👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
kalinok, kawał bobasa
Gratuluję.
Czasami nie mogę uwierzyć, że już jesteśmy na tym etapie, a jeszcze większego mindfucka mam jak widzę wątki grudniowe i styczniowe. Przecież dopiero co sikałyśmy na patyki 🙈Maddie_Ist, kalinok, Fabregasowa, Zumi lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny kolejne cudowne wieści ☺️❤️
-
Kasiek7 absolutnie! Przy produkcji praca jest bardzo specyficzna. Stojąc przy maszynach zawsze jest ryzyko czy to przez pozycję wymuszona, pracę na zmianę, czy wibracje od maszyn w zależności też jakie one są. Ja akurat jako inżynier przy produkcji więc w połowie praca siedząca. Ale na hali wiele związków u mnie się w powietrzu unosiło więc pomyślałam o zdrowiu, bo co z tego ze nie palę jak wciągam w płuca w pracy tyle syfu że jest to aż niepojęte. Uwielbiam moja pracę ale nie warto ryzykować bo zdrowie jest najważniejsze. Z resztą nie wiem czy moja pierwsza ciąża nie potoczyła się tak jak się potoczyła właśnie przez warunki w pracy.
A jeśli chodzi o wagę to u mnie +1 względem tego co przed ciążą.
Kasiek7, Zumi lubią tę wiadomość
-
Foxy96 wrote:kalinok, kawał bobasa
Gratuluję.
Czasami nie mogę uwierzyć, że już jesteśmy na tym etapie, a jeszcze większego mindfucka mam jak widzę wątki grudniowe i styczniowe. Przecież dopiero co sikałyśmy na patyki 🙈
Też czasem tak o tym myślę, wydaje mi się to nierealne że jeszcze w marcu na USG była jakaś kropka a teraz widuje tam małego ludzika machającego nogami.
A ostatnio przeglądałam też te różne wątki tu, no i pokapowałam się że za niedługo to już ktoś założy wątek na Luty 2026 😀 -
Ja na wadze -1kg . Zamówiłam sobie spodnie z Zalando ciążowki już i śmierdziały płynem do płukania a dodatkowo było dużo zaciągnięć i kulek-poprostu schodzone.. porażka jeszcze Zalando wtf 😂 od razu dałam reklamacje oddali mi połowę ale wolałam całość i odesłałam
-
U mnie narazie waga bez zmian.
Zamówiłam też sobie 2 pary spodni takich luźniejszych, ale nie typowo ciążowych - mają być dziś w paczkomacie 😃 narazie ratuje się w starych jeansach sposobem na zapinanie spodni z gumką do włosów. -
Dziewczyny czy Was też pobolewa odcinek lędźwiowy? 🙄
-
Mnie narazie nie boli Ania 89.
Dziewczyny dostałam wczoraj od gin prywatnego żeby zrobić CMV cytomelagię,patrzę że w pakiecie pZu nie mam tego badania tzn mam płatne,myślicie że lekarz rodzinny na NFZ gdybym poszła i poprosiła wystawił by mi skierowanie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja, 08:52
-
Mnie bolą lędźwia od 2-3 dni nie cały czas ale czuję z przodu po bokach również czuję ciągnięcie, podobno to normalne tak mi mówił lekarz na prenatalnych.
Też dostałam skierowanie mam zrobić badania przed wizytą 9 czerwca ale one są u niego bezpłatne w przychodni ale jechać prawie godzinę żeby oddać krew i mocz to trochę mi się nie kalkuluje, będę rozmawiać ze swoją rodzinną.
Dziewczyny czy wybierzecie lub brałyście duphaston ? Ja dzisiaj ostatnia tabletka i się zastanawiam czy coś złego się nie wydarzy, lekarz mówił żeby wybrać i już, a gdzieś czytałam że robi się to stopniowo? Macie jakieś doświadczenie na ten temat? -
Asia Ja biorę progesteron i wiem że powinno się schodzić z niego stopniowo.Tak przynajmniej każdy lekarz mi mówił
-
Kasiek7 wrote:Mnie narazie nie boli Ania 89.
Dziewczyny dostałam wczoraj od gin prywatnego żeby zrobić CMV cytomelagię,patrzę że w pakiecie pZu nie mam tego badania tzn mam płatne,myślicie że lekarz rodzinny na NFZ gdybym poszła i poprosiła wystawił by mi skierowanie?
CMV chyba nie jest standardowym badaniem w ciąży, tylko toksoplazmoza i rozyczka, ale sprobowac warto.
Mnie tez bola ledzwia. -
Asia091, ja biorę od początku Duphaston. Zobaczymy na wizycie w poniedziałek, czy nie zaczniemy z niego schodzić, ale z tego co wiem to właśnie stopniowo się go odstawia.
-
Hejka. Ja cytomegalie narazie robiłam tylko na początku, na kolejną wizytę jedynie morfologia + mocz (jak na każdą). Dzisiaj się ważyłam i moja waga wróciła do normy czyli bilans 0 póki co. Spodni ciążowych nie mam. Myślę czy nie zamówić czegoś na vinted. Lubię jeansy a niestety dzisiaj ubrałam jedyne większe jakie miałam i niestety cisną.
Bólu lędźwi nie mam ale za to od wczoraj wzmożył się ból podbrzusza, nad spojeniem łonowym, takie typowe rozciąganie. -
Po odstawieniu dupastona mam 2x2 50 mg luteinę pod język brać więc to może jakoś się uzupełni. Tez czytałam że powinno się stopniowo nawet się pytałam czy napewno to mówił że nie ma takiej potrzeby, niby lekarz to powinien lepiej wiedzieć ale się martwię.
-
@Ania89 Mnie plecy jedynie po długim spacerze. Z boleści to jedynie podbrzusze po bokach i środek jak zmieniam pozycję z jednego boku na drugi jak długo leżę.
@Kasiek7 Lekarze rodzinni mają z reguły problem żeby wystawiać skierowania na badania krwi w ciąży, bo skoro stać Cię żeby prowadzić prywatnie, to dlaczego on ma bulić z własnej kieszeni (tak, rodzinny ma stawkę bazową, od której odlicza się poszczególne składowe jak skierowanie na krew, USG czy do specjalisty)... Natomiast tak czy inaczej CMV nie znajduje się w koszyku badań, które rodzinny może zlecić.
@Asia091 Ja biorę proga praktycznie od początku - najpierw 200mg do 6 tc, potem 400mg do 12 tc i teraz od dwóch tygodni zeszłam na dawkę 200mg i mam już do odstawienia za kolejne dwa tygodnie.
@anna.90 Z Vinted i ciuchami ciążowymi trzeba uważać. Stwierdziłam, że nie będę przepłacać i kupiłam sobie kilka par legginsów i spodni i... albo przyszły turbo porozciągane jak na 8-9 miesiąc, albo przyszły z dziurami na pasie ciążowym i na tyłku, albo nawet jedne dostałam z plamą od farby na tyłku, która oczywiście nie zeszła w praniu, a na zdjęciu i w opisie wszystko idealnie. Wstyd coś takiego sprzedawać i tak kłamać. Tak jak zwykle nie wystawiałam negatywnych opinii, tak teraz skończyła się moja cierpliwość 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja, 09:32
Zumi lubi tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
11+6 tc - 5,5 cm; wstępnie brak ryzyk, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Z mojego doswiadczenia te wszystkie spodnie ciazowe, ktore maja ten wielki pas na brzuch nie nadaja sie na wczesna ciaze, bo ten pas jest za luzny na maly brzuch, one sprawdzaja sie wlasnie dopiero w zaawansowanej ciazy. Albo przynajmniej ja tak trafilam.
Dla mnie niestety jeansy juz dawno poszly w odstawke, teraz to tylko dresy albo materialowe spodnie ze sznurkiem w pasie. 🙈
W h&m jest fajna seria dla ciezarnych „before&after” i te spodnie sa wlasnie bez tych pasow na brzuch. Widzialam, ze maja tez jakies jeansy z tej serii, chociaz ich nie testowalam akurat. -
Witajcie,
Ja też już po prenatalnych, ale ja w UK wic tu może to być nieco inaczej. USG poszło super i prawdopobnie chłopiec.
Czekamy teraz na wyniki badań krwi ale wierzę ze wszystko będzie dobrze.
Czy u Tych z Was u których prenatalne wyszły dobrze będziecie nadal robić NIPT ?
Dobrego dniaAsia091, Bećka, psaj91, Foxy96, wellwellwell, kalinok, edka85, Zumi, Kropka89, nnaciaa, Ilka96 lubią tę wiadomość
-
@JZZ ja nie będę robić żadnych dodatkowych badań, jeszcze nie omawiałam wyników z moim lekarzem ale napisał mi jedynie że nie ma czym się martwić
Jeśli chodzi o ciuchy ciążowe to ja mam świetną krawcową której pokazuje co mi się podoba a Ona mi to szyję czasem coś modyfikujemy ale zawsze jestem zadowolona, ona mi to później przerobi i będę śmigać na następny rok. Dla Bejbisia też chcę kilka rzeczy uszyć ale to już jak będę znała płeć. A cenowo wychodzi mi dużo korzystniej niż w sklepach. Już się nie mogę doczekać aż pogoda się poprawi bo u mnie non stop deszcz wiatr a słońca brak, czasem coś przebije ale porównując ten maj do tamtego roku to jakiś dramat.
-
Jeśli chodzi o progesteron, to ja do 12 tyg brałam 200mg codziennie doustnie. Od 12 tyg biorę 200mg co drugi dzień dopochwowo. Moja ginekolog powiedziała, że tak mam brać do 19-20 tyg ciąży i w tym 19-20 tyg zbadać długość szyjki macicy. Jeśli będzie ok, to mam odstawić
Ból w lędźwiach miałam kilka tygodni temu taki, że trafiłam do szpitala, bo nie wiedziałam już co robić. Ale to była na szczęście jednorazowa akcja 😮💨