Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Domisiek Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Zumi jaki masz model tego Philipsa? Przymierzam sie do zakupy od jakiegos czasu. I pytanie czy u naturalnej jasnej blondynki na glowie (na nogach ciemniejsze) to w ogole zlapie wlos do depilacji?

Well, ja mam Philips Lumea 9000 - co prawda ja nie jestem jasną blondynką, a ciemną/brąz ale nie mam jakoś bardzo ciemnych włosów na nogach itp. ALE kluczowe tu jest jaką masz karnacje. Jeżeli jest duży kontrast to Ci złapie. Ja jestem bardzo blada. Np. mojemu mężowi w ogóle się nie sprawdził ten laser, ale on ma i ciemne włosy i ciemną karnacje, więc przez brak kontrastu nie łapie tych włosów pomimo tego, że są ciemne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 17:08

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - 780g 💙
    🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
    🍀 07.10 - 2000g 💙
    🍀 29.10 - 2500g 💙
    🍀 12.11 - 2900g 💙
    🍀 22.11 - 3050g 💙

💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam o tym Philips Lumea, ale to samo co napisała @Domisiek mówiła mi też koleżanka - że musi być jakiś kontrast pomiędzy tymi włoskami a skórą, żeby to mogło wyłapać. Ja mam mega jasną karnacje i mega jasne włosy na nogach - jakbym ich nie ogoliła i by się ktoś nie przyjrzał, to nawet by nie było widać że je mam.

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Well, ja mam Philips Lumea 9000 - co prawda ja nie jestem jasną blondynką, a ciemną/brąz ale nie mam jakoś bardzo ciemnych włosów na nogach itp. ALE kluczowe tu jest jaką masz karnacje. Jeżeli jest duży kontrast to Ci złapie. Ja jestem bardzo blada. Np. mojemu mężowi w ogóle się nie sprawdził ten laser, ale on ma i ciemne włosy i ciemną karnacje, więc przez brak kontrastu nie łapie tych włosów pomimo tego, że są ciemne.

Aa to u mnie pewnie też się nie sprawdzi. Nie jestem jakoś super ciemna, ale mam raczej oliwkową karnację, opalam się od razu na brązowo. No szkoda. 😅

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Kanola Koleżanka

Wysłany: 27 lutego, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co mi jeszcze teraz się przypomniało, bo tam rozmawialiście o tym że dzieci za mało przybierają na piersi.
    Może nie odkryje Ameryki ale poprostu mi tak się przypomniało i lepiej powiedzieć za dużo niz za mało czasem ( w rozmowach z mężem odwrotnie 😅)
    Młoda jak mi spadła do 2800 po porodzie (bosz jaka kruszynka, jak to brzmi) to potem bardzo słabo przybierała na wizytach patronazowych i mi powiedziała położna że mam spisać jej co jem w ciągu dnia. I chwyciła się za głowę.
    Od tamtej pory zamówiłam catering bo wiedziałam że nie dam rady sama jeść multiskladnikow i gotować by dobrze jeść.
    No i miała rację, moje 3 mc dziecko waży 6700kg jak już nie więcej ;p faktem jest że odbija się to na moim postoju wagi no ale wolę ja trochę "przywalić" by miała z czego rosnąć 🥰
    Taka oto Ameryka że trzeba jeść ;p

Asia091, Bećka lubią tę wiadomość

Weronika vel wiercik 👶🏼🥰 24.11.2025

age.png
  • Unknown Nowa

Wysłany: 27 lutego, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewidywany termin na 8 listopada :) Jeszcze nie byłam u lekarza ale dwa testy pozytywne.

Kanola lubi tę wiadomość

• Asia091 Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanola wrote:
    A wiecie co mi jeszcze teraz się przypomniało, bo tam rozmawialiście o tym że dzieci za mało przybierają na piersi.
    Może nie odkryje Ameryki ale poprostu mi tak się przypomniało i lepiej powiedzieć za dużo niz za mało czasem ( w rozmowach z mężem odwrotnie 😅)
    Młoda jak mi spadła do 2800 po porodzie (bosz jaka kruszynka, jak to brzmi) to potem bardzo słabo przybierała na wizytach patronazowych i mi powiedziała położna że mam spisać jej co jem w ciągu dnia. I chwyciła się za głowę.
    Od tamtej pory zamówiłam catering bo wiedziałam że nie dam rady sama jeść multiskladnikow i gotować by dobrze jeść.
    No i miała rację, moje 3 mc dziecko waży 6700kg jak już nie więcej ;p faktem jest że odbija się to na moim postoju wagi no ale wolę ja trochę "przywalić" by miała z czego rosnąć 🥰
    Taka oto Ameryka że trzeba jeść ;p
    No i dobrze gadasz 😎 ja też o tym myślałam że przecież muszę jeść żeby Ignaś był duży i pulchniutki a potem tak sama do siebie ale przecież pokarm jest z krwi i tak próbowałam rozkminić jak ta bułka z pasztetem zmienia się w mleko 🤣🤣 zmęczenie 😁

Super ma ten catering Werka 👍ładnie waży.

To ja dziś i w sumie każdego dnia bez męża.. 🤡
    https://www.instagram.com/reel/DVQFKzDDN2J/?igsh=d2hrMmY1Mjdlbzd5

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/47,5cm 👶 IGNACY 💓

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Unknown wrote:
    Przewidywany termin na 8 listopada :) Jeszcze nie byłam u lekarza ale dwa testy pozytywne.
    Hmm, miło to słyszeć, ale zapewne chodziło ci o wątek Listopad 2026 😁

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Kanola Koleżanka

Wysłany: 27 lutego, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    No i dobrze gadasz 😎 ja też o tym myślałam że przecież muszę jeść żeby Ignaś był duży i pulchniutki a potem tak sama do siebie ale przecież pokarm jest z krwi i tak próbowałam rozkminić jak ta bułka z pasztetem zmienia się w mleko 🤣🤣 zmęczenie 😁

Ej...🤔🤔 Masz rację... Co ma kotlet do mojej krwi i potem mleka 🤔🤔 przeanalizuje to jedząc kolejnego czipsika... nooo, jest klucha, ale jest też długa bo ma (ma jak jest w domu) wysokiego tatusia.

Jutro 18 stopni!! 🥰 Ale będzie spacerowane!!

Weronika vel wiercik 👶🏼🥰 24.11.2025

age.png
  • Zumi Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Zumi jaki masz model tego Philipsa? Przymierzam sie do zakupy od jakiegos czasu. I pytanie czy u naturalnej jasnej blondynki na glowie (na nogach ciemniejsze) to w ogole zlapie wlos do depilacji?

Nie wiem czy złapie, mam gdzieś instrukcję obsługi, tam było napisane. Jutro poszukam tej książeczki. Ja mam model Philips Lumea ten z 4 nakładkami: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/zdrowie-i-uroda/depilatory-laserowe/depilator-philips-lumea-9900-ipl-bri977-00-senseiq?gad_source=1&gad_campaignid=17293303181&gbraid=0AAAAADoIO6-49P1lJfgpwJN2tv64nwTcD&gclid=CjwKCAiAnoXNBhAZEiwAnItcG37V7mWIh8sAjWZYNJM5xlzIIcsmNvjJSVO0Ln9E8RHeMXmMk2lO5RoCuioQAvD_BwE

Tylko ja mam ciemne włosy i pięknie chwytało. Robiłam też na rękach, gdzie mam jaśniejsze niż na nogach, ale cienkie i dużo ich mam (ale nadal nie jest to blond) i też łapało bez problemu. Teraz mi odrastają cieniutke i nieregularnie, golę golarką raz na jakiś czas i zamierzam znowu te ręce robić. Dawniej to mi już nie odrastały.

👩‍🦱29🧑32
    08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
    30.09.2024 💔 5 tydz. cb
    25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
    02.03.2025 ⏸️😍
    12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
    21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
    18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
    08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
    12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
    07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
    02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
    indukcja 5.11.2025 🏨

narodziny Jasia 6.11.2025

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
    💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

age.png
  • Mamasitta Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Well u mnie też ostatnio problem żeby odbić małą, cofa się jej ciągle a odbić nie może, kup tez robi malutko raz moze 2 razy dziennie a było tak jak piszesz często,
    I jakoś tak widzę, że ma problem z tym brzuszkiem przez kilka godzin potrafi stękać i sie wyprężać (nie cały czas) i wydaje sie, ze lada moment zrobi, a nie robi.
    Dzisiejsza nocka ciężka od 1.45 nie zliczę ile razy ją odkładałam śpiącą już do łóżeczka i po minucie wyjmowałam i od nowa cyc spacer po mieszkaniu próby odbicia uspania i tak w kółko. Zostały mi 2 godziny snu bo o 8.00 muszę wstawać.

• flowery Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj piękna pogoda, ciekawe czy spacer będzie spokojny :D

Kiedy zaczynacie wprowadzać gluten? Wczoraj mi coś o tym pediatra mówił, żebym już podawała po łyżeczce kaszy z mlekiem.

• Klekotka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie boli dosc mocno gardlo i chyba nici ze szczepienia we wtorek. Troche sie boje ze moge zarazic bobasa zwlaszcza ze jestem z dzieckiem caly dzien non stop. Przelozylybyscie szczepienie??

Moja bobaska zaczela przekrecac sie na brzuch 🙈 Zostawiam ja na macie i po sekundzie juz jest na brzuchu. Najlepsze ze nie może wrocic i się wkurza, daje ja na plecy ona znowu sie przekreca i tak w kolko 😂

Foxy96, Zumi lubią tę wiadomość

⏸️25.02.2025
    ❤️21.03.2025
    🩷25.05 it’s a girl!
    🎂01.11.2025 g.19:40 3640g 55cm CC

age.png
  • Foksik 🦊 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:

Kiedy zaczynacie wprowadzać gluten? Wczoraj mi coś o tym pediatra mówił, żebym już podawała po łyżeczce kaszy z mlekiem.

Właśnie jestem ciekawa waszych opinii. Bo z jednej strony WHO i zalecenia o karmieniu jedzonkiempo 6msc, co musi mieć swoje racje i nie bagatelizuje tego całkowicie

A z drugiej strony wcześniejsze pokolenie, które przebiera nogami JUŻ NAJWYŻSZY CZAS 4 MIESIĄCE
    No i często gęsto lekarza to samo mówią

I… żyjemy 🤷🏻‍♀️ jako tako ale żyjemy 😂

I sama nie mam 100% pewności jak żyć 🤡
    Na pewno jednego jestem pewna, że jak dzidzia zdecydowanie by pokazywała że to jeszcze nie ten czas, to bym nie pchała na siłę albo co gorsza jakieś problemy brzuszkowe

Co wy o tym myślicie?

5.11- 💙👩🏻‍🍼

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klekotka wrote:
    Mnie boli dosc mocno gardlo i chyba nici ze szczepienia we wtorek. Troche sie boje ze moge zarazic bobasa zwlaszcza ze jestem z dzieckiem caly dzien non stop. Przelozylybyscie szczepienie??

Moja bobaska zaczela przekrecac sie na brzuch 🙈 Zostawiam ja na macie i po sekundzie juz jest na brzuchu. Najlepsze ze nie może wrocic i się wkurza, daje ja na plecy ona znowu sie przekreca i tak w kolko 😂

U nas jest absolutny dramat min. 3 razy dziennie bo on umie się przekręcić ale tak nie do końca. Albo zaczyna i wcale mu nie wyjdzie, albo mu się zaczepi noga o nogę i jest krzyk bo nie umie odczepić, albo ręka utknie pod brzuchem 🤯🤯🤯 wczoraj 2 razy udało mu się obrócić tak jak trzeba jak leżał ze mną na łóżku.
    Poza tym 2 sukcesami, za każdym innym razem jest jakiś problem i krzyk o pomoc 🤣

Klekotka lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Fluffy. Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klekotka wrote:
    Miesiąc temu mały miał mieć szczepienie. Na kwalifikacji doktorka zapytała czy wszyscy w domu zdrowi. Akurat starszak miał chrypkę i katar. Powiedziała, że w takim razie odraczamy i mamy zapisać się dopiero jak wszyscy w domu będą zdrowi, a mały nie będzie miał nawet kataru. I całe szczęście, bo kilka dni później malucha dopadło.
    Wiem, że niektórzy lekarze na to nie patrzą. Ja się miło zaskoczyłam.

Klekotka, Fabregasowa lubią tę wiadomość

2012 🩵
    10.2024 👼 16tc
    17.10.2025 👶🏻
  • Bećka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak 🤬 żonę chcąc dobrze?

Obudziliśmy się, wzięłam euthyrox, gdzie trzeba odczekać z jedzeniem. Mąż wziął małego, żebym się przespała, ale poleżałam trochę i poszłam się ogarniać. Ja do śniadania, wyjęłam bułkę, masło, a ten idzie odkurzać póki nie zjadłam...Bobas zaczął marudzić i finalnie wisiał mi na cycu, nie usnął, a ja siedziałam głodna. I zdziwienie "to Ty jesz?" do dziecka, "pośpi na spacerze" 🙄. No odkurzanie chyba nie poczeka...

86' 👩🏼
    endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

event.png

17.02 FET 🌞
    Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
    15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foksik 🦊 wrote:
    Właśnie jestem ciekawa waszych opinii. Bo z jednej strony WHO i zalecenia o karmieniu jedzonkiempo 6msc, co musi mieć swoje racje i nie bagatelizuje tego całkowicie

A z drugiej strony wcześniejsze pokolenie, które przebiera nogami JUŻ NAJWYŻSZY CZAS 4 MIESIĄCE
    No i często gęsto lekarza to samo mówią

I… żyjemy 🤷🏻‍♀️ jako tako ale żyjemy 😂

I sama nie mam 100% pewności jak żyć 🤡
    Na pewno jednego jestem pewna, że jak dzidzia zdecydowanie by pokazywała że to jeszcze nie ten czas, to bym nie pchała na siłę albo co gorsza jakieś problemy brzuszkowe

Co wy o tym myślicie?

JA iważam, że jeśli nie ma wskazań medycznych do szybszego rozszerzania diety, to trzeba czekac na gotowowc dziecka. Brakuje wam problemow brzuszkowych i zaparc? 😛
    Nie sugerowałabym się tym co robiło pokolenie naszych rodziców, bo 1) zalecenia i wiedza w tamtym czasie byly inne 2) nasi starzy wsadzali nas rowniez w chodziki i sadzali na nocniki w wieku 6 miesiecy, ale czy to bylo dobre?

Niestety pediatrzy nie sa specjalistami od zywienia dzieci, a maja bardzo duzo do powiedzenia w tym temacie i wiele z nich ma jakies archaiczne poglady.

Mmagda389, Foxy96, Fabregasowa, Paulivvv, kalinok, Domisiek lubią tę wiadomość

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Mmagda389 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według wytycznych WHO czas na rozszerzanie diety to niby 17-26 tydzień ale myślę że to też zależy od dziecka mój starszak zaczął troszkę po 5 był bardzo zainteresowany jak jemy plus miał słabe wyniki
    Teraz jak będzie wszystko okej to poczekamy raczej nie spieszy mi się do gotowania sprzątania 🤣 przy 2👦 i młodym psie mam co robić 🤣🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:26

• Foxy96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klekotka wrote:

U nas jest dokładnie to samo XD Nie mogę jej w spokoju zmienić pampersa 🤐

Klekotka lubi tę wiadomość

10.03 – ⏸️
    👩‍🦰 ’96 & 👨‍🦲 ’89 = 💖👶 ’25
    age.png
  • TBK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:

Jak skonczy pół roku. Moj starszy ma 14 lat, juz wtedy diete rozszerzało się po 6 miesiącach. Pediatra nie jest specjalistą ani od żywienia dzieci ani od laktacji.

Karola to moje średnie dziecko powinno być wagowo na minusie 🙈 prawie nie jadłam, bo młody HNB a na pół roku potroiło masę urodzeniową. Ja ważyłam 48kg. Mleko bierze się z krwi 🙂 wiadomo, organizm bierze co najlepsze dla dziecka, więc nam zostaje niewiele i warto dbać o dobre żywienie, ale kaloryczność diety matki nie ma aż takiego znaczenia.

Ja nadal czekam na drugi okres, masakra jakaś jak nie wiem, kiedy będzie.

Kanola lubi tę wiadomość

‹‹ 1083 1084 1085 1086 1087
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ