X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jjkm Ja bym nie odstawiała na własną rękę acardu, tym bardziej jeśli zalecił Ci to lekarz.

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
    11.07.2025 II prenatalne -
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Jjkm97 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po obchodzie, acard mam dalej brać. Krwawienie się zmniejszyło, więc jutro rano badanie i pewnie do domu.

Kropka89, wellwellwell, Asia091, anna.90, kalinok, Bećka, Rudka, nnaciaa lubią tę wiadomość

• Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jjkm97 wrote:
    Już po obchodzie, acard mam dalej brać. Krwawienie się zmniejszyło, więc jutro rano badanie i pewnie do domu.

Super wieści ❤️

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam test na stres. Nasz jeden przedszkolak na zakończenie roku po występie biegając z kolegą po trawie zderzyli sie. Nasz dostał w wargę, zęby itp. Krwawienie i ból było tak silne że od razu pojechaliśmy do dentysty. Przyjęli nas od razu po telefonie a w poczekalni ludzie przepuścili 🥰 Miał super szczęście bo dostało się najmocniej jeszcze mleczakom, ale rozwalona warga i najgorzej język będzie się pewnie goić kilka dni. Dziecko lat 7 a wygląda jak po bitwie MMA. Szkoda mi go bardzo, mimo że wiem że chłopcy to tak częściej takie wypadki mają. Tylko on akurat jest turbo spokojnym chłopczykiem tylko ma takie “szczęście” że dostaje od większych i silniejszych kolegów przez przypadek np widelcem w oko… W każdym razie nauka kolejna ze co bym nie zrobiła - nie uchronię przed wszystkim złym.

Ja w ogóle też np wczoraj nie czułam nic a nic ruchów a już ostatnio jakieś bąbelki były. Za to dziś po dwóch kawkach i ciasteczku od razu puknięcia 😆 wizytuje dopiero w piątek i nie mogę się doczekać!

Walczę też z myślami o L4. Wczoraj było takie ciśnienie w pracy że znowu nie miałam kiedy siku mimo że pracuje w domu. Call za callem i same trudne przypadki. Gonitwa z czasem. Oby do końca miesiąca dociągnąć ale jak lekarz znowu mi zaproponuje od tego piątku to będę się mocno bić z myślami. Technicznie naszykowałam już absolutnie wszystko dla zespołu więc nie będzie pewnie żadnej różnicy.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Jest jeszcze opcja pobierania aktywnie w pracy, czyli 1500 do swojej ręki, mimo siedzenia w domu. Np będąc na L4 z powodu ciąży albo na macierzyńskim. Ja tak mam obecnie. Nie wróciłam do pracy po poprzednim macierzyńskim, wykorzystałam urlop wypoczynkowy i znów zaszłam w ciążę. Teraz pobieram wynagrodzenie chorobowe, siedzę w domu i normalnie ZUS przelewa mi 1500 (najmłodsze dziecko jest ze mną w domu). Jak pójdę po porodzie na macierzyński, to ZUS nadal będzie mi wypłacał aktywnie w pracy.

Edit. Właśnie zauważyłam, że już wyżej o tym pisałaś 😄

Fajnie że są takie programy, bo myślę że oddawanie rocznego dziecka na cały dzień do placówki to trochę za wcześnie, a 8 godzin pracy + dojazdy to się robi cały dzień, a tak zawsze można skorzystać z wychowawczego czy zmniejszyć etat, ale jednocześnie nie odczuć tak tego finansowo.

event.png

preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Ja wczoraj miałam test na stres. Nasz jeden przedszkolak na zakończenie roku po występie biegając z kolegą po trawie zderzyli sie. Nasz dostał w wargę, zęby itp. Krwawienie i ból było tak silne że od razu pojechaliśmy do dentysty. Przyjęli nas od razu po telefonie a w poczekalni ludzie przepuścili 🥰 Miał super szczęście bo dostało się najmocniej jeszcze mleczakom, ale rozwalona warga i najgorzej język będzie się pewnie goić kilka dni. Dziecko lat 7 a wygląda jak po bitwie MMA. Szkoda mi go bardzo, mimo że wiem że chłopcy to tak częściej takie wypadki mają. Tylko on akurat jest turbo spokojnym chłopczykiem tylko ma takie “szczęście” że dostaje od większych i silniejszych kolegów przez przypadek np widelcem w oko… W każdym razie nauka kolejna ze co bym nie zrobiła - nie uchronię przed wszystkim złym.

Ja w ogóle też np wczoraj nie czułam nic a nic ruchów a już ostatnio jakieś bąbelki były. Za to dziś po dwóch kawkach i ciasteczku od razu puknięcia 😆 wizytuje dopiero w piątek i nie mogę się doczekać!

Walczę też z myślami o L4. Wczoraj było takie ciśnienie w pracy że znowu nie miałam kiedy siku mimo że pracuje w domu. Call za callem i same trudne przypadki. Gonitwa z czasem. Oby do końca miesiąca dociągnąć ale jak lekarz znowu mi zaproponuje od tego piątku to będę się mocno bić z myślami. Technicznie naszykowałam już absolutnie wszystko dla zespołu więc nie będzie pewnie żadnej różnicy.

Podziwiam że przy dwójce maluchów w domu i trzecim w drodze jesteś w stanie pracować. My właśnie układamy klocki. Tzn moja córka układa jeden zestaw, a ja sprzątam pozostałe dziesięć, które rozsypała na dywan. Muszę znów zrobić przegląd zabawkę i część zanieść do biblioteki, bo naprawdę mamy tego za dużo, a pewnie znów dostaniemy i kupimy coś nowego 😂

Kropka89 lubi tę wiadomość

event.png

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się wam pochwalić że kupiłam sobie taki materac nakładkę na łóżko, śpię na tym już kolejną noc i przestały mnie boleć moje stare gnaty 😎🤣 plus jestem cała obłożona poduszkami i czuje się jak królewna 👸 heheh

Kropka89, Rudka, Zumi lubią tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • anna.90 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi ostatnio też co raz gorzej się śpi w nocy, wstaje, chodzę (donwc na szczęście tylko raz w nocy ale już się zdarza)i chyba też prędzej czy później będę myślała o jakiejś poduszce 🫣

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga, u nas obydwaj już chodzą do przedszkola i też jest malutka różnica między nimi i się sami ze soba bawią. A nawet jak któryś choruje to już taki wiek, że i sam porysuje i poukłada klocki, za to tatę teraz bardziej męczą żeby grał w piłkę czy tenisa a mama to słaba bo nawet nie ma roweru 🤣

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podziwiam Was z 2 i więcej dzieci , bo sama nie wiem jak poradzę sobie z jednym i jeszcze zrobić obiad. I ogarnąć siebie i nie zwariować. ☺️ byłoby super 🤩

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Ilka96 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:

Ja bym na twoim miejscu skorzystała, szczególnie jeśli zespół jest już gotowy :) moje sytuacje z pracą pokazały mi że nie ma się co poświęcać, bo na końcu jak im się zachce to mogą nas usunąć ze stanowiska i tyle.
    Pomyśl o sobie, o dziecku, co będzie dla was najlepsze, a nie co będzie najlepsze dla firmy/ zespołu.
    Poza tym nasza dzisiejsza dyskusja pokazuje że nawet się to opłaca, bo się więcej kasy dostaje na zasiłku 😅
    Trzymam kciuki żebyś wybrała najlepiej dla siebie 💕

Kropka89, psaj91, Zumi lubią tę wiadomość

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Zalezy jak pracodawca podchodzi do wliczania premii i dodatkow. Jeszcze dodatkowo na l4 jest liczona stawka za kazdy dzien miesiaca, wiec tez jest tak, ze w kazdym miesiacu to swiadczenie moze sie roznic troche. (np. w lutym, ktory ma 28 dni mozna to odczuc :p)

Kurcze a gdzie można zobaczyć po jakiej stawce liczą? W październiku i listopadzie bylam na skróconym UM (płatny 100%) i ni chu chu nie jestem w stanie do tego dojść jaka była podstawa, szczegolnie ze 4 dni w padzierniku bylam jeszcze na l4. Na stronie ZuS niewiele widać. Paski z pracy sa dla mnie malo czytelne. Tylko tel do kadr czy cos zle klikam na stronie zus?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    19.05 prenatalne - niskie ryzyka
    16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
    21.07 2prenatalne 🩷
    30 07 -> wizyta

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan

preg.png
  • Ilka96 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Kurcze a gdzie można zobaczyć po jakiej stawce liczą? W październiku i listopadzie bylam na skróconym UM (płatny 100%) i ni chu chu nie jestem w stanie do tego dojść jaka była podstawa, szczegolnie ze 4 dni w padzierniku bylam jeszcze na l4. Na stronie ZuS niewiele widać. Paski z pracy sa dla mnie malo czytelne. Tylko tel do kadr czy cos zle klikam na stronie zus?
    Ja bym uderzała do kadr, w końcu to że mamy zasiłek z zusu to nie oznacza że ktoś w zusie to liczy 😀 przelew też idzie od pracodawcy, a to pracodawca rozlicza się z zusem poprzez zwrot.
    No chyba że jesteś w firmie małej, chyba poniżej 20 osób to możliwe że jakoś inaczej to przebiega technicznie.

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Nie wiem czy ci nalicza się na wychowawczym bo na macierzyńskim na bank.
    Moja kadrowa mi liczyła ile będę mieć do wykorzystania urlopu po macierzyńskim ostatnio i wspomniała że ten urlop za rok 2025 muszę wykorzystać zanim wrócę do pracy a za rok 2026 to dalej będę miała do wykorzystania do września 2027 plus za 2027.

A jak mam zalegly z 2024 to co wtedy?😅 jakbym zaszła w 2c bez wracania do pracy to mogę go odebrać jeszcze później?

👩‍🦰1990🧔1986

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    21.07 2prenatalne 🩷
    30 07 -> wizyta

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    A jak mam zalegly z 2024 to co wtedy?😅 jakbym zaszła w 2c bez wracania do pracy to mogę go odebrać jeszcze później?
    Przechodzi dalej ja też mam zaległy za 2024 i mam go wykorzystać razem z tym za 2025 rok :) więc nic nie przepada

wellwellwell lubi tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka96 wrote:
    Ja bym na twoim miejscu skorzystała, szczególnie jeśli zespół jest już gotowy :) moje sytuacje z pracą pokazały mi że nie ma się co poświęcać, bo na końcu jak im się zachce to mogą nas usunąć ze stanowiska i tyle.
    Pomyśl o sobie, o dziecku, co będzie dla was najlepsze, a nie co będzie najlepsze dla firmy/ zespołu.
    Poza tym nasza dzisiejsza dyskusja pokazuje że nawet się to opłaca, bo się więcej kasy dostaje na zasiłku 😅
    Trzymam kciuki żebyś wybrała najlepiej dla siebie 💕

U mnie też zespoł teoretycznie gotowy, od tygodnia mówiłam ze pewnie przejdę zaraz na l4 I zawalają mnie taka iloscia tematów ze idzie oszalec. Choćbym mogła zostać jeszxze jeden dzień dluzej to sobie daruje, szkoda mojego zdrowia, szczególnie ze przy skracającej się szyjce długotrwałe siedzenie nie jest wskazane😬

Ilka96, Kropka89, Bećka lubią tę wiadomość

👩‍🦰1990🧔1986

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    21.07 2prenatalne 🩷
    30 07 -> wizyta

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:

Nie wiem czy czasem nie jest tak, ze jak bylas na macierzynskim to teraz bedziesz miec srednia liczona nie z 12 miesiecy tylko z czasu od powrotu z macierzynskiego do czasu pojscia na l4.
    Zobacz sobie ten profil, co wrzucalam, bo bardzo mozliwe, ze tam gdzies o tym pisze babka @prawa.mam

Albo faktycznie podpytaj w swoich kadrach.

Edit: a nie skumalam, ze chodzi ci jak policzyli ci to na poprzednim macierzynskim 🙈
    Teoretycznie srednia brutto z 12 miesiecy - 13,71% potem to dziela na 30 dni, zeby wyliczyc stawke dzienna i w kazdym miesiacu ta stawka dzienna x ilosc dni miesiaca. I od tego jeszcze pit.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 14:36

Fabregasowa lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Przechodzi dalej ja też mam zaległy za 2024 i mam go wykorzystać razem z tym za 2025 rok :) więc nic nie przepada

I jeszcze za 2026 za caly tok naliczy sie 26 dni urlopu do wykorzystania, wiec mozna sobie doliczyc jeszcze z 2-3 miesiace ekstra po macierzynskim :D

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    I jeszcze za 2026 za caly tok naliczy sie 26 dni urlopu do wykorzystania, wiec mozna sobie doliczyc jeszcze z 2-3 miesiace ekstra po macierzynskim :D

Dokładnie :)) trochę "odpoczynku" po macierzyńskim się należy 😎

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Ja podziwiam Was z 2 i więcej dzieci , bo sama nie wiem jak poradzę sobie z jednym i jeszcze zrobić obiad. I ogarnąć siebie i nie zwariować. ☺️ byłoby super 🤩
    No co ty, z jednym to jak wakacje 😁

Fabregasowa, Kropka89 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ