LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
A, jeszcze mi się przypomniało.
To, że to wysypka od anginy, to teoria pediatry. Ale jak poszliśmy do pielęgniarki na wymaz, to ona patrzy i mówi - mieliście ostatnio szczepienie na ospę? My na to, że tak, 2 tygodnie temu. A ona na to, że po tym szczepieniu może być taka wysypka. Było to dla niej absolutnie oczywiste, więc może miała rację, a że zbiegło się to z anginą, to czysty przypadek xD
I czytam teraz chpl szczepionki i internet i faktycznie, jest tam wysypka jako efekt uboczny. Rzadki, ale no - jest xD
Jest też zwiększenie szansy na zachorowanie na gardło, więc wszystko się zgadza.
Także widzicie, nie można jednoznacznie stwierdzić od czego, ale myślę, że pielęgniarka ma bardziej rację.meggie94, Angelaaaa lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:A, jeszcze mi się przypomniało.
To, że to wysypka od anginy, to teoria pediatry. Ale jak poszliśmy do pielęgniarki na wymaz, to ona patrzy i mówi - mieliście ostatnio szczepienie na ospę? My na to, że tak, 2 tygodnie temu. A ona na to, że po tym szczepieniu może być taka wysypka. Było to dla niej absolutnie oczywiste, więc może miała rację, a że zbiegło się to z anginą, to czysty przypadek xD
I czytam teraz chpl szczepionki i internet i faktycznie, jest tam wysypka jako efekt uboczny. Rzadki, ale no - jest xD
Jest też zwiększenie szansy na zachorowanie na gardło, więc wszystko się zgadza.
Także widzicie, nie można jednoznacznie stwierdzić od czego, ale myślę, że pielęgniarka ma bardziej rację.
Tez tak myśle, bo przecież właśnie często się mówi, ze bostonke od anginy najłatwiej rozróżnić tym, ze przy bostonce jest wysypka, a przy anginie nie 🤷🏼♀️ A faktycznie po szczepieniu na ospę może wystąpić wysypka -
Kurcze ale to jest przykre że te małe człowieczki tak muszą chorować. Jest tu na pokładzie jakąś mama której dziecko nie ma żadnych problemów zdrowotnych? Bo to tak jakby spotkać różowego jednorożca
Zaciekawił mnie ten Entitis, pytałam mojej koleżanki pediatry co o tym wie. No i nie ma sensownych badań, które potwierdzają jego skuteczność, tylko jakieś niewielkie obserwacje, ale póki pilnuje się dawkowania Wit D i dba o zęby to nie zaszkodzi spróbować. A że ja zrobię wszystko żeby Laura nie chorowała to już zamówiłam
U nas taki naprawdę ciężki był właściwie jeden dzień, z gorączką powyżej 38. I wiecie co, rozmrozilam moje zapasowe mleko, dałam jej dwa razy i jej przeszlo. Katar powoli mija, trochę pokasłuje, ale temp w normie. Może przypadek, ale serio wydaje mi się że mleko matki to najlepsze co można dać dziecku na chorobę ❤️
No i rosół xD bo też nagotowałam -
Tony, mój był niebieściutkim, błyszczącym jednorożcem, który nawet kataru nie miał, a w żłobku przechodził równe 2 miesiące bez 2 dni w październiku. Wszyscy byli w szoku, jak obserwowali. Niektórzy mówili, że to na bank dlatego, że daję swoje mleko. No ale w końcu fala wznosząca się skończyła antybiotykiem, który pomógł jak ręką odjął, minęły 2 tygodnie i znowu mamy antybiotyk. W tym wszystkim wygaszam laktację, bo jestem już na maxa przemęczona i czuję wielki zgrzyt, że robię to akurat wtedy, gdy on choruje... ale tak można w nieskończoność.
Jak się wrzuci na pubmed "Streptococcus salivarius K12" to jest kilka fajnych badań naukowych, tylko, że one są na małych grupach pacjentów. Niemniej wyniki są bardzo obiecujące. Szkoda tylko, że nikt nie mówi, że powinnyśmy tak naprawdę w lato zrobić tę kurację, żeby przez kolejne 6 mc był spokój, czyli na jesień i zimę. Ja jestem ciekawa jak te szczepy się zachowują, gdy np. stosuje się dentosept na ząbkowanie - przecież jest przeciwbakteryjny xD
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Z tą laktacją to powiem Ci Dec, że psychicznie rzeczywiście ciężko jest sobie w głowie dać przyzwolenie, że kończysz kp i już, ale jestem pewna, że jak już definitywnie zamkniesz ten rozdział to doznasz katharsis
ja jak spakowałam laktator i ten cały osprzęt i wpieprzylam na dno pawlacza to serio odetchnęłam. Tym bardziej, że udało mi się zrobić trochę mrożonek, więc głowa spokojna.
Decemberry lubi tę wiadomość
-
Mój mały jak na razie przeszedł wiosną covid i jesienią dwa razy miał katar przez kilka dni, bez gorączki. W grudniu zaczynamy żłobek, więc już się boję.
Może imbir nas uratuje, bo okazało się, że młody człowiek jest miłośnikiem. Zupa dyniowa z imbirem to numer jeden aktualnie. Jestem zdziwiona, bo myślałam, że niemowlęta nie gustują w takich smakach.kid_aa lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair, dalas mi pomysl na obiad mimo, ze ja dyni nie lubie. Ale imbir kocham.
Tony - wlasnie na to katharsis czekam.
Wiecie, ze znowu mnie rozlozylo? BEZ KITU. Nawet mi zrobili wymaz - to nie angina. Jutro se skocze prywatnie na wymaz, moze sie dowiem co mnie rozklada regularnie od 3 mc -______-Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Wszystkiego najlepszego dla Aleńki! Przepiękna jest
Angelaaaa lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Najlepszego dla Alusi 🥰❤️
My już po 2 dniach imprezy roczkowej. Jestem padnięta. Tort wyszedł super, ozdoby dotarły na szczeście. Goście dopisali.
Nadmuchałam wielką girlandę z balonów. Dmuchałam je do 00:30. Wszystko się udało. Diana miała super humor. Przez 2 dni rządziła do 22. Dzisiaj z emocji też jej było ciężko zasnąć.
Karmię ją już tylko w nocy. Teraz czas żeby noce też wyłączyć..kid_aa, Angelaaaa, Altair, Decemberry, Tony, Scandi-B, meggie94 lubią tę wiadomość
-
Angela wszystkiego najlepszego dla Alusi i dla Ciebie! Dużo zdrówka!🎂🧸🩷
Nosia dlatego ja zamówiłam pompkę do balonów i Stary moment i zrobił girlandę. W Action też można kupić. Polecam. U mnie też ten topper doszedł przed urodzinami! Też imprezka się udała ale brat musiał wcześniej przyjechać i mi pomóc bo bym się nie wyrobiła. Na 15 to było za późno trochę bo jakoś tak nie wyrabiałam się z podawaniem potraw (tylko przekąski byly na stole a dania serwowałam dla każdego przygotowane na talerzach) a potem okazało się że godzina 18 i szybko trzeba lecieć z tortem i zdjęciami bo dzieciaki śpiące. Tak więc zdjęcia z urodzin kiepskie, a szczególnie tortu. Kolejne urodziny to chyba zaczynamy od krojenia tortu i zdjęć🤣 Jeszcze w Toruniu będzie czekała nas impreza urodzinowa albo i dwie bo może dzieciatych znajomych zaprosimy do jakiejś bawialni.
O, Angela może z okazji roczku naszych dziewczyn też byśmy się umówiły na kawę?🙆🏻♀️Angelaaaa, meggie94 lubią tę wiadomość
-
Nosiu, wszystkiego najlepszego dla Dianki! Nie wiem, czy już składałam życzenia
Nosia lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dzisiaj Krysia całą noc przespała w swoim łóżeczku😳 Ma ustawione łóżeczko obok naszego łóżka I zdjetą jedną stronę. W nocy wstawała kilka razy na karmienie a potem sama wracała do swojego łóżeczka i kładła się spać🥰 Podczas jednego z karmień zasnęłam, Mała wróciła do siebie i nie wiem jak długo spala nie nakryta. Bidulka. A rano przyszła na cycka, potem raczkiem wycofała się do siebie, wziela do buzi smoka, włączyła misia chicco ale już jej się nie udało zasnąć🥹
Nosia, Altair, Angelaaaa, Decemberry, Tony, Scandi-B, meggie94 lubią tę wiadomość
-
Joanne, wow, ale dojrzale Twoja malutka śpi! WOW WOW WOW!!
Tony, Nosia lubią tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dziewczyny sto lat w zdrowiu dla Waszych księżniczek! 🥳
Joanne, ale ze Krysia sama wraca do lozeczka to jestem w szoku 🤯 Laura śpi u siebie w pokoju, ale jak ją czasem biorę do siebie to tylko się kladzie na mnie, kręci po całym łóżku i kopie po twarzy xD
Podziwiam Was serio za te torty, przyjęcia, balony. Nie wiem skąd bierzecie na to czas i energię. U mnie tort, catering, sala, ozdoby zamówione, jedyne co to trzeba będzie nadmuchać balony helem, ale któryś wujek się tym zajmie xD
Muszę poszukać jakieś sukienki dla Laury, bo musi wyglądać jak gwiazda
Nosia lubi tę wiadomość
-
Dianka dziękuje za życzenia
Tony, nie miałam siły. Byłam nawet na siebie zła, że tyle nawymyślałam. Nawet deserki w słoiczkach robiłam. Piękne wyszły. I wszystko było piękne oprócz mnie w dniu urodzin bo nie zdążyłam się naszykować tak jakbym chciała :p za to Diana wyglądała pięknie, już na nóżkach chodzi więc ładnie sukieneczka się prezentowała.
Tak samo jak u Joanny, brakło czasu na spokojna sesje zdjęciowa bo dzieci szalały.
Balony zmuchalam sprężarką, ale prawie 200 balonów związać, potrojkowac i zrobić girlande - zeszło do nocy. Mąż miał nocna zmianę więc nie mógł pomóc. I tak się narobił przy innych rzeczach.
A jak tam się maja nasze chorowitki? Lepiej już? -
Angela urlop wpisany mam od 15 grudnia do 5 stycznia.
Nosia zrozumiałam że sama dmuchalas te balony🙈 U mnie brat przyjechał wcześniej i kończył niektóre rzeczy, jego dziewczyna pilnowała Krysię a ja sie zbierałam bo inaczej znów bym wyglądała jak Solejukowa🙈 Przez tą chorobę się nie wyrobiłam bo ogólnie nie wymyślałam.
Pokażesz zdjęcia deserków? Ja swoje powrzucam w czwartek w Krysi urodzinki. Fb i insta też będę wtedy spamować😄
Tony fajnie że możesz sobie zamówić i mieć z głowy to całe zamieszanie. Mi po pierwsze szkoda kasy a po drugie skoro sama jestem w stanie ogarnąć to czemu nie. I lubię robić party, oby nie za duże. Np 20 osób to już ponad moje możliwości.
Krysi zdarzały się takie wyprowadzki do swojego łóżeczka już wcześniej ale pierwszy raz było tak że po każdym karmieniu kładła się do siebie. Zazwyczaj śpi z nami, teraz pośrodku. Myślę że ogólnie jest bardzo samodzielna.
Angelaaaa, Nosia lubią tę wiadomość
-
Mam ostre zapalenie zatok.
Nasza imprezka miała być w sobotę, ale przełożyliśmy, bo antybiotyk u synka, wiadomo.
Ale powiem Wam, że podziwiam, że macie chęci i fundusze na organizację tych roczków. U nas będzie (oprócz naszej trójki) 6 osób gości. Mąż zrobi swoją popisową bezę pavlowej, a balony będą może ze dwa, + kilka muffinków bez cukru, dla synka.
Nie mam kompletnie weny ani na dekoracje, ani na imprezki. To chorowanie i ciężka sytuacja finansowa mnie dobijają i nie wiem co dalej. Ale cieszę się, że u Was wielkie świętowanieBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Hej Marta! Opowiadaj co jeszcze u Ciebie!
Co do adaptacji - u nas przebiegła bardzo sprawnie, ALE pocieszę Cię w jednej podstawowej kwestii - podczas adaptacji dzieci PŁACZĄ. Informowano nas nawet w jakich godzinach najlepiej adaptować, żeby było najmniej płaczących dzieci. Mieliśmy tę możliwość, że wrzucaliśmy go po pierwszej drzemce na godzinkę w pierwszym tygodniu, potem na dwie i więcej. Maksymalnie zostaje na 5h, ale mam nadzieję wydłużyć do 8h.
Zasada jest taka, żeby nie pokazywać dziecku załamania i smutku, tylko oddawać z uśmiechem i witać z uśmiechem.
Ja np. jeszcze robiłam tak, że spałam w nocy z jego koszulką, którą mu zakładałam na następny dzień do żłobka
Na zdjęciach ze żłobka widzę, że jeden chłopiec ma ze sobą zawsze taką poduszkę z pieskiem, wic wydaje mi się, że każda metoda na to, żeby dziecko czuło się pewniej jest dobra i trzeba znaleźć swój złoty środek.
Trzymam kciuki
My wczoraj szczepiliśmy na ospę, jestem zszokowana jak dobrze to zniósł. Płaczu na 30 sekund było tylko! Szok, szok, szok! Jestem przedumnaZ racji na to, że ospa to szczepionka żywa, mamy 1 mc przerwy przed MMR, potem kolejny miesiąc przerwy i druga dawka ospowej.
Czujecie już magię świąt? Ja na maxa. Urodzinkowy vibe11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
11.2024 start starania o drugie dzieciątko