X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Dziewczyny, badałyście cholesterol i trójglicerydy w ciąży? Ja dziś zrobiłam na pałę lipidogram, próby wątrobowe i jeszcze parę badań, bo niepokoily mnie bóle głowy, które moja gin zbagatelizowała. Kreatynina i wątroba absolutnie nie wskazują na stan przedrzucawkowy, ale cholesterol i trójglicerydy mam w kosmosie. Czytam w necie, że w ciąży te parametry wzrastają, między innymi dlatego, że są potrzebne do produkcji żeńskich hormonów, ale nie mogę znaleźć jednoznacznych norm. Lipidogram nie jest badaniem obowiązkowym w ciąży (może nie bez powodu) i u mnie nie było obciążenia rodzinnego ani otyłości, ale zrobiłam z ciekawości i teraz żałuję, bo tak to bym nawet nie wiedziała…

Ja robiłam bo miałam w darmowym pakiecie i też się naszukałam norm w nerwach i w końcu to olałam 😅 szkoda nerwów

Wero0707 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ale to jest dokładnie to samo powietrze co na spacerze. Nie mam żadnej różnicy ;)
    Chyba, że mówisz o sobie, że nie mialabyś siły
    Zobaczę jak będzie, ale planowałam na pierwszy raz max 10 -15 min , dłużej będę się ubierać i wychodzić niż będę na dworze. Takie werandowanie że 2 razy i potem już wyjdę. Tak robiłam z poprzednim synem i jakoś mi się tak w głowie zakodowało :)
    Na ile wyszłaś min na pierwszy spacer? Może faktycznie to zbyt ostrożne planuje… i w kt dobie wyszłaś przypomnisz,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 14:53

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Dziewczyny, badałyście cholesterol i trójglicerydy w ciąży? Ja dziś zrobiłam na pałę lipidogram, próby wątrobowe i jeszcze parę badań, bo niepokoily mnie bóle głowy, które moja gin zbagatelizowała. Kreatynina i wątroba absolutnie nie wskazują na stan przedrzucawkowy, ale cholesterol i trójglicerydy mam w kosmosie. Czytam w necie, że w ciąży te parametry wzrastają, między innymi dlatego, że są potrzebne do produkcji żeńskich hormonów, ale nie mogę znaleźć jednoznacznych norm. Lipidogram nie jest badaniem obowiązkowym w ciąży (może nie bez powodu) i u mnie nie było obciążenia rodzinnego ani otyłości, ale zrobiłam z ciekawości i teraz żałuję, bo tak to bym nawet nie wiedziała…

Mi położna mówiła, że lipidogramu się nie robi w ciąży, bo zawsze są zawyżone wyniki.

Wero0707 lubi tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ja wróciłam od pediatry. Zalecil wysmarować młodego emolientami i dopajać wodą. W ogóle to za dużo przybiera 😂
    Popatrzyliśmy się na siebie z mężem z uśmiechem. Na pewno się zastosuje 😂

W ogóle waga pokazała 3400, patrzymy się na siebie z mężem, że to nie możliwe, bo przedwczoraj ważył 3700, nie poleciał aż tak z wagi. Pielęgniarka mówi, że wytaruje wage i nagle pokazała 3900. No taki tam błąd pół kilo 😂

Dopajać wodą?!?!?!!?? Z pomiarami, to ja już w nic lekarzom nie wierzę tak na 100% od kiedy najadłam się stresu z długością szyjki, która potem magicznie rosła 🤦🏼‍♀️ te sprzęty też czasem pozostawiają bardzo wiele do życzenia (w tym wagi i ciśnieniomierze, więc jakieś elementarne narzędzia).

A z tym lipidogramem to wygląda na to, że sobie sama niepotrzebnie dołożyłam zmartwień. Klasycznie

Lexia lubi tę wiadomość

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie aktualizacja, po obchodzie poszłam na założenie balonika, przy dobieraniu rozmiaru okazało się, że jest 3 cm rozwarcie 🫣 Więc balonik odpada, jutro, max pojutrze ( w zależności od obłożenia porodówki i tego czy coś sie samo nie wydarzy) lecimy z oksy ☺️ Więc czekam dalej ale cieszę się, że chociaż trochę samo ruszyło ☺️

miska122, Makija, juss92, Kofinka, klopsik, czaranna, Fania017, KarolinaAnastazja, Galena, redken, Niaha, Sparky, Bruised, Jenny93 lubią tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    U mnie aktualizacja, po obchodzie poszłam na założenie balonika, przy dobieraniu rozmiaru okazało się, że jest 3 cm rozwarcie 🫣 Więc balonik odpada, jutro, max pojutrze ( w zależności od obłożenia porodówki i tego czy coś sie samo nie wydarzy) lecimy z oksy ☺️ Więc czekam dalej ale cieszę się, że chociaż trochę samo ruszyło ☺️

Kurcze, to w sumie fajna informacja, bo możesz jeszcze próbować coś zdziałać (bieganie po schodach i seks w windzie) 😅

MaggLbn lubi tę wiadomość

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:

Super! To 3cm do przodu 🥰 jakieś skurcze przy tym już masz?
    Wero0707 wrote:
    Kurcze, to w sumie fajna informacja, bo możesz jeszcze próbować coś zdziałać (bieganie po schodach i seks w windzie) 😅

🤣🤣🤣🤣

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• miska122 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    Zobaczę jak będzie, ale planowałam na pierwszy raz max 10 -15 min , dłużej będę się ubierać i wychodzić niż będę na dworze. Takie werandowanie że 2 razy i potem już wyjdę. Tak robiłam z poprzednim synem i jakoś mi się tak w głowie zakodowało :)
    Na ile wyszłaś min na pierwszy spacer? Może faktycznie to zbyt ostrożne planuje… i w kt dobie wyszłaś przypomnisz,
    Wiesz nie ma też nic złego w wystawieniu dziecka w gondoli na balkon, po prostu jeśli będziesz mieć ochotę i siłę to możesz od razu to wyjściu ze szpitala spacerować 😊 ja sobie wyobrażałam, że drugie dziecko będę mieć na wiosnę i ciągle będziemy na dworze, no ale jest październikowy i nic nie poradzę 😂 ja wyszłam na pierwszy spacer wczoraj czyli młody miał 6 dni, 3 dni po tym jak wróciliśmy do domu. Wyszlabym wcześniej ale pogoda była beznadziejna i padało.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wodą mam "oszukiwać" młodego żeby nie chciał jeść 😂 dobrze, że to moje drugie dziecko, bo przy pierwszym jeszcze mogłabym się wystraszyć i posłuchać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 15:27

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Makija Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jestem po wizycie!
    Bobas waży 2900. Jutro ciąża donoszona. I najważniejsza informacja nie obrócił się 🙈 jest tyłkiem do dołu.
    Jutro na 8.00 mam się stawić na patologie na obrót zewnętrzny. 🤦‍♀️ Za to jak wszystko pójdzie sprawnie to mnie wypuszczą do domu. Mam być na czczo na wszelki wypadek.
    Także właśnie jadę na ostatnie zakupy i biorę się za pakowanie torby.

juss92, pandzia 🐼, Elasure, czaranna, MaggLbn, agatka06, Galena, KarolinaAnastazja, Niaha, Sparky, Bruised lubią tę wiadomość

👩🏼34 lat

👦🏼07/19 Alek
    🧒🏼03/22 Marcel
    👶🏼11/24 Julian
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy planujecie, albo kiedy jeśli to kolejne dziecko, wyszłyście same z domu? A bobasek został z tatą.

Ja bym chciała przed Świętami się wyrwać na paznokcie, mały będzie miał koło 3 tygodni, nie byłoby mnie z 2 godziny, mleko oczywiście odciągniemy, żeby mąż mógł nakarmić (o ile będę KP).

Chyba lepiej, żeby został z tatą, albo poszedł z babcią na spacer, niż żeby w okresie przedświątecznym jeździł ze mną po centrum handlowym ;D

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Wodą mam "oszukiwać" młodego żeby nie chciał jeść 😂 dobrze, że to moje drugie dziecko, bo przy pierwszym jeszcze mogłabym się wystraszyć i posłuchać

😂😂😂
    Masakra czy w tych placówkach jakaś aktualizacja wiedzy (albo w sumie arhaicznych przekonań) następuje?!

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładnie przybiera to po co woda?? Żeby spadł z wagi chyba.. Też już o wodzie się nasluchałam i jakoś nie stosuje jeszcze przy mm, jak tam i tak woda jest.

Co do spacerów. Jutro idziemy na 3 spacer już.

• miska122 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    A kiedy planujecie, albo kiedy jeśli to kolejne dziecko, wyszłyście same z domu? A bobasek został z tatą.

Ja bym chciała przed Świętami się wyrwać na paznokcie, mały będzie miał koło 3 tygodni, nie byłoby mnie z 2 godziny, mleko oczywiście odciągniemy, żeby mąż mógł nakarmić (o ile będę KP).

Chyba lepiej, żeby został z tatą, albo poszedł z babcią na spacer, niż żeby w okresie przedświątecznym jeździł ze mną po centrum handlowym ;D

Ja nie planuje szybko, bo boje się, że zostawienie dwójki dzieci z moim mężem to może być za dużo. Ja też się boję zostać z dwójką.
    Jeśli masz opiekę to spokojnie możesz jechać, nie przejmuj się ;)

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii wrote:
    Ładnie przybiera to po co woda?? Żeby spadł z wagi chyba.. Też już o wodzie się nasluchałam i jakoś nie stosuje jeszcze przy mm, jak tam i tak woda jest.

Co do spacerów. Jutro idziemy na 3 spacer już.

Dokładnie to mężowi powiedziałam. Zjedzie z wagi to powiedzą, że mam za mało mleka i żebym dokarmiała mm. I koło się zamyka...

Jenny93 lubi tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    😂😂😂
    Masakra czy w tych placówkach jakaś aktualizacja wiedzy (albo w sumie arhaicznych przekonań) następuje?!

Chociaż o tyle, że powiedział żeby nie ruszać młodemu napletka, bo ja stwierdził jeszcze niestety takie stare rady krążą (jego są nowe 😂). Trzeba po prostu robić swoje i tyle 🤷🏻‍♀️

Elasure, MaggLbn lubią tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ja nie planuje szybko, bo boje się, że zostawienie dwójki dzieci z moim mężem to może być za dużo. Ja też się boję zostać z dwójką.
    Jeśli masz opiekę to spokojnie możesz jechać, nie przejmuj się ;)

No u nas będzie tylko jeden synek, całkiem nowa sytuacja, ale myślę, że tatuś też się musi oswoić z byciem samemu z małym ;)

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a poleci któraś aspirator elektryczny ? Szukam i nie mogę się zdecydować.
    Fajnie czytać jak już planujecie pierwsze spacerki 🥺
    Magglbn, dziecko samo chce powoli się urodzic, super 😊
    Makija, czyli jest mobilizacja do spakowania torby :D oby obrót się udalo wykonać ✊🏼

Makija, MaggLbn lubią tę wiadomość

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
    26.11 Gabriela 2890g 54cm 💖

APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match i inne

Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium

On:

Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
    👩🏼95'
    👨🏼93'
    age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makija wrote:
    No i jestem po wizycie!
    Bobas waży 2900. Jutro ciąża donoszona. I najważniejsza informacja nie obrócił się 🙈 jest tyłkiem do dołu.
    Jutro na 8.00 mam się stawić na patologie na obrót zewnętrzny. 🤦‍♀️ Za to jak wszystko pójdzie sprawnie to mnie wypuszczą do domu. Mam być na czczo na wszelki wypadek.
    Także właśnie jadę na ostatnie zakupy i biorę się za pakowanie torby.

Trzymam kciuki za powodzenie jutro 🍀🤞

Makija lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    🧔‍♂️ 35 lat

• Kofinka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska, to dopajanie woda mnie rozśmieszyło.

Odnośnie spacerów to starszego mam z późnej wiosny i pierwsze spacery kojarzę z bzami, a karmienia nocne ze śpiewającymi ptakami … a teraz ciemności i zimno … muszę to jakoś przetrwać :)

‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ