👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja chyba sama zrobie sobie sesje brzuszkowa „instagramowa”. Wiadomo ze to nie bedzie profesjonalna sesja ale samemu mozna fajnie dopracowac te zdjecia. Mamy statyw do telefonu/aparatu na ok 190m wiec tez mozna duzo fajnych ujec zrobic i nagrac, nie trzeba angazowac kogoś dodatkowo. Myslalam zeby zapisac nas na sesje z noworodkiem bo wtedy juz tego bobka trzeba dobrze ukladac
Ogolnie uwazam, ze super pamiatka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 09:34
Paulivvv, kalinok, Kiki2025 lubią tę wiadomość
-
Ja robilam sesje wczesniej, bo nie przepadam za zdjeciami wiec ich praktycznie nie mam, nie robie sobie sama, a chcialam miec na pamietke. Robilam tez sesje noworodkowa i ciesze sie, ze uchwycilam ten moment, bo te dzieci tak szybko rosna, a teraz mam do czego wracac. 🥰
Teraz juz nie bede robic sesji ciazowej, ale chcialabym po porodzie miec taka sesje rodzinna w domu, z bejbikiem, mezem i starsza corka.Paulivvv, kalinok, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Ja się na sesję nie zdecyduję. Robię sobie dużo zdjęć sama, więc pamiątkę będę mieć.
-
Paulivvv wrote:My sesję pewnie zrobimy, lubimy takie pamiątki, ale napewno to ma być sesja taka prosta/minimalistyczna.
Dosłownie, żeby skupić się na zachowaniu tego czasu w formie pamiątki, a nie robienie z tego całego przedsięwzięcia.
Jak widzę zdjęcia z sesji ciążowych, gdzie kobieta w gigantycznym tiulowym przebraniu z jakimiś kapeluszami na głowie stoi w krzakach w lesie i pozuje to aż mnie trzęsie na myśl o tym że ja bym miała takie coś robić - rozumiem, że komuś się taki klimat podoba i chciałby sesje właśnie w jakiś niecodziennych strojach itd, ale do mnie to ani trochę nie pasuje - ja bym tam wyglądała jak przebieraniec i tak samo się czuła, nie wyobrażam sobie siebie w takich okolicznościach.
Dlatego wybraliśmy klimatyczną sesję w stylu boho, z ujęciami w tym stylu :
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 10:17
kalinok, Klekotka lubią tę wiadomość
♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 betaHCG 222,70 - prog 19,38(13dpo)
• 3.03 betaHCG 664,10 - prog 21,24
• 5.03 betaHCG 1873,70 - prog 29,00
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 - I prenatalne super 🥰 z usg 12+2 CRL 5,82cm b.niskie ryzyka 🥹
• 02.06 - 18cm i 200 gramów 🐻
• 26.06 - II prenatalne wzorowo, 405g zdrowej dziewczynki 🩷
• 16.07 - 663g malutkiej 🎀
○ cytologia i USG piersi, krzywa cukrowa ✅️
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Zapisuje się któraś z Was do szkoły rodzenia? W moim szpitalu zapisy już trwają, więc chyba zadzwonię i się zapiszę 🙈
-
My planujemy chodzić do szkoły rodzenia i nawet można przyjść w którym tylko chcemy tygodniu ciąży, ale myślę, że jak na 17+4 to jeszcze wcześnie. Raczej zamierzam dzwonić dopiero po połówkowych♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Majlen wrote:My planujemy chodzić do szkoły rodzenia i nawet można przyjść w którym tylko chcemy tygodniu ciąży, ale myślę, że jak na 17+4 to jeszcze wcześnie. Raczej zamierzam dzwonić dopiero po połówkowych
-
Ja na pewno się zapisuje do szkoły rodzenia, ale chciałabym się zapisać do tego szpitala gdzie będę rodzić - a do tej decyzji jeszcze mi daleko 😅😅 pójdę na pewno niedługo na dni otwarte, wtedy można zwiedzić oddział położniczy, zobaczyć salę, łazienki, porozmawiać z położnymi itp.👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
No może sie przyczepić, w końcu jesteś na l4. Ja bym nie wstawiała nigdzie.
A kiedy chcecie na szkole rodzenia? W moim szpitalu zalecają zacząć ok 27-28tc👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Daria997 wrote:Dziewczyny a propo zdjęć! Wyjeżdżam nad morze a jestem na l4 chodzonym. Też chciałam z mężem kilka takich klimatycznych zdjęć , ale pytanie co jeśli gdzieś bym sobie wstawiła i ZUS się doczepi ? 😅 naczytałam się że nasyłają kontrolę..
Jesli sie przyczepi ZUS to moga uznac, ze L4 jest wykorzystywane w niewlasciwy sposob i moga cofnąć prawo do zasilku.
A czy bedziesz miec jakas kontrole to juz jest loteria i chyba nikt nie powie.
Ja w poprzedniej ciazy bylam od 2 trymestru na l4 i nigdy nie mialam kontroli, ale ostatnio sie naczytalam historii, ze dziewczyny mialy kontrole nawet w weekend. 🙈Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 no ja też tak mam, że nie potrafię jakoś się cieszyć, być może zaakceptować tego, że jestem w ciąży. W chcianej, planowanej od dawna ciąży. Jakoś takie nierealnie to dla mnie jest.
Zumi spoko, my też nie mamy sesji z żadnej ciąży, okresu dzieciowego. Nie jara nas to. Ja jestem pragmatyczna.
Co do wozka to ja rozumiem ceny, nasz służył ponad 2 lata u był świetnej jakości. Potem go sprzedaliśmy i też dlugo służył innemu dziecku. (Daleki sąsiad, więc widzieliśmy jak długo był uzywany 🤣). Na 99% kupujemy Bebetto.
W dwóch ciążach smarowałam uda i piersi. Brzucha nie mogłam że względu na wczesne skurcze, ryzyko poronienia, a potem.porodu przedwczesnego. Rozstępy wyskoczyły mi właśnie a udach i cyckach. Na brzuchu nie mam ani jednego. Także odpuszczam sobie smarowanie.
Ja dziś miałam wizytę. Serduszko bije 153razy na minutę. Dzieć nadal wredny i nie wiemy, czy córka czy syn. Starał się lekarz, jak tylko mógł. To już trzecie USG, gdzie można zobaczyć płeć, ale dziecko ma wywalone na rodziców. Ja przytyłam już 9kg! Masakra. Za to od dziś jestem na zwolnieniu. Jest prawie 11, a ja na spokojnie ogarnę obiad zanim dzieci i mąż będą w domu. W końcu będzie spokojniej.
A i prenatalne miałam 2.5 tygodnie temu i nie ma wyników.Bećka, psaj91, Zumi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Ja jestem od początku ciąży na l4 ciążowym z kodem B chodzonym, mimo, że ciąża przebiega wzorowo, ale jestem na l4 ze względu na moją pracę fizyczną w systemie 3 zmianowym.
Legalnie na l4 ciążowe można iść od 24 tygodnia nawet przy zdrowej ciąży, ważne tylko, aby był wystawiony kod B, wtedy można iść nawet na sesję zdjęciową, bo wiadomo, że będzie się to odbywać blisko miejsca zamieszkania. To identyczny przypadek, jakbyście pojechały do sklepu.
Nie wiem jak to przejdzie z wyjazdem na wakacje, ale my się akurat nigdzie nie wybieramy♀️29 ♂️34
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Fabregasowa wrote:No może sie przyczepić, w końcu jesteś na l4. Ja bym nie wstawiała nigdzie.
A kiedy chcecie na szkole rodzenia? W moim szpitalu zalecają zacząć ok 27-28tc
Daria, nie wstawiałabym nigdzie. -
Majlen wrote:Ja jestem od początku ciąży na l4 ciążowym z kodem B chodzonym, mimo, że ciąża przebiega wzorowo, ale jestem na l4 ze względu na moją pracę fizyczną w systemie 3 zmianowym.
Legalnie na l4 ciążowe można iść od 24 tygodnia nawet przy zdrowej ciąży, ważne tylko, aby był wystawiony kod B, wtedy można iść nawet na sesję zdjęciową, bo wiadomo, że będzie się to odbywać blisko miejsca zamieszkania. To identyczny przypadek, jakbyście pojechały do sklepu.
Nie wiem jak to przejdzie z wyjazdem na wakacje, ale my się akurat nigdzie nie wybieramy
No L4 to L4 i oznacza niezdolność do pracy, nie ważne czy w ciąży czy nie, więc nie można sobie ot tak jeździć na wakacje.
L4 chodzone oznacza, ze mozna wyjsc do apteki czy lekarza a nie byc przykutym do lozka.
Co do wyjazdow to podobno lekarz moze wystawić zaświadczenie, ze pacjent wymaga wyjazdu w celu poprawy zdrowia i dopiero wtedy mozna na legalu wyjechac na wakacje.Paulivvv, Zumi lubią tę wiadomość
-
Hej. Postanowiłam się włączyć do dyskusji o L4 chodzącym. To jest tak jak pisze wellwellwell, mam kolezanke, która była na L4 prawie rok. Miała kontrolę z zusu i to nie raz ani nie dwa, przychodzili non stop. Kiedy nie zastali jej w domu była wzywana na komisję. Koleżanka mieszkała sama i ma syna, 7 lat. Wiec przedstawiała że musiała zawieC w tych godzinach dziecko do szkoły (plan lekcji), zrobić zakupy pierwszej potrzeby (musiała mieć paragon z tego dnia i przybliżonych godzin) i dodatkowo chyba raz była sytuacja że była w aptece i też musiała mieć dowód. L4 chodzace oznacza że możemy wyjść w ramach pierwszych potrzeb, nie wakacje, nie wyjścia do fryzjera czy kosmetyczki. Chociaż nie słyszałam jeszcze aby na L4 w ciąży kontrolowali kogoś z moich znajomych.
A co do sesji zdjęciowych to my też się nie wybieramy, nie lubimy i źle się czujemy w takich sytuacjach. Ale kto co lubi i co komu odpowiadaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 11:52
Zumi lubi tę wiadomość
-
Wszystko zależy pewnie od miasta zamieszkania i miejsca pracy 🙂
Ja pomimo, że jestem już 4 miesiąc na l4 ciążowym, mimo zdrowej ciąży, no to ani raz nie miałam kontroli.
Niestety w moim miejscu pracy, firma od górnie wysyła na l4 i koniec kropka, szkodliwe chemikalia, system 3 zmianowy i praca fizyczna. Wiadomo, że jak ktoś pracuje w np w biurze i sobie wymyśli l4, no to musi się liczyć z kontrolami, w celach uzasadnienia♀️29 ♂️34
🗓
05.08 - wizyta ginekolog
✨️2025 jest nasz!✨️ -
No tylko to nie chodzi o to, zeby ZUS mial kwestionowac powod L4, bo od tej decyzji jest lekarz, a po prostu moga skontrolowac czy L4 jest wykorzystywane we wlasciwy sposob.
Dziewczyny ja nam wszystkim zycze, zeby po prostu tych kontroli nikt nie mial i tyle. ❤️
Ja poki co pracuje, ale od wrzesnia juz raczej będę potrzebowała L4, bo moje plecy juz niedomagaja a co dopiero z ogromnym brzuchem. I tez szczerze powiedziawszy sie cykam, ze w razie W ktos sie przyczepi do tego, ze sie zajmuje starsza corka, bo moj maz pracuje do wieczora i to ja ja odbieram ze zlobka. 🙃 -
Kurczę dziewczyny powiem wam, że niczego się tak nie obawiam jak kontroli z zusu 🙈 pomimo tego że nic złego nie robię, tzn jestem w domu i wychodzę uprawiać sport i do sklepu to ciagle mam obawy, że coś będzie nie tak.
Ja naprawdę bym pracowała gdyby nie to, że chcieli likwidować moje stanowisko i jakbym została w pracy to dostałabym wypowiedzenie zmieniające z gorszymi warunkami. I może na czas ciąży by mi to musieli wyrównać finansowo, ale już po, kiedy prawdopodobnie znowu dostanę likwidację stanowiska to byłabym na gorszych warunkach.
A ktoś wie jak taka kontrola może wyglądać? Takiego kontrolera się wpuszcza do domu, czy on zostawia jakiś papier o tym że będzie komisja? Czy faktycznie jak się powie, że się np było w tym czasie na spacerze to to jest ok?
Nie ukrywam, że planujemy też wyjazd nad morze na tydzień i to będzie moje jedyne „przewinienie”. Mam nadzieję że ta kontrola mnie jednak ominie. -
Mogę się tylko domyślać, że taka kontrola przebiega dokładnie tak jak kontrole innych ludzi na L4.
Jak rok temu mój mąż był na zwolnieniu, to kontrola trwała 3min. Otworzył im drzwi, no pytanie czy on to on, coś tam sobie zanotowali i powypełniali bo chłop jest na miejscu, widzą że przebywa w domu i coś nawet mój mąż z nimi zagadał i się tam śmiali chwile no i poszli. Dosłownie trwało to 3min może.
Więc w ciąży pewnie to samo, jak Cię nie ma to chyba zostawiają lub wysyłają jakieś pismo że masz wyjaśnić powód nieobecności podczas kontroli.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 12:51
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g chłopaczka ✨
07.08. następna wizyta 🩺