👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dostałam infekcję, mam jakieś białe upławy. Wizyta dopiero w czwartek,czy macie coś do polecenia bez recepty, co mogłabym użwać do tego czasu ?👫 29&29
🧑 Endometrioza/Adenomioza
22.03 ⏸️
24.03 beta 93, progesteron 33,70
26.03 beta 318
01.04 beta 4358
09.04 beta 33 331
10.04 serduszko ❤️ -
Pszczółka1900 wrote:Dostałam infekcję, mam jakieś białe upławy. Wizyta dopiero w czwartek,czy macie coś do polecenia bez recepty, co mogłabym użwać do tego czasu ?
Postaw na probiotyk. Możesz łykać np provag, a dodatkowo zastosować lakcid intima.
Lekarz na pewno przepisze Ci coś dedykowanego na rodzaj infekcji, z którym się mierzysz.Pszczółka1900 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak macie możliwości finansowe na nifty pro to polecam.
Ja jestem tym smutnym przypadkiem że pierwsze prenatalne i pappa były bez zarzutu a nifty wykryło wadę, która później potwierdziła amniopunkcja.🥹
Nie jest moim celem was straszyć ale pappa to dalej statystyka, i bada tylko 3 główne trisomie, a na tak wczesnym etapie też nie wszystkie wady są widoczne na usg.
Plus zawsze fajnie jest znac wcześniej płeć wg mnie 🙃
Nie wiem jak teraz ale w 2024 jak się kupiło przez apke preglife to był też kupon do smyka na 100zlWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 11:25
-
Darka, bardzo mi przykro 😟💔
Ja ostatnio jestem jakoś dziwne zestresowana, zastanawiam się czy wszystko z kropkiem dobrze, wizyta dopiero 17 kwietnia 😟 Sam temat badań prenatalnych mnie przeraża 😟 Muszę wyłączyć to obsesyjne myślenie. -
Foxy96 wrote:Darka, bardzo mi przykro 😟💔
Ja ostatnio jestem jakoś dziwne zestresowana, zastanawiam się czy wszystko z kropkiem dobrze, wizyta dopiero 17 kwietnia 😟 Sam temat badań prenatalnych mnie przeraża 😟 Muszę wyłączyć to obsesyjne myślenie.
Ja dziś też tragicznie zestresowana, przede mną jeszcze dodatkowo wyjątkowo ciężki tydzień, także doskonale rozumiem12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm -
Fabregasowa wrote:Dziewczyny, jak macie możliwości finansowe na nifty pro to polecam.
Ja jestem tym smutnym przypadkiem że pierwsze prenatalne i pappa były bez zarzutu a nifty wykryło wadę, która później potwierdziła amniopunkcja.🥹
Nie jest moim celem was straszyć ale pappa to dalej statystyka, i bada tylko 3 główne trisomie, a na tak wczesnym etapie też nie wszystkie wady są widoczne na usg.
Nie wiem jak teraz ale w 2024 jak się kupiło przez apke preglife to był też kupon do smyka na 100zl
Jeśli mogę spytać - czy wykonanie tych badań i wykrycie wady pomogły w jakiś sposób coś zrobić w związku z tym przed urodzeniem dziecka? Dało się coś pomóc czy była to kwestia samej wiedzy? Bo się zastanawiam, czy te badania też wykrywają jakieś nieprawidłowości, które mogą być jakoś "ratowane" jeszcze na etapie ciąży, czy sama genetyka?12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm -
Fabregasowa wrote:Dziewczyny, jak macie możliwości finansowe na nifty pro to polecam.
Nie wiem jak teraz ale w 2024 jak się kupiło przez apke preglife to był też kupon do smyka na 100zl
Ja chętnie bym zrobiła, ale przeraża mnie koszt. Po prostu nie mam. Zresztą jakby (odpukać) coś wyszło, to i tak nic człowiek nie zrobi... Córka znajomej robiła też Nifty, było wszystko ok, a dziecko urodziło się z wadami i będzie wymagało przeszczepu... Niestety, ciąża to loteria...
@Foxy96 Ja mam te same myśli. Obsesyjne wręcz. Nie wiem jak wytrzymam jeszcze 2 tyg. do wizyty...
P.S. Odkryłam nowy sposób na mdłości - słodkie płatki z mlekiem. Może niezbyt zdrowo, ale mi dzisiaj przyniosły ulgę 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 12:10
Foxy96 lubi tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍 -
Hej
Darka trzymaj się dzielnie, bardzo współczuję ... Co do stresu, kurcze to chyba tak będzie już do końca. Mi się wydawało że 3 tygodnie do wizyty to mega długo a tu wizyta juz praktycznie za tydzień. Muszę w piątek pobrać krew i zrobić te wszystkie badania.
Nad badaniami genetycznymi szczerze mówiąc jeszcze nie myslalam, pewnie zagłębię się powoli w temat. 🤔 -
Ja będę wykonywać nifty pro 14 kwietnia.
Teraz widziałam, że można dokupić pakiet na SMA i mukowiscydozę.
Również bardzo polecam. -
SMA i muko są badane u noworodków zaraz po urodzeniu.
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Klekotka wrote:A z jakiej strony?
Niftytest.pl, wynik miałam po 6 dniach roboczychKlekotka lubi tę wiadomość
-
edka85 wrote:SMA i muko są badane u noworodków zaraz po urodzeniu.
Jasne, ale wiedzieć w 11tc i móc się ewentualnie przygotować to zdecydowanie na plus. Tym bardziej znając koszty terapii np. przy SMA.
A już na pewno mając przypadki w rodzinie.
Wracając też do podstawy badań, czyli wszelkie trisomie i ewentualne wady letalne.Karolina835 lubi tę wiadomość
-
Nifty i inne podobne testy wykrywają wady genetyczne, mają ok 99.9% czułości na 3glowne trisomie, z innymi chorobami ta czułość jest dużo niższa no ale w moim przypadku się potwierdziło.
Nie naprawi się genów w trakcie ciąży ale jak wada np wiąże się też z wadami serce czy innych organów to pewnie już coś można działać i się przygotować.
Czym innym są wady rozwojowe, typu wady cewy nerwowej typu rozszczep kręgosłupa, bezczaszkowie - tu wina leży po stronie niedoborów kwasu foliowego lub jego wchłaniania a sam kariotyp genetyczny może być ok. Jakieś wady nerek, serduszka i wszystkie podobne również nie muszą mieć żadnego podłoża genetycznego.
Nana, ja przeszłam terminacje w polskim szpitalu. "Dzięki" temu że miałam wynik nifty to zrobiono mi amniopunkcje już w 15tyg a potem przyjęto do szpitala na wywołanie porodu. Gdyby nie to, o wadzie dowiedziałabym się pewnie dopiero w okolicy 2prenatalnego, wtedy amnio i czekanie na wynik sprawiłoby pewnie ze juz byłoby za późno dla mnie na pomoc w PL.
W moim przypadku chyba teraz będę już robić tylko amnio, pappa pewnie wyjdzie kiepsko z racji mojej historii.Lavenda, Vergeet, kalinok lubią tę wiadomość
-
Hej brzuchatki❤️
Pytanie mam bom zgłupiała.
Ja mieszkam w Dojczowni.
Termin mam na prenatalne 23.04 i teraz tak:
Pappa plus usg plus krew 250€ ( oczywiście robię )
I NIPT za free (7 euro za pobranie krwi tylko)
I moje pytanie jest czy ten darmowy NIPT nie jest lepszy od tego Pappa ? Lekarz mówi ze pappa jest lepszy ale ja słyszałam właśnie o tych NIPT, i z niego tez dowiemy się płci już ❤️ -
Ann35 wrote:Hej brzuchatki❤️
Pytanie mam bom zgłupiała.
Ja mieszkam w Dojczowni.
Termin mam na prenatalne 23.04 i teraz tak:
Pappa plus usg plus krew 250€ ( oczywiście robię )
I NIPT za free (7 euro za pobranie krwi tylko)
I moje pytanie jest czy ten darmowy NIPT nie jest lepszy od tego Pappa ? Lekarz mówi ze pappa jest lepszy ale ja słyszałam właśnie o tych NIPT, i z niego tez dowiemy się płci już ❤️
To są dwa inne testy, pappa wykrywa też stan przedrzucawkowy, preeklampsje, etc często pozwala wdrożyć acard na czas.
Nipt do różnych wad genetycznych.
To jest właśnie ciekawe że na zachodzie pappa to trochę zaszłość i głównie NIPt jest brany pod uwagę, u nas ten temat dopiero raczkuje... -
Fabregasowa wrote:To są dwa inne testy, pappa wykrywa też stan przedrzucawkowy, preeklampsje, etc często pozwala wdrożyć acard na czas.
Nipt do różnych wad genetycznych.
To jest właśnie ciekawe że na zachodzie pappa to trochę zaszłość i głównie NIPt jest brany pod uwagę, u nas ten temat dopiero raczkuje...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 13:42
-
Jejku kochane ale skarbnica wiedzy tutaj jest. My z mężem powiedzieliśmy sobie, że nie będziemy oszczędzać na badaniach. Wszystkie możliwe w celu wykrycia lub wykluczenia jakichkolwiek wad będziemy robić żeby mieć pewność. Oczywiście nigdy nie będziemy mieć 100% ale chociaż w jakimś dużym stopniu.
Także polecacie nifty pro? To się robi na jakim etapie?
Ja jestem daleko z tyłu z prenatalnymi czy różnymi innymi przez te zawirowania także nawet nie zdążyłam się jeszcze orientować, póki co dostałam skierowanie tylko na te pierwsze badania do 10tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 14:23
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
z pomocą medyczną od 11/24 💉
22.01 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
4.03 ⏸️ - 💔 (10tc)
Badania💉
👩🏼🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
Letrox 50
🧔🏽♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe (kiepska budowa i ruch), TenFertilON -
Vergeet wrote:Jejku kochane ale skarbnica wiedzy tutaj jest. My z mężem powiedzieliśmy sobie, że nie będziemy oszczędzać na badaniach. Wszystkie możliwe w celu wykrycia lub wykluczenia jakichkolwiek wad będziemy robić żeby mieć pewność. Oczywiście nigdy nie będziemy mieć 100% ale chociaż w jakimś dużym stopniu.
Także polecacie nifty pro? To się robi na jakim etapie?
Ja jestem daleko z tyłu z prenatalnymi czy różnymi innymi przez te zawirowania także nawet nie zdążyłam się jeszcze orientować, póki co dostałam skierowanie tylko na te pierwsze badania do 10tyg.
Nifty pro dla mnie ma najszerszy zakres i bada już bardzo małe nieprawidłowości. Wyniki są szybciutko, pobranie krwi nawet z domu. Opiekun udziela informacji na każdym etapie. Możesz wykonać od 10+0, ja na tym etapie miałam już 15% DNA malucha w mojej krwi.
Pappa może nieźle namieszać, a mając już w ręku wynik nifty można naprawdę czasami odetchnąć.
U mnie zespół Downa wynosił 1:256, nifty pro niskie ryzyko - maluch okazał się zdrowy, a od lekarza usłyszałam, że może to być "ładny down" i on po usg nie wykluczy. -
Lavenda wrote:Nifty pro dla mnie ma najszerszy zakres i bada już bardzo małe nieprawidłowości. Wyniki są szybciutko, pobranie krwi nawet z domu. Opiekun udziela informacji na każdym etapie. Możesz wykonać od 10+0, ja na tym etapie miałam już 15% DNA malucha w mojej krwi.
Pappa może nieźle namieszać, a mając już w ręku wynik nifty można naprawdę czasami odetchnąć.
U mnie zespół Downa wynosił 1:256, nifty pro niskie ryzyko - maluch okazał się zdrowy, a od lekarza usłyszałam, że może to być "ładny down" i on po usg nie wykluczy.
Ja pierdzielę, te teksty lekarzy........
Dostałam właśnie wynik posiewu - ujemny. Ale wśród naturalnej flory wyodrębnili gronkowca koagulazoujemnego. Czy któraś z Was miała z gościem do czynienia? Póki co czekam na info od ginki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 15:08
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍