X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia88 wrote:
    Czy wasze maleństwa już przekręcaj się same na boki ? Bo moja od tygodnia zaczęła i próbuje się sama na brzuszek przekręcić…. Fizjo mówi, że to normalnie i każde dziecko inaczej się rozwija…
    Teoretycznie takim granicznym momentem jest 4mż, ale to kwestia indywidualna. Moja średnia córka pierwszy raz obróciła się na brzuch mając dokładnie 3m i 6 dni. A to była tylko zapowiedź tego, jaka później będzie ruchliwa. Po roku potrafiła już sama wdrapywać się na drabinę w łóżku piętrowym i później samodzielnie zejść 😛

Tusia88 lubi tę wiadomość

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem olej na włosach, sucha skóra, przyklapnięte i kruche włosy... straszne to. A w ciąży to mogłam myć włosy raz na tydzień a teraz to co 2 dni bo zaraz mnie głowa swędzi że nie idzie wytrzymać. 😓

Ja od wczoraj nie jestem wstanie NIC zrobić NIC bez Ignasia na rękach...co odłożę zaraz płacz a najlepiej to z cyckiem w buzi. To może być skok?

Kasiek7 lubi tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/47,5cm 👶 IGNACY 💓

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia - u nas narazie nie ma pełnych obrotów, ale jak jest na plecach to odbija się nogami i wykręca się na bok, a jak leży na takim „pół boku”, że jest lekko bokiem ale tak jakby odchylony do leżenia na plecach, to wtedy się czai do obrotu na brzuch - czasem mu się uda. Tak żeby z pełnego leżenia na plecach obrócił się całkiem na brzuch to nie.
    Teraz się nauczył wyciągać ręce do zabawek przy leżeniu na brzuchu, ogólnie łapki wyciąga już jakiś czas, ale na brzuchu nie umiał, był tak skupiony na trzymaniu równowagi, że nie umiał wyciągnąć sobie żadnej ręki a teraz już mu się udaje wyciągać i macać zabawkę.

Tusia88 lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, u nas strzeliste dosłownie strzelają 😅 dziś mnie wzięła z zaskoczenia, bo dawno tego nie było i w kupie była cała podłoga, narzuta i nasze łóżko 🥴 to był dosłownie strzał 😆

Wellwellwell, właśnie wiem, że hiperwyplyw też może to powodować, ale póki co zakładam jajko, za dwa, trzy tygodnie spróbuję znowu z jajkiem i zobaczymy. Jak na złość akurat jak zjadłam jajko to wrócił hiperwyplyw, bo Tosia więcej wisi na cyckach :p ale i tak jest mniejszy niż wcześniej

Edka, 4 miesiąc nie jest graniczny dla obrotów na brzuch. Obrotów na brzuch oczekujemy od dziecka 5-6 miesięcznego. Niektóre dzieci robią go szybciej i to też jest ok. Co do obrotu z brzucha na plecy to ten jest później i taki kontrolowany, o jaki nam chodzi zaczyna się mniej więcej 6-8 miesiąc życia. Wcześniej najczęściej jest wynikiem utraty równowagi jak dziecko odgina głowę w leżeniu przodem. Wszystkie te ramy czasowe są obecnie dla każdej umiejętności mocno rozstrzelone, np. siad ma widełki 6-9 miesiąc i tak samo w normie jest dziecko, które usiądzie w 6 miesiącu, co to które usiądzie w 9 miesiącu. Jak dziecko nie mieści się w widełkach z umiejętnością, ale robi systematycznie postępy w swoim tempie to też jest ok, czasem tylko wymaga lekkiego wzmocnienia mięśni

Domisiek, wellwellwell, Tusia88, Klekotka, Mel 456, Zumi lubią tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • Maciejkaa Znajoma

Wysłany: 3 lutego, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,

Czy mogłybyście się podzielić doświadczeniem jak u waszych dzieci wyglądało/ wygląda podnoszenie główki na brzuszku? Np czy lubią, ile czasu wytrzymują i ile razy dziennie kładziecie w takiej pozycji?

Moja córa jest z grudnia, zaczęła 7 tydzień i nie lubi leżeć na brzuszku, szybko się denerwuje i podnosi tylko trochę główkę. Zastanawiam się czy to już moment na fizjo czy robić krótsze sesje a częściej

• Domisiek Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś ma problem, że dziecko nie umie położyć główki leżąc na brzuszku?
    Leoś nie umie „odpocząć” na brzuszku od podnoszenia głowy, trzeba go obracać na plecki albo sam straci równowagę i się obróci, bo nie umie położyć głowy. Przez to zawsze też ma problem, żeby ułożyć się na drzemce kontaktowej.
    Ogólnie leżenia na brzuszku strasznie nie lubi od początku. Ewidentnie nie ma tego po mnie bo ja uwielbiam 😂

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - 780g 💙
    🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
    🍀 07.10 - 2000g 💙
    🍀 29.10 - 2500g 💙
    🍀 12.11 - 2900g 💙
    🍀 22.11 - 3050g 💙

💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

age.png
  • Tusia88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza też bardzo się odbija z nóżek i podnoś pupkę do góry. A ja już coś załapie to będzie kombinować. Ogólnie to już muszę mieć oczy dokoła głowy, aby krzywdy sobie nie zrobiła, bo potrafi na macie obrócić się o 180 stopni i zamiast głowę mieć na pieluszce to ma na niej stopy 🫣. Idę w piątek do lekarza z wagą, to od razu zapytam o zęby czy coś widać, bo swoje piąstki chce zjeść i w całości wkłada, a na gryzak za mała bo jeszcze nie kuma jak go używać

09.2021 Angelius - GM
    12.2021 laparoskopia - endometrioza II stopnia

2022 - 3 X IUI - ❌️
    1. IVF
    04.2023 - punkcja - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
    1 transfer - beta 0
    2 transfer - coś drgnęło - brak rozwoju...
    3 transfer - beta 0
    4 transfer - beta 0
    5 transfer - 8 tydz. - puste jajo płodowe.

2. IVF
    09.2024 - mamy ❄️❄️
    6 transfer - beta 0
    7 transfer - beta 0

3. IVF - badanie PGT
    01.2025 - punkcja - ❄️❄️❄️ zdrowe na zimowisku🥹

Natural 🫣- Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

🩷🩷🩷 zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    Termin: 3 listopad 2025 ❤️❤️ jest

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś ma problem, że dziecko nie umie położyć główki leżąc na brzuszku?
    Leoś nie umie „odpocząć” na brzuszku od podnoszenia głowy, trzeba go obracać na plecki albo sam straci równowagę i się obróci, bo nie umie położyć głowy. Przez to zawsze też ma problem, żeby ułożyć się na drzemce kontaktowej.
    Ogólnie leżenia na brzuszku strasznie nie lubi od początku. Ewidentnie nie ma tego po mnie bo ja uwielbiam 😂

Tak, Ada w ogole na brzuchu nie obraca glowy. Zamiast pchac rekami w podloze to uzywa prostownikow i odgina plecy i glowe. Dostalismy cwiczenie z Vojty, robie od czwartku i juz widze mega postep, zaczela juz na jedna strone przekrecac glowe i raczki ukladac odpowiednio. Az w szoku jestem jak to dziala.

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • flowery Ekspertka

Wysłany: 3 lutego, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 14:58

• Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojtek leżąc na brzuszku na macie to najbardziej zainteresowany jest jedzeniem własnej piąstki albo pieluszki 🫤 srednio wtedy z podnoszeniem czy obracaniem. Z kolei jak lezy na brzuszku na mnie lub na tacie to pieknie dźwiga i obraca głowę. Generalnie najlepiej mu się śpi na brzuchu, potrafi wtedy najdłużej spać no ale nie zostawiam go wtedy bez nadzoru.

👩🧔‍♂️ 38

8.03.2025 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11.2025 Wojtuś ♥️ 3070g, 50cm

event.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:
    @Lavenda my się tu śmiejemy, że nasze dzieci spikniemy, a kurde życie jest tak nieprzewidywalne, że nigdy nie wiadomo 😅

@Kropka bardzo martwi mnie zachowanie Twojego męża. On taki był jak byłaś w ciąży czy dopiero jak pojawił się Staś?

Niby nigdy nie wiadomo aaale można się spotykać i chociaż zapoznawać 🤣🤣🤣 ja mam kontakt z trzema dziewczynami z forum z wieku środkowego synka i raz na ruski rok ale się spotykamy 😅

Zumi, zawsze taki był jak teraz sobie o tym pomyślę ale początkowo naprawdę myślałam że to kwestia takiego nader dobrego humoru i przekomarzania się. Jak później zrozumiałam że często to na serio to już było po ptakach. Na szczęście ma też dobre strony, tylko ja jako typ zapierniczania prawdopodobnie nie daję mu rozwinąć skrzydeł w kilku kwestiach. Ostatnio to nadrabiam, śniadaniówki już robi chłopakom może bez karteczek z serduszkiem ale zawsze coś ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego, 16:21

Dopegyt —> Metocard (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Stasia
    28.11 termin usg
    21.11 planowana indukcja

age.png
  • Jjkm97 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    To drugie... 😎

Chociaż widzę większe zainteresowanie innymi rzeczami niż cyc, np teraz patrzy się na obraz nad łóżkiem i gada sobie do niego a cyc stygnie, rozpoznaje głosy i od razu reaguje na nie i tak samo z twarzami jak mnie zobaczy lub męża to się uśmiecha, do buziaka pcha ręce non stop, martwię się że nie chwyta jeszcze nic w rączki ale nadrabia nogami bo zasuwa nimi.

Asia my jesteśmy tydzień starsi, a mały też nie łapie narazie nic w rączki…

A co do bladości u dzieci, z tego co słyszałam od pediatrów to w mleku z piersi nie ma żelaza i ok 3 miesiąca niektóre dzieci wykorzystują tą rezerwę, jaka im została z życia płodowego. Nam ok 3 miesiąca pediatra kazała włączyć innofer baby- głównie z powodu późnego wcześniactwa, ale może u waszych maluszków też tego żelaza jest coraz mniej 🤔

• Paulivvv Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek - Antoś też nie akceptuje odpoczynku na brzuchu… lubi leżeć, ale go wszystko ciekawi, czasem to już resztkami sił, aż stęka ale musi kręcić tym łebkiem.

Domisiek lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejkaa wrote:
    Witajcie Dziewczyny,

Czy mogłybyście się podzielić doświadczeniem jak u waszych dzieci wyglądało/ wygląda podnoszenie główki na brzuszku? Np czy lubią, ile czasu wytrzymują i ile razy dziennie kładziecie w takiej pozycji?

Moja córa jest z grudnia, zaczęła 7 tydzień i nie lubi leżeć na brzuszku, szybko się denerwuje i podnosi tylko trochę główkę. Zastanawiam się czy to już moment na fizjo czy robić krótsze sesje a częściej

Mój bobas raczej lubi leżeć na brzuchu i chętnie podnosi głowę - tym bardziej teraz jak już jest taki kumaty i widzi dookoła zabawki itd. Ale on ma już prawie 15tyg, nigdy jakoś bardzo nie protestował na brzuchu ale wcześniej szybko się męczył, nie ciekawiło go tak bardzo to co dookoła więc się nudził tym po chwili.
    Staram się kłaść go codziennie chociaż 2/3 razy po około 10min. Czasem są dni że się go uda położyć tak 5 razy a czasem się uda 1 raz. My czasem go nosimy też chwilę pionowo to te główkę trzyma sztywno i obraca, może to mu jakoś pomaga też w kontroli tej głowy na brzuchu. Czasem poleży też nam na klatce.

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antoś właśnie miał swoją 3 drzemkę dziś. Usypiał na nią 20min… wstał po 7min 🤡

Kasiek7 lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, takie maluchy jeszcze nie muszą łapać nic w rączki. Od 3 miesiąca takie bobasy dopiero zaczynają łączyć rączki w linii środkowej ciała, na celowe łapanie zabawki jeszcze mają trochę czasu. Dopiero 4 miesięczny bobas zaczyna wyciągać rączkę do zabawki, ale jeszcze nie musi umieć jej utrzymać. Najczęściej udaje się chwilę utrzymać zabawkę, jeśli jest lekka i dobrze dopasowana do rączki :)

Kropka89, wellwellwell, Anilorak88, Bećka, Mel 456, psaj91, Asia091, Jjkm97, kalinok, Zumi, Foxy96 lubią tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czym smarujecie Wasze dzieci po kąpieli? Ja mam oliwke z linomagu ale nie jestem z niej zadowolona.

👩🧔‍♂️ 38

8.03.2025 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11.2025 Wojtuś ♥️ 3070g, 50cm

event.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niczym nie smaruje

Anilorak88, Kropka89, flowery lubią tę wiadomość

🧒94🧔95
    04.2023 początek starań
    03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się 💕🌸
    22.11 - nasz CUD na świecie 🩷

[age.png
  • Tusia88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mleczko z hippa, ale nie zawsze nim smaruje

09.2021 Angelius - GM
    12.2021 laparoskopia - endometrioza II stopnia

2022 - 3 X IUI - ❌️
    1. IVF
    04.2023 - punkcja - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
    1 transfer - beta 0
    2 transfer - coś drgnęło - brak rozwoju...
    3 transfer - beta 0
    4 transfer - beta 0
    5 transfer - 8 tydz. - puste jajo płodowe.

2. IVF
    09.2024 - mamy ❄️❄️
    6 transfer - beta 0
    7 transfer - beta 0

3. IVF - badanie PGT
    01.2025 - punkcja - ❄️❄️❄️ zdrowe na zimowisku🥹

Natural 🫣- Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

🩷🩷🩷 zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    Termin: 3 listopad 2025 ❤️❤️ jest

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Ja niczym nie smaruje

Ja tez nie; stosowalam do wody w kapieli zel babydream + olejek migdalowy, a teraz zamowilam z Biodermy olejek do mycia i nim bede myc.

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
‹‹ 1031 1032 1033 1034 1035 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ