LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem już w domku. Mnóstwo leków. Monitorowanie ciśnienia i uważać na siebie bo blizna <1mm 😢 zawsze coś...
-
bambari wrote:Jak często badacie TSH w ciąży? Mi tylko lekarz na początku ciąży w tym całym duuuuzym skierowaniu dał TSH i od tego czasu nie badałam 😐 do tej pory nigdy nie leczyłam się na tarczycę.
Może powinnam zrobić to badanie 🤔
Co wizytę mam badać TSH i ft4. -
bambari wrote:Jak często badacie TSH w ciąży? Mi tylko lekarz na początku ciąży w tym całym duuuuzym skierowaniu dał TSH i od tego czasu nie badałam 😐 do tej pory nigdy nie leczyłam się na tarczycę.
Może powinnam zrobić to badanie 🤔
Ja badam co miesiąc. Nigdy wcześniej nie miałam problemów. Jakoś w 8 tc skoczyło mi do 2,56 i dostałam Euthyrox. Później ładnie spadało, aż do 22 tc, gdzie znowu wzrosło do prawie 3 i lekarz zwiększył mi dawkę leku -
Ja myślę, że trzeba pamiętać, że nasz każdy przypadek jest inny i lekarze będą mieć inne zalecenia. Jeśli chodzi o TSH to z nim jak z progesteronem, jeśli zbadacie kilka razy w ciągu dnia to dostaniecie za każdym razem inny wynik. Sam poziom TSH też nie jest najważniejszy, pełny obraz jest przy całej trójce tarczycowej. O ile ważne jest kontrolowanie i zmiana dawki leku w przypadku dziewczyn chorych (tarczyca sama nie da rady) o tyle osoby zdrowe mogą sobie pozwolić na większe odchylenia (tzn lekarz może pozwolić).
"Według aktualnych wytycznych poziom TSH u kobiety ciężarnej powinien mieścić się w granicach: I trymestr: 0,009-3.18 mIU/l. II trymestr: 0,05-3,44 mIU/l. III trymestr: 0,11-3,52 mIU/l."Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca, 18:08
-
bambari wrote:Kurczę, to faktycznie regularnie badacie a u mnie lekarz ani słowa o tym, tylko przy pierwszym dużym pakiecie badań. to jutro pójdę zbadam TSH, ft3 i ft4, znalazłam w pobliskim laboratorium taki pakiet.
Mi mój też nie zleca, tylko co 4 tyg morfologia + mocz, bo wszystkie wyniki mam w normie. Teraz będę go prosić o dopisanie tarczycy bo mi zaczęły na maksa wypadać rzęsy, serio niedługo będę miała łyse oczy 😂 i trochę włosy, a do tego jestem potwornie zmęczona ciągle. Przed ciążą miałam 1,95 a w 11 tyg 2,16. Od tamtej pory nie badałam -
bambari wrote:Kurczę, to faktycznie regularnie badacie a u mnie lekarz ani słowa o tym, tylko przy pierwszym dużym pakiecie badań. to jutro pójdę zbadam TSH, ft3 i ft4, znalazłam w pobliskim laboratorium taki pakiet.
Ja mam zaś z TSH tak że endokrynolog odstawił mi leki bo tarczyca jest OK. Spada sobie sama bez leków. Powiedział że w ciąży to jednorazowy skok a lekarz spanikował. I mam ładnie w normie, ale sama sobie sprawdzam TSH co trymestr. -
monii wrote:Ja mam zaś z TSH tak że endokrynolog odstawił mi leki bo tarczyca jest OK. Spada sobie sama bez leków. Powiedział że w ciąży to jednorazowy skok a lekarz spanikował. I mam ładnie w normie, ale sama sobie sprawdzam TSH co trymestr.
-
miska122 wrote:Ciąża (progesteron) super działają na tarczycę. Ja mam bardzo ładny obraz w USG. Za to po ciąży miałam poporodowe zapalenie tarczycy i TSH w miesiąc skoczyło z 0,007 na 15 😂 teraz pewnie będzie podobnie i o ile ja lubię być w nadczynności bo w końcu mam energię na cokolwiek, to nie jest to pożądany stan 🤭
Ale za to że TSH mi spada i endokrynolog sie oddala to przybliża się hematolog, kardiolog i urolog 😂
A właśnie powiedzcie mi dziewczyny. Bo czytam w wypisie, że mam powiększoną sledzione 134mm do kontrolowania. O co chodzi? -
monii wrote:Ale za to że TSH mi spada i endokrynolog sie oddala to przybliża się hematolog, kardiolog i urolog 😂
A właśnie powiedzcie mi dziewczyny. Bo czytam w wypisie, że mam powiększoną sledzione 134mm do kontrolowania. O co chodzi?
Chyba o to, że masz ją sprawdzić za jakiś czas (w usg brzucha na przykład, które teoretycznie powinno się robić raz w roku). Powiększona śledziona może być przy infekcjach różnej maści, ale też przy bardziej poważnych stanach -
Ja mam badane TSH co 6 tyg mniej więcej, ale mam niedoczynność. Nie wiem, jak jest z częstotliwością badań tarczycy u zdrowych ciężarnych 🤔
Jeśli chodzi o wózki, to też polecam grupę Wózkowe porady na FB, każda z nas ma inne oczekiwania i tam naprawdę można znaleźć coś idealnego dla siebie 😊 Warto się zastanowić, na czym nam zależy - waga wózka, wentylacja, amortyzacja... Warto nad tym przysiąść, żeby później na spacery jeździć z przyjemnością a nie za karę 🥴 -
Hej dziewczyny💐
Łapią Was skurcze łydek?
Od kilku dni nad ranem mam skurcze po 3,4x
Biorę magnez i nic nie daje
Może macie jakiś sprawdzony przez Was? -
KarolinaAnastazja wrote:Hej dziewczyny💐
Łapią Was skurcze łydek?
Może macie jakiś sprawdzony przez Was?
Ale dopiero zaczęłam magnez łykać od dzisiaj, więc zobaczymy czy pomoże.
Taki dostałam w aptece:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca, 09:02
KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
KarolinaAnastazja wrote:Hej dziewczyny💐
Łapią Was skurcze łydek?
Może macie jakiś sprawdzony przez Was?
A bierzesz magnez od kiedy i ile? Bo to nie jest tak, że weźmiesz raz jak coś się dzieje i przejdzie -
juss92 wrote:
Trochę mała dawka, a ma też b6, więc nie możesz wziąć dużo tabletek. Ogólnie mi lekarz zalecił ok 400 mg magnezu dziennie. Zapytajcie może swoich lekarzy o dawkowanie, bo wiadomo u każdego będzie inaczej -
Jenny93 wrote:A bierzesz magnez od kiedy i ile? Bo to nie jest tak, że weźmiesz raz jak coś się dzieje i przejdzie
Codziennie z witaminami prenatalnymi biorę. Dawkę według producenta.Mag_len lubi tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:Trochę mała dawka, a ma też b6, więc nie możesz wziąć dużo tabletek. Ogólnie mi lekarz zalecił ok 400 mg magnezu dziennie. Zapytajcie może swoich lekarzy o dawkowanie, bo wiadomo u każdego będzie inaczej
Co lekarz to inaczej 😂 mi mój mowil, ze mam 350 nie przekraczać 😂
A jaki ty używasz? 😊😊Niaha lubi tę wiadomość
-
juss92 wrote:
Też mam skurcze łydek, cały czas biorę magne b6 (z obrazka powyżej) 2x2 i nadal je odczuwam - dawkowanie zgodnie z zaleceniami prowadzącejWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca, 10:21