LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Już po badaniach , zapłaciłam za wszystkie okolo 250 zł ale nie robiła różyczki i badania grupy krwi . Na różyczkę byłam szczepiona a grupę krwi już mam. 3 lata temu byłam w ciazy i wnoatatkcah mam glukoza na czczo codziennie około 80 a w tejciazy zbilza się do 90 i nie wiem to chyba wiek jest powodem ( w tym roku koncze 35), bo wagę mam taką samą i podobnie się odżywiam.👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Hejka, udanego dnia dla wszystkich 🍀
U mnie poranek nie zaczął się najlepiej, rano dostaliśmy telefon od teściowej, że męża dziadek zmarł dzisiaj w nocy, nie wiadomo kiedy dokładnie pogrzeb, a więc będziemy musieli przebyć ponad 500 km w jedną stronę autem w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się, czy na L4 (ale chodzonym) będzie to ok 🤔 Sama podróż też pewnie będzie wyzwaniem.
Do tego wczoraj był pierwszy dzień bez metforminy i dzisiaj cukier na czczo 99 😬 słabooo
To będzie tydzień wyzwań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 10:41
-
Niaha wrote:Hejka, udanego dnia dla wszystkich 🍀
U mnie poranek nie zaczął się najlepiej, rano dostaliśmy telefon od teściowej, że męża dziadek zmarł dzisiaj w nocy, nie wiadomo kiedy dokładnie pogrzeb, a więc będziemy musieli przebyć ponad 500 km w jedną stronę autem w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się, czy na L4 (ale chodzonym) będzie to ok 🤔 Sama podróż też pewnie będzie wyzwaniem.
Do tego wczoraj był pierwszy dzień bez metforminy i dzisiaj cukier na czczo 99 😬 słabooo
To będzie tydzień wyzwań.
Oj współczuję bardzo.
No ja właśnie mam brać do końca 1go trymestru i boję się odstawiać, słyszałam historie że kobiety brały do końca ciąży i chciałabym to też przegadać z moimi lekarzami. Na metmorfinie ostatnia glukoza na czczo w tym tygodniu wyszła mi 75 nie wiem co to bedzie bez 🙈
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Elasure wrote:Oj współczuję bardzo.
No ja właśnie mam brać do końca 1go trymestru i boję się odstawiać, słyszałam historie że kobiety brały do końca ciąży i chciałabym to też przegadać z moimi lekarzami. Na metmorfinie ostatnia glukoza na czczo w tym tygodniu wyszła mi 75 nie wiem co to bedzie bez 🙈
Mi dr zapowiedziała, że wejdzie insulina na noc jeśli krzywa będzie nie ok. Ale patrząc na dzisiejszy wynik, nie unikne tego.
Już uprzedziłam męża, że to będzie jego zadanie 🫣 -
Niaha współczuje smierci dziadka 🖤😔
Ja Wam powiem że tak jak wcześniej już zamawiałam legginsy ciążowe bo ciezko było wytrzymać w spodniach tak teraz leżą bo wszystko mi zeszło i brzuch płaski totalnie. Nawet na leżąco nic nie ma zaokrąglenia czy twardego w dole 🤨😪
Do tego zaczęło mi tak dziwnie bąbelkować w dole brzucha tak bardzo nisko. Mam nadzieję że to tylko się układa w środku wszystko i że wszystko jest w porządku.
Ja badania na szczęście robię w enelmedzie że skierowaniem od mojego prywatnego lekarza fo chociaż te koszty odchodza.
Miłego dnia!🍀 -
Niaha wrote:Hejka, udanego dnia dla wszystkich 🍀
To będzie tydzień wyzwań.
Jeśli chodzi o kontrolę to jest małe prawdopodobieństwo, że przyjdą akurat w tym dniu zwłaszcza, jeśli to pierwszy miesiąc i jesteś zatrudniona w dużej firmie.
Jeśli natomiast pytasz czy w razie kontroli uwzględnią, że pojechałaś na pogrzeb, to niestety wątpię. Oni podważają nawet wyjście z psem czy odebranie starszego dziecka z przedszkola, a wszelkie wyjazdy to już w ogóle ciężko wytłumaczyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 11:13
-
Marcik wrote:Współczuję ❤️
Jeśli chodzi o kontrolę to jest małe prawdopodobieństwo, że przyjdą akurat w tym dniu zwłaszcza, jeśli to pierwszy miesiąc i jesteś zatrudniona w dużej firmie.
Jeśli natomiast pytasz czy w razie kontroli uwzględnią, że pojechałaś na pogrzeb, to niestety wątpię. Oni podważają nawet wyjście z psem czy odebranie starszego dziecka z przedszkola, a wszelkie wyjazdy to już w ogóle ciężko wytłumaczyć.
To jest dla mnie chore, serio. Człowiek tych składek płaci nie mało, przeciez jak kobieta jest w ciąży, Ti nie kręci, że jest w ciąży...a wyjazd typu pogrzeb to jest przecież uzasadnione.. bardzo mnie to denerwuje w tym chorym państwie...
A mieliście już jakieś kontrolę w sprawie ciążowego? -
KarolinaAnastazja wrote:To jest dla mnie chore, serio. Człowiek tych składek płaci nie mało, przeciez jak kobieta jest w ciąży, Ti nie kręci, że jest w ciąży...a wyjazd typu pogrzeb to jest przecież uzasadnione.. bardzo mnie to denerwuje w tym chorym państwie...
A mieliście już jakieś kontrolę w sprawie ciążowego?
Zwolnienie nie jest ze względu na ciąże tylko na dolegliwości towarzyszące ciąży, a zus każde wyjście, które nie ma na celu powrotu do zdrowia (pogrzeb nie jest niezbędny, co innego np. badania czy wyjście do apteki) może potraktować jako naruszenie. W praktyce niestety trzeba bardzo uważać, bo już najróżniejszych historii byłam świadkiem.. -
Ale nawet na chodzącym zwolenieniu? Przecież można nawet wyjść na spacer z psem. Ja jeździłam Awsze na wakacje na zwolnięleniach, nigdy nie miałam kontroli, sam ginekolog mnie zachęcał żebym pojechała i pytał kiedy się wybieram.👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Liliowa wrote:Ale nawet na chodzącym zwolenieniu? Przecież można nawet wyjść na spacer z psem. Ja jeździłam Awsze na wakacje na zwolnięleniach, nigdy nie miałam kontroli, sam ginekolog mnie zachęcał żebym pojechała i pytał kiedy się wybieram.
Na leżącym to każde wyjście poza lekarzem już będzie podważone.
Lekarzy to bym w tym temacie specjalnie nie słuchała, bo ich wiedza w tym zakresie jest często bardzo ograniczona.
Oczywiście każdy robi jak uważa, ja nikogo nie oceniam, też uważam, że to przesada.
Piszę tylko jak to wygląda od strony prawnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 11:48
-
Niaha to diabetolog nie da Ci szansy na unormowanie cukrów dietą tylko od razu insulina ? Ja miałam w pierwszej ciąży krzywą na czczo ponad 100, po 1h i 2h ponad 200 a udało się mi dietą normować 😉 oczywiście nie mówię, że insulina jest zła, ale warto na początku próbować samej diety.
I przykro mi z powodu śmierci w rodzinie🫂
TakaJa12 dziecko w tym tygodniu jest dopiero wielkości oliwki, wg mojej apki, więc spokojnie, ciężko żeby było już coś widać 😉
Dziewczyny, czy hematokryt to jest zelazo w morfologii? Kompletnie się nie znam na tym 🙈 A mam blisko dolnej granicy..Takaja12 lubi tę wiadomość
-
Mam daleką znajomą, która w ciąży sobie jeździła na wakacje. Chwaliła się tym na fb. Przyszła kontrol z zus w momencie gdy jej nie było, matka otworzyła i powiedziała, że córki nie ma, jest za granicą. Zabrali jej zasiłek chorobowy. Ale nie wiem dokładnie jak się to skończyło, czy do końca ciąży już nie otrzymała czy tylko za dany miesiąc.
Przecież to logiczne, że l4 to l4, czyli coś Ci dolega i kurujesz się a nie jeździsz na wakacje. A l4 'chodzone' ma na celu właśnie wizyty u lekarza, badania, apteki bądź zakupy jeśli nie ma kto ich zrobić 🙂juss92 lubi tę wiadomość
-
Sisska wrote:Ja tsh musiałam zrobić do transferu, miałam wtedy 2,4 więc ogólnie w normie ale do ciąży lepiej niższe i przez to mi kazali brać euthyrox. Dwa dni przed transferem badałam i było 2,9 🙈 ponoć od estrofemu lubi tak skoczyć, do transferu podeszłam i się udał jak widać. Ale euthyrox będę musiała brać już całą ciażę.. a dziś tsh badałam dla sprawdzenia czy spadło i czy mogę zmniejszyć dawkę. W pierwszej ciąży też brałam euthyrox tylko dlatego żeby trochę tsh do transferu obniżyć i potem po porodzie odstawiłam.
Karolina Anastazja nie przejmuj się brakiem objawów. Ciesz się tym 😉 ja w pierwszej ciąży prócz cukrzycy ciążowej to też nie miałam żadnych dolegliwości, wgl nie czułam się że jestem w ciąży. I to było piękne, w porównaniu z tym jak się teraz czuję. -
W pierwszej ciąży mieszkałam w pobliżu ZUS.
Miałam dwa razy kontrolę 😉
L4 jest z powodu niezdolności do pracy. Nie powinno się wyjeżdżać na urlop.
Pogrzeb zapewne jest sprawą dyskusyjną ...
Pytanie jak się będziesz czuła Niaha?
Kilka tygodni temu zmarła mama mojej najlepszej przyjaciółki... Niestety ja odpuściłam, nie dałabym rady przejechać 1000km (łącznie w dwie strony).
-
A to nie jest tak ze w razie kontroli zostawiają zawiadomienie i jest dzien lub dwa żeby się stawić? Przecież zawsze można być w aptece czy na badaniach🤔 a kto nam udowodni gdzie byłam...A może mocno spalam i nie słyszałam że ktoś przyjechał 🤭 mogłoby się to mi zdarzyć, bo akurat przesypiam 3/4 dnia 😅
-
Takaja12 wrote:A to nie jest tak ze w razie kontroli zostawiają zawiadomienie i jest dzien lub dwa żeby się stawić? Przecież zawsze można być w aptece czy na badaniach🤔 a kto nam udowodni gdzie byłam...A może mocno spalam i nie słyszałam że ktoś przyjechał 🤭 mogłoby się to mi zdarzyć, bo akurat przesypiam 3/4 dnia 😅
Tak, pewne że jest czas na odwołanie 😊
Nie trzeba siedzieć w domu, spacery są wskazane!
Ale jeśli tak jak wyżej Sisska pisała, ktoś wrzuca foteczki z urlopu to można się przyczepić 😉Takaja12 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny nie chcę chwalić za szybko ale wstałam jak nowa!
Nie męczą mnie mdłości, zjadłam normalne śniadanie! 😊
Oby już tak zostało ❤️Niaha, Sisska, Kofinka, Takaja12, juss92, KarolinaAnastazja, Pati2804 lubią tę wiadomość
-
Paima wrote:W pierwszej ciąży mieszkałam w pobliżu ZUS.
Miałam dwa razy kontrolę 😉
L4 jest z powodu niezdolności do pracy. Nie powinno się wyjeżdżać na urlop.
Pogrzeb zapewne jest sprawą dyskusyjną ...
Pytanie jak się będziesz czuła Niaha?
Kilka tygodni temu zmarła mama mojej najlepszej przyjaciółki... Niestety ja odpuściłam, nie dałabym rady przejechać 1000km (łącznie w dwie strony).
Dzisiaj nie dałabym rady jechać, nie wiem co zrobię. Może poczekam, aż już będzie jakiś termin pogrzebu ustalony i wtedy zobaczę co i jak. -
Bibi24 wrote:Diagnostyka pierwsze badanie 680 zł ze zniżką 10% 😵💫11.03. ⏸️🩷🩵 8 CS
8+5 💔
23.04 łyżeczkowanie (10+1) 🕊️
•22.05. 1 cykl po poronieniu
•17.06. skromne ⏸️🙏🏻
• 18.06. (7:50) - beta HCG 176/prog. 27,800 ✊🏻
•20.06.⏸️/(7:51) beta HCG 387 (przyr.116,5%)/prog. 26,700
•24.06. beta HCG: 2376/prog. 28,900
•1.07. zarodek 0,26cm 🥹🤞🏼
• 22.07. 2,13cm bąbelka z ❤️
• 19.08. 6,28cm dzidziusia 164bmp❤️
•21.08 papp-a: niskie ryzyka
•16.09. 165g chłopca 🩵