👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiek7 wrote:Pieron wie ,mam dostać listem podwyżkę i paski z wypłat więc będę wiedziała na dniach💕
Dziewczyny wstałam o 4 ,o 6:30 jadę na badania i zrobilam siku o 4 to ten mocz miałam dać do próbki ? Nie dałam bo spytałam chat to powiedział że namnaża się bakterie i lepiej o 6 ,ale teraz tak myślę że przecież 2 godzinny mocz po moczu chyba nie da obrazu realnej sytuacji?
Po drugie dziewczyny powiedzcie bo zaczynam już to mocno analizować po porodzie - macierzyński ok 5 MSC ,potem rodzicielski ok 8 miesiący,co później ? Przecież roczne dziecko jest malutkie ? Należy się wogole coś z zusu czy cokolwiek czy zostaje tylko 800+ ? Jestem ciemna w temacie 🙈
Żeby wynik badania moczu był wiarygodny to powinien być po minimum 4 godzinnej przerwie od poprzedniego siku.
U nas są teściowie, którzy są chętni do opieki nad dzieckiem jak wrócę do pracy, ale ja chyba wolę do żłobka posłać niż żeby z dziadkami tyle godzin dziennie była
Aczkolwiek też, jeśli poród będzie bezproblemowy, a bobas nie da nam mocno w kość to chcemy szybko drugie
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
wellwellwell wrote:Aktywnie w pracy - jak dwoje rodzicow pracuje, a aktywnie w zlobku - jak dziecko jest zapisane do zlobka, wtedy zaden z rodzicow nie musi pracowac. Z tym, ze 1500zl otrzymuje placowka, nie rodzic.
Jesli chcesz zostac na wychowawczym z dzieckiem to tylko aktywnie w domu sie nalezy, czyli 500 zl.Zumi lubi tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Tak umowa na czas nieokreślony. A to kosinakowe? I jeszcze czy jak jestem na macierzyńskim i wychowawczym to urlop wypoczynkowy dalej się nalicza? Czy jak teraz mam 22 dni to później jak wrócę to też tyle?
-
Fluffy. wrote:O kurcze, byłam pewna że "w żłobku" podobnie jak z babciowym, że trzeba pracować. Dziękuję za poprawienie.
Tez tak myslalam, bo chyba tak zakladaly te pierwsze projektu ustaw. 😅
Jeszcze wam dodam, jak wlasnie ktoras planuje od razu kolejna ciaze, ze bedac wtedy na L4 to tez jest aktywność zawodowa = spelniamy warunek, ze oboje rodzicow pracuje i mozna sie ubiegac o to aktywnie w pracy, czyli 1500zl.bo nie sa wymagane, zadne umowy podpisane z niania czy z babcia, jedyny warunek to aktywnosc zawodowa obojga rodzicow.
Nadzieja32, Domisiek, edka85, kalinok, Fabregasowa, Bećka lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Pieron wie ,mam dostać listem podwyżkę i paski z wypłat więc będę wiedziała na dniach💕
Dziewczyny wstałam o 4 ,o 6:30 jadę na badania i zrobilam siku o 4 to ten mocz miałam dać do próbki ? Nie dałam bo spytałam chat to powiedział że namnaża się bakterie i lepiej o 6 ,ale teraz tak myślę że przecież 2 godzinny mocz po moczu chyba nie da obrazu realnej sytuacji?
Po drugie dziewczyny powiedzcie bo zaczynam już to mocno analizować po porodzie - macierzyński ok 5 MSC ,potem rodzicielski ok 8 miesiący,co później ? Przecież roczne dziecko jest malutkie ? Należy się wogole coś z zusu czy cokolwiek czy zostaje tylko 800+ ? Jestem ciemna w temacie 🙈
Dziewczyny chyba trochę za bardzo ufacie temu czarowi gpt, a tak naprawdę to można go czasem użyć zamiast wyszukiwarki, ale warto sobie zweryfikować te i formacje, bo jak my sobie ze znajomymi sprawdzaliśmy rzeczy na których dobrze się znamy to czat gpt czasem chyba poprostu wrzuca niezweryfikowana informacje z internetu i nie mają one nic wspólnego z prawdą.wellwellwell, Fluffy., Ilka96, Klekotka, edka85, Kasiek7, Fabregasowa, psaj91 lubią tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Tez tak myslalam, bo chyba tak zakladaly te pierwsze projektu ustaw. 😅
Jeszcze wam dodam, jak wlasnie ktoras planuje od razu kolejna ciaze, ze bedac wtedy na L4 to tez jest aktywność zawodowa = spelniamy warunek, ze oboje rodzicow pracuje i mozna sie ubiegac o to aktywnie w pracy, czyli 1500zl.bo nie sa wymagane, zadne umowy podpisane z niania czy z babcia, jedyny warunek to aktywnosc zawodowa obojga rodzicow.
Tylko to aktywnie dostaje się chyba od 12 do 35 miesiąca życia dziecka, chyba że coś się zmieniło, ale ja nie dostawałam przez pierwszy rok jak byłam na macierzyńskim, ale może poprostu wtedy tego programu jeszcze nie było, bo wcześniej było coś od 2. dziecka - moja koleżanka się załapała na obydwa, ale już chyba tamten program skończyli. -
Iga Kwietniowa wrote:Tylko to aktywnie dostaje się chyba od 12 do 35 miesiąca życia dziecka, chyba że coś się zmieniło, ale ja nie dostawałam przez pierwszy rok jak byłam na macierzyńskim, ale może poprostu wtedy tego programu jeszcze nie było, bo wcześniej było coś od 2. dziecka - moja koleżanka się załapała na obydwa, ale już chyba tamten program skończyli.
Tak, to weszlo chyba od pazdziernika zeszlego roku, a nasze dzieci w kwietniu juz roczek konczyly. Wczesniej byly tylko dofinansowanie 400zl do zlobka albo RKO jak sie mialo 2 dzieci.
Ale teraz jakbysmy juz chcialy na to nasze listopadowe dzieciatko to na l4 i macierzynskim by nam przyslugiwalo.na wychowawczym nie, bo wychowawczy nie jest traktowany jak aktywnosc zawodowa.
Ktos pytal ostatnio o polecajki jakichs profili, to mlge jeszcze polecic na IG @prawa.mamNadzieja32 lubi tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Tak, podstawa chorobowego to średnia z 12 mscy brutto pomniejszona o 13,71 % i realnie wychodzi na to samo mimo braku oplacania skladek emerytalnych. 😅
Dlatego jedynie wliczanie do sredniej premii i dodatkow podwyzwza tą podstawę.
Może ktoś mnie poprawi, ale różnica jest taka, że od wynagrodzenia chorobowego (czyli to co płaci pracodawca, 33 dni w roku) płaci się składkę zdrowotną 9%, a od zasiłku chorobowego (czyli to co jest przerzucone na ZUS) nie ma tej składki. U mnie mniej więcej to się zgadza, że jest to +9% z groszami.
Oczywiście od całości płaci się zaliczkę na podatek
-
Hejka chwilę mnie nie było 😌
Chyba nie nadrobię tego o czym piszecie 😳
Takie pytanko czy komuś udało się odstawić xonvea ?
Widziałam jakiś czas temu że ktoś próbował . .🤰34 👨31
👧 10 👦 6
🦮🐈
7.11.24- poronienie samoistne
6.03.25- ||
13.03.25- ciąża potwierdzona
29.04- badania prenatalne
9.11.25- termin -
wellwellwell wrote:Tak, to weszlo chyba od pazdziernika zeszlego roku, a nasze dzieci w kwietniu juz roczek konczyly. Wczesniej byly tylko dofinansowanie 400zl do zlobka albo RKO jak sie mialo 2 dzieci.
Ale teraz jakbysmy juz chcialy na to nasze listopadowe dzieciatko to na l4 i macierzynskim by nam przyslugiwalo.na wychowawczym nie, bo wychowawczy nie jest traktowany jak aktywnosc zawodowa.
Ktos pytal ostatnio o polecajki jakichs profili, to mlge jeszcze polecic na IG @prawa.mam
Dziękuję za tyle cennych informacji! Nie miałam pojęcia, że jakbym faktycznie zaszła szybko w drugą ciążę (oczywiście po zgodzie lekarza), to przysługiwałoby to aktywni w pracy.
Nam zależy, żeby szybko się udało z drugim, bo raz, że wiek (ja chciałabym zdążyć przed 35 rokiem zycia, a w listopadzie kończę 32), a dwa to nie chciałabym wrócić do pracy na kilka miesięcy i znowu iść na L4 i znowu przekazywać pacjentów i to po tak krótkim czasie, tym bardziej że mam wielu takich, którzy czekają na mój powrót i nie miałabym serca powiedzieć, że wracam i potem po kilku miesiącach znów ich oddawać.
Ale wiadomo, plany planami, a co los zadecyduje to zobaczymymy tak planowaliśmy zacząć starania w maju zeszłego roku, a się okazało, że muszę mieć zabieg kardiologiczny i musieliśmy czekać do stycznia 🥴
wellwellwell lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Ilka96 wrote:To niemożliwe, ja nie maiłam podwyżki, u nas też nie ma premii, a dostałam kilkaset zł wyższa wypłatę teraz
Może ktoś mnie poprawi, ale różnica jest taka, że od wynagrodzenia chorobowego (czyli to co płaci pracodawca, 33 dni w roku) płaci się składkę zdrowotną 9%, a od zasiłku chorobowego (czyli to co jest przerzucone na ZUS) nie ma tej składki. U mnie mniej więcej to się zgadza, że jest to +9% z groszami.
Oczywiście od całości płaci się zaliczkę na podatek
Iga Kwietniowa wrote:Tylko to aktywnie dostaje się chyba od 12 do 35 miesiąca życia dziecka, chyba że coś się zmieniło, ale ja nie dostawałam przez pierwszy rok jak byłam na macierzyńskim, ale może poprostu wtedy tego programu jeszcze nie było, bo wcześniej było coś od 2. dziecka - moja koleżanka się załapała na obydwa, ale już chyba tamten program skończyli.Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:Dziewczyny my od rana leżymy na oddziale ginekologicznym 😞 Dostałam rano tak silnego krwawienia, że podpaska mi przesiąkła dosłownie w kilka sekund. Na szczęście z dzieckiem wszystko dobrze, nic się nie odkleja, szyjka zamknięta. Możliwe,że krwawienie jest z drugiej jamy macicy. Lekarz sugeruje też, że dawka heparyny może być zbyt wysoka. Do tego od początku czerwca mam włączony acard. Trzymajcie kciuki, żeby było wszystko dobrze. 😞
Trzymamy kciuki! Może to jakiś krwiak mały pękł? One potrafią mega krwawić mimo że są małe. Staraj się uspokoić mimo wszystko najważniejsze że dzidziuś ok i Ty jesteś teraz pod kontrolą. Tego Acardu również się boję. Jestem z Tobą myślami ❤️
-
wellwellwell wrote:Aktywnie w pracy - jak dwoje rodzicow pracuje, a aktywnie w zlobku - jak dziecko jest zapisane do zlobka, wtedy zaden z rodzicow nie musi pracowac. Z tym, ze 1500zl otrzymuje placowka, nie rodzic.
Jesli chcesz zostac na wychowawczym z dzieckiem to tylko aktywnie w domu sie nalezy, czyli 500 zl.
Edit. Właśnie zauważyłam, że już wyżej o tym pisałaś 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 09:44
wellwellwell, Ilka96, Zumi lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za trzymanie kciukow ❤️ Leżymy i czekamy. Krwawienie się zmniejszyło, ale nie ustalo całkowicie. Na czas pobytu zmniejszyli mi dawkę heparyny, ale zastanawiam się czy tego acardu na własną rękę nie odstawić. W czwartek mam wizytę u swojego ginekologa, więc będę z nim rozmawiać co i jak, bo mam nadzieję że najpóźniej jutro mnie wypuszczą.
Wczoraj lekarz niby widział w tej jamie,w której nie ma dziecka, że coś jakby zalega ale zobaczymy... zaraz obchód ale pewnie nic się nie dowiem. Powiedzą, że mam leżeć odpoczywać, i myślę że jutro przed wypisem mnie weźmą na usg i tyle.Rudka, Zumi lubią tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:Dzięki dziewczyny za trzymanie kciukow ❤️ Leżymy i czekamy. Krwawienie się zmniejszyło, ale nie ustalo całkowicie. Na czas pobytu zmniejszyli mi dawkę heparyny, ale zastanawiam się czy tego acardu na własną rękę nie odstawić. W czwartek mam wizytę u swojego ginekologa, więc będę z nim rozmawiać co i jak, bo mam nadzieję że najpóźniej jutro mnie wypuszczą.
Wczoraj lekarz niby widział w tej jamie,w której nie ma dziecka, że coś jakby zalega ale zobaczymy... zaraz obchód ale pewnie nic się nie dowiem. Powiedzą, że mam leżeć odpoczywać, i myślę że jutro przed wypisem mnie weźmą na usg i tyle. -
Jjkm97 wrote:Dzięki dziewczyny za trzymanie kciukow ❤️ Leżymy i czekamy. Krwawienie się zmniejszyło, ale nie ustalo całkowicie. Na czas pobytu zmniejszyli mi dawkę heparyny, ale zastanawiam się czy tego acardu na własną rękę nie odstawić. W czwartek mam wizytę u swojego ginekologa, więc będę z nim rozmawiać co i jak, bo mam nadzieję że najpóźniej jutro mnie wypuszczą.
Wczoraj lekarz niby widział w tej jamie,w której nie ma dziecka, że coś jakby zalega ale zobaczymy... zaraz obchód ale pewnie nic się nie dowiem. Powiedzą, że mam leżeć odpoczywać, i myślę że jutro przed wypisem mnie weźmą na usg i tyle.
Moze faktycznie podpytaj jeszcze lekarza w szpitalu co z tym acardem.
Trzymajcie sie, oby krwawienie szybko ustaloni juz sie to wiecej nie powtorzylo. -
Ale dzisiaj od rana kopalnia wiedzy, jesteście niesamowite! 🥰 tyle screenów tu robię z różnych etapów ciąży że chyba sobie to wszystko spisze w jakiejś formie poradnika 😅
Anilorak88, Fabregasowa lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe