X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • StaraMama Debiutantka

Wysłany: 3 października, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synka niestety pierwszy raz w życiu dopadło zatwardzenie. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby? Młody nie chce jeść warzyw ani owoców, więc w tym pewnie przyczyna. Próbowałam mu podać mus śliwkowy, taki niemowlęcy, ale nie ma szans.[/QUOTE]

Rzadko się udzielam, też rodziłam w listopadzie 2022. U nas na zatwardzenie pomaga melilax pediatric- w sumie od urodzenia dopiero 3 czy 4 wlewki poszły, ale one właśnie ułatwią wyróżnienie, a nie działają drastycznie.

Asia11 gratuluję, tym razem też Biziel? Rodziłyśmy tego samego dnia, tylko ja w miejskim.

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie, melilax pediatric też ratuje sytuację! Zawsze mam kilka fiolek w domowej apteczce.

Sóweczka, piękna ta Twoja maluszka :) I te niebieskie oczyska, wow!

StaraMama - udzielaj się częściej! :D

Sóweczka3 lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 3 października, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka piękna Marlenka😘

Dec kaloszki szalowe🙃 My mamy zetpole żabki, super lekkie.
    Z tymi butami, to faktycznie szału można dostać, ale poniekąd nie dziwię się pomiaru szerokości- mój na szeroką stopę i w sumie dopiero kupując sandałki zdałam sobie sprawę, z tego jak szerokość jest ważna, bo w sandałkach był ściśnięty jak baleron - milion butów kupionych online odesłałam🫣

Asia nie wybierasz się czasem do wiadomego sklepiku?😁🙃😁

StaraMama odzywaj się częściej:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 19:24

Sóweczka3 lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 3 października, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podeślijcie pomysły piosenek/pokazywanek jakie Wasze dzieciaczki śpiewają/tańczą/pokazują w żłobku, bo pomysłów mi brak

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • StaraMama Debiutantka

Wysłany: 3 października, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, podeślijcie pomysły piosenek/pokazywanek jakie Wasze dzieciaczki śpiewają/tańczą/pokazują w żłobku, bo pomysłów mi brak

My co prawda w domu, ale pokazywanki to m.in.:
    Głowa/ramiona/kolana/pięty
    Pisze pani na maszynie- zabawa na pokazywanie na plecach
    Tu kokoszka dziobała jagiełeczkę- zabawa paluszkowa
    Idzie kominiarz po drabinie- zabawa paluszkowa
    Ojciec Wiegiliusz... i wtedy pokazujemy fiugury, pozy, skaczemy, klaszczemy
    Bloniku nasz malutki...
    Kółko graniaste...
    Raz dwa trzy baba jaga patrzy
    Pada deszczyk, wieje wiatr, błyskawica, gmot, a na niebie kolorowa tęcza- i pokazujemy zjawiska z piosenki
    Piosenki z pokazywanie spoko loko
    Włączamy jakąś muzykę i jak zatrzymujemy to jedna z nas pokazuje pozę i pozostałe muszą tak samo
    Jeśli jest ci dziś wesoło w dłonie klaszcz (tupnij raz, krzycz hura, kiwnij głową).
    Jak zwierzątka dziś tańcz, bierz przykład z nas, kręć się o tak i w ręce klaszcz już teraz wiesz jak robi kot (koń, lew...), robi miau miau miau razem z nami się baw.
    Łapki- ja kładę dłoń, córka 1, corka 2, ja, córka 1, córka 2 (jeśli więcej osób to tak na zmianę). Jak wszystkie dłonie są na piramidzie to najbardziej na dole idzie na górę, kolejna, kolejna i przyspiesza się tempo.
    Jeszcze popołudniu jak jesteśmy wszyscy w domu to robimy kanapkę- jedna osoba się kładzie na drugą i mówimy czym jest.

Z młodszymi dziewczynami jestem w domu, młodzież chodzi już do szkoły. Najmłodsza właśnie listopadowa mam wrażenie, że umie dość dużo, ale mocno obserwuje i powtarza po starszym rodzeństwie i próbuje dorównać niespełna 4-letniej siostrze.

kid_aa lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 4 października, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraMama wrote:

Asia11 gratuluję, tym razem też Biziel? Rodziłyśmy tego samego dnia, tylko ja w miejskim.

Właśnie w tym temacie muszę się zastanowić. W pierwszej ciąży rodziłam w Bizielu, bo gin z kliniki tam pracował. Twraz ze względu, że udało się naturalnie, chodzę do swojego starego ginekologa, a on pracuje w małym szpitalu 120 km od Bydgoszczy. Dla bezpieczeństwa dziecka wolałabym w dużym szpitalu, ale tam nie pójdę tak ot " proszę zrobić mi cesarkę".

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 4 października, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Sóweczka piękna Marlenka😘

Asia nie wybierasz się czasem do wiadomego sklepiku?😁🙃😁

Niestety nie. Daleko mam, żeby specjalnie jechać, a przy okazji bycia u rodziców ciężko zgrać, bo mają otwarte tylko w piątki parę godzin w okolicach południa. No i dla Filipa ich buciki są za szerokie. Jedynie kapcie pasują. Wtedy byłam przy okazji z siostrą. A ostatnim razem jak była sama, to dostała zlecenie kupna dla mnie ( na sprzedaż) kilku par, ale pojechała około 2 godzin od otwarcia i co lepsze, to wymiecione było. Będę meldowała jak coś będę miała 😉

kid_aa lubi tę wiadomość

• StaraMama Debiutantka

Wysłany: 5 października, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Właśnie w tym temacie muszę się zastanowić. W pierwszej ciąży rodziłam w Bizielu, bo gin z kliniki tam pracował. Twraz ze względu, że udało się naturalnie, chodzę do swojego starego ginekologa, a on pracuje w małym szpitalu 120 km od Bydgoszczy. Dla bezpieczeństwa dziecka wolałabym w dużym szpitalu, ale tam nie pójdę tak ot " proszę zrobić mi cesarkę".

To faktycznie. W Bizielu teraz dużo zmian MD został zwolniony, RA (chyba również jest w jednej z klinik ivf)jest teraz p.o. ordynatora. W miejskim może być problem z CC "na życzenie"- koleżance zakwestionowali skierowanie od gin i kombinowała inaczej. Dla mnie to akurat SN i było bez różnicy (chociaż moja lekarka skłaniała się w takim wypadku ku miejskim). Za to neonatolog z miejskiego znała nasz problem przed porodem i mieliśmy już wstępny plan leczenia od razu po porodzie (miejski i biziel mają 3 ref).

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 5 października, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do RA chodziłam w pierwszej ciąży. A o tym jak się skończyła sprawa MD czytałam właśnie niedawno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 18:53

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 października, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w miejskim byłam zadowolona z cc i warunków i opieka też fajna 🤗 chyba, że się coś tam zmieniło po takim czasie

Asia11 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 6 października, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hei dziewczyny, jakos tak sie stalo ze juz prawie 2 miesiace nie zagladalam, ale ciesze sie ze jest do czego wracac, nadrobilam wasze wpisy <3
    Asia, widze ze pytalas o kombinezon zimowy. Wiesz co, sprawdzalam niedawno i on nadal na malego pasuje, co prawda duzo nie ma miejsca wzrost, ale moze chociaz pol sezonu maly jeszcze przechodzi. Gratuluje coreczki i zycze spokojnej ciazy 💓
    Nasz maly jest pelen energii, maly odkrywca. Zdumiewa mnie co dnia. Biega, wspina sie, nauczyl sie smigac na rowerku biegowym. Proboje rozkrecac rzeczy srubokretem. Pomaga mi rozladowywac zmywarke, wstawiac pralke, odkurza, «myje» podloge i okna nawet z wlasnej inicjatywy 😅 jak idziemy na zakupy to bierze maly wozek i wrzuca tam rzeczy wedle uznania, a przy kasie pomaga mi wykladac na tasme. Do tej pory zarejestrowalismy 130 slow, z czego 20 z nich przez weekend, wiec teraz to dopiero sie zaczyna. Stety-niestety teraz zaczyna przewazac norweski. Na jedno polskie slowo trzy norweskie. Ale wiem ze to przyjdzie. Synek uwielbia ksiazeczki. Chcialabym go bardziej zainteresowac rysowaniem, czasem usiadzie ale po minucie to zostawia. Jak z tym u waszych dzieci? Macie jakies wskazowki w tym temacie? A moze to troche za wczesnie?
    Co do liter to maly czasem powtarza po mnie , jeszcze sam nie rozpoznaje, ale mamy magnetyczne literki na lodowce i lubi sie nimi bawic i ukladac z nich wyrazy. Widze ze go to bardzo stymuluje.
    Natomiast ostatnio zaczal ze mna liczyc do pieciu, chyba tyle razy przesuwalam mu kuleczki na liczydle ze zapamietal.

Musze dodac, zeby nie bylo zbyt cukierkowo, ze jest z niego straszny uparciuch i choleryk. Potrafi sie odpalic od 0 do 100% w ciagu sekundy. Czesto nie wiem nawet o co mu chodzi, co sie wydarzylo. Moze to np byc to ze schowalam mleko do lodowki, albo zamknelam szafke a moze on to chcial zrobic.
    W takich sytuacjach mam wrazenie ze osiwieje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 12:17

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 6 października, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi może tablica magnetyczna do rysowania? Krysia dostała niedawno i co rusz coś tam dziubdzia a jak ja narysuje to stara się wypełnić obrazek. W normalnych malowankach zazwyczaj bazgroli po całym obrazku ale czasami skupia się na jednym polu.

My dużo najlejek naklejamy już od bardzo dawna. Drugi zeszyt a4 praktycznie obklejony. Nakleja tam tak jak chce, czasami naklejki zamazuje długopisem, czasami dodatkowo bazgrze kredkami. Te rzeczy są u nas cały czas pod ręką i często do nich sięgamy. Ja kupuje w action takie książeczki z naklejkami po 1€. Jest tam mnóstwo naklejek w jednym temacie np zwierzątka, księżniczki, rybki, mała syrenka, dinozaury, samochody.

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
  • StaraMama Debiutantka

Wysłany: 7 października, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja w miejskim byłam zadowolona z cc i warunków i opieka też fajna 🤗 chyba, że się coś tam zmieniło po takim czasie

To się minęłyśmy😅 Ja rodziłam 8.11, a wychodziłam dopiero 18.11. Leżałam przy sali od razu przy bloku porodowy, żeby mieć blisko na OITN, bo przez pierwszych kilka dni córka tam leżała.

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 października, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, my też kochamy ksiązeczki z naklejkami z akszyn! Nasze ulubione! W ogóle ten sklep to hit, nie da się wyjść bez niczego, haha. Teraz jest tam taka seria zwierzątek w kulce plastikowej - teraz jest chyba trzecia. Mamy już papużkę i małpkę :D Polecam, młody je uwielbia.

Scandi, a jak plany kolejnego bobaska? :D <3

Co do rysowania - dla nas przyjdzie jeszcze na to czas, młody najbardziej na świecie lubi z malowanek farby, a na te nie mam energii xD za dużo bałaganu xD

Joanne lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 7 października, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja farbek jeszcze nie próbowałam. Scandi, z kolorowaniem jest u nas tak samo. Pogryzmoli i zostawia. Za to po tablicy magnetycznej dużo rysuje, bawi się tymi pieczątkami z zestawu. A bardzo często mi mówi co mam narysować np. auto, ja rysuję bez kółek, a on robi w miejscu kół okrągłą pieczątkę z zestawu (mamy tablicę z action). Albo rysuję kotka a on w miejscu oczu robi kropki.

Joanne, Scandi-B lubią tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super pomysly dziewczyny z tymi naklejkami, musimy sprobowac. I ten Twoj pomysl z pieczatkami Asiu rowniez. Ja wczoraj znalazlam taka ksiazeczke z pisakiem wodnym, tzn wlewa sie do niego wode i pisze po bialej kartce, wtedy pokazuja sie kolory. Nie brudzi, a jak wyschnie to mozna zaczac «od zera». To go nawet zajelo na dluzsza chwile.

Dec, zaczelismy starania, juz dwa cykle - w pierwszym sie nie udalo, a teraz czekamy na rezultaty 😏 ale nie spinamy sie na razie, mam nadzieje ze organizm bedzie wiedzial najlepiej kiedy jest gotowy.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • StaraMama Debiutantka

Wysłany: 8 października, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kredki też tak sobie- chyba, że bazgranie po ścianach 🤦‍♀️ Farby latem dawałam na balkonie, ale te palcami i na akruszu a0 dziewczyny paćkały dłońmi. Magnesy i tablica znikopis jest w użyciu. Obie uwielbiają ciastolinę. Naklejki też mam wszędzie, actiona nie mam blisko, pepco też ma fajne. Do tego lego duplo, zabawa domkiem dla lalek, kuchnią, jakieś układanki, lekarz i fryzjer dla lalek. Mamy duży przedpokój więc też po domu śmigają hulajnogą i rowerkiem biegowym.
    I uwielbiają figurki (tzw. duperele😅) z kinder jajo, mcdonalda- mamy zbiór takich dupereli jeszcze po starszakach.
    W zasadzie jedyny "problem" to taki, że nie chce jeździć w wózku, a czasami jak chcę jakieś zakupy drobne przy okazji ogarnąć to z dwiema za rękę ciężko.

• Tony Autorytet

Wysłany: 8 października, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny długo się nie odzywałam, ale zaglądałam co u Was słychać. Super, ze z Waszymu dzieciekami wszystko w porządku ❤️

U mnie ostatnie miesiące były bardzo intensywne. Od lipca Laurą zajmowali się albo moi rodzice albo mąż, ja poświęcięciłam się nauce. Ostatnie trzy tygodnie w ogóle wyprowadziłam się z domu i nie miałam z córką kontaktu. Chyba nie muszę pisać jak trudne to dla nas wszystkich było, ale w tym czasie obroniłam doktorat i dziś zdałam egzamin specjalizacyjny więc wracam do normalnego życia, choć jeszcze to do mnie nie dociera. W tym czasie Laura zmieniła się niesamowicie i dziś jak w końcu ją zobaczyłam to miałam wrażenie że w ogóle nie znam tego człowieka. To niesamowite jak szybko się rozwija. Ostatnio jak ją widziałam to najtrudnieszym jej słowem było "dom" a dziś pięknie powiedziała "pingwin" i "chcę zobaczyć". Jestem też pełna podziwu dla mojego męża który przez ostatnie 3 tygodnie pracując na pełen etat sam ją ogarniał, wyprawiał do zlobka, usypiał i robił naleśniki 🥰

Od jutra wracam do normalnego życia, jest3m dumna z siebie i całej mojej kochanej rodziny ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 23:54

Asia11, Angelaaaa, Joanne, kid_aa, Decemberry, Scandi-B, Sóweczka3 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 października, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, meeega gratuluję! Możesz być z siebie dumna!
    Ekstra, że laura mówi już takie trudne słowa 😲
    I też jestem pełna podziwu dla męża, bo mój by chyba tak długo tego nie uciągnął 😂

Tony lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 9 października, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Tony! Ogromne gratulacje!🥳 Nie wyobrażam sobie zostawić dzieciaka na tyle czasu, kobieta mysi czasem dokonywać naprawdę ciężkiego wyboru. Daliście radę, najważniejsze😊 Możemy wiedzieć z czego to była specjalizacja?

Tony lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 862 863 864 865 866 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ