X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my też po 2 dawkach na ospę. 400zł w kieszeni cieszy (żłobkowicz).

Co u Was ogółem?

Idą u Waszych maluchów już 5tki?

Mi się marzy jakiś wyjazd na wakacje, ale po tej operacji jeszcze tak średnio się czuję, a w gratisie zapalenie pęcherza :(

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon po wczorajszej szczepionce bez jakichkolwiek niepokojących objawów.
    Co do ząbków to on ma dopiero jedynki, dwójki i 2 czwórki 😀 i jakiegoś dziwnego ząbka co wygląda jak dodatkowa dwójka… nie mogło być u nas normalnie 😆

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dec współczuję pęcherza. Jak nie teraz, to w sierpniu też ładną pogodę wróżą:-) My chyba pod koniec "wyskoczymy" nad nasze morze.
    Ja nigdy zapalenia nie miałam (tzn. mama mówi, że trafiło się jak byłam dzieckiem), za to tuż przed przedostatnim transferem wysikałam kamień - ból przeokropny i sikanie na czerwono - byłam przerażona.

Co do zębów - nasz już od pół roku ma 16 sztuk, ale 5 ani widu. Za to z myciem jest teraz różnie - bo on "siam" - co oczywiście w 90% oznacza gryzienie szczoteczki🙃

Dziewczyny mój ma wysokie podbicie i szeroką stopę - pod koniec kwietnia kupiłam super extra boskie sandały marki mido. Wyjeżdżamy w październiku w ciepło więc szukam kolejnych - bo tych w większym rozmiarze już nigdzie nie ma:-( (w akcie desperacji, napisałam nawet do producenta🫢). Co tam Wasze dzieciaki noszą na stopach (o ile mają szerokie z wys. podbiciem).

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dec współczuję pęcherza. Jak nie teraz, to w sierpniu też ładną pogodę wróżą:-) My chyba pod koniec "wyskoczymy" nad nasze morze.
    Ja nigdy zapalenia nie miałam (tzn. mama mówi, że trafiło się jak byłam dzieckiem), za to tuż przed przedostatnim transferem wysikałam kamień - ból przeokropny i sikanie na czerwono - byłam przerażona.

Co do zębów - nasz już od pół roku ma 16 sztuk, ale 5 ani widu. Za to z myciem jest teraz różnie - bo on "siam" - co oczywiście w 90% oznacza gryzienie szczoteczki🙃

Dziewczyny mój ma wysokie podbicie i szeroką stopę - pod koniec kwietnia kupiłam super extra boskie sandały marki mido. Wyjeżdżamy w październiku w ciepło więc szukam kolejnych - bo tych w większym rozmiarze już nigdzie nie ma:-( (w akcie desperacji, napisałam nawet do producenta🫢). Co tam Wasze dzieciaki noszą na stopach (o ile mają szerokie z wys. podbiciem).

Moje dziewczyny mają szerokie i wysokie podbicie i takie pulchniutkie stópki 🙈 u nas standardowo Sinsay, CCC, Deichmann ciężko czasami trafić odpowiednie buty, zawsze musimy dużo modeli przymierzać żeby coś dobrać 😬

kid_aa lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wika też pulchna stopka z wysokim podbiciem, najlepiej sprawdzają nam się buty z ccc 😊

Wika jeszcze nie ma piątek, choć od ok 3 miesięcy co jakiś czas mam wrażenie że ją męczą 🙄

kid_aa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Asia jak się czujesz? 😊

Czuję się słabo. Tak jak w pierwszej ciąży nic mi nie było, tak teraz cały dzień mnie muli, zero ochoty na jedzenie (schudłam już 1kg), senność i jest mi momentami mega słabo.

A zapalenie pęcherza to moja zmora. Już tyle razy miałam, że ciężko zliczyć. U mnie od razu z grubej rury od razu krew w moczu. Zwijam się z bólu na ubikacji. Bywalo, ze prawie całą noc z butelką wody siedziałam na kibelku. Gorsze od tej cesarki na żywca 🙈 Bardzo często już furagina nie dawała rady i musiałam brać Monural. W ciąży na szczęście mnie oszczędziło, ale krótko po porodzie wróciło i wtedy przeleczyłam się Uro Vaxom i po tym póki co spokój.

Siostra na szeroką i pulchną stópkę synka kupuje często 3f barefoot, ale normalnie one są drogie. Niedaleko mojej mamy jest sklepik producenta, w którym sprzedają je z jakimiś ledwo widocznymi wadami za smieszne 30-40 zł i zawsze tam się zaopatrzy. A ja ubolewam, że nigdy nic nie dopasuję, bo Filip ma znowu bardzo szczupłe pytki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2024, 23:12

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2024, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję bardzo, ja obie ciąże kiepsko znosiłam wiec rozumiem :( jedyne pocieszenie, że czas szybko płynie i ani się obejrzysz będziesz już po ❤️

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia współczuję oby było lepiej 😔
    Ja i dziewczyny męczymy się z upałami 🙈 w nocy się budzą i spiny wszyscy razem więc jest gorąco duszno i ciasno 😂

Ala już po szczepieniu..okazało się że jeszcze jedna dawka między 16-18miesiacem więc od razu zaszczepiłam i wyszło 500zł... A za 6tygodni kolejna dawka na ospę i jie wiem czy znowu coś..masakra

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj szczepiliśmy Infanrixem więc z obowiązkowych mamy już wszystko, na jesieni jeszcze meningokoki i grypa. Na ospę Laura była przed żłobkiem wiec tez z głowy. Dzisiaj lekki stan podgoraczkowy, zobaczymy jak noc.

Zębów się nie mogę doliczyć, chyba ma 12, ale coś tam z tyłu powoli się zaczyna dziać. Z myciem zębów też jest problem, tylko z tatą chce myc 🤷🏼‍♀️

Co do sandałów to mamy takie barefootowe:

https://bosastopka.pl/pl/products/sandals-summer-baby-bare-rosabrown-6348?rec=301002102

Są meeeega mięciutkie, z wyginającą się podeszwą i rzepami więc myślę, że do każdej stopy się dopasują

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2024, 20:34

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2024, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy dwójki i więcej - dajcie znac, czy dużo trudniej jest ogarnąć dwójkę i ile trwa "najgorszy" okres :D zbliża się czas, w którym planowaliśmy zacząć starania i zaczynam się trochę bać jak sobie poradzimy.

Gdyby wszystko poszło zgodnie z planem to Laura miałaby ok 2,5 roku jakby się urodziło drugie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2024, 11:28

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2024, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Mamy dwójki i więcej - dajcie znac, czy dużo trudniej jest ogarnąć dwójkę i ile trwa "najgorszy" okres :D zbliża się czas, w którym planowaliśmy zacząć starania i zaczynam się trochę bać jak sobie poradzimy.

Gdyby wszystko poszło zgodnie z planem to Laura miałaby ok 2,5 roku jakby się urodziło drugie.
    Ja mam 4 dzieci- 2x rok po roku- między pierwszą a drugą dwójką naście lat różnicy. Moje dzieci teraz mają 16,5; 15; 3,5 i 20 mcy. Ciężko odnieść się do "najgorszy" okres. Drugie dziecko- jadło, spało, s... na początku więc miałam pełno czasu na zabawy ze starszym. Z kolei ostatnie było typową rączkozą i wszystko co robiłam z trzecią to na rękach z najmłodszą, bo inaczej się nie dało.
    Na początku ogólnie było ciężko, bo te 1,5 roczniaki to jednak małe dzieci. W pierwszym przypadku decyzja była taka, żebym za "jednym siedzeniem w domu" odchowała dwójkę i wróciła na rynek pracy. W drugim przypadku decyzja była, bo wiek mnie gonił. Jak młodsze z tej dwójki rok po roku miało tak koło 16/18 mcy to powili zaczynają się fajne zabawy (świadome i intencyjne) i jak dwójka się bawi to mam 15-30 minut na kawę, obranie ziemniaków, rozwieszenie prania w spokoju.
    Różnica nastu lat to w zasadzie każde dzieci "żyją sobie"- starszaki pomagają i czasami się pobawią z siostrami, ale muszą "mieć wenę"😉
    Najtrudniejsza dla mnie byłaby chyba różnica 5/8 lat, bo wtedy starszka nie puści się samego do przedszkola/ szkoły czy na plac zabaw, nie potrafi pomóc (w razie potrzeby) przy rodzeństwie i jeszcze wymaga dużo uwagi, a maluch potrafi być absorbujący.
    U nas jak pojawiły się dziewczyny to młodzież już była samoobsługowa- higiena, w razie potrzeby zrobienie kolacji, właśnie droga do szkoły.
    Teraz jak dziewczynki nie są niemowlakami to udaje mi się wyskoczyć na 20 minut do piekarni, a młodzież zostanie z nimi.
    One same też od jakiś 3/4 mcy coraz częściej i dłużej potrafią wspólnie się bawić- do pierwszej kłótni o zabawkę.
    I nie mamy pomocy w postaci babć, dziadków.

Jakbyś chciała się dopytać to w miarę możliwości odpiszę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2024, 12:33

Tony lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2024, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony jak Laura będzie chodzić do żłobka to będzie spoko 😅 teraz mam tydzień ich dwójkę razem w domu i nie ma tragedii, ale najgorzej jak na przykład Wike trzeba położyć na drzemkę a młody nie śpi, albo jak oboje chcą w tym samym czasie jeść i nie przetłumaczysz żadnemu że musi poczekać. Ja się cieszę, że mój mąż ma pracę taką że codziennie jest w domu po pracy o normalnej godzinie, bo na przykład nocy totalnie sobie nie wyobrażam sama z nimi, no ale Wika się jeszcze budzi i jak się obudzą w tym samym czasie to jakbym była sama to tylko siąść i płakać razem z nimi 🙈

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już dziewczyny potrafią się razem bawić póki nie ma kłótni o zabawkę... Bo tak to płacz awantura i się biją 🫣 sama z nimi jak wychodzę do sklepu to hyle by szybko a na plac zabaw Maja super się bawi i się mnie słucha nie ma żadnego problemu a Ala ucieka gdzie tylko może 🤦🏻‍♂️ także liczę na to, że za rok minie ten najgorszy czas 😅

Tony lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2024, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi jak tam kp?

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majce znowu powiększyły się migdały 😞 poszłam do innej neurologopedy i jest zdania, że wędzidełko do podcięcia i do usunięcia migdały 😞 czeka nas długa droga do poprawnej mowy... Nawet pani neurologopeda nie chciała prywatnie nas leczyć bo zbyt dużo kasy i wystawiła mi dokumenty, żeby na nfz wszystko ogarnąć.. i żebym przycisnęła przedszkole żeby Maja miała logopede a nie jakiś wymógł od 6roku życia.. także załamana jestem 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Majce znowu powiększyły się migdały 😞 poszłam do innej neurologopedy i jest zdania, że wędzidełko do podcięcia i do usunięcia migdały 😞 czeka nas długa droga do poprawnej mowy... Nawet pani neurologopeda nie chciała prywatnie nas leczyć bo zbyt dużo kasy i wystawiła mi dokumenty, żeby na nfz wszystko ogarnąć.. i żebym przycisnęła przedszkole żeby Maja miała logopede a nie jakiś wymógł od 6roku życia.. także załamana jestem 🥺

Angela skontaktuj się ze swoją poradnią psychologiczno-pedagogiczną i wnioskuj o wydanie opinii o wczesnym wspomaganiu rozwoju, wtedy będą Wam się należeć zajęcia na NFZ w poradni między innymi z logopedą 😊

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2024, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pediatra mi wypisała skierowanie do logopedy na nfz tylko jest to 1godzina w miesiącu więc wydaje mi się mało 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Scandi jak tam kp?

W wakacje maly mial mleczarnie na zawolanie, glownie dla naszej «wygody». Ale teraz juz bierzemy sie za sprawe. Od soboty maz usypia malego, a ja spie w innym pokoju. Noce uplywaja raczej spokojnie, maly sie budzi ale bez krzykow raczej. W dzien ograniczam sie do 2 karmien, rano i pod wieczor. Latwiej jest mi powiedziec nie w miedzyczasie, bo maly sie duzo szybciej potrafi z tym pogodzic niz wczesniej. Mowie do niego, ze teraz nie dostanie, ale np. dostanie po kolacji. I jakos to przyjmuje. Probuje mu tez wytlumaczyc ze on juz jest duzy i ze to male dzieci pija mleczko z piersi, a duze ze szklaneczki. W zeszlym tygodniu urodzilam mu sie mala kuzynka i teraz uzywam jej do opisywania konceptu malego bobo. Jutro moj maz znowu wyjezdza na pare dni, wiec zobaczymy czy dam rade w nocy 😅 ale jestem dobrej mysli.

A jak u Ciebie?

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Miałam przyjść dzisiaj z dobrymi wieściami a niestety kolejna ciąża stanęła na wczesnym etapie więc znowu będzie trzeba przejść przez to samo😔 miałam dzisiaj pierwszą wizytę u położnej i powinno być 6+5 a mówiła że pęcherzyk jest 5+3. Przeanalizowaliśmy datę kiedy robiłam test ciążowy i nie ma szans żeby ta ciąża była zdrowa tak więc za tydzień mam wizytę żeby potwierdzić i podjąć decyzję co dalej. Eh, a tak się cieszyłam że w tej ciąży tak fantastycznie się czuję😔

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2024, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tego Krysia na antybiotyku. Miała być bakteria po zapaleniu oskrzeli a dzisiaj doszła angina. Jeśli przez kolejną dobę antybiotyk nie pomoże to będą zmieniać. Ma gorączkę od 4 dni po prawie 40 stopni ale paracetamol zbija. Przynajmniej do dzisiaj działał bo poprzednia dawka słabo sobie poradziła a kolejną dałam jej przed chwilą.

age.png
‹‹ 857 858 859 860 861 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ