LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Martka1997 wrote:Dziewczyny pomocy… czy któraś z was też ma takie zaparcia? Ja już nie daję rady.. biorę probiotyk codziennie activia jogurt naturalny otręby na czczo woda z cytryną, jem zdrowo i wcale nie dużo.. idę na 20 min na kibel i z ledwością coś robię 😞 czy któraś z was już w ciąży była i brała syrop lactolusum czy jakoś tak w 1 trymestrze ciąży? Czytałam tylko, że dziewczyny od 2 trymestru pisały, że brały ale o 1 nic 😔
Ja tak miałam w obydwu ciążach i już czuję, że będzie powtórka z rozrywki. Niestety mi nic nie pomagało. Przeszło samo w drugim trymestrze. Nie piłam też rządnych syropów więc tu nie podpowiem.
Marcik jaki lek na mdłości dostałaś? Ja do 16 tyg w dwóch ciążach miałam wyjęte z życiorysu. Wymiotowałam nawet po wodzie 🙈 -
bambari wrote:Dziewczyny, na pierwszą wizytę idziecie już z jakimiś wynikami badań (morfologia, TSH, mocz, cukier, toksoplazmoza, różyczka itp.)? Czy bez niczego i dopiero na tej wizycie w 6/7 tyg.lekarz zleca badania?
Ja zrobiłam tsh jak się dowiedziałam o ciazy to od razu leki dostalam bo okazało się że w ciąży wzrosło. A tak to lekarz powie kiedy co jakWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 17:54
-
bambari wrote:Dziewczyny, na pierwszą wizytę idziecie już z jakimiś wynikami badań (morfologia, TSH, mocz, cukier, toksoplazmoza, różyczka itp.)? Czy bez niczego i dopiero na tej wizycie w 6/7 tyg.lekarz zleca badania?
Ja robiłam razem z betą morfologię, glukozę, TSH, ft4. Ale to dlatego, że mam niedoczynność tarczycy, a w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę. Nie ma obowiązku iść z wynikami badań. Co do badań infekcyjnych, czekam aż lekarz zleci na wizycie, najpierw chcę się upewnić, że z maluchem wszystko ok. Poza tym nie wiem, czy wszystko będę musiała znowu robić, np. grupę krwi już mam potwierdzoną dwa razy, to chyba wystarczy 🫣bambari, Niaha lubią tę wiadomość
-
Pierwsza ciążowa zachcianka zaspokojona, świeżutkie chrupiace kajzerki z masłem🤭 ja zadowolona bo zaspokoiłam głód a mąż czuje się jak bohater bo udało mu się upolować takie jakie chciałam 😂🥰
A jak tam u Was z zachciankami?MaggLbn, Niaha, LaBellePerle, Takaja12, Klaudia2012, zulka lubią tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Elasure wrote:Pierwsza ciążowa zachcianka zaspokojona, świeżutkie chrupiace kajzerki z masłem🤭 ja zadowolona bo zaspokoiłam głód a mąż czuje się jak bohater bo udało mu się upolować takie jakie chciałam 😂🥰
A jak tam u Was z zachciankami?
Mam mega zachciankę na chrupiącego tosta z nutellą i do tego cola + cheeseburger i fryteczki z maca.
A nie mogę tego jeść przez tą cholerną cukrzycę ciążową 😭😭😭
Cały czas o tym myślę 🫣
Powiem Wam, że jeśli to nie będzie dziewczynka, to się mega zdziwię. Oglądałam różne filmiki na tik toku + przeglądałam różne fora i wszystko właśnie wskazuje na kobietkę. Do tego ta ogroooomna ochota na nutelle 🤤juss92, Elasure, MaggLbn, Klaudia2012 lubią tę wiadomość
-
Elasure, Niaha lubią tę wiadomość
👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
Niaha wrote:Mam mega zachciankę na chrupiącego tosta z nutellą i do tego cola + cheeseburger i fryteczki z maca.
Cały czas o tym myślę 🫣
Powiem Wam, że jeśli to nie będzie dziewczynka, to się mega zdziwię. Oglądałam różne filmiki na tik toku + przeglądałam różne fora i wszystko właśnie wskazuje na kobietkę. Do tego ta ogroooomna ochota na nutelle 🤤
Elasure, Niaha, MaggLbn lubią tę wiadomość
👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
Niaha wrote:Mam mega zachciankę na chrupiącego tosta z nutellą i do tego cola + cheeseburger i fryteczki z maca.
Cały czas o tym myślę 🫣
Powiem Wam, że jeśli to nie będzie dziewczynka, to się mega zdziwię. Oglądałam różne filmiki na tik toku + przeglądałam różne fora i wszystko właśnie wskazuje na kobietkę. Do tego ta ogroooomna ochota na nutelle 🤤
Bo w sumie nigdy się tym nie interesowałam. -
Marcik wrote:A co internety mówią o zachciankach i płci? 😁
Bo w sumie nigdy się tym nie interesowałam.
Ochota na słodkie, pogorszenie cery, wzmożone mdłości, puls ponad 140- dziewczynka
Ochota na słone, ładna cera, ogólnie nastrój ok, puls poniżej 140 - chłopczyk
+ Do tego często jest wzmianka o kalendarzu chińskim
MaggLbn, Klaudia2012, juss92, Marcik lubią tę wiadomość
-
Pierwsza moja zachcianka była Jogobella brzoskwiniowa 🫣
A teraz chodzą za mną takie polędwiczki w tortilli (coś jak mc wrap), już od kilku dni mam ochotę 🥲 Mąż mnie trzyma w ryzach ale nie wiem czy się nie złamie przy weekendzie 😅
Za to odrzuciło mnie od kawy totalnie, myślałam ze to niemożliwe 🫢 I słodkie też mnie nie kusi jakoś.
Te zmiany są niewiarygodne. -
Takaja12 wrote:Ja zrobiłam tsh jak się dowiedziałam o ciazy to od razu leki dostalam bo okazało się że w ciąży wzrosło. A tak to lekarz powie kiedy co jak
Jak to jest z tym TSH w ciąży? Od lat przy mojej niedoczynności miałam niziutkie TSH, wyregulowane lekami. Dziś odebrałam wyniki i okazało się, że sporo wzrosło. Wciąż mieści się w normie, ale zastanawiam się jakie są tego przyczyny? Niestety, wizytę mam dopiero w poniedziałek, więc czeka mnie weekend interentowego researchu. Pomóżcie 😄 -
Dziewczyny które robią zastrzyki w brzuch z heparyny, kiedy najlepiej zrobić badania anty-xa ? Za miesiąc czy muszę szybciej ? 🤔 I z tego co słyszałam to musi to być 4 godziny po podaniu zastrzyku ? I na czczo?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂 -
Gusta Blu wrote:Jak to jest z tym TSH w ciąży? Od lat przy mojej niedoczynności miałam niziutkie TSH, wyregulowane lekami. Dziś odebrałam wyniki i okazało się, że sporo wzrosło. Wciąż mieści się w normie, ale zastanawiam się jakie są tego przyczyny? Niestety, wizytę mam dopiero w poniedziałek, więc czeka mnie weekend interentowego researchu. Pomóżcie 😄
Może zapytaj na miesięcznym, może dziewczyny pomogą 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 19:45
-
Gusta Blu wrote:Jak to jest z tym TSH w ciąży? Od lat przy mojej niedoczynności miałam niziutkie TSH, wyregulowane lekami. Dziś odebrałam wyniki i okazało się, że sporo wzrosło. Wciąż mieści się w normie, ale zastanawiam się jakie są tego przyczyny? Niestety, wizytę mam dopiero w poniedziałek, więc czeka mnie weekend interentowego researchu. Pomóżcie 😄
Zawsze endokrynolog powtarzała mi, że w ciąży oraz podczas starań należy utrzymywać TSH na poziomie 1.
Dodatkowo warto wykonać USG tarczycy aby zobaczyć czy nic się nie dzieje jeśli TSH szybko wzrasta.
Gusta Blu lubi tę wiadomość
-
Pati2804 wrote:Dziewczyny które robią zastrzyki w brzuch z heparyny, kiedy najlepiej zrobić badania anty-xa ? Za miesiąc czy muszę szybciej ? 🤔 I z tego co słyszałam to musi to być 4 godziny po podaniu zastrzyku ? I na czczo?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂
Mi lekarz zalecił zrobić 2 tyg. po rozpoczęciu nowej dawki. I tak 4h po zastrzyku, o tym żeby być na czczo nie słyszałam.Pati2804 lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Elasure wrote:Mi lekarz zalecił zrobić 2 tyg. po rozpoczęciu nowej dawki. I tak 4h po zastrzyku, o tym żeby być na czczo nie słyszałam.
-
Nie znam szczegółów ale w ciazy właśnie często wzrasta. Moje 3.6 na poczatku ciazy niby w normie ale dla ciazy już za wysokie. Dostalam eutyrox 50i dwa razy w tyg 75 i spadło po miesiącu do 1
Co to za badanie też heparyna? Mój lekarz nic nie mowil mi o takim