LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka,
Chcę podziękować Asi bodajże, która poleciła tubkę dawtony z babką płesznik. Faktycznie działa cuda na zaparcia. Aż jestem w szoku. Przez to kupy nas zaskakują w zupełnie nietypowych momentach dnia (5 minut po wyjeździe z parkingu na trasie ekspresowej...), ale grunt, że jelitka pracują!
już za prawie tydzień start żłobka.. Nie mam słów, by opisać ile emocji się we mnie kłębi!
Trzymam kciuki za zdrówko wszystkich maluszków!Asia11, Tony lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dzisiaj w nocy Krystyna płakała więc położyłam ją między nas. Bartek wstał do pracy my spałyśmy dalej. Obudziłam się nagle i złapałam ją w ostatnim momencie jak siedziała na skraju łóżka. A łóżko mamy wysokie. Runęłaby na plecki. I bardzo mnie to dzisiaj wyczulilo i uwaga...
Autobus którym jechalam z Krystyną brał udział w zdarzeniu drogowym!!! Zacznę od tego że nic nam się nie stało.
Krystynę zazwyczaj nie zapinamy na górne szelki w spacerówce tylko na te w pasie. Kiedyś jechalam z nią autobusem i kierowca tak szybko jechał na zakrętach że musiałam zapiąć dziecko też tymi górnymi szelkami bo nią majtało. Od tamtej pory zawsze zapinam szelki w spacerówce do autobusu. I dzisiaj w nasz autobus walnął rozpędzony drugi autobus. W ostatniej chwili złapałam przewracającą się spacerówkę. Majtnęło nią na prawe, lewe i znowu prawe koła i w ostatniej chwili jak leciała udało mi się złapać i postawić. Krystyna w ryk, tylnia szyba rozsypała się w drobny mak na cały autobus, trzask szyby w drugim autobusie i wiadomo krzyk ludzi. Byłam w mega szoku, miałam w oczach tylko tą spacerówkę która leciała na podłogę. Aż jedne szelki Krystynie się rozpięły. Chciałam żeby wezwano do nas karetkę bo już kiedyś miałam "niegroźny" wypadek skuterem a okazało się że konsekwencje zdrowotne pojawiły się później więc jeśli kiedykolwiek coś Wam się przydarzy to od razu policja i karetka.
Jak wychodziłam z autobusu do karetki i zobaczyłam fotoreportera to wiedziałam że nasze zdjęcia będą na głównych stronach wiadomości lokalnych🤦🏻♀️ tym bardziej że widok był chwytający serce bo Krysię niósł ratownik medyczny bo ja nie byłam w stanie, bałam się że ją nie utrzymam bo całą dygotałam. W radio ponoć też trąbili o tym wypadku i dziecku które brało w nim udział. Wiadomo, dziecko najbardziej przyciąga uwagę.
Krystynie na szczęście nic się nie stało, ja jestem trochę poobijana bo siedziałam zgodnie z kierunkiem jazdy i patrzyłam się na Krystynę non stop więc przy uderzeniu głowa mi poleciała i poobijałam się łapiąc spacerówkę. Dobrze że nie siedziałam w telefonie czy coś tylko non stop byłam skoncentowana na dziecku.
Tak więc zapinajcie dzieciaki szelkami bo naprawdę tylko to ją uchroniło i refleks matki. Było to o 15 a do tej pory ryczę jak tylko o tym pomyślę. -
O Boże drogi 🤯🤯 całe szczęście że nic Wam nie jest, mam nadzieję, że wyczerpaliście limit pecha!!!
Dec, czekam na relacje ze żłobka, my mamy jeszcze ponad miesiąc
A ja dziś złożyłam rozprawę doktorską, więc w końcu będę mieć więcej czasu dla siebie 🥳 od kilku miesięcy to była jedyna rzecz, którą robiłam w wolnym czasie, ktorego jak wiemy jest turbo mało 🤮Joanne, Asia11 lubią tę wiadomość
-
Joanne dobrze, że nic się nie stało. Stres pewnie ogromny. Miałaś przeczucie z tymi szelkami. Właśnie ze wzgl. na potencjalne niebezpieczeństwo odradza się jazdą autobusem z dziećmi w gondoli.
Tony, trzymam kciuki, choć do finalizacji pewnie jeszcze trochę
Dec przypomnij mi tę grupę laktacyjną na fbJoanne lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Tony gratulacje, że dałaś radę.
Ja nie jestem w stanie nic zrobić przy małej. Jest tak absorbująca. Do tego remont mamy, który się nie kończy.
Byłam wczoraj u pediatry. Malutka ciągnie się za uszy, włosy, bije po głowie piąstkami, trze nosek i oczka. Powiedziała, że mala jest zdrowa a do kolejnych ząbków jeszcze daleko.
Więc skąd takie zachowanie u mojego dziecka? 🥺 Martwi mnie to. Lekarka powiedziała, że może ona taka po prostu jest, że tak sie zachowuje. Mówiła, że może przeżywa coś co jest w domu i tak odreagowuje. Najlepiej z normalnej rodziny patologię zrobić...tak się trochę poczułam.
Może rzeczywiście trafiło mi się high need baby i ona juz taka po prostu będzie. -
Nosia mój też się drapie po uszach już od dłuższego czasu i ciągnie czasem za włoski. Obserwuje to przy jedzeniu albo przy zmęczeniu.
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
Co serwujecie Mauchom na śniadania? Poza kaszkami czy placuszkami
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
Kidaa, ja daje jogurt naturalny zmiksowany z różnymi owocami. Też za bardzo nie mam więcej pomysłów, może podpowiecie?
Nosia, moja tak robi jak jest zmęczona albo jak zasypia. Parę razy sobie uszy do krwi podrapała. Ale tak w ciągu dnia, jak się bawi itp to nie...
A co do doktoratu - ja przy dziecku też ni3 jestem w stanie nic zrobić, ale od miesiąca jestem u rodziców i mama się dużo zajmuje Laurą plus piszę po nocach, inaczej nie ma szans
Laura od dwóch dni nauczyła się chodzić po schodkach i już nic więcej jej nie interesuje. Także teraz to już się nawet kawy nie można spokojnie napić xd -
Dziękuję Dziewczyny 💕 Dzisiaj boli mnie kark i kręgosłup w odcinku ledzwiowym do tego odezwało się kontuzjowane kolano i jeśli jutro będzie gorzej to dzwonię do lekarza. Powiem Wam że dalej uważam to za niesamowite że udało mi się tą spacerówkę złapać.
Kidaa nie dziwię się. Gdyby to była gondola to dziecko by wypadło. Przypominam że Krysi aż odpiely się szelki z prawej strony gdzie telepnelo wózkiem dwa razy😔
Tony podziwiam. Pamiętam jak pisałam magisterkę i ile to kosztowało mnie nerwów i czasu a co mówić doktorat przy małym dziecku. Trzymam mocno kciuki!🍀
Nosia przez ten brak czasu, przez to że muszę 90% przy dziecku robić, że nie mam pomocy od rodziny, jestem bardzo nerwowa i widzę że Krysia z byle powodu pokazuje nerwy. Teraz staram się nie denerwować przy dziecku. Tak więc nie musi być pato w domu żeby coś na dziecku się odbijało.
Kidaa na śniadania wjeżdża ostatnio jajecznica smażona na śmietance i polana jogurtem naturalnym, tubki i kaszka bebiko. A, i suche płatki kukurydziane. Niejadek z mojego dziecka jak był tak jest.
Widać pod skórą górne jedynki! Idą obie! -
Pocieszacie mnie trochę dziewczyny, dzięki że jesteście 🤗
Joanne ja też nerwowa chodzę bo jednak niedospana, ale staram się nie pokazywać tego.. no ale dziecko pewnie wyczuwa. Malutka w nocy bardzo się piersi domaga. Jestem niedospana bardzo.
Ja na śniadanie podaje jajko na twardo, jajecznicę, kaszkę jaglaną, różne omlety, owsianki, jogurt naturalny, chlebek z masłem. Nie mam więcej pomysłów. Rano też mala nie ma apetytu, bardziej popołudniu
-
Joanne, dobrze że nic poważnego się wam nie stało 🤗
U nas dzisiaj zrobiłam placuszki biszkoptowe i coś tam zjadł z owocami rozdrobnionymi widelcem, a u nas to hit bo ogólnie to śniadania najgorzej idą. A tak to ostatnio była jajecznica bo od wczoraj wprowadziłam całe jajko, kaszki (ryżowa, gryczana, orkiszowa, pszenna) z owocami sezonowymi.
Chleba Staś nie chce jeść także o kanapkach mogę zapomnieć 🙂Joanne lubi tę wiadomość
-
Kali dać przepis na te placuszki biszkoptowe.
Ja bym właśnie zrobiła jakieś pasty kanapkowe, bo te gotowe, to zazwyczaj mają w składzie coś nie tak. Chyba, że macie jakieś sprawdzone.
A widzicie, jajka na twardo mu jeszcze nie dawałam, tzn. takiej ćwiartki 🙈
Mój póki co zjada to, co mu daję. Staram się przemóc z tymi produktami do rączki, ale on tyle tego pakuje do buzi, że stres mnie zżera. Ale pracuję nad tym.🤣
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
U nas na śniadanie oprócz kaszek (5× tyg) daje jajka (2×tyg) gotowane lub paste jajeczną z awokado, do tego chleb z masłem i warzywa. Z kaszek hitem jest kaszka z jabłkiem i cynamonem działa też super na zaparcia. Zuzia lubi dużo zjeść na śniadanie także na razie kaszki są najlepszym rozwiązaniem na zaspokojenie głodu.
Mam natomiast podobny problem z obiadkami. Daje niestety sporo słoiczków bo za bardzo nie wiem co i jak dawać. Szukam jakiejś książki z przepisami jeśli macie coś do polecenia to będę wdzięczna.
Jak te Wasze dzieciaczki chodzą po schodach? Na nogach? W górę i w dół? Pytam bo nie mam schodów i za bardzo nie wiem jak to wygląda u takich maluszków
-
Kidaa, ta grupa mam karmiacych piersią inaczej? Tu link: https://www.facebook.com/groups/1379396042318005
Ja Wam powiem, że ostatnio rd mnie totalnie przerasta. Jak widzę, że młody nie ma ochoty jeść, to ja nie mam motywacji, żeby mu gotować i wymyślać kolejne dania. Poza tym to wieczne mycie wszystkiego mnie już męczy. Jestem pod tym kątem chyba strasznie kijową matką, bo normalnie sił nie mam. Już nawet zaczęłam go karmić palcami, bo tak jest łatwiej i on wtedy chętniej je. I tak, wiem, że to nieedukacyjne totalnie i niczego go nie uczy. Mojej przyjaciółki synek wcina dosłownie wszystko, co dostaje. Pełne talerze żarełka zjada, a na koniec jeszcze do tego chrupka, tubkę.. Jak porównałyśmy, to mój zjada jakąś 1/20 tego co jej NA JEDNO DANIE.
Najchętniej jadłby to, co ja. A w naszym żarciu jest sól, przed którą się bałam jak cholera. To ortodoksyjne podejście prowadzi donikąd, więc postanowiłam zluzować gacie w tej materii.
Teściowa zrobiła starszym dzieciom pomidorówkę - nie chciały jeść. Nałożyłam młodemu i zaczęłam karmić - jadł jak szalony. Nawet nie pytałam, czy soliła - BO PO CO, żeby znowu się fiksować? Sam fakt, że on chętnie jadł i otwierał dzioba widząc łyżeczkę powodował, że rosło mi serce.
Innym razem - jadłam kanapkę z żółtym serem na szybko. Jejciu, jak on tę kanapkę chciał. No to ok, siedział mi na kolanach i dałam mu podgryzać. Tak, ser też. Jaki był szczęśliwy i dumny, że je 'dorosłe' jedzenie! LUDZIE! Potem dawałam mu jeszcze do paszczy sam ser - chętnie jadł.
Matka roku, wiem. Ale ja już naprawdę nie mam sił. Poza tym w żłobku na pewno nie będzie jadł dań bio pozbawionych krzty cukru czy soli.
Poza tym wiecie co mi męczy mózg? To, że powinnyśmy proponować 3-4 posiłki dziennie + 2 przekąski, jeśli dzieci mają powyżej 9 mc. Jak ja mojemu zrobię 1-2 to jest CUD i przyznaję bez bicia, że są dni, kiedy jedzie tylko na mleku, bo je zawsze chętnie wcina i je uwielbia. Nie wiem jak ja osiągnę 3-4. Ja sama tyle w ciągu dnia nie jem..
Przez to wszystko zaczęłam się zastanawiać czemu jeszcze nikt nie wykminił tych gotowców w wersji mini. Jak kupuję te słoiczki i widze 100g +, to dla mojego to porcja na 3 dni. A on takiego odstanego z lodówki już jeść nie chce. Wiecie ile się tego żarcia u nas marnuje? Znowu google mam wypełnione zapytaniami "czy pies może jeść *tu wstaw składnik*"
Jakie macie podejście do tego wszystkiego?
PS. Joanne, całe szczęście, że wyszłyście bez szwanku. Z tym kręgosłupem uważaj, bo mógł Ci się wysunąć dyskBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry czytałam o tej soli i doczytałam żeby po prostu przez ten pierwszy rok soli nie dawać gdy gotuję się domowe obiadki bo jak podajemy różne rzeczy do jedzenia dzieciom to już jest sól... no ale skoro gotowców nie daje to gdzie ta sól? Daje normalne jedzenie Krysi bo np ona nie zje 100 gram obiadu na raz tylko kilka dziecięcych łyżeczek. Po prostu solę i przyprawiam mniej i dziecko dziubdzia to co my🤷🏻♀️ Specjalnie dla niej górować to bez sensu. Sloiczki to u mnie jeden na tydzień by wystarczył 😅 ale daje jeden przez 3 dni i nic się nie dzieje. Non stop w lodówce stoi. Też jadłaby tylko kaszki ale tylko te bebiko gotowce. Dzisiaj na kolację zjadła ok 75 gram i jeszcze by jadła ale wyzerowala więc chciałam dać jej musu owocowego to 3 razy wzięła do buzi i koniec.
Decemberry lubi tę wiadomość
-
U mnie z kolei Ala bardzo ładnie je i daje tylko 2 posiłki bo się tak zapycha że robi sobie zbyt długie przerwy od mleka 😣 a u niej z wagą średnia dlatego tak się bardzo przejmuje. I szczerze jakbym miała jej robić z 3-4 posiłki plus przekąski to chyba wcale mleka by nie chciała 🥴
Ja do roku ograniczam jak tylko mogę sól i cukier bo wiem że nie uniknie tego całkowicie w produktach także tyle starczy a źle to wpływa na nerki. No i mam porównanie przy Majce, że miała dobrze rozwinięte rd bez zbędnych zapychaczy i zdrowo się odżywia. Teraz ma oczywiście sól i cukier ale nadal wiem że źle nie je w porównaniu do rówieśników
Decemberry pamiętaj że możesz inne przyprawy dawać i może twoje maluch lubi takie bardziej doprawione jedzenie ?
Ja do naturalnych jogurtów (mają dobry skład) dodaje owoce, bo te wszystkie smakowe jogurty to cukru maja kilka łyżeczek... Do różnych kaszek npm kaszy mannej też dodaje owoc, wiórki kokosowe czy migdały. Fajnie wygląda takie jedzenie i na pewno bardzo apetycznie i jie jest takie byle jakie w smaku 😅 fajny jest też Bieluch na kanapki bo Majce cały czas kupowałam 🤗Decemberry lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Wiecie co, ja się zapisałam doi takiej grupy na fejsie o rd i tam laski nie raz screenują fajne składowo produkty, więc je kupuję, ale młody większości nie lubi.
Angie, bardzo dobra uwaga odnośnie przyprawiania - może faktycznie bez smaku najbardziej lubi swoją ukochaną kaszę z borsukiem (czary mamy), a tak, to należy przyprawiać..
Słodkiego nie lubi, kwaśnego nie lubi.. Różdżki smaku helpy leżą i kwiczą.
Czytałam gdzieś, że dziecku należy proponować minimum 10x, w końcu załapie dane danie. A ludzie się poddają po 3x i do widzenia. Ja się poddaję po dwóch nieudanych próbach -_-
Nie wiem kurła o co chodzi.. Dziś nawet chrupeczka nie chciał
5 września mamy usg brzuszka.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g