Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2024, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już w domku. Mnóstwo leków. Monitorowanie ciśnienia i uważać na siebie bo blizna <1mm 😢 zawsze coś...

• bambari Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, to faktycznie regularnie badacie a u mnie lekarz ani słowa o tym, tylko przy pierwszym dużym pakiecie badań. to jutro pójdę zbadam TSH, ft3 i ft4, znalazłam w pobliskim laboratorium taki pakiet.

• Niaha Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Jak często badacie TSH w ciąży? Mi tylko lekarz na początku ciąży w tym całym duuuuzym skierowaniu dał TSH i od tego czasu nie badałam 😐 do tej pory nigdy nie leczyłam się na tarczycę.
    Może powinnam zrobić to badanie 🤔

Co wizytę mam badać TSH i ft4.

👩 35 lat ❤️ 🧔33 lat ❤️ 👦 1,5 lat ❤️ 🐶 13 lat
    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
    31.10.24 - Synek jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm
    💙👦 - 2.11.26 - termin wg OM

age.png
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    preg.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Jak często badacie TSH w ciąży? Mi tylko lekarz na początku ciąży w tym całym duuuuzym skierowaniu dał TSH i od tego czasu nie badałam 😐 do tej pory nigdy nie leczyłam się na tarczycę.
    Może powinnam zrobić to badanie 🤔

Ja badam co miesiąc. Nigdy wcześniej nie miałam problemów. Jakoś w 8 tc skoczyło mi do 2,56 i dostałam Euthyrox. Później ładnie spadało, aż do 22 tc, gdzie znowu wzrosło do prawie 3 i lekarz zwiększył mi dawkę leku

• Niaha Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii wrote:
    Jestem już w domku. Mnóstwo leków. Monitorowanie ciśnienia i uważać na siebie bo blizna <1mm 😢 zawsze coś...

Teraz odpoczywaj 🥰

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

age.png
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    preg.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że trzeba pamiętać, że nasz każdy przypadek jest inny i lekarze będą mieć inne zalecenia. Jeśli chodzi o TSH to z nim jak z progesteronem, jeśli zbadacie kilka razy w ciągu dnia to dostaniecie za każdym razem inny wynik. Sam poziom TSH też nie jest najważniejszy, pełny obraz jest przy całej trójce tarczycowej. O ile ważne jest kontrolowanie i zmiana dawki leku w przypadku dziewczyn chorych (tarczyca sama nie da rady) o tyle osoby zdrowe mogą sobie pozwolić na większe odchylenia (tzn lekarz może pozwolić).
    "Według aktualnych wytycznych poziom TSH u kobiety ciężarnej powinien mieścić się w granicach: I trymestr: 0,009-3.18 mIU/l. II trymestr: 0,05-3,44 mIU/l. III trymestr: 0,11-3,52 mIU/l."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2024, 18:08

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Kurczę, to faktycznie regularnie badacie a u mnie lekarz ani słowa o tym, tylko przy pierwszym dużym pakiecie badań. to jutro pójdę zbadam TSH, ft3 i ft4, znalazłam w pobliskim laboratorium taki pakiet.

Mi mój też nie zleca, tylko co 4 tyg morfologia + mocz, bo wszystkie wyniki mam w normie. Teraz będę go prosić o dopisanie tarczycy bo mi zaczęły na maksa wypadać rzęsy, serio niedługo będę miała łyse oczy 😂 i trochę włosy, a do tego jestem potwornie zmęczona ciągle. Przed ciążą miałam 1,95 a w 11 tyg 2,16. Od tamtej pory nie badałam

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2024, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Ja mam zaś z TSH tak że endokrynolog odstawił mi leki bo tarczyca jest OK. Spada sobie sama bez leków. Powiedział że w ciąży to jednorazowy skok a lekarz spanikował. I mam ładnie w normie, ale sama sobie sprawdzam TSH co trymestr.

• miska122 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii wrote:
    Ja mam zaś z TSH tak że endokrynolog odstawił mi leki bo tarczyca jest OK. Spada sobie sama bez leków. Powiedział że w ciąży to jednorazowy skok a lekarz spanikował. I mam ładnie w normie, ale sama sobie sprawdzam TSH co trymestr.
    Ciąża (progesteron) super działają na tarczycę. Ja mam bardzo ładny obraz w USG. Za to po ciąży miałam poporodowe zapalenie tarczycy i TSH w miesiąc skoczyło z 0,007 na 15 😂 teraz pewnie będzie podobnie i o ile ja lubię być w nadczynności bo w końcu mam energię na cokolwiek, to nie jest to pożądany stan 🤭

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ciąża (progesteron) super działają na tarczycę. Ja mam bardzo ładny obraz w USG. Za to po ciąży miałam poporodowe zapalenie tarczycy i TSH w miesiąc skoczyło z 0,007 na 15 😂 teraz pewnie będzie podobnie i o ile ja lubię być w nadczynności bo w końcu mam energię na cokolwiek, to nie jest to pożądany stan 🤭

Ale za to że TSH mi spada i endokrynolog sie oddala to przybliża się hematolog, kardiolog i urolog 😂

A właśnie powiedzcie mi dziewczyny. Bo czytam w wypisie, że mam powiększoną sledzione 134mm do kontrolowania. O co chodzi?

• Wero0707 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii wrote:
    Ale za to że TSH mi spada i endokrynolog sie oddala to przybliża się hematolog, kardiolog i urolog 😂

A właśnie powiedzcie mi dziewczyny. Bo czytam w wypisie, że mam powiększoną sledzione 134mm do kontrolowania. O co chodzi?

Chyba o to, że masz ją sprawdzić za jakiś czas (w usg brzucha na przykład, które teoretycznie powinno się robić raz w roku). Powiększona śledziona może być przy infekcjach różnej maści, ale też przy bardziej poważnych stanach

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badane TSH co 6 tyg mniej więcej, ale mam niedoczynność. Nie wiem, jak jest z częstotliwością badań tarczycy u zdrowych ciężarnych 🤔

Jeśli chodzi o wózki, to też polecam grupę Wózkowe porady na FB, każda z nas ma inne oczekiwania i tam naprawdę można znaleźć coś idealnego dla siebie 😊 Warto się zastanowić, na czym nam zależy - waga wózka, wentylacja, amortyzacja... Warto nad tym przysiąść, żeby później na spacery jeździć z przyjemnością a nie za karę 🥴

🩵 2022
    🩷 2024
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny💐

Łapią Was skurcze łydek?
    Od kilku dni nad ranem mam skurcze po 3,4x
    Biorę magnez i nic nie daje :(

Może macie jakiś sprawdzony przez Was?

👱‍♀️ 29lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 31lat
    ▪️ C1

💙Baby B 2024

Zaczynamy nową przygodę? 🥹
    preg.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Hej dziewczyny💐

Łapią Was skurcze łydek?

Hej, u mnie też od kilku dni skurcze :(
    Ale dopiero zaczęłam magnez łykać od dzisiaj, więc zobaczymy czy pomoże.

Taki dostałam w aptece:
    fd6be1bd-scale-350x350.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2024, 09:02

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Hej dziewczyny💐

Łapią Was skurcze łydek?

A bierzesz magnez od kiedy i ile? Bo to nie jest tak, że weźmiesz raz jak coś się dzieje i przejdzie :)

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:

Taki dostałam w aptece:

Trochę mała dawka, a ma też b6, więc nie możesz wziąć dużo tabletek. Ogólnie mi lekarz zalecił ok 400 mg magnezu dziennie. Zapytajcie może swoich lekarzy o dawkowanie, bo wiadomo u każdego będzie inaczej

Wysłany: 26 lipca 2024, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    A bierzesz magnez od kiedy i ile? Bo to nie jest tak, że weźmiesz raz jak coś się dzieje i przejdzie :)

Codziennie z witaminami prenatalnymi biorę. Dawkę według producenta.

Mag_len lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 29lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 31lat
    ▪️ C1

💙Baby B 2024

preg.png

Wysłany: 26 lipca 2024, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Trochę mała dawka, a ma też b6, więc nie możesz wziąć dużo tabletek. Ogólnie mi lekarz zalecił ok 400 mg magnezu dziennie. Zapytajcie może swoich lekarzy o dawkowanie, bo wiadomo u każdego będzie inaczej

Co lekarz to inaczej 😂 mi mój mowil, ze mam 350 nie przekraczać 😂
    A jaki ty używasz? 😊😊

Niaha lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 29lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 31lat
    ▪️ C1

💙Baby B 2024

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:

Taki dostałam w aptece:

Też mam skurcze łydek, cały czas biorę magne b6 (z obrazka powyżej) 2x2 i nadal je odczuwam - dawkowanie zgodnie z zaleceniami prowadzącej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2024, 10:21

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

age.png
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    preg.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2024, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na tym TSH, poszłam do Luxmed, bo stwierdziłam, że nie będę płacić 😆

Ja biorę ten magnez co powyżej, 3 razy po 1 tabletce, tak mi kazał lekarz i jest ok.

‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ