LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja biorę puerię uno, później przejdę na duo i tyle.
Najważniejsza jest dieta, ja jem bardzo dużo warzyw i owoców, wiec myślę, że większość składników sobie dostarczam. Z tym wchłanianiem syntetycznych witamin to też jest różnie, więc nie przesadzam. -
monii wrote:Wzięłam dzisiaj pół tej tabletki rano i normalnie się czuje. Chyba faktycznie 50 to za dużo. Cóż myślałam że lekarz raczej jest obeznany 😵
Na prenatalnych byłam z partnerem i synkiem najmłodszym. Bez problemu weszli. Pierwszy raz byłam ze względu na rozszczep synka. Wcześniej wiek nie puszczał i badania były płatne.
Ogólnie przy Twoim poziomie TSH dawka 50 jest ok, tylko mógł Ci zbudować tolerancję i zacząć od 25. Po jakimś czasie możesz spróbować zwiększyć dawkę. Ja miałam wynik TSH 2,66 i dostałam dawkę 25 mcgmonii, Niaha lubią tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:Ogólnie przy Twoim poziomie TSH dawka 50 jest ok, tylko mógł Ci zbudować tolerancję i zacząć od 25. Po jakimś czasie możesz spróbować zwiększyć dawkę. Ja miałam wynik TSH 2,66 i dostałam dawkę 25 mcg
Jak mu powiedziałam że się źle czuje po tym leku to kazał sobie tak o odstawić. Dlatego zaczęłam łykać witaminy z jodem. Owoce też jem ale ogólnie tylko nie odrzuca mnie od arbuzów i bananów. Ale tyle dobrze bo całkiem mi słodycze odjeło 😱 z córką jak byłam w ciąży schudłam 15kg. -
monii wrote:Jak mu powiedziałam że się źle czuje po tym leku to kazał sobie tak o odstawić. Dlatego zaczęłam łykać witaminy z jodem. Owoce też jem ale ogólnie tylko nie odrzuca mnie od arbuzów i bananów. Ale tyle dobrze bo całkiem mi słodycze odjeło 😱 z córką jak byłam w ciąży schudłam 15kg.
W pierwszej ciąży ginekolog nie zleciła mi od początku badania tsh, zrobiła to dopiero chyba w 10 tygodniu. Jak sprawdziłam wynik to się przeraziłam - wyszło ponad 5.
Na wizycie bardzo spokojnie do tego podchodziła, nawet leków mi nie zapisała tylko wysłała do endo.
Moja endo jak to usłyszała to się wściekła i zrobiła mi wykład o skutkach wysokiego tsh w ciazy (uwazam, ze niepotrzebnie - to nie była moja wina, ja nie miałam wtedy wiedzy) i od razu wprowadziła mi letrox.
Ginekolodzy często to bagatelizuja.
Z jodem też trzeba uważać, zwłaszcza jeśli nie sprawdzi się czy nie ma np. hashimoto. -
Ja również biorę tylko pueria uno, ale codziennie wjezdzają warzywa i owoce w posiłkach 😋
Dzięki dziewczyny, jestem po.
Teraz czekam na wynikiNiaha, Pati2804, Evey lubią tę wiadomość
-
Lusia 1234 wrote:Dziewczyny czy macie nadal parcie na pęcherz? U mnie jakby się zmniejszyło a od wczoraj od nowa. Jak chodzę to jakby mi się chciało ciągle sikać 🙈 a dzisiaj mam takie kłucie jakby w kroczu z prawem strony. Nie wiem czy to więzadła się rozciągają? Macica się powiększa i stąd parcie? Już nie pamiętam jak to było z córką dokładnie, ale z nią to wszystko mnie bolało 😂
U mnie w dzień jeszcze znośnie z sikaniem, ale w nocy .. 🙈 wstaję po 4-6 razy któregoś razu przysnęłam w wc bo jak idę to nawet oczu nie otwieram z nieprzytomności 🤣🤣🤣 -
czaranna wrote:U mnie w dzień jeszcze znośnie z sikaniem, ale w nocy .. 🙈 wstaję po 4-6 razy któregoś razu przysnęłam w wc bo jak idę to nawet oczu nie otwieram z nieprzytomności 🤣🤣🤣
Oj biedna 😂😂🤭 ja tak wstaję 3 razy średnio teraz a przed samym usunięciem jeszcze ze dwa razy w odstepie 5-10minut 🙈 no ale jak 3l plynów mam dziennie wlewać w siebie to nic innego wydaję mi się że nie robię tylko piję i sikam 😂
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
czaranna wrote:Dziewczyny a jakie łykacie suplementy ?
Mi lekarz powiedział że omega+dha, d3 i kwas foliowy w formie folianow wystarczy, reszta witamin jest w diecie.
Często w tych suplementach wchłanianie jednej witaminy wyklucza wchłanianie drugiej i ciężko znaleźć taką bez chemicznych zamienników, więc łykam oddzielnie i d3 i omega tylko z tluszczami żeby lepiej się wchłaniały. Anemii póki co nie mam, więc żelaza nie biorę bo można sobie tym krzywdę zrobić..
Ja dokładnie taki zestaw biorę, taki brałam zanim zaszłam w ciążę i lekarz mówił żeby kontynuować -
Marchewka, jabłko, sok z cytryny, oliwa/olej lniany
Kapusta pekińska, marchew, cebula, pietruszka, majonez z jogurtem, sól, pieprz lub pieprz ziołowy
Coleslaw z czerwonej kapusty
Seler, słodzidło z wyboru, sok z cytryny lub pomarańczy, jogurt z majonezem (do przygotowania wcześniej żeby seler zmiękł)
Kapusta kiszona, podrasować marchewką, cebulą, pietruszką, pieprz i oliwa, można dosłodzić erytrytolem (mąż jada taką z łyżką śmietany ja wolę bez)
Zaraz wjedzie młoda kapustka ja lubię na gorąco, ale teściowa drobno szatkuje i dodaje świeży ogórek, koper i cebulkę, przyprawy i jogurt.
Mizeria do standardowej można dodać pomidorka i cebulkę lub szczypior.
I dalej mam pustkę w głowie 😂 u nas dużo przetworów własnych mojej mamuśki, ogórki kiszone, marynowane, sałatka z zielonych pomidorów, buraczki, ogórek z cebulką i papryką, marynowana mizeria z cebulką i marchewką, ogórki w musztardzie, cukinia w zalewie z curry🙈Niaha, KasiaKasiaKasia lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Elasure wrote:Marchewka, jabłko, sok z cytryny, oliwa/olej lniany
Kapusta pekińska, marchew, cebula, pietruszka, majonez z jogurtem, sól, pieprz lub pieprz ziołowy
Coleslaw z czerwonej kapusty
Seler, słodzidło z wyboru, sok z cytryny lub pomarańczy, jogurt z majonezem (do przygotowania wcześniej żeby seler zmiękł)
Kapusta kiszona, podrasować marchewką, cebulą, pietruszką, pieprz i oliwa, można dosłodzić erytrytolem (mąż jada taką z łyżką śmietany ja wolę bez)
Zaraz wjedzie młoda kapustka ja lubię na gorąco, ale teściowa drobno szatkuje i dodaje świeży ogórek, koper i cebulkę, przyprawy i jogurt.
Mizeria do standardowej można dodać pomidorka i cebulkę lub szczypior.
I dalej mam pustkę w głowie 😂 u nas dużo przetworów własnych mojej mamuśki, ogórki kiszone, marynowane, sałatka z zielonych pomidorów, buraczki, ogórek z cebulką i papryką, marynowana mizeria z cebulką i marchewką, ogórki w musztardzie, cukinia w zalewie z curry🙈
❤️❤️❤️
Dziękuję 🥰Elasure lubi tę wiadomość
-
Ja teraz jadę codziennie na malosolnych nie ważne czy do rosółu czy do mięsa 🤣
Ale chyba moją ulubiona jest marchew+por+jablko do tego majonez, albo buraczki tylko te robię sama w sloiczki.
I zajadam się pomidorami ale nie z marketu tylko z zieleniaczka są już polskie malinowe i wystaczy chałka, masło pomidor i nawet mięso nie potrzebne 😆Elasure, Niaha, Evey lubią tę wiadomość
-
Kochane ciocie , wita się z Wami Franek ❤🥺 ma 6 cm 🍀
Po 2 i pół godziny podróży dotarliśmy na miejsce , ale mieliśmy opóźnienie chyba z pół godziny. Pani doktor bardzo sympatyczna, od razu jak przyłożyła głowice usg do brzucha to mówi " o haha od razu widać płeć, nie da się ukryć" więc pytam kogo widzi a ona na to że chłopca 🙈 byłam w szoku i pytam się jej czy na 90 % chociaż może potwierdzić że to chłopiec a ona się uśmiechnęła i mówi że nie da się pomylić 😅🤣 i nie ma innej opcji i że jest pewna 🤪 z usg według niej mówi że wszystko dobrze I że nie ma zastrzeżeń, bo wszystko wygląda super i że tylko czekamy na wyniki krwi i całość dostanę na e-mail za 5-7 dni max 10 dni 🙂
Jak przyłożyła głowice do brzucha to mówi do nas "o zobaczcie, mały patrzy się na nas haha" jakby czuł że ktoś go podgląda, obrócił twarz w naszą stronę 😁 tyle rzeczy ta pani sprawdzała i tyle zdjęć zrobiła że aż byłam w szoku, wszystko było tak dobrze widać, nawet palce. Mąż zresztą też był w szoku że teraz taka technologia że aż tak dokładnie wszystko widać 😅 podziękowaliśmy pani doktor za to że nas wcisnęła dzisiaj a ona na to że zawsze stara się pomagać jak tylko może pacjentom, anioł nie kobieta normalnie , to było bardzo miłe no i zyskała pacjentkę 😊 no i w drodze do domu zgodnie wybraliśmy imię Franek, żeby moc się jakoś zwracać do brzucha 😁 dziadek i babcia dostali balona a w nim niebieskie stópki i pomponiki które wyleciały jak przebili, dziadek zadowolony ze będzie "prawdziwym dziadkiem" a nie mężem babci jak to u nas mówią haha bo to pierwszy wnuk będzie i ode mnie i od męża ze strony 😅 zresztą mój tata też będzie prawdziwym dziadkiem i to jego pierwszy wnuk bo jestem jedynaczką 🙂Kofinka, Elasure, Takaja12, MonReve96, Paima, czaranna, Asioreq, Niaha, Fania017, KarolinaAnastazja, miska122, juss92, Jenny93, redken, Bee90, MaggLbn, KasiaKasiaKasia, Bibi24, zulka, Evey lubią tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:
Po 2 i pół godziny podróży dotarliśmy na miejsce , ale mieliśmy opóźnienie chyba z pół godziny. Pani doktor bardzo sympatyczna, od razu jak przyłożyła głowice usg do brzucha to mówi " o haha od razu widać płeć, nie da się ukryć" więc pytam kogo widzi a ona na to że chłopca 🙈 byłam w szoku i pytam się jej czy na 90 % chociaż może potwierdzić że to chłopiec a ona się uśmiechnęła i mówi że nie da się pomylić 😅🤣 i nie ma innej opcji i że jest pewna 🤪 z usg według niej mówi że wszystko dobrze I że nie ma zastrzeżeń, bo wszystko wygląda super i że tylko czekamy na wyniki krwi i całość dostanę na e-mail za 5-7 dni max 10 dni 🙂
Jak przyłożyła głowice do brzucha to mówi do nas "o zobaczcie, mały patrzy się na nas haha" jakby czuł że ktoś go podgląda, obrócił twarz w naszą stronę 😁 tyle rzeczy ta pani sprawdzała i tyle zdjęć zrobiła że aż byłam w szoku, wszystko było tak dobrze widać, nawet palce. Mąż zresztą też był w szoku że teraz taka technologia że aż tak dokładnie wszystko widać 😅 podziękowaliśmy pani doktor za to że nas wcisnęła dzisiaj a ona na to że zawsze stara się pomagać jak tylko może pacjentom, anioł nie kobieta normalnie , to było bardzo miłe no i zyskała pacjentkę 😊 no i w drodze do domu zgodnie wybraliśmy imię Franek, żeby moc się jakoś zwracać do brzucha 😁 dziadek i babcia dostali balona a w nim niebieskie stópki i pomponiki które wyleciały jak przebili, dziadek zadowolony ze będzie "prawdziwym dziadkiem" a nie mężem babci jak to u nas mówią haha bo to pierwszy wnuk będzie i ode mnie i od męża ze strony 😅 zresztą mój tata też będzie prawdziwym dziadkiem i to jego pierwszy wnuk bo jestem jedynaczką 🙂
super Pati że wizyta udana, witamy Franka 💙 widzę że chłopaki rosną w siłę!!
No ewidentnie nie da się pomylić, córki z tego nie będzie 😂
u nas też się tak mówi o dziadku i wnuku 😄 u nas to będzie już piąte wnuczątko, u męża pierwsze i nazwisko pociągnie ☺️ w piątek powiemy przyszłej prababci od strony męża, mamy dla niej małą pamiątkę, liczę na niedowierzanie i łzy szczęścia 😂
https://zapodaj.net/plik-Z9KpyQODvAPaima, Pati2804, Niaha, Galena, Evey lubią tę wiadomość
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Pati2804 wrote:
Jak przyłożyła głowice do brzucha to mówi do nas "o zobaczcie, mały patrzy się na nas haha" jakby czuł że ktoś go podgląda, obrócił twarz w naszą stronę 😁 tyle rzeczy ta pani sprawdzała i tyle zdjęć zrobiła że aż byłam w szoku, wszystko było tak dobrze widać, nawet palce. Mąż zresztą też był w szoku że teraz taka technologia że aż tak dokładnie wszystko widać 😅 podziękowaliśmy pani doktor za to że nas wcisnęła dzisiaj a ona na to że zawsze stara się pomagać jak tylko może pacjentom, anioł nie kobieta normalnie , to było bardzo miłe no i zyskała pacjentkę 😊 no i w drodze do domu zgodnie wybraliśmy imię Franek, żeby moc się jakoś zwracać do brzucha 😁 dziadek i babcia dostali balona a w nim niebieskie stópki i pomponiki które wyleciały jak przebili, dziadek zadowolony ze będzie "prawdziwym dziadkiem" a nie mężem babci jak to u nas mówią haha bo to pierwszy wnuk będzie i ode mnie i od męża ze strony 😅 zresztą mój tata też będzie prawdziwym dziadkiem i to jego pierwszy wnuk bo jestem jedynaczką 🙂
Gratulacje kochana ☺️ cudny bobas. Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku. I wybraliście piękne imię 🩵🩵🩵Pati2804 lubi tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:
Wspaniałe wieści.
To fakt, że obecna technologia jest cudna, można już na takim wczesnym etapie zobaczyć co u naszych maluszków 😉
Witaj Franek ❤️Pati2804 lubi tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:
Cudnie 🥰
Cześć Franeczku jesteś slicznym chłopcem o pięknym imieniu ❤️
Bardzo się cieszę że wszystko okej i że trafiła się tak wspaniała Pani doktor
Wobec tego kciuki za wizyty 💗
Pati2804 lubi tę wiadomość
-
Niaha wrote:A macie może jakieś fajne przepisy na surówki lub inny sposób podania warzyw? Przygarnę każdą propozycję ❤️
Ziemniaczki, papryka, cukinia, marchew, czerwona cebula, bataty, bakłażan.. No my wszystko tak jemy posypane ziołami i trochę oliwki i do piekarnika.
My akurat jemy z sosem czosnkowym z jogurtuNiaha, Elasure, juss92 lubią tę wiadomość
-
Elasure wrote:super Pati że wizyta udana, witamy Franka 💙 widzę że chłopaki rosną w siłę!!
No ewidentnie nie da się pomylić, córki z tego nie będzie 😂
u nas też się tak mówi o dziadku i wnuku 😄 u nas to będzie już piąte wnuczątko, u męża pierwsze i nazwisko pociągnie ☺️ w piątek powiemy przyszłej prababci od strony męża, mamy dla niej małą pamiątkę, liczę na niedowierzanie i łzy szczęścia 😂
https://zapodaj.net/plik-Z9KpyQODvA
Ja się tak nie znam bo to pierwsze dziecko 🤣 uwierzyłam jej na słowo, chociaż nie ukrywam że byłam w szoku bo zawsze chciałam mieć córkę 🙈
mam jedną ale w niebie 🤍 mam nadzieję że jeszcze kiedyś będę miała córkę tutaj na ziemi 🍀Elasure lubi tę wiadomość