👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kciuki za wizyty. 🤞
Dziewczyny, a czy ktoras robila dwa razy prenatalne - na skierowanie z NFZ i ze swojego pakietu medycznego np. Luxmed/medicover?
Taaak, hm jest serio o rozmiar wiekszy.
Więc dla mnie ich 50 to jest standardowo 56, bo normalnie bym 50 w ogole nie kupowala. -
Zumi wrote:@Tusia88 my będziemy w Częstochowie w tym tygodniu, chciałam wjechać do Adamexu bo też mają swoją siedzibę w mieście 😊 interesuje nas model Zico i Delta Natura. Na Tutisa chyba nie ma co liczyć, że znajdziemy go stacjonarnie do obejrzenia, dzwoniłam dziś do kolejnego sklepu to nie mają ani Bebetto ani Adamexa, o Tutisie nie wspomnę😕...Same Cybexy, Anexy, Espiro i Muuvo. Nam z kolei bardziej podobał się Bebetto Pelpasso niż Monti jak byliśmy w sklepie, właśnie przez większe koła 😍
Głowimy się z mężem co robić, bo mamy chłopczyka, niby to nie reguła ale z tego co widzę po rodzinie i znajomych to szybciej chłopcy rosną od dziewczynek. A te gondole takie małe ehh. Żeby materacyk chociaż miał te 80 cm to by było dobrze. U nas np Venicci i Muuvo odpadają bo nie mają amortyzacji na ramie a nie chcę się szarpać z wózkiem w drodze do przychodni czy wsiadając do autobusu. U mnie na osiedlu gigantyczne krawężniki, brzydkie chodniki, już niech będzie ta amortyzacja w ramie, trochę wygody się przyda. Jeszcze Avionaut Sirius ma amortyzacje na ramie i dużą gondolę ale ma okropną spacerówkę, boki są całkiem gołe, bałabym się że mi dziecko wyleci z tego wózka. Patrzyłam dziś na Junamę, tam są spore gondole nawet do 89 cm, ale waga masakra, jak ktoś myśli, że Bebetto są ciężkie to dopiero niech dźwignie Junamę 😅. -
O tak, z tymi rozmiarami to masakra. Mi wczoraj przyszło zamówienie z Reserved, wzięłam rozmiar 68, bo na 56 i 62 mam komplet z HM i co? I te 68 z Reserved są tej samej wielkości co 62 z HM 🫣 i weź tu skompletuj wyprawkę 🤪🤪 trudno, najwyżej będę rękawy podwijać, a jak będzie bardzo za duże to wyślę męża na szybko do HM po rozmiar 50 😂
Jjkm97 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
wellwellwell wrote:Kciuki za wizyty. 🤞
Dziewczyny, a czy ktoras robila dwa razy prenatalne - na skierowanie z NFZ i ze swojego pakietu medycznego np. Luxmed/medicover?
Taaak, hm jest serio o rozmiar wiekszy.
Więc dla mnie ich 50 to jest standardowo 56, bo normalnie bym 50 w ogole nie kupowala.
Ja 🙋🏻♀️ i aktualnie czekam w medi na drugie prenatalne 2 trymestrute drugie wizyty sa duzo spokojniejsze bo juz na pierwszej wszystkiego sie dowiedzielismy. Mysle, ze jesli jest okazja zobaczyc znowu bobasa to czemu nie skorzystac. My z tej pierwszej wizyty mamy zdjecie tylko glowy bobasa wiec moze z tej w medicoverze dostaniemy ladniejsze wydruki
-
Kasiek7 wrote:Ja też jem teraz dużo. A dziewczyny które mają już bejbiki czy was brzuch po pierwszej ciąży ma czerwone rozstępy ?
Kasiu, ja nie mam rozstępów ani po pierwszej ani po drugiej ciąży na brzuchu. Licze że teraz po trzeciej też nic nie będzie ale smaruje mustelaNa biodrach i piersiach miałam zawsze odkad dojrzewałam wiec nawet nie umiem opisać czy mam po ciążach tam jakieś nowe.
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Kciuki za wizyty 🤞🏻
Ja jutro mam połówkowe i na samą myśl drętwieją mi ręce 🤡
Na dodatek od wczoraj mam złe wyniki cukrów, rano za wysoki, po obiedzie też, ale to przez moją głupotę (buraki), po zdrowej kolacji znowu i dzisiaj na czczo również. Wkrótce chyba wleci insulina 💉
-
Klekotka wrote:Ja 🙋🏻♀️ i aktualnie czekam w medi na drugie prenatalne 2 trymestru
te drugie wizyty sa duzo spokojniejsze bo juz na pierwszej wszystkiego sie dowiedzielismy. Mysle, ze jesli jest okazja zobaczyc znowu bobasa to czemu nie skorzystac. My z tej pierwszej wizyty mamy zdjecie tylko glowy bobasa wiec moze z tej w medicoverze dostaniemy ladniejsze wydruki
-
Nadzieja32 wrote:O tak, z tymi rozmiarami to masakra. Mi wczoraj przyszło zamówienie z Reserved, wzięłam rozmiar 68, bo na 56 i 62 mam komplet z HM i co? I te 68 z Reserved są tej samej wielkości co 62 z HM 🫣 i weź tu skompletuj wyprawkę 🤪🤪 trudno, najwyżej będę rękawy podwijać, a jak będzie bardzo za duże to wyślę męża na szybko do HM po rozmiar 50 😂
My tak samo 🫣 mam może 1 body i 2 pary spodenek na rozmiar 50 ale więcej nie kupuje. Też bedziemy podwijać a jakby urodził się naprawdę maluszek to mąż kupi, wypierze i wyprasuje jak będziemy w szpitalu po porodzie 😁
Chyba że może jak będę w lumpeksie i znalazłabym ładne ubranka na 50 to parę kupię, ale narazie jestem przywiązana do łóżka- znowu miałam obfite krwawienie, na szczescie z dzidzią wszystko dobrze. Trafiłam jeszcze w szpitalu na lekarza-kutasa, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Najpierw był niemiły i rzucał jakieś nieprzyjemne teksty nawiązujące do poronienia. Potem jak doszło do niego przez położne,że moja mama pracuje w tym szpitalu to zmiana o 180 stopni. To jest chore, że kobieta w ciąży w potrzebie nie mając "znajomości" jest narażona na nieprzyjemne traktowanie w stresującej sytuacji. Chyba pogotowie jest tego, żeby pomagać w nagłych sytuacjach a nie się srać do kobiety, że szuka pomocy. -
Klekotka wrote:Ja 🙋🏻♀️ i aktualnie czekam w medi na drugie prenatalne 2 trymestru
te drugie wizyty sa duzo spokojniejsze bo juz na pierwszej wszystkiego sie dowiedzielismy. Mysle, ze jesli jest okazja zobaczyc znowu bobasa to czemu nie skorzystac. My z tej pierwszej wizyty mamy zdjecie tylko glowy bobasa wiec moze z tej w medicoverze dostaniemy ladniejsze wydruki
Ok i nie ma zadnego problemu z tym, nie?
Bo jak mialam te prenatalne z nfz to dostalam milion druczkow do podpisania, ze oswiadczam, ze nigdzie indziej nie skorzystalam z badan itp.
No ale jak sobie robie drugi raz z mojego prywatnego pakietu to chyba nikomu nic do tego?
Ja wlasnie sie zapisalam na pierwszy raz do luxmedu, bo moj lekarz ma teraz urlop i powiedzial, ze dopiero na koniec lipca zrobimy polowkowe, bo mamy czas. A ze i tak bym sie musiala umowic do kogos innego w miedzyczasie na wizyte, zeby nie miec przerwy 1,5 miesiaca to uznalam, ze juz sie zapisze na polowkowe w tym luxmedzie, zeby chociaz jakies dokladniejsze to usg bylo, bo nie wiem jaki tam sprzet maja.ale z prenatalnych u mojego gina nie chce rezygnować, bo mu ufam i wiem, ze ma sprzet top.
Ilka96 ja chodze do prywatnej kliniki, ale maja podpisana umowe z NFZ, ze moga wykonywac prenatalne w ramach funduszu. Moj gin do ktorego chodze na wizyty prywatne mi wystawil normalnie skierowanie na te badania w ramach nfz i nie placilam za to.Ilka96, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:My tak samo 🫣 mam może 1 body i 2 pary spodenek na rozmiar 50 ale więcej nie kupuje. Też bedziemy podwijać a jakby urodził się naprawdę maluszek to mąż kupi, wypierze i wyprasuje jak będziemy w szpitalu po porodzie 😁
Chyba że może jak będę w lumpeksie i znalazłabym ładne ubranka na 50 to parę kupię, ale narazie jestem przywiązana do łóżka- znowu miałam obfite krwawienie, na szczescie z dzidzią wszystko dobrze. Trafiłam jeszcze w szpitalu na lekarza-kutasa, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Najpierw był niemiły i rzucał jakieś nieprzyjemne teksty nawiązujące do poronienia. Potem jak doszło do niego przez położne,że moja mama pracuje w tym szpitalu to zmiana o 180 stopni. To jest chore, że kobieta w ciąży w potrzebie nie mając "znajomości" jest narażona na nieprzyjemne traktowanie w stresującej sytuacji. Chyba pogotowie jest tego, żeby pomagać w nagłych sytuacjach a nie się srać do kobiety, że szuka pomocy.
Współczuję, ale całe szczęście, że z bobasem wszystko dobrze 🫂🫂
To jest jakaś masakra, nie wiem po co idą na zawód lekarza, skoro z empatią im nie po drodze. I wiem, że ludzie są różni i czasem się trafią naprawdę tacy pacjenci, że się odechciewa, ale mimo wszystko można zachować kulturę i nie wyżywać się na innych, a już tym bardziej nie na kobiecie w ciąży...
My kiedyś wezwaliśmy w nocy pogotowie, przy moim pierwszym, nagłym ataku arytmii, który mnie wybudził i nie mogłam oddychać. Wyszło w ekg, że jest arytmia, do tego byłam przed zabiegiem zamknięcia PFO, zawieźli mnie do szpitala, tam dali łóżko, kroplówkę i przez 3h nikt nawet nie przyszedł zobaczyć czy nadal żyję lub cokolwiek (sala nie była monitorowana), ja oczywiście wzięłam ze sobą całą dokumentację kardiologiczną i po tych 3h przychodzi lekarz, oddaje mi dokumenty i mówi "no, ma Pani arytmię" i koniec tematu 🤦♀️ pomyślałam sobie tylko, że no łał geniuszu, ciekawe jak na to wpadłeś przez te 3h 🤪🤪👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Jjkm97 wrote:My tak samo 🫣 mam może 1 body i 2 pary spodenek na rozmiar 50 ale więcej nie kupuje. Też bedziemy podwijać a jakby urodził się naprawdę maluszek to mąż kupi, wypierze i wyprasuje jak będziemy w szpitalu po porodzie 😁
Chyba że może jak będę w lumpeksie i znalazłabym ładne ubranka na 50 to parę kupię, ale narazie jestem przywiązana do łóżka- znowu miałam obfite krwawienie, na szczescie z dzidzią wszystko dobrze. Trafiłam jeszcze w szpitalu na lekarza-kutasa, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Najpierw był niemiły i rzucał jakieś nieprzyjemne teksty nawiązujące do poronienia. Potem jak doszło do niego przez położne,że moja mama pracuje w tym szpitalu to zmiana o 180 stopni. To jest chore, że kobieta w ciąży w potrzebie nie mając "znajomości" jest narażona na nieprzyjemne traktowanie w stresującej sytuacji. Chyba pogotowie jest tego, żeby pomagać w nagłych sytuacjach a nie się srać do kobiety, że szuka pomocy.
Ojejku, wspolczuje znowu stresu i przezyc. 🫂
Tez mam historie z „empatycznym” lekarzem, kiedys potwornie sie zatrulam jak bylam w schronisku na gorze i niemal sie odwodnilam, wiec maz zadzwonil po 112, bo nie mielismy auta a byla 2 w nocy, najpierw z tej gory mnie musial zwiesc gopr i na dole czekala karetka i od lekarza z karetki uslyszalam, ze jest zażenowany i kiedys to GOPR mial ciekawe przypadki a nie takie cos. 🤡 pozniej sie nasluchalam, ze pewnie rzygam, bo sie nachlalam i sobie nie poradzilam z taka dawka. 🤯
Dobrze, ze bylam wtedy tak slaba, ze nawet nie mialam sily ani glowy do tego, zeby na to zareagowac. 😅
Wieloletnia praca w NFZ chyba nie sluzy niestety. 🙃 -
wellwellwell wrote:Ok i nie ma zadnego problemu z tym, nie?
Bo jak mialam te prenatalne z nfz to dostalam milion druczkow do podpisania, ze oswiadczam, ze nigdzie indziej nie skorzystalam z badan itp.
No ale jak sobie robie drugi raz z mojego prywatnego pakietu to chyba nikomu nic do tego?
Ja wlasnie sie zapisalam na pierwszy raz do luxmedu, bo moj lekarz ma teraz urlop i powiedzial, ze dopiero na koniec lipca zrobimy polowkowe, bo mamy czas. A ze i tak bym sie musiala umowic do kogos innego w miedzyczasie na wizyte, zeby nie miec przerwy 1,5 miesiaca to uznalam, ze juz sie zapisze na polowkowe w tym luxmedzie, zeby chociaz jakies dokladniejsze to usg bylo, bo nie wiem jaki tam sprzet maja.ale z prenatalnych u mojego gina nie chce rezygnować, bo mu ufam i wiem, ze ma sprzet top.
Ilka96 ja chodze do prywatnej kliniki, ale maja podpisana umowe z NFZ, ze moga wykonywac prenatalne w ramach funduszu. Moj gin do ktorego chodze na wizyty prywatne mi wystawil normalnie skierowanie na te badania w ramach nfz i nie placilam za to.
Tak, te druczki co każą podpisać to chodzi o to, że oświadczasz, że na NFZ nigdzie nie robiłaś już i że nie jesteś w trakcie hospitalizacjiwellwellwell lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Ilka96 wrote:Zumi, a jakie wy macie wymagania co do wózka? Jak już zdecydujesz się na model to myślę że sporo z nas będzie też chciało go zobaczyć 😄 a dla takich porównań fajnie by było wiedzieć na co zwracasz uwagę.
Chciałabym dobrą amortyzację i spore koła bo w okolicy mamy kiepskie chodniki, a do moich ulubionych sklepów/piekarni chce nadal chodzić 😅 plus długie spacerki na wsi tak 2x w miesiącu. Fajnie jakby spacerówka była wysoka albo z możliwością regulacji. Przydałaby się gondola 80 cm bo maluch już jest długi a co dopiero będzie potem...Gondola musi składać się na płasko, zależy nam na miejscu w bagażniku. Muszę mieć amortyzacje na ramie wózka żeby go łatwo podbijać do góry, tego nie odpuszczę, nasza dopuszczalna waga wózka to 13,5-14 kg, nie chce więcej. Na razie najbardziej podoba mi się Bebetto Pelpasso/Flavio/Pascal i Adamex Zico New/Delta Natura. Cybex Balios S Lux wydaje się fajny ale obawiam się, że przy tej wielkości gondoli i spacerówki możemy zbyt krótko z niego korzystać, chciałabym takim zestawem 2w1 chociaż 1 rok albo 1,5 pokorzystać, potem szukamy lekkiej spacerówki.Ilka96 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Niestety, na takich lekarzy-gnojów działa tylko jak pokażesz, że potrafisz się podstawić/masz znajomości/albo tylko skargi, skargi, skargi.... Prawda jest taka, że teraz większość idzie na medycyne po pieniążki, a nie z powołania.
Ja mam może mniejszy problem, ale mega mi od rana podniósł ciśnienie. Mój mąż pojechał ze swoją mamusią oglądać wózki beze mnie 😐 No kur....... To może niech się z mamusią ożeni i dziecko wychowa.... Ludzie kochani..... -
My już po wizycie 😊 nasz chłopaczek jest już całkiem spory, kość udowa prawie 4 cm 😅. Główkę miał dziś skierowaną do dołu a nogami mnie kopie w okolicach pępka. Akurat wczoraj czułam tam jakieś kopnięcia ale myślałam, że sobie wkręcam, a tu jednak macica jest już fajnie wysoko. Maluszek ewidentnie po tatusiu, ma duże uszy i uda xD. Ale radość jest po takiej wizycie, gdzie maleństwo jest coraz większe i idziemy dalej do przodu, moje marzenie cały czas się spełnia 😍. 4 lipca mam krzywą, ciekawa jestem jak to zniosę w ciąży, bo robiłam tylko raz przed i było całkiem normalnie.
wellwellwell, edka85, psaj91, Ilka96, Klekotka, Kropka89, Apatheia, Rudka, Domisiek, Asia091, nnaciaa, kalinok, Paulivvv lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Psaj91, też bym się wkurzyła, zupełnie Ci się nie dziwię 🙈
Mi przyszła część wyników, wnioskuję z nich, że powoli zbliżam się do anemii, jestem już na granicy, zobaczymy jaki przyjdzie wynik ferrytyny, ale mogłoby się zgadzać, bo ostatnio jestem znowu często zmęczona. Najbardziej jestem zaskoczona glukozą, pozytywniewyszło 79, do tej pory najlepiej, a z glukometru było 96 😆 z moczu pierwszy raz też nie wyszły żadne bakterie
I mam pytanko, czy któraś z Was miała powyżej normy niedojrzałe granulocyty IG? I jeśli tak to jakie były zalecenia?Zumi lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
wellwellwell wrote:Kciuki za wizyty. 🤞
Ja tak zrobiłam i teraz przy badaniach 2 trymestru zrobię tak samo. Na NFZ mamy za darmo więc wybrałam fajną klinikę i polecaną doktor z dobrymi opiniami, a do luxmedu umawiam się po prostu tak o żeby zobaczyć co u bejbika skoro już mam otwartą kartę ciąży i darmowe dodatkowe badanie 🤷🏻♀️😁wellwellwell lubi tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe
-
psaj91 wrote:Niestety, na takich lekarzy-gnojów działa tylko jak pokażesz, że potrafisz się podstawić/masz znajomości/albo tylko skargi, skargi, skargi.... Prawda jest taka, że teraz większość idzie na medycyne po pieniążki, a nie z powołania.
Ja mam może mniejszy problem, ale mega mi od rana podniósł ciśnienie. Mój mąż pojechał ze swoją mamusią oglądać wózki beze mnie 😐 No kur....... To może niech się z mamusią ożeni i dziecko wychowa.... Ludzie kochani.....
Oj ale bym była za takie coś. Nie mówił Ci nic że jadą? 😲 Może to jego mama zaproponowała, a mu było ciężko odmówić? -
Czekam przed gabinetem na swoją kolej. Ale dziś tłumy..
psaj91 ojej ojej ojej..... no ja bym się zagotowała i wybuchła jak Etna ... to jak mamusia wybierze wózek to powiedz że to dla teściowej a nie dla waszego dziecka 😂psaj91, Rudka, Zumi, Paulivvv lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
11.07.2025 II prenatalne -
TP 18.11.2025. 🤞 -
Anilorak88 wrote:
Asia091 mi się ostatnio śniło, że mój mąż nie odbierał telefonu więc zadzwoniłam messengerem. Odebrał i mówi do mnie, żebym mu nie przeszkadzała bo przecież mi mowił, że umówił się na randkę z Kasią. To było tak realne, że pół dnia chodziłam wkurzona 😂Kropka89, Asia091 lubią tę wiadomość