X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2024, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolonka zainteresowałaś mnie tą chlamydią płucną. W listopadzie kaszlałam 3 tygodnie, s grudniu miałam kaszel i teraz męczy mnie od 1,5 tygodnia. Nic na kaszel nie działa, innych objawów brak, nawet gardło mnie nie boli. Ale to są takie napady kaszlu że pewnie sąsiedzi ze wszystkich stron mają dość 🤦🏻‍♀️ Stary wygonił mnie do lekarza i co, osłuchowo czysto, gardło zdrowe, węzły chłonne w normie, jeden migdał lekko powiększony. Na kaszel nic nie dostałam bo karmię i zostałam odesłana do domu bo dla doktorki wyglądam na zdrową i kazała obserwować czy to nie żadna alergia. Na drugi dzień dzwoniłam bo płakać mi się z bezsilności chciało przez ten kaszel a ostatnio też czuje że coś z sercem gorzej a przeczytałam o czymś takim jak kaszel sercowy. Lekarka powiedziała że za mloda jestem na tego typu problemy ale zleciła badania z krwi.

Dziwne jest to że w pracy mniej kaszlę niż w domu. Dzisiaj w sypialni powiesiłam na kaloryferze mokry ręcznik bo może rzeczywiście za suche powietrze ale w grudniu byliśmy w Polsce a u teściów z pewnością nie było suche powietrze. Odstawiłam wszystkie syropy (od listopada wypiłam 4 butelki różnych syropów i niezliczona ilość tabletek na gardło) ale biorę melisę na uspokojenie bo to chyba bardziej mi pomaga. Też odnoszę takie wrażenie że ten kaszel mnie łapał po różnych bardziej stresujących wydarzeniach. Już sama nie wiem co mam myśleć. Nawet Krysia przyzwyczaiła się do tego kaszlu i nic sobie z tego nie robi gdy ją karmię i kaszlę, jedynie czasem w nocy się przebudza. Eh, mam dość.

age.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2024, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, a to nie jest refluksowy kaszel? Spróbuj sobie kupić gastrotuss i pić go, może akurat?

A co do kaszlu sercowego - idź prywatnie do kardiologa może? Jakoś to trzeba zdiagnozować.

Nie przeszłaś może rsv? Ponoć kaszel po nim może się ciągnąc grubymi tygodniami..

Karola, fajnie, że piszesz, niefajnie, że u Ciebie choroby, współczuję :(

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2024, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry rsv raczej nie mialam bo on chyba też jest w tych combo testach a wszystko wychodziło mi negatywne. Tak naprawdę nie pamiętam kiedy ostatnio chora byłam bo jedynie tylko ten kaszel bez żadnych innych objawów. Kaszel refluksowy też można pod to podciągnąć i ogólnie wszystko co jest bez innych objawów oprócz kaszlu🤷🏻‍♀️ Ale chyba ręcznik na kaloryferze moczony w nocy 3 razy zdał egzamin bo aż tak dzisiaj nie kaszlalam.

Do kardiologa prywatnie nie mam możliwości pójść bo w Holandii czegoś takiego jak wizyta prywatna nie ma😊 Dobrze i źle, bo jeśli ma się lekarza domowego który tematów nie zlewa to dobrze bo lekarze nie nabijają sobie kieszeń prywatnymi wizytami i na wizytę na ubezpieczenie nie trzeba czekać miesiącami. Swojej lekarce powiedziałam o tym że jak byłam w ostatniej ciąży to od samego początku było mi bardzo ciężko, jak w ostatnim etapie ciąży, i zrzucałam to na brak kondycji, ale może serce było przeciążone i powiedziałam że chcemy się starać o kolejne dziecko więc mam nadzieję że będzie chciała to wszystko sprawdzić. Mam akurat polkę, świetną babeczkę, również Krystynę więc zawsze pyta o małą Krysię😁 bo tu do pediatry też trzeba mieć skierowanie więc ze wszystkim leci się do rodzinnego .

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2024, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka, od kiedy Olus tak slabo je? My mamy ten sam problem… tylko cycek i cycek, odmawia jesc to co wczesniej jadl bez problemu. Wody nie chce pic. Sama nie wiem co z tym robic. Zmuszac nie bedziemy, ale martwi mnie ze bedzie mu brakowalo subst. odzywczych 😬 konsultowaliscie sie z kims w tej sprawie?

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2024, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne pocieszę Cię, ale ja mam kaszel niewiadomego pochodzenia juz mega długo. Zaczął się około pół roku przed ciążą. Przeszło mi jakoś jakoś w 2 trymestrze ciąży i powrócił po porodzie. Łapie mnie zazwyczaj wieczorem. Rtg ok, spirometria też, u kardiologa też byłam i ok. Mam taki raz suchy, raz mokry. Niestety jadę caly czas na wziewach 😒 Nikt nie ma pomysłu od czego. Najbardziej mi pasuje alergia, ale nie wiem na co.

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam nastolatką to miałam takie kaszle potworne, najgorzej w okresie jesiennym. Okazało się, że mam wywaloną w kosmos alergie na roztocza. 5 lat się odczulalam i ze wszystkich objawów alergii (w tym ciagle chorowanie) zostało mi jedynie zakatarzenie i kichanie jak na przykład zmieniam pościel

age.png

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już nie będzie osluchowo czysto. Jak kaszle to czuje jak rzęzi mi w klatce piersiowej, nie mogę odkaszelnac takiej wydzieliny którą nie czyluje w gardle tylko tak jakby niżej. Wczoraj miałam pobierana krew do badań i w czwartek tele porada. Mam też katar. Innych objawów dalej brak. Nawet gardło mnie nie boli.

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mojemu kuzynowi ktoś wszedł na fb. Powysyłał znajomym wiadomość czy zapłacą coś za niego blikiem bo ma przerwę techniczną w banku a potrzebuje przelew zrobić i po 22 w nocy odda. Od razu wiedziałam że to oszustwo ale zapytałam ile chce to ten ktoś odpisał że 2x 500 zł. Co najlepsze to z różnymi osobami pisał, odpowiadał na pytania etc. Od razu zadzwoniłam do jego żony, ta napisała na fb żeby nic nie wpłacać ale ponoć ktoś się na to naciął i "pożyczył" kasę. Tak więc uważajcie.

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, jeśli nasila Ci się w zimie (a szczególnie w grudniu w Poslce) to może być od zanieczyszczonego powietrza, ja okropnie kaszle jak jest smog. Chociaż w Holandii raczej czyste. Bardziej bym poszła w kierunku pulmonologicznym, zrobić spirometrię, bo rzeczywiście bardzo rzadko w takim wieku pojawiają się problemy z sercem, najczęściej to alergie albo astma. Mówisz też, że masz katar, więc moze to przewlekłe zapal3nie zatok i spływająca wydzielina Ci podraznia drogi oddechowe.

Ostatnio mało pisze bo nic szczególnego się nie dzieje - Laura zdrowa, chodzi do zlobka, ja do pracy. Zaczęła robić pierwsze samodzielne kroki w wigilię i teraz już biega. W czwartek mamy szczepienie mmr, którego się trochę boję 🙈 po za tym wszystko u nas ok

meggie94, Scandi-B, Smerfetk_a lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala dzisiaj też po szczepieniu.. jeszcze musiałam zapłacić 290zł za jakąś szczepionkę ostatnią dawkę bo wcześniej były darmowe a teraz nie 🙆🏻‍♂️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, my też mamy w czwartek mmr. Boję się też.
    Boje się też, że do czwartku malutka złapie coś ze żłobka a dopiero zaczyna przyzwyczajanie.

Za mną już tydzień w pracy. Jest ciężko bo od razu szefowa zawaliła mnie wieloma sprawami. Po pracy jestem wykończona a młoda jest wymagająca.

• Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czemu tak boicie się szczepionki MMR?
    My zaraz po roczku szczepiliśmy jednorazowo: MMR, pneumokoki ostatnią dawkę i meningokoki Nimenrix. Nam zawsze lekarz rodzinny mówi, że można łączyć szczepionki i mamy też mniej wizyt w przychodni w takich chorobowych okresach. Nic się Leonowi po takim combo szczepionkowym nie działo.
    Angelaaa pewnie za prevenar 13 na pneumokoki płaciłaś bo my mieliśmy taką samą sytuację, że na pierwsze dwie dawki załapaliśmy się bezpłatnie, a trzecia już niestety nie a trzeba było skończyć tym samym preparatem.

Decemberry lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia wrote:
    Dziewczyny czemu tak boicie się szczepionki MMR?
    My zaraz po roczku szczepiliśmy jednorazowo: MMR, pneumokoki ostatnią dawkę i meningokoki Nimenrix. Nam zawsze lekarz rodzinny mówi, że można łączyć szczepionki i mamy też mniej wizyt w przychodni w takich chorobowych okresach. Nic się Leonowi po takim combo szczepionkowym nie działo.
    Angelaaa pewnie za prevenar 13 na pneumokoki płaciłaś bo my mieliśmy taką samą sytuację, że na pierwsze dwie dawki załapaliśmy się bezpłatnie, a trzecia już niestety nie a trzeba było skończyć tym samym preparatem.

Tak dokładnie. I też była dzisiaj szczepiona MMR. I właśnie też nie wiem czemu się dziewczyny boją 🤔 czyżby jakieś mocniejsze objawy ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Tak dokładnie. I też była dzisiaj szczepiona MMR. I właśnie też nie wiem czemu się dziewczyny boją 🤔 czyżby jakieś mocniejsze objawy ?

Bo po niej czasem jest utrzymująca się przez parę dni gorączka i zdarzają się wysypki, to żywa szczepionka więc te objawy mogą być bardziej nasilone niż przy innych. Więc boję się po prostu, że ją rozłoży na parę dni 🤷🏼‍♀️

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    KaroInka, od kiedy Olus tak slabo je? My mamy ten sam problem… tylko cycek i cycek, odmawia jesc to co wczesniej jadl bez problemu. Wody nie chce pic. Sama nie wiem co z tym robic. Zmuszac nie bedziemy, ale martwi mnie ze bedzie mu brakowalo subst. odzywczych 😬 konsultowaliscie sie z kims w tej sprawie?
    Olek w sumie od zawsze nie jadł zbyt dużo. Ogólnie je jak wróbelek. Jeszcze jak go nakarmie to i czasem zje mniejszy sloiczek zupki ale zazwyczaj to tylko pół sloiczka. Cały to może zje jogurt czasem. Kawałki to już wgle ugryzie 3 razy i rzuci we mnie. Jedynie kotleciki mielone (takie klopsiki małe) to zje, i ostatnio ukradł starszemu kabanosy- to mu posmakowały. A tak, to prawie nic nie zje, nawet przekąsek nie chce. Jak wyzdrowieje to zbadamy żelazo i ferrytryne. Ostatnio jak badaliśmy w listopadzie to miał wyniki ok. Lekarka mówiła, że to może być od ząbków , no i jak chory to też brak apetytu. Poczekam jeszcze chwilę, niech się skończą choroby i niech zęby mu wyjdą. Olek widzę, że ciężko zęby znosi i moje piersi też ciężko znoszą jego ząbkowanie :D

My mieliśmy mieć mmr+ospa jutro ale niestety Olek sie rozchorował i przesunęliśmy na walentyki. Ze starszym bylam wczoraj u pulmonologa i coś tam na usg było widać jakieś drobne zmiamy i dostal antybiotyk bo to już za długo trwa, a nic nie pomaga na ten kaszel i katar. Mam nadzieję, że pomoże.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Bo po niej czasem jest utrzymująca się przez parę dni gorączka i zdarzają się wysypki, to żywa szczepionka więc te objawy mogą być bardziej nasilone niż przy innych. Więc boję się po prostu, że ją rozłoży na parę dni 🤷🏼‍♀️

No lekarka mówiła właśnie, że może być wysypka. I też kazała podać zapobiegawczo lek przeciwgorączkowy. Jak narazie Ala super to znosi bo nie wygląda jakby była po szczepieniu 😁 czytam, że to często od 5 do 14 dni może być gorączka wysypka od szczepienia 🙆🏻‍♂️

Tony lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ala waży 9.100 więc ładnie przytyła bo już jest na 25 centylu 🤩 a już dawno nie pije mleczka więc się cieszę, że waga ok. Jedynie ze wzrostem spadła do 10 centyla 🤷🏻‍♂️
    Jakoś za miesiąc będę szczepić ją na ospę, jakby Majka miała iść od września do przedszkola to wolę żeby Ala była zaszczepiona 😁

Tony, Joanne, Nosia, Scandi-B, Smerfetk_a, Decemberry lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłyśmy dzisiaj na bilansie i szczepieniach. Krystyna waży 11.600 i 77 cm. Wzrost jest lekko poniżej 50 centyla a waga na 90🙈

Tony, Angelaaaa, Altair, Decemberry lubią tę wiadomość

age.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my od 5 stycznia jelitowka do 11 stycznia dostaliśmy jakiś żółty syrop i minęło a następnego dnia kaszel mokry po dwóch dniach Ala rano ledwo oddychała pojechałam do przychodni gdzie z łaska mnie przyjęła pediatra bo byliśmy bez kolejki bo miejsc nie było i wysłała nad do szpitala jak zwykle ona się boi to małe dziecko z podejrzeniem rsv na szczęście nie było go ale ostre zapelnie oskrzeli dwa dni ładna kupa a tu dziś znów 4 gdzie dwie ok jedna luźna druga luźna zielona 😔 w nocy odbija mleko tak mocno jak stary chłop po piwie 😔 i już dwa razy się zdarzyło że przy tym ulala a dziś nawet mnie obrzygala tym mlekiem tak słychać powietrzem w brzuchu jak je robić razu biorę ja na rękę nieraz się uda że odbije tylko a dziś niestety i zaczęłyśmy dzień o 5 , mniej kaszle ale rzeźi jej tam i wczoraj nie było już chrypy a dziś znów pieje jak kogut, oglądałam tata pediatra o tym anedowirusie i identyczne objawy jak u Alicji też skończyło się na zapaleniu oskrzeli 😔 koleżanka która nie kusi iść do pracy też mi wypisuje że Ala znów chora że powinna być z dwa tygodnie po chorobie w domu tak kurde to wcale by nie chodziła do żłobka 😔 , ja 30.01 wracam do pracy 😭 do tej pory była w żłobku 5 dni 😔 dramat mam dość już co będzie jak wrócę nie mam z kim zostawić jej

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już miałyśmy MRR. Nie dawałam leków profilaktycznie bo nie mówiła nic nam pediatra ale też nic się nie działo. Jesteśmy 2 tyg po szczepieniu. Co do łączenia szczepionek to nasza pediatra powiedziała że MRR nie połączy nam z niczym (mimo że w planach była 2ga dawka grypy) ze wzgledu na to że to żywa szczepionka. Ja się na tym nie znam ale widzę po koleżankach że co lekarz to inne zasady.

Dziewczyny a jak u Was ze smoczkami? Zuzia jest smoczkowa tylko w nocy i na drzemce już od kilku miesięcy ale jak się budzi to tylko smoczek jest w stanie ją uspokoić.
    Nawet boje się pomyśleć co będzie jak nie dam smoczka :-/

Zastanawiam się czy któraś z Was już próbowała odsmoczkować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2024, 00:44

‹‹ 828 829 830 831 832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ