Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Może wrap pełnoziarnisty z sałatą, indykiem, sos jogurtowy.

Brownie owsiane z malinami (ok 120g + skyr 200g)
    Sposób przygotowania: SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki, 80 g masła klarowanego, 130 g mąki
    owsianej (zmielone płatki owsiane), 80 g ksylitolu/erytrolu, 4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, garść malin.
    WYKONANIE: Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę
    rozdrobnić, dodać masło klarowane, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, słodzik, jajka, proszek do pieczenia i sól,
    wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu owoce. Piec 25 min (175°C). Upieczone brownie przełożyć na
    kratkę do studzenia, odstawić na 15 min.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami. Makaron IG38 z polmaku i sos na bazie jogurtu.

Kanapki z serkiem śmietankowy, łosoś wędzony na gorąco, koper, rzodkiewka, papryka. Lub z serkiem śmietankowym i pastą Wawrzyniec.

Omlet z wędliną, cukinią i pomidorem jeśli lubisz na zimno, chyba że masz gdzie podgrzać.

Pasta jajeczna z awokado, plus warzywka, chlebek.

Ale mi narobiłaś smaka na brownie 😀 Jutro zrobię 😊

preg.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brownie jest super szybkie i smaczne, to wrzuce wam jeszcze babeczki i pełnoziarnistą szarlotkę. Jak dobrze się zbilansuje porcją białka i orzechów to nie powinno byc kłopotów z cukrami. Ciasta zawsze porcja do 120g u mnie i jest okay.

Babeczki
    Sposób przygotowania: SKŁADNIKI (24 sztuki): mąka pszenna jasna - 1 szklanka, mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka,
    erytrol / ksylitol - pół szklanki, mleko - 1 szklanka, olej rzepakowy - pół szklanki, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, jajo - 2 sztuki,
    płatki owsiane - 2 łyżki, migdały / inne orzechy - garść, owoce sezonowe (dowolne) - 1 niepełna szklanka.
    WYKONANIE: Suche
    składniki dokładnie wymieszać z mlekiem, olejem i jajkami. Następnie dodać posiekane orzechy i kawałki owoców, delikatnie
    zamieszać. Przelać do foremek i piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Szarlotka
    Sposób przygotowania: SKŁADNIKI: SPÓD : 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub innej
    dowolnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 40 g ksylitolu, 80 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu naturalnego. KRUSZONKA: 1/2
    szklanki płatków owsianych, 50 g masła, 3 łyżki ksylitolu. JABŁKA: 1 - 1,5kg obranych jabłek (u mnie 1kg wystarczył), 1/2 łyżeczki
    cynamonu.
    WYKONANIE: Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem, około 10 minut. Dodać
    cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Zmiksować wszystkie płatki owsiane na mąkę. Zagnieść wszystkie składniki na
    kruszonkę, uformować kulę i umieścić w zamrażarce, na czas przygotowania reszty składników.
    WYKONANIE SPODU: wymieszać
    suche składniki, dodać bardzo miękkie masło, jogurt i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym
    czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i wyłożyć blaszkę papierem (np. okrągłą o średnicy 20 cm). Wylepić
    foremkę lub tortownicę ciastem, wyłożyć równomiernie jabłka, zetrzeć kruszonkę na tarce bezpośrednio na jabłka. Piec około
    40-50 minut, aż wierzch będzie przyrumieniony, a w całym domu będzie pachnieć szarlotką. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 19:50

MaggLbn, Paima, Niaha, Bee90 lubią tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Paima Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, dziękuję, zrobiłam sobie screeny 😊
    Tylko mąkę wymienię.
    Jabłek nie jem ale myślę, że i z malinami /truskawkami będzie super.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 20:07

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paima wrote:
    Fajnie, dziękuję, zrobiłam sobie screeny 😊
    Tylko mąkę wymienię.
    Jabłek nie jem ale myślę, że i z malinami /truskawkami będzie super.

Tak, lato idzie więc z rabarbarem też będzie można kombinować. Już się nie mogę doczekać 😅

Paima, MaggLbn lubią tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Takaja12 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ! 😊 powiedzcie czy macie ciagniecie w pachwinach? Wczoraj cały wieczor męczyła mnie lewa pachwina. Dziś jest chyba ok chociaz moze troche przy chodzeniu czuje to miejsce dziwnie. Do tego rano po przebudzeniu bezmyślnie się przeciagnelam i tak mnie zarwała przedia część podbrzusza 😰 jak przy kichaniu 🫣 ała
    Nie wiem czy powinnam iść do lekarza czy to wszystko normalne. Wizyta planowa za tydzień 🤞
    Trzymam kciuki za dzisiejsze i tegotygodniowe wizyty ✊️

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka kciuki za prenatalne 🤞🤞🍀
    Elasure za badania genetyczne 🤞🤞🍀
    Lisek_, MaggLbn za wizytę gin. 🤞🤞🍀

zulka lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Cześć dziewczyny ! 😊 powiedzcie czy macie ciagniecie w pachwinach? Wczoraj cały wieczor męczyła mnie lewa pachwina. Dziś jest chyba ok chociaz moze troche przy chodzeniu czuje to miejsce dziwnie. Do tego rano po przebudzeniu bezmyślnie się przeciagnelam i tak mnie zarwała przedia część podbrzusza 😰 jak przy kichaniu 🫣 ała
    Nie wiem czy powinnam iść do lekarza czy to wszystko normalne. Wizyta planowa za tydzień 🤞

Hejka, też miałam kilka dni taki ból, później przeszło. Z tego co wiem to macica się rozciąga. Ale jeśli bardzo Ciebie to niepokoi to skonsultuj to z lekarzem 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 08:13

Takaja12 lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Hejka, też miała kilka dni taki ból, później przeszło. Z tego co wiem to macica się rozciąga. Ale jeśli bardzo cCidbid to niepokoi to skonsultuje to z lekarzem 👍

Właśnie czytalam że może to być rozciąganie więc nie chce panikować tym bardziej że nie jest silny że się zwijam tylko taki ćmiący ciągnący. Poczekam jak nie przejdzie zadzwonię czy mnie nie przyjmie 👍

Niaha lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marcik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Ja w dwóch poprzednich ciążach miałam takie rozciąganie i to jest najzupełniej normalne, więc nie masz się czym martwić 😊

preg.png

👩 33 lata.

👶🏻10/2018
    👶🏻07/2020
  • Lusia 1234 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Właśnie czytalam że może to być rozciąganie więc nie chce panikować tym bardziej że nie jest silny że się zwijam tylko taki ćmiący ciągnący. Poczekam jak nie przejdzie zadzwonię czy mnie nie przyjmie 👍
    Miałam tak w pierwszej ciąży. 🙂 Ogólnie bardziej mnie wszystko ciągnęło niż teraz.
    Dziewczynki powodzenia na wizytach 🙂

oar8yx8dbj3fnfkb.png
    33 lata starania od lipca 2014
    04.2016,05.2016- IUI :( :(
    IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. :( 6.02.1bb :(
    21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
    20dpt 3873; 27dpt ♥
    22.02.2019 jest mój mały cud :) <3
    14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
    28.02.2024 ⏸️
    MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14%
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    zulka kciuki za prenatalne 🤞🤞🍀
    Elasure za badania genetyczne 🤞🤞🍀
    Lisek_, MaggLbn za wizytę gin. 🤞🤞🍀

Kciuki dziewczyny ✊✊🍀💚

Ja nifty zrobię dopiero w środę po wizycie, wedlug OM będzie 10+4 myślę że będzie już okay wtedy z ilością frakcji DNA dzieciatka w mojej krwi.

@Takaja12 mnie też raz na jakiś czas ciągnie w pachwinie, lekarz mówił że tak się może zdarzyć od rozciągania. Ale zawsze warto podpytać lekarza jeśli coś martwi☺️

Niaha, Takaja12 lubią tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Sisska Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paima wrote:
    Dziewczyny...
    Poratujcie mnie pomysłami... 🙄
    Co jeść w pracy, co ma dobre cukry.
    Ale co jest "stałe" w konsystencji jeśli wiecie o co mi chodzi 🤭
    Dziś zjadłam na śniadanie owsiankę i to był dramat 🙄
    Cukier po godzinie 154 plus mdłości.
    Zupy i sałatki średnio mi idą...

Czuję się dziś podłamana... 🙈

Pamiętaj, że dla nas płatki owsiane błyskawicznie nie są dobre. Lepszym wyborem są te górskie 😊może dlatego wyrzuciło. Lub jeśli zrobiłaś na mleku to może przez nabiał wyrzuciło cukier, bo często nabial rano wybija.

Paima lubi tę wiadomość

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Marcik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Kciuki dziewczyny ✊✊🍀💚

Ja nifty zrobię dopiero w środę po wizycie, wedlug OM będzie 10+4 myślę że będzie już okay wtedy z ilością frakcji DNA dzieciatka w mojej krwi.

@Takaja12 mnie też raz na jakiś czas ciągnie w pachwinie, lekarz mówił że tak się może zdarzyć od rozciągania. Ale zawsze warto podpytać lekarza jeśli coś martwi☺️
    To będziemy robić nifty tego samego dnia :)
    Ciekawe gdzie polecą próbki 🤔

preg.png

👩 33 lata.

👶🏻10/2018
    👶🏻07/2020
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja też myślę o zrobieniu nifty. Lekarka wpisała mi terminy od do kiedy najlepiej mi zrobić.
    Mam upatrzoną placowkę i lekarza z certyfikatami. Widziałam na stronie, że jest próbka i żeby z niej skorzystać to później trzeba wyszukać placówkę i w każdej promka się łapie? Czy w wybranej z listy na stronie nifty? Chciałam zobaczyć, czy placówka, która wybrałam jest na promocji ale każe najpierw opłacić a to jeszcze u mnie za wcześnie
    Macie taka informacje? 😊

Jeszcze jedno pytanko mam

Czy ktoś naprawiał zeby w ciąży? Od soboty mnie ćmi i dzisiaj będę polować, żeby na cito mnie przyjęli i zobaczyli co tam. Wiem, że zdjęcia nie można robić ale coś jeszcze?

Trzymam kciuki za badania dziewczyny!!!!🍀🍀🍀🍀 dajcie znać po!!!

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Julia1234 Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dostałam wyniki nifty- wszystko Ok,będziemy mieli córeczkę ❤️

KarolinaAnastazja, zulka, Marcik, Takaja12, Galena, Sisska, juss92, MonReve96, Bruised, Kofinka, miska122, Niaha, Pati2804, AgaOs, Sparky, xmadziax, KasiaKasiaKasia, Paima, Evey, Makija lubią tę wiadomość

• zulka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Cześć dziewczyny ja też myślę o zrobieniu nifty. Lekarka wpisała mi terminy od do kiedy najlepiej mi zrobić.
    Mam upatrzoną placowkę i lekarza z certyfikatami. Widziałam na stronie, że jest próbka i żeby z niej skorzystać to później trzeba wyszukać placówkę i w każdej promka się łapie? Czy w wybranej z listy na stronie nifty? Chciałam zobaczyć, czy placówka, która wybrałam jest na promocji ale każe najpierw opłacić a to jeszcze u mnie za wcześnie
    Macie taka informacje? 😊

Czy ktoś naprawiał zeby w ciąży? Od soboty mnie ćmi i dzisiaj będę polować, żeby na cito mnie przyjęli i zobaczyli co tam. Wiem, że zdjęcia nie można robić ale coś jeszcze?

Ja niedawno byłam na przeglądzie I okazało się, że trzeba 4 zrobić. Znieczulenie jest bezpieczne w ciazy.

• zulka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia1234 wrote:
    Świetna wiadomość , gratuluje.

• Marcik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Macie taka informacje? 😊

Jeśli nic się nie dzieje z zębami to można się dla pewności wstrzymać do 2 trymestru, ale jeśli Cię boli to lepiej zrobić. Tylko poinformuj lekarza o ciąży, to zrobi tao, żeby było bezpiecznie. Nie można znieczulenia z adrenaliną, ale są też bez. :)

Ja chcę robić przez badanienifty, tam jest podana cena 1900 do końca kwietnia

Elasure lubi tę wiadomość

preg.png

👩 33 lata.

👶🏻10/2018
    👶🏻07/2020
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia1234 wrote:

Gratulacje!!! 💖💖 To chyba pierwsza znana nam płeć tu na grupie, zaraz sie posypia nowinki ☺️🤗

@Marcik z tego co czytałam to od dziś mają trafiać do labu w Chorwacji, niby bliżej ale wydaje mi się że niektóre dziewczyny czekały na wynik dłużej niż na te z Hongkongu. Musimy poczekać i zobaczyć 🙈

@KarolinaAnastazja ja niestety się nie orientuję w placówkach, biorę najtańsze jakie znajdę ale z pobraniem w domu w cenie badania. Wczoraj widziałam jakieś koło 1899zł chyba, na pewno były poniżej 2k.

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Galena Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia1234 wrote:
    Gratulacje! 🎊
    a jak tam są rozpisane wyniki? ryzka liczbowo np.1:100 000 czy jest jakoś jasno to zinterpretowane np."niskie"?

preg.png
‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ