👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
@Zumi Ja cały okres starań obiecywałam sobie, że jak już się uda, to będe na samych zdrowych sałatkach żyła 😂😂 Mhm, życie pokazało swoje 😂 U mnie regularnie 2x w tygodniu MUSI wlecieć fastfood, bo oszaleje. W 1 trymestrze na dzień dobry ciastka kakaowe albo słodkie płatki na mleko, bo tylko to uspokajało moje mdłości. Ze zdrowych rzeczy to tona truskawek tygodniowo, garnek mizerii, litry domowego sosu pomidorowego, a ostatnio o 4 rano zachciało mi się surowej papryki. Odrzuciło mnie od jajek i mięsa, ale o dziwo, tylko tego robionego w domu 😐 Zapach i widok surowego mięsa mnie po prostu obrzydza.
@izzou97 Ale na początku to wszystkie bobasy mają coś między nogami 😁 Tzw. wyrostek płciowy. Tylko, że u chłopaków jest skierowany w dół, a u dziewczynek zadarty lub równoległy do kręgosłupa. 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 17:17
Asia091, Zumi, izzou97 lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻: 🎂34 ❌ niedoczynność tarczycy ➡️ euthyrox ✔️ hormony ✔️ HSG ✔️ monitoring ✔️ 2x stymulacja letrozolem
🧑🏻🦱: 🎂38 ❌ koncentracja (10mln), ruch (23%), morfologia (2%) ❌ jednostronne żylaki II st. ✔️ hormony
03/25 - II kreski 🥰
4+3 tc - jest pęcherzyk 🫧
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
6+6 tc - 1,02 cm 😍
8+3 tc - 1,97 cm; widoczny ruch, rączki i nóżki 😍
9+5 tc - 3,28 cm ruchliwego bobasa 😍
11+6 tc - 5,5 cm; wstępnie brak ryzyk, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
12+6 tc - I prenatalne - 7,3 cm; brak ryzyk; mały opór na żyle macicznej, ale wciąż w normie; czekamy na PAPPĘ.
15+5 tc - 🩺
20+0 tc - połówkowe ➡️
21+0 - 🩺 -
Ja mam coś takiego że najlepiej to bym wszystkie owoce i warzywa wyparzyła wrzątkiem .. coś mi trochę się zrobiło nie tak jak przeczytałam że trzeba dbać o czystość warzyw i owoców.
Jak zaczęłam polewać banana wrzątkiem to stwierdzałam że muszę wyjść z domu bo chyba mi siada na głowę 🫣 mina mojego partnera była bezcenna 😅psaj91 lubi tę wiadomość
-
Zumi wrote:A jak u Was z dbaniem o zdrowe odżywianie? U mnie w kratkę niestety, jak mam nieodpartą ochotę to np. zjem royala w maku (moja miłość), kebaba, hot doga z orlenu, pizzę, zapiekankę. Mam wyrzuty sumienia jak czasem coś takiego zjem ale te zachcianki są nie do powstrzymania. W 1 trymestrze był szał na słodycze a teraz na bardziej słone rzeczy, chipsów nie jem ale taka pizza czy kebab to mi się śni po nocach 😅
Ja przed ciaza bylam w stanie trzymac czysta miche, ale teraz nie ma takiej opcji. 😅 Glowne posilki robie zbilansowane, ale na przekaske ciagle wpada jakis czipsik, kabanosy. Ja jestem ciagle glodna i juz nie wiem czym mam sie zapchac. 😅
A ostatnio mialam takie guilty pleasure i wcinalam kilka dni z rzedu zupki chinskie. No szit totalny, normalnie nie jadlam tego chyba z 10 lat, ale tak mi sie chcialo, ze musialam. 🙈
Wlasnie tez sie zastanawiam kiedy zanika ten wyrostek plciowy i rzeczywiscie zaczyna byc widac, ze to chlopiec. U mnie na poprzedniej wizycie tez dyndalo miedzy nogami, ale ewidentnie byl to wyrostek.
-
Ja też obiecywalam sobie ze w ciazy bede jesc zdrowo kolorowo 😂 Ciagnie mnie na fast foody niesamowicie, w tych pierwszych tygodniach czesto jadlam nuggetsy z maca w sosie slodko kwasnym. Na szczescie mam tez zachcianki na zupy, krupnik, pomidorowa, ogorkowa wchodza jak złoto wiec nie jest zle. Warzywka przemycam w drugich daniach czy to z makaronem czy z piekarnika. Owocki na przekaski, ale baton czy czeko tez czasem wjedzie 😂
Dziewczyny a ile macie kg na plusie? U mnie juz +4/5kg 🫣Zumi lubi tę wiadomość
-
Ja przed ciaza jadłam dużo miesa, jajek, serów pleśniowych, łososia wędzonego, plus multum wwrzyw I owoców. A teraz Jajka średnio wchodzą, kurczak śmierdzi, lososia nie wolno a za serami tęsknię 🥹🥹🥹🥹 chociaż czytałam że jak z mleka pasteryzowanego to można więc może się złamie któregoś dnia?
Sushi jadłam ostatnio pieczone bo dość mocno za mną chodziło 🤯
Słodkości i pieczywa jem dużo za dużo, muszę to zmienić, liczę że w 2trym wroci mi stary smak.
U mnie 1.5kg na plusie ale brzuszek większy niż w 18tc 1ciazy 🤪👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
Pai homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
22.03 bhcg 117, prog 37
24.03 bhcg 288
27.03 bhcg 1149
31.03 bhcg 5718
9.04 CRL 0.48cm z ❤️
23.04 CRL 1.9cm 😺
7.05 3.72cm 😺
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100
-
Ja dalej na minusie jakieś 4 kilogramy. Brzuch mam mały. Nie wyglądam jakbym była w ciąży, tylko, jakbym się najadła 😅 Dzisiaj mówiłam o tym mojej i mojego partnera mamie. Obydwie mnie upomniały, że u każdej kobiety to inaczej wygląda, tym bardziej, jak to jest moja pierwsza ciąża.
Póki co widocznie urosły mi piersi i biodra 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 19:06
-
Dziewczyny co do l4 myślę że to zależy od pracy-stanowiska.no i oczywiście nie mówię o dziewczynach które czują się tragicznie. Ja niestety 3 lata temu trafiłam na produkcję ,naprawdę ciężką gdzie nie przestrzegają BHP ,kobiety dźwigają po 30 kg... Ja jakoś zawsze umiałam się wykręcić tzn zmieniłam na męskie stanowisko i nie przemeczalam się ( siedziałam przed kompem i maszyna - operator). Zaciskalam zęby bo wiedziałam że po pierwsze się staramy po drugie zarobek b dobry ,socjal mega - 4tys na wakacje i 4tys na święta ,wczasy pod grusza ,prezenty dla dzieci np na mikołaja po 300 zł na dziecko plus paczka .doczekałam się umowy na stałe a w duszy rozwalało mnie że tak się męczę a starania się nie udają . Do tego kierownik... Od samego początku jak na mnie siadł tak prawdę mówiąc jebał mnie aż w styczniu tego roku zagroziłam mu dyrektorem.uspokoilo się w lutym dostałam dziewczynę do szkolenia przez półtora msc nic nie robiłam tylko jej tłumaczyłam ,iiii udało się ,wiecie że przeszło mi przez myśl że to też była tego zasługa że poprostu nie przemeczalam się . Praca na 4-brygadowke dodam. Nigdy nie byłam w tak złym stanie psychicznym i fizycznym (zmęczenie ) jak tam. I wiecie wiem że sobie pomyslicie że zrobiłam to specjalnie ,wyrolowałam pracodawcę itd , nie twierdzę tak . Przepracowałam tam prawie 4 lata w tym 3 lata ciężko bo na tych stanowiskach gdzie się dźwiga i tolerowałam kierownika dogadywania ładnie mówiąc,twierdzę że należy mi się to . Mam ich głęboko . Mam nadzieję że znajdę coś innego po urlopach a jeśli nie to wrócę ale będę szukać ,nigdy nie palę za sobą mostów,bo różnie w życiu bywa
-
Ja już po prenatalnych. Stres miałam taki, że myślałam, że jednocześnie 🤮💩 i zemdleję 🫣🫣
Dzidzia zdrowa 🥰🥰🥰 lekarka mówiła, że nie ma się do czego doczepić. Kość nosowa jest, przezierność 1,4, serduszko biło 168, mózg prawidłowy, kręgosłup też, serduszko i zastawka trójdzielna super, żołądek, nerki, obie ręce, obie nogi, pępowina trójnaczyniowa, przepływy w tętnicach macicznych super. Spadł mi z serca kamień tak wielki, że w końcu oddycham i w końcu się wyśpię 😅 mimo wszystko pobrałam krew na Sanco (z racji zawodu, będę spokojna w 1000% dopiero po tym badaniu) i na dodatkowe wyliczenia ryzyka stanu przedrzucawkowego.
Zobaczcie jakie piękne zdjęcia dostaliśmy 🥹🥹
edka85, Apatheia, psaj91, wellwellwell, Kropka89, Agni97, Kasiek7, kalinok, Fabregasowa, nnaciaa, Klekotka, Mel 456, Asia091, Nana11, Paulivvv, izzou97, Karolka11, Foxy96, Ilka96, Bećka, Zumi, TBK lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️37
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
22.03. beta 72,2, progesteron 27,48
24.03 beta 279, progesteron 27,7
27.03 beta 1478, progesteron 22,28
29.03 beta 3649, progesteron 25,13
31.03 beta 7414
2.04 beta 15353
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne
27.05 wizyta -
Nadzieja, super wiadomość! Zresztą ja wiedziałam, że wszystko u ciebie będzie dobrze 😉
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Klekotka wrote:Ja też obiecywalam sobie ze w ciazy bede jesc zdrowo kolorowo 😂 Ciagnie mnie na fast foody niesamowicie, w tych pierwszych tygodniach czesto jadlam nuggetsy z maca w sosie slodko kwasnym. Na szczescie mam tez zachcianki na zupy, krupnik, pomidorowa, ogorkowa wchodza jak złoto wiec nie jest zle. Warzywka przemycam w drugich daniach czy to z makaronem czy z piekarnika. Owocki na przekaski, ale baton czy czeko tez czasem wjedzie 😂
Dziewczyny a ile macie kg na plusie? U mnie juz +4/5kg 🫣Luźne starania 02.2024
Starania na poważnie 04.2024
Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
Prolaktyna z lekami w normie
2/02/2025:
Prolaktyna 7
Tsh 1.39
Kortyzol 13.30
13dc - monitoring po letrozolu
2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
Endometrium 9mm
15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
26/02 beta 150, progesteron 22.60
01/03 beta 686 progesteron 25.70
04/03 beta 3404 progesteron 25.40
Zostań ze mną kropeczko 🍀
-
Ale super, dzisiaj dużo pozytywnych wiadomości!
Ja już też po badaniach, wszystko w porządku - wszystkie kończyny, palce, narządy na miejscupani doktor powiedziała że nie ma się czym martwić, ryzyka po przeliczeniu niskie włącznie ze stanem przedrzucawkowym. CRL 6.48cm bobasa 🥰 z racji cukrzycy będę musiała zrobić echo serca płodu w 24tc ale to ponoć standardowa procedura.
wellwellwell, Kasiek7, Nadzieja32, Mel 456, Karolka11, Paulivvv, Foxy96, psaj91, izzou97, Ilka96, Bećka, Fabregasowa, Zumi lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox112; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 (6+1)
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
03.06 - 🩺 kontrola
-
anna.90 wrote:Hej. U mnie to chyba z kolei po lepszym czasie znowu jakieś bóle głowy wracają i senność. Mam zamiar pracować do połowy lipca. Jedyna okazja aby posiedzieć sobie legalnie na L4. Odnośnie pomocy rodziców to moi mieszkają na miejscu a druga babcia około 30 km. Dzisiaj miałam przemyślenia żeby zacząć może robić jakąś listę wyprawki powoli, co potrzebne, a co zbędne. Jest tyle przeróżnych rzeczy że nie wiadomo co się przyda a co nie 🫣
Ja też zaczęłam powolutku czytać co kupić.
Jest tego tak dużo, że warto rozłożyć to sobie w czasie.
Skąd czerpiecie wiedzę na temat wyprawki? -
@Kasiek7 nie pomyślałam że to zrobiłaś specjalnie. Każdy ma swoje granice. Ja kiedyś miałam w byłej pracy taką pseudo kierowniczkę bez wykształcenia bez doświadczenia i bez żadnych predyspozycji do kierowania zespołem. Wytrzymałam z nią 18 miesięcy i z dnia na dzień rzuciłam wypowiedzenie i to była najlepsza decyzja więc wierzę że Ty też podjęłaś najlepszą dla siebie.
)
Ja narazie + 0,5 kg, brzucha też nie widać. Ostatnio rozmawiałam z babcią i chciałam się pochwalić że mam już brzuch a moja babcia "nieee to sadło" 😅🤪 ach te kochane Babcie 🥰
@Nadzieja32 piękne maleństwo 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 21:23
Kasiek7, Ilka96, Bećka lubią tę wiadomość
-
nnaciaa wrote:Ja też zaczęłam powolutku czytać co kupić.
Jest tego tak dużo, że warto rozłożyć to sobie w czasie.
Skąd czerpiecie wiedzę na temat wyprawki?
W moim przypadku to nie jest moje pierwsze dziecko, wiec wlasciwie ja juz prawie wszystko mam po starszym, tylko pare rzeczy musze dokupic.
Natomiast przy pierwszym dziecku posilkowalam sie gotowa lista z tej strony:
https://amko.com.pl/Wyprawka-dla-noworodka-i-mamy-Lista-wyprawkowa-online-i-pdf-ccms-pol-35.html
Tam sobie mozna to pobrac w wersji PDF, ja sobie zaznaczalam co juz mam a co jeszcze dokupic. Nie kupowalam wszystkiego 1 do 1, bylam juz wtedy na ovufriend, wiec pozniej w trakcie ciazy tez wiele rzeczy spbie weryfikowalysmy z dziewczynami z watku i jakos to poszlo.kalinok, nnaciaa, psaj91 lubią tę wiadomość
-
Nadzieja, piękne zdjęcia 🥰
To mogę jeszcze żyć w swoim dziewczynkowym delulu? 😅 żarty żartami, ale już się oswoiłam z tym, że to będzie chłopakam, nawet mamy już wstępnie wybrane imię 😊
Co do tycia to pamiętajcie, że wszystko zależy od wyjściowego BMI - przy niedowadze i wadze prawidłowej tyje się więcej niż przy nadwadze i otyłości ☺️ -
Gratulacje pozytywnych wieści
ja właśnie zerknęłam na listę czego wymaga mój szpital + jeśli o samą wyprawkę chodzi to podczytywalam troszkę dziewczyny z innych wątków, tylko troszkę trzeba się zagłębić. Porozmawiałam też z koleżanka która rok temu rodziła. Obawiam się że kupimy za dużo zbędnych rzeczy chociaż mój mąż jest z tych ostrożnych osób i będzie mnie napewno hamował 😆 co do kilogramów to w ubiegły piątek miałam -1kg, w sumie to może jutro się zważę, a brzuszek już widzę, zwłaszcza wieczorem. Szczerze mówiąc w jeansach pewnie byłoby ciezko już teraz się dopiąć i wytrzymać kilka godzin 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 21:57
-
U mnie brzucha za bardzo nie widać, ale w takie dopasowane jeansy to już mi ciężej się wystroić. Po chwili robią się dla mnie bardzo nie wygodne, więc trochę unikam już takich.
-
Nadzieja, piękne zdjęcia, gratuluję!
Ja chętnie przytulę dodatkowe kilogramy, oczywiście w granicach rozsądku. Przez ostatnie lata nasłuchałam się od ludzi, że wyglądam niezdrowo i jakbym na coś chorowała, przez moją niską wagę.