X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest tak duszno że żyć sie nie da , nie ma czym oddychać 😮‍💨 tylko że u mnie dzis mają być burze i już bym bardzo chciała aby to nastąpiło. Zaraz wybieram sie na drzemkę bo moje ciśnienie jest takie niskie, że mam kłopot aby w ogole coś zrobić

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie

2/02/2025:
    Prolaktyna 7
    Tsh 1.39
    Kortyzol 13.30

13dc - monitoring po letrozolu
    2x pecherzyk na prawym jajniku 18 i 19 mm.
    Endometrium 9mm
    15/02 3dpo progesteron 17.10 ng/lm
    20/02 8 dpo progesteron 11.50 ng/lm
    23/02 11 dpo ⏸️ 🩷
    24/02 beta 50.7, progesteron 20.70
    26/02 beta 150, progesteron 22.60
    01/03 beta 686 progesteron 25.70
    04/03 beta 3404 progesteron 25.40

Zostań ze mną kropeczko 🍀

23/06/25- 431 gram miłości 🩵 (20+5)
    30/06/25-435 gram miłości 🩵 (21+5) ❗️szyjka macicy 3 cm.
    preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Jesli sie przyczepi ZUS to moga uznac, ze L4 jest wykorzystywane w niewlasciwy sposob i moga cofnąć prawo do zasilku.
    A czy bedziesz miec jakas kontrole to juz jest loteria i chyba nikt nie powie. :P
    Ja w poprzedniej ciazy bylam od 2 trymestru na l4 i nigdy nie mialam kontroli, ale ostatnio sie naczytalam historii, ze dziewczyny mialy kontrole nawet w weekend. 🙈

Ja skróciłam urlop wychowawczy z córką i przeszłam na zwolnienie ciążowe - "księgowa z forum" pisała że tak nie można, a mój pracodawca nie widział żadnego problemu, wręcz mi odradził powrót do pracy na chwilę i na zwolnieniu jestem od samego początku ciąży. Żadnych kontroli nie miałam.

Powiem więcej jak tak sobie czytam różne wątki to między wierszami można wyczytać że dziewczyny, które są na L4 jeżdżą normalnie na wakacje również za granicą, tylko o tym nie piszą wprost żeby ktoś ich nie zgłosił, bo to jednak nie trudno znaleźć zdjęcie na fb czy insta jeżeli było wrzucane tu na forum.
    Nikt oczywiście tego też nie poleca, ale jak w jednym poście ktoś pisze że jest już na zwolnieniu, a miesiąc później wstawia zdjęcia z nad oceanu, albo pyta czy można bez problemu przewozić leki albo jak przewieść globulki samolotem to łatwo dodać dwa do dwóch 😂 Ja bym na takie wakacje się nie zdecydowała, ale nie że względu na możliwy donos życzliwych koleżanek czy kontrolę zus, ale wydaje mi się że naszą opieką prenatalna jest dużo lepsza niż za granicą. Nie raz dziewczyny, które mieszkają i prowadzą ciążę za granicą żalą się że nie mają dostępu nawet do takich podstawowych badań jak USG czy cytologia więc zwyczajnie bym się bała o dziecko w razie jakiś komplikacji 😑
    Po za tym ja od dziecka bardzo źle znosze loty samolotem, zawsze chce mi się wymiotować i mam migreny. Zawsze stewardessy pytają się mniej czy wszystko w porządku.

event.png

preg.png
  • Domisiek Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu w zasadzie od 3 dni, ale już wymiękłam i nie dawałam rady jeździć 1,5h komunikacją do pracy z migrenami i notorycznymi krwotokami z nosa. Ale powiem Wam, że w tym temacie to jestem cykor 🤪 i odpuszczam wszelkie wyjazdy, będę grzecznie siedzieć w domu. 🙂 Oczywiście w granicach rozsądku, na spacer wyjdę. (Akurat tłumaczenie się ze spacerów w ciąży będąc na l4 "chodzonym" jest dla mnie jakimś nieporozumieniem...)

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - wizyta kontrolna

🍀 22.11.2025 🍀

preg.png

Wysłany: 4 czerwca, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Ciężko to opisać bo łączę dwie sukienki i szyje
    u mojej krawcowej ale chce prostą kieckę 7/8 długości (miejsce na brzuch awaryjnie ma zrobić) dekolt będzie wycięty że będzie widać obojczyki i lekko opadający materiał na ramiona z tyłu będą guziczki. Tak prosta i skromna kolor śmietana zmieszana z wanilią. Chce ją później przerobić oczywiście i założę na chrzciny 🙂 ale nadrobię butami których jeszcze nie mam 🤦‍♀️😁

Brzmi ciekawie.

Tusia88 lubi tę wiadomość

event.png

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga zgadzam się, też poczytuję inne miesięczne wątki i zauważyłam że dziewczyny jeżdżą fakt niektóre mówią o tym bardzo skrycie a inne otwarcie bez ceregieli a i nawet któraś z dziewczyn poleciła jakąś grupę chyba na fb "Matki kontra ZUS"tam to dopiero jest kopalnia "wiedzy i pomysły" .. osobiście nie mam fb więc ciężko było mi zerknąć całość ale czytałam coś kawałek to dziewczyny potrafią sobie załatwiać lewe zaświadczenia od psychiatry albo dziecku że niby dla jego potrzeb wyjechały na wakacje na Rodos 🤨 - Kompletna nieodpowiedzialność.

Domisiek lubi tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
    11.07.2025 II prenatalne -
    TP 18.11.2025. 🤞

Wysłany: 4 czerwca, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka96 wrote:
    A jak kontroler nie zastanie nas w domu to oni wysyłają jakiś list polecony? Czy co, on zostawia kartkę w skrzynce? No bo jak mam się dowiedzieć że ktoś był?
    .

W sumie też jestem ciekawie, bo nikt nigdy na forum nie pisał żeby miał kontrolę i nikt kogo znam nie miał. Moja koleżanka ze szkoły średniej to robiły numery ( potem zmienili prawo i tak się już nie da), że jak się dowiadywały że są w ciąży to fikcyjnie z wcześniejszą datą się zatrudniały na zawyżonych pensjach i od razu szły na zwolenia. Teraz chyba rok czy więcej trzeba przepracować żeby mieć zasiłek, ale za to dla niepracujących jest coś w zamian od Kosiniaka 😅

Maddie_Ist lubi tę wiadomość

event.png

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    No właśnie jest różnica czy masz kod B chodzony, czy zwykłe l4. Jeżeli przebywasz na zwykłym l4 chorobowym, to twoim obowiązkiem jest przebywać pod wskazanym adresem, jeżeli cię nie zastanie, no to wtedy z miejsca masz karę.
    Przy l4 chodzonym, zus daje 7 dni na dostarczenie informacji, gdzie przebywałaś, gdy podczas wizyty kontrolera nie było cię w domu

Na zwykłym L4 lekarz może wypisać albo chodzone albo leżące tak samo jak na L4 ciążowym z kodem B. Różnica jest taka, że jak masz kod B to masz L4 płatne 100%, a nie 80%. A jeśli chodzi o kontrolę to wygląda dokładnie tak samo. Na zwykłym L4, jeśli jest zaznaczone, że możesz chodzić to też możesz wyjść na spacer czy do lekarza

Asia091, Paulivvv, Zumi lubią tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 gratuluję ślubu 😊 ja brałam w zeszłym roku, było wesele, to była najlepsza impreza w moim życiu, ale nigdy więcej 🤪🤪 ogarnianie tego to jakaś masakra. Trzeba się ciągle z kimś spotykać, najlepiej to o 12 w tygodniu 😆 nawet jak jestem z tych, że chciałam wszystko szybko załatwić, bez udziwnień itp. to się nie da, musisz się bawić spotkania, omawianie i inne cuda na kiju 🙈🙈 a mieliśmy 90 osób, więc nie było to wielkie wesele. No i ceny...to lepiej przemilczeć, bo można zawału dostać 😅

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png

Wysłany: 4 czerwca, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Iga zgadzam się, też poczytuję inne miesięczne wątki i zauważyłam że dziewczyny jeżdżą fakt niektóre mówią o tym bardzo skrycie a inne otwarcie bez ceregieli a i nawet któraś z dziewczyn poleciła jakąś grupę chyba na fb "Matki kontra ZUS"tam to dopiero jest kopalnia "wiedzy i pomysły" .. osobiście nie mam fb więc ciężko było mi zerknąć całość ale czytałam coś kawałek to dziewczyny potrafią sobie załatwiać lewe zaświadczenia od psychiatry albo dziecku że niby dla jego potrzeb wyjechały na wakacje na Rodos 🤨 - Kompletna nieodpowiedzialność.

Tu na forum też się takie rady przewinęły, tylko że dziewczyny z mniejszych miast pisały, że od psychiatry to trochę wstyd brać zwolnienie żeby się nie rozniosło.
    Ale tak samo jak często można się spotkać z radą że jak chcesz CC to musisz wziąć zaświadczenie od psychiatry, bo tego nie da się podważyć, a z kolei inni piszą że szpitale nie biorą pod uwagę takich zaświadczeń 🤷‍♀️

event.png

preg.png

Wysłany: 4 czerwca, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Asia091 gratuluję ślubu 😊 ja brałam w zeszłym roku, było wesele, to była najlepsza impreza w moim życiu, ale nigdy więcej 🤪🤪 ogarnianie tego to jakaś masakra. Trzeba się ciągle z kimś spotykać, najlepiej to o 12 w tygodniu 😆 nawet jak jestem z tych, że chciałam wszystko szybko załatwić, bez udziwnień itp. to się nie da, musisz się bawić spotkania, omawianie i inne cuda na kiju 🙈🙈 a mieliśmy 90 osób, więc nie było to wielkie wesele. No i ceny...to lepiej przemilczeć, bo można zawału dostać 😅

Mój kolega kilka lat temu brał ślub, a potem zaprosił gości na piknik i koncert organizowany przez miasto 😅 oczywiście wszyscy byli przygotowani wcześniej na rodzaj imprezy. Wyszło fajnie i niskokosztowo 😅 obcy ludzie im gratulowali, część chyba myślała że to taki występ tylko 😅 w sumie tylko raz byłam na takiej imprezie, ale bardzo mi się podobało.

event.png

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Dzieeeekuje 🙂 U nas wstępnie wyszło coś około 120 tys. I już mamy wszystko ustalone i częściowo opłacone ale mimo wszystko to są OGROMNE KOSZTA ! 🤦‍♀️
    Najlepiej mój się mnie zapytał ostatnio czy na kościelny to trzeba drugie obrączki bo on biedny był przekonany że tak 🤪 nie potrzebnie wyprowadzałam go błędu 🤣

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Anilorak88 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie do dziewczyn które stosują lub stosowały luteinę dopochwowo. Po aplikacji tabletki na noc możliwe jest by w południe pojawila się obficie wydzielina z białymi jakby grudkami (w sensie czy to resztki tabletki) czy tak sie nie zdaża i to grzybica. Pytam bo pimafucin wypływał przy porannej toalecie a tu takie cuda.

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:
    A ja mam pytanie do dziewczyn które stosują lub stosowały luteinę dopochwowo. Po aplikacji tabletki na noc możliwe jest by w południe pojawila się obficie wydzielina z białymi jakby grudkami (w sensie czy to resztki tabletki) czy tak sie nie zdaża i to grzybica. Pytam bo pimafucin wypływał przy porannej toalecie a tu takie cuda.

Taaak, ta luteina wyplywa okropnie, zostawia taki osad z proszku.

Pszczółka1900 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png

Wysłany: 4 czerwca, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:

Nie odpowiem ci czy masz grzybicę czy nie, bo nie mam pojęcia, ale globulki i tabletki wypływają strasznie - ja nosiłam czasem podpaski, bo wkładki nie chroniły wystarczająco bielizny.

event.png

preg.png
  • Pszczółka1900 Znajoma

Wysłany: 4 czerwca, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:

Mam to samo, to pozostałości po tabletce.

👫 29&29
    🧑 Endometrioza/Adenomioza

Chłopiec 🩵

preg.png
  • Paulivvv Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy - u mnie też dziś gorąco, 27 stopni ale o dziwo nie jest duszno, jakieś to powietrze wydaje się „świeże” i przyjemnie jest nawet stojąc w słońcu.

Foxy96 lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼

25.02. | | 💛
    13.03. widać pęcherzyk ✨
    24.03. 0,99cm i serduszko ✨
    14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
    30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
    05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
    26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
    18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
    26.06. wszystko dobrze ✨
    14.07. 590g chłopaczka ✨
    07.08. następna wizyta 🩺

preg.png
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na L4 jestem od 6 tc ze względu na plamienia i mam nawet w kartę ciąży wpisywane "zalecenie ZLA". Ale 3 wyjazdy za granicę, które mieliśmy zaplanowane - odpuściłam. Raz, że boję się, że tam nie ma dostępu na cito do swojego lekarza, a dwa zwyczajnie chyba nie dałabym rady, bo zazwyczaj robimy ok. 20-30 tys. kroków na takich wyjazdach. Byłam dziś na zakupach 2h i już czuję brzuch.

@Majlen Co to znaczy, że firma odgórnie wysyła na L4 z powodu warunków pracy? Jeżeli tak faktycznie robią to łamią prawo. W tym przypadku mają obowiązek przenieść pracownika na inne (bezpieczne) stanowisko, albo zwolnić z obowiązku pracy z zachowaniem wynagrodzenia. Wszyscy wiemy jak to wygląda, ale potem się ludzie dziwią, że kobiety wykorzystują L w ciąży....

@Fabregasowa Jeny, uciekaj na zwolnienie... Naprawdę, to właśnie teraz jest czas kiedy masz myśleć o sobie. A w pracy sobie poradzą, nie mają wyjścia. 😊 Nikt Ci i tak nie podziękuje, że się narażałaś.

@Ilka96 ZUS wysyła wezwania niby listem ZWYKŁYM... Moja znajoma dostała wezwanie do wyjaśnienia okoliczności na temat opieki nad dzieckiem i list dostała.... po upływie terminu wyjaśnień 🙃 Ale nikogo to nie obchodzi, że poczta polska działa jak działa.

@IgaKwietniowa Nie trzeba roku przepracować. Jedynie wtedy inaczej obliczają zasiłek i mogą się przyczepić o to czy to zatrudnienie nie było fikcyjne.

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    14+5 tc - 112g 🩷
    18+6 tc - 277g 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 🩺
    27+6 tc - 🩺

preg.png
  • Daria997 Znajoma

Wysłany: 4 czerwca, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie chciałabym zrobić tak żeby się nie stresować na wakacjach bo po to jadę na wakacje żeby ograniczyc stres. Jestem po dwóch poronieniach (teraz już wiem że muszę podawać zastrzyki w brzuch żeby ciążę donosić) dlatego mam wypisane l4 to moja 3 ciąża i po dzień dzisiejszy przeżywam strasznie te poronienia.. jak mnie coś zaboli to już mam zawał i najgorsze scenariusze . Miałam kilka wizyt takich ponadprogramowych bo mnie coś bolało i ja nie wiedziałam czy to normalne. Później nałożyły się problemy rodzinne gdzie pilnie o 23 jechałam do ginekologa prowadzącego bo dostałam skurczy (jak się okazało ze stresu) i ja to mam zalecone wyjechać i odpocząć(ale słownie mi to powiedziano) Tylko nie wiem jak to załatwiać prawnie żeby z czystym sumieniem móc wyjechać i czuć się dobrze tam a nie jak jakiś przestępca..

Chyba zadzwonię do tego zusu się zapytać 😅😅 nie podam swoich danych tylko zapytam inkognito 🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 17:57

• Bećka Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy za kilka dni 3 rocznicę ślubu. Z racji tego, że nasz związek miał już kilkanaście lat stażu stwierdziłam, że czas na tą formalność 🤣. Zrobiliśmy ślub cywilny i uroczystość dla najbliższych osób. Bez weselicha, kamery (to średnio lubimy) ale mieliśmy fotografa i plener później. Było super :)

Foxy96 lubi tę wiadomość

86' 👩🏼
    endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

preg.png

17.02 FET 🌞
    Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
    17.03 crl 0.84 😊
    31.03 fhr 162 ❤️
    16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
    24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
    22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
    18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
    16.07 24+0 ~700g 🫣😊
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:

Zdecydowanie to luteina.
    Ja po odstawieniu tej dopochwowej jeszcze miałam 2 dni takich resztek.

Pszczółka1900 lubi tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ