą resztą to pikuś.

A dzisiaj byłyśmy u fizjo, Laura bardzo dobrze sobie radziła, ale trochę ma słabszą prawą stronę. I bardzo dobrze, że "pływa" bo to wstęp do wysokiego podporu - wg fizjo Laura jest już na to gotowa i mamy ćwiczyć :)

Co do diety - wczoraj wjechała owsianka, zjadła prawie cały talerzyk 😱 a zaraz będę robić ziemniaka na parze.

meggie94, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 714 715 716 717 718 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ